Prezentatia pelviana a bebelusului

Uneori, in cazuri rare, bebelusul nu se afla in pozitia corecta inainte de nastere (adica nu este orientat cu capul in jos). Aceasta situatie se numeste prezentatie pelviana, cand bebelusul este pozitionat cu picioarele sau fesele primele (ele sunt orientate spre canalul de nastere).

In ultima luna de sarcina, bebelusul tau devine din ce in ce mai mare, asa ca nu mai are prea mult spatiu sa se miste. Pozitia copilului tau devine din ce in ce mai importanta, pe masura ce se apropie termenul la care ar trebui sa nasti si asta deoarece bebelusul trebuie sa se afle in cea mai buna pozitie pentru a se pregati pentru travaliu.

Ce inseamna prezentatia pelviana

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Prezentatia pelviana inseamna ca bebelusul tau este pozitionat cu fesele sau cu picioarele primele. Specialistii spun ca exista trei variatii ale prezentatiei pelviane:

  1. Prezentatie pelvina completa - in aceasta situatie, fesele bebelusului sunt orientate spre canalul de nastere (in jos), cu picioarele indoite de la genunchi. Labele picioarelor sunt aproape de fesele/sezutul bebelusului. La fel ca si celelalte variatii ale prezentatiei pelviane, si aceasta (in care picioarele ar iesi primele prin canalul de nastere) creste riscul de a se forma o bucla din cordonul ombilical, care ar putea preceda capul micutului prin colul uterin si care ar putea afecta sanatatea bebelusului daca este nascut pe cale naturala.
  2. Prezentatie pelviana franca - sezutul bebelusului este orientat spre canalul de nastere, dar picioarele bebelusului sunt drepte, in fata corpului lui, iar labele picioarelor sunt foarte aproape de cap. Si in acest caz exista un risc crescut pentru bebelus daca este adus pe lume pe cale naturala, fiind orientat cu sezutul primul.
  3. Prezentatie pelviana incompleta - unul sau ambele picioare ale bebelusului sunt orientate in jos, in directia canalului de nastere. Uneori, se intampla ca unul dintre picioarele copilului sa fie orientate in jos. Aceasta pozitie creste riscul ca, din cauza unei asezari incorecte a cordonului ombilical, alimentarea cu sange a bebelusului prin acesta sa fie intrerupta.

O astfel de pozitie data de prezentatia pelviana nu este ideala pentru travaliu si nastere. Desi cei mai multi dintre copiii care au o pozitie incorecta inainte de travaliu se nasc sanatosi, acestia pot avea un risc mai mare de defecte la nastere sau un risc mai mare de traumatism in timpul travaliului.

In timpul unei nasteri in care bebelusul este incorect pozitionat, capul copilului este ultima parte a corpului lui care iese din vagin, ceea ce face ca lucrurile sa devina si mai dificile, iar capul va iesi mai greu prin canalul de nastere.

Aceasta pozitie (prezentatia pelviana) poate fi, de asemenea, problematica, deoarece creste riscul de a se forma o bucla din cordonul ombilical, care ar putea sa afecteze bebelusul daca acesta este nascut pe cale vaginala.

Poate fi bebelusul adus in pozitie corecta?

Medicul tau va discuta cu tine optiunile, pentru a incerca sa intoarca bebelusul intr-o pozitie normala (cu capul in jos), inainte ca tu sa intri in ultimele saptamani ale sarcinii. Medicul iti poate sugera o tehnica numita versiune cefalica externa.

Aceasta procedura implica exercitarea unei presiuni (prin apasare) pe abdomenul tau. Pentru tine, procedura este inconfortabila, dar nu este periculoasa. Bataile inimii bebelusului vor fi monitorizate foarte atent, iar procedura va fi oprita imediat daca apare vreo problema. Medicul tau va incerca astfel sa rasuceasca bebelusul, punandu-si mainile pe abdomenul tau si incercand, cu blandete, sa intoarca bebelusul in pozitia corecta (cu capul in jos, inspre canalul de nastere).

Tehnica aceasta - versiune cefalica externa - are succes in aproape jumatate din cazuri. Daca ea nu functioneaza, iar medicul nu reuseste sa iti rasuceasca manual bebelusul (fiind ghidat de ecograf), s-ar putea sa ai nevoie de o operatie de cezariana, pentru a naste in siguranta copilul cu prezentatie pelviana.

Care e pozitia ideala a bebelusului, pentru a-l naste?

Ideal pentru travaliu, bebelusul ar trebui sa fie pozitionat cu capul in jos, cu fata orientata catre spatele mamei, cu barbia bagata in piept si cu ceafa gata sa intre in pelvis. Aceasta este numita cefalica (cu capul inainte). Cei mai multi bebelusi se asaza in aceasta pozitie intre saptamanile 32-36 de sarcina.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie: Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9677-fetal-positions-for-birth

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0