De ce sughita bebelusii in burtica mamei?

Cand sunt inca in burtica mamei, bebelusii pot sughita. Mama poate diferentia sughitul de alta miscare facuta de fat prin ritmicitatea miscarilor. Cand bebelusul sughita, mama resimte o miscare ritmica, similara unei contracturi musculare care se repeta de multe ori, la intervale regulate.

De ce sughita bebelusii atunci cand sunt in burtica mamei?

Medicii nu au reusit sa identifice cauzele exacte pentru care fatul sughita, insa acestia suspecteaza ca ar putea avea legatura cu procesul de dezvoltare a plamanilor bebelusului. Aceasta teorie nu a fost insa confirmata de specialisti.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ceea ce stiu, insa, medicii este ca sughitul fatului nu reprezinta niciun pericol pentru sarcina, acesta facand parte din procesul normal de evolutie a ei.

In general, sughitul fatului este resimtit de mamica in al doilea si al treilea trimestru de sarcina. De cele mai multe ori, in luna a sasea de sarcina sughitul isi face simtita prezenta.

 

 

Miscarile fatului pot fi, insa, percepute de viitoarele mamici incepand cu cea de-a 16-a saptamana de sarcina. In prima faza, mama va percepe toate miscarile la fel, insa pe masura ce sarcina evolueaza si fatul creste, ea va fi capabila sa deosebeasca miscarile pe care bebelusul le face atunci cand se rasuceste in burtica ori atunci cand loveste cu pumnii sau cu picioarele.

Unele alimente sau bauturi consumate pot stimula fatul sa fie mai energic, determinandu-l sa faca anumite miscari mai intens decat de obicei. De pilda, consumul de zahar ori de alimente/ bauturi foarte calde sau, dimpotriva, foarte reci, poate determina fatul sa fie mai energic.

Femeia nu trebuie sa se ingrijoreze daca nu simte ca bebelusul din burtica nu sughita, intrucat nu este obligatoriu ca acest lucru sa se petreaca.

Daca sarcina a trecut deja de cea de-a 37-a saptamana de de evolutie si fatul sughita zilnica, poate chiar de mai multe ori pe zi, viitoarea mamica ar trebui sa contacteze medicul, intrucat e posibil sa fie ceva in neregula. Comprimarea cordonului ombilical poate determina declansarea sughitului in ultimele saptamani de sarcina. Si prolapsul de cordon ombilical poate avea aceleasi urmari.

Cand poate fi sughitul considerat un simptom ingrijorator si de ce?

Daca sughitul apare dupa a 37-a saptamana de sarcina si este simtit de mai multe ori pe zi, mamica ar trebui sa mearga la un control medical, intrucat poate fi simptomul unui prolaps de cordon ombilical.

Prolapsul de cordon ombilical, la fel ca si compresia cordonului, micsoreaza sau chiar blocheaza fluxul sanguin si de oxigen care trebuie sa ajunga la fat.

Prolapsul de cordon ombilical poate avea complicatii precum:

  • Modificarea ritmului cardiac al fatului,
  • Modificarea tensiunii arteriale a fatului,
  • Acumularea de dioxid de carbon in sangele bebelusului,
  • Daune cerebrale,
  • Decesul fatului.

Cum poti opri sughitul fatului?

Sughitul fatului nu este dureros, iar episodul va inceta in cel mult 15 minute de la debut. Daca sughitul apare in timpul somnului, mama poate fi deranjata de acest lucru.

Pentru a opri fatul din sughit, mama poate face urmatoarele lucruri:

  • Intinderea in pat, pe partea stanga,
  • Folosirea unei perne pentru maternitate, care va lua presiunea pusa pe zona abdominala ori pe coloana vertebrala atunci cand sta intinsa in pat.

 

In general, sughitul fatului nu reprezinta un semnal de alarma, fiind un simptom perfect normal si complet inofensiv. Exista, insa, si situatii mai serioase, in care acest semn poate indica o problema mai grava – de aceea, viitoarea mamica trebuie sa isi monitorizeze cu atentie starea si sa comunice foarte bine cu medicul pentru a-i transmite toate informatiile ce ar putea avea o insemnatate. La orice miscare atipica a fatului, mamica trebuie sa fie foarte atenta si sa se asigure ca discuta cu medicul pe aceasta tema.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0