Complicațiile în sarcină ar putea fi depistate mai din timp

O echipă de cercetare americană a găsit o modalitate de a studia lichidul uterin în laborator, evitând astfel procedurile invazive în timpul sarcinii, dezvoltând în același timp un model potențial de utilizare a medicamentelor de precizie pentru a contracara complicațiile sarcinii.

Încercările de a asigura sarcini mai sigure și mai reușite este unul dintre obiectivele de top ale științei moderne. Deși perioada sarcinii este în prezent mai bine înțeleasă decât oricând, cu îmbunătățiri tehnologice care ajută la scăderea riscului de complicații în sarcină, cercetătorii încă nu știu foarte multe despre un element vital și anume lichidul uterin.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Secretat de glandele uterului în timpul sarcinii, se crede că lichidul uterin joacă un rol important în susținerea embrionului în curs de dezvoltare prin trimiterea de informații din uter către embrion, împreună cu o serie de alte funcții speculate. Dar studierea acestui lichid la femei prezintă nenumărate dileme, având în vedere că studiile ar putea necesita monitorizare invazivă sau experimentare în timpul unei sarcini active.

Lichidul uterin „crescut” în laborator ar putea oferi indicii despre detectarea complicațiilor în sarcină

Într-un studiu¹ publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), cercetătorii de la Universitatea din Missouri afirmă că au găsit o modalitate de a studia lichidul uterin în laborator, evitând astfel procedurile invazive în timpul sarcinii și dezvoltând în același timp un model potențial pentru utilizarea medicinei de precizie pentru a îmbunătăți perspectivele sarcinii.

Potrivit autorilor studiului, aceștia au folosit organoizi derivați din celule stem și au reușit să izoleze un analog al lichidul uterin în laborator. Pentru un astfel de element al sarcinii prea puțin studiat, capacitatea de a-l crește și de a-l analiza în laborator face mult mai ușoară avansarea în înțelegerea acestei importante funcții a uterului.

Organoizii sunt versiuni simplificate ale țesutului care formează mucoasa uterină, crescuți din celule stem ca sursă pentru un fluid care seamănă mult cu lichidul uterin. În interiorul corpului, glandele uterine secretă acest fluid pentru a sprijini migrația spermei și dezvoltarea timpurie a embrionilor.

Utilizarea organoizilor ca model nu numai că evită problemele potențiale legate de extragerea probelor în timpul sarcinii, ci și deschide calea unei abordări medicale de precizie pentru menținerea unei sarcini sănătoase. Speranța este că, obținând celule stem de la viitoarele mame, chiar înainte de a concepe, cercetătorii ar putea studia compoziția lichidului uterin pentru a determina dacă există probleme. De exemplu, un deficit de NAD +, o coenzimă considerată crucială pentru metabolism, a fost legat de malformații congenitale și avort spontan.

Cercetătorii spun că, având în vedere importanța compoziției fluidului uterin, este nevoie să înțeleagă cum este reglementată această compoziție – poate că este influențată de hormoni, dar poate există și alți factori. Acest model de studiu în laborator oferă un mijloc de a aborda astfel de întrebări și, în viitor, acest lucru ar putea ajuta la detectarea și corectarea problemelor cu lichidul uterin înainte ca acestea să ducă la complicații în sarcină, concluzionează oamenii de știință.

Cum se poate reduce riscul de complicații ale sarcinii?

Femeile își pot crește șansele de a avea un copil sănătos acordând atenție propriei stări de sănătate și adoptând comportamente sănătoase înainte de a rămâne gravide și după ce au obținut sarcina.

  • În pregătirea sarcinii, e bine să se ia 400 mcg de acid folic în fiecare zi, deoarece, în caz de obținere a sarcinii, poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale majore ale creierului și coloanei vertebrale în curs de dezvoltare (anencefalie și spina bifida).
  • În sarcină, se vor urma recomandările medicului și se vor respecta controalele medicale regulate. Se vor lua vitaminele prenatale conform indicației și suplimentele cu acizi grași Omega 3 (2165 mg), care contribuie la scăderea riscului de complicații precum preeclampsia și nașterea prematură. De asemenea, se vor evita infecțiile, deoarece pot provoca defecte congenitale la făt, prin spălarea frecventă a mâinilor, prin evitarea consumului de alimente cu lapte nepasteurizat, a ouălor crude și a cărnii crude și prin schimbarea litierei pisicii doar cu mănuși.
  • În sarcină, nu se va bea alcool. Alcoolul din sângele gravidei trece la fătul în curs de dezvoltare prin cordonul ombilical. Nu se cunoaște o cantitate sigură de consum de alcool în timpul sarcinii și toate tipurile de alcool sunt la fel de nocive, inclusiv vinul și berea. Consumul de alcool în timpul sarcinii poate provoca avort spontan și o serie de dizabilități fizice, comportamentale și intelectuale pe tot parcursul vieții copilului.
  • Nu se va fuma în timpul sarcinii. Fumatul în sarcină poate duce la complicații precum naștere prematură și anumite defecte congenitale (buză despicată). Și fumatul pasiv riscă să provoace complicații pentru gravidă și făt. Este bine să se renunțe la fumat înainte de a rămâne însărcinată, iar în momentul în care se află de existența sarcinii, renunțarea la fumat cât mai timpurie poate ajuta la protejarea împotriva complicațiilor.
  • În sarcină se va menține o greutate sănătoasă. O femeie obeză (care are un indice de masă corporală de 30 sau mai mare) înainte de sarcină are un risc mai mare de complicații în timpul sarcinii. Obezitatea crește, de asemenea, riscul ca fătul să aibă defecte congenitale grave. Greutatea sănătoasă în timpul sarcinii se obține cu ajutorul unei alimentații adecvate, bazată pe legume, fructe, carne slabă, oleaginoase, leguminoase și limitarea consumului de zahăr și dulciuri, mezeluri, prăjeli, margarină, produse de patiserie. La menținerea greutății normale în sarcină contribuie și mișcarea regulată. Gravida va cere sfatul medicului legat de ce fel de mișcare poate face în sarcină.
  • Nu se vor lua medicamente după ureche în timpul sarcinii, ci doar la recomandarea medicului. Anumite medicamente pot provoca malformații congenitale grave dacă sunt luate în timpul sarcinii. Dacă o femeie este însărcinată sau planifică o sarcină, nu ar trebui să înceteze să ia medicamentele de care are nevoie în cazul în care suferă de o boală cronică fără să aibă mai întâi aceeptul medicului.
  • Se va ține cont de recomandările medicului legat de vaccinurile care sunt sigur de efectuat în timpul sarcinii; vaccinul antigripal și vaccinul DTPa (vaccinul împotriva tetanosului adult, difteriei și pertussisului celular) sunt recomandate în mod special în timpul sarcinii.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PNAS - Capture and metabolomic analysis of the human endometrial epithelial organoid secretome
https://www.pnas.org/content/118/15/e2026804118
1. Studiul „Capture and metabolomic analysis of the human endometrial epithelial organoid secretome”, apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences, 2021; 118 (15): e2026804118 DOI: 10.1073/pnas.2026804118, autori: Constantine A. Simintiras et al.
CDC - Commit to Healthy Choices to Help Prevent Birth Defects
https://www.cdc.gov/ncbddd/birthdefects/prevention.html


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0