Hidratarea adecvată, extrem de importantă în sarcină (studiu)

Necesarul de apă crește în timpul sarcinii pentru a sprijini dezvoltarea fătului și sănătatea mamei; cu toate acestea, nu se știu prea multe despre relația dintre gradul de hidratare și consecințele pentru mamă și pentru copil.

Creșterea mare în greutate în timpul sarcinii poate avea un impact negativ atât asupra sănătății mamei, cât și asupra sugarului, ducând la complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional și tensiunea arterială crescută. Programele de intervenție anterioare, spun cercetătorii, au avut doar un succes limitat în gestionarea eficientă a greutății în rândul femeilor supraponderale sau obeze. 

Un studiu¹ realizat de cercetătorii de la Universitatea Pennsylvania este unul dintre primele studii de intervenție care utilizează un design adaptat individual nevoilor unice ale fiecărei femei pentru a gestiona acumularea de kilograme în sarcină.

Studiul a examinat hidratarea femeilor însărcinate și impactul unei intervenții comportamentale și a testat modul în care lipsa de hidratare în timpul sarcinii a fost asociată cu prognosticul nașterii. Oamenii de știință au folosit date din studiul Healthy Mom Zone Study, care are ca scop reglarea greutății în sarcină la femeile supraponderale sau cu obezitate.

Necesitățile de apă în sarcină, diferite de la un trimestru la altul

Femeilor însărcinate li se recomandă să consume cu aproximativ 300 ml mai multă apă pe zi decât femeilor care nu sunt însărcinate și care nu alăptează, spun investigatorii. Cu toate acestea, recomandările privind apa nu specifică necesitățile diferențiale de apă sau recomandările privind starea de hidratare în funcție de lună sau de trimestru și nici nu țin cont de compoziția corpului, deși se știe că supragreutatea și obezitatea cresc probabilitatea femeii de a nu fi suficient de hidratată.

În studiu, 14 femei au primit îngrijiri prenatale standardizate, în timp ce 13 femei au primit îngrijiri prenatale standardizate plus intervenția Healthy Mom Zone. Potrivit autorilor studiului intervenția a fost adaptată individual, menită să ajute femeile supraponderale și obeze să își gestioneze în mod eficient greutatea în timpul sarcinii pentru a reduce și probabilitatea creșterii excesive a fătului.

Femeile din intervenția Healthy Mom Zone au avut săptămânal întâlniri individuale cu un dietetician instruit pentru a oferi educație bazată pe dovezi și consiliere privind acumularea kilogramelor în sarcină, activitatea fizică, alimentația sănătoasă și comportamentele legate de sănătate, cum ar fi somnul, grija pentru sănătatea mentală și aportul de apă. Starea de hidratare a fost măsurată săptămânal prin osmolalitate urinară.

Cercetătorii au vrut să afle cum variază starea de hidratare în timpul sarcinii, așa că au analizat 653 de probe de urină prelevate săptămânal de la femeile gravide înscrise în studiu. Această analiză i-a ajutat să înțeleagă variația stării de hidratare și le-a permis identificarea intervențiilor care îmbunătățesc starea de hidratare.

Autorii studiului au descoperit că, pe măsură ce femeile au avansat cu sarcina, acestea s-au confruntat cu subhidratarea în al doilea trimestru și în prima parte a celui de-al treilea trimestru. Deoarece majoritatea femeilor au rămas active în al doilea trimestru, au înregistrat adesea o creștere a producției de apă. Dacă această apă pierdută nu a fost înlocuită în mod adecvat, a contribuit la subhidratare. Cercetatorii au descoperit ca gravidele incluse în Healthy Mom Zone au reușit să-și mențină o stare mai bună de hidratare în trimestrele al doilea și al treilea, comparativ cu femeile din grupul de control.

De asemenea, studiul a urmărit să descopere modul în care nivelurile de hidratare pot afecta greutatea la naștere. Cercetătorii au descoperit că, în timpul celui de-al doilea trimestru, femeile care nu erau hidratate în mod adecvat aveau scoruri Z mai mici în ceea ce privește greutatea la naștere. Însă la naștere nu s-a observat o greutate mai mică, ceea ce înseamnă că a existat o recuperare a creșterii pe parcurs.

Oamenii de știință spun că rezultatele sunt semnificative având în vedere nevoile crescute de apă în timpul sarcinii și rezultatele cercetărilor anterioare care sugerau că multe femei însărcinate din diferite părți ale lumii nu îndeplinesc recomandările privind aportul adecvat de apă.

De obicei, sarcina este privită ca o singură etapă în ceea ce privește nevoile de apă ale corpului, însă etapele sarcinii sunt diferite și includ experiențe și cerințe fiziologice variate. Savanții afirmă că ar trebui dezvoltate recomandări pe fiecare trimestru în ceea ce privește consumul de apă, având în vedere că acesta este la fel de important precum creșterea nevoilor alimentare în timpul sarcinii.

În continuare, echipa de cercetare întenționează să înțeleagă principalele bariere pentru femeile supraponderale și obeze pentru a menține o hidratare adecvată în timpul sarcinii și dacă femeile cu greutate normală au același risc de subhidratare în al doilea și al treilea trimestru de sarcină.

Câtă apă ar trebui consumată zilnic în timpul sarcinii?

În prezent, autoritățile sanitare recomandă ca gravidele să bea 8 până la 12 căni de apă pe zi (deci între 2 și 3 litri). Apa are multe beneficii în general, iar în sarcină ajută digestia și contribuie la formarea lichidului amniotic din jurul fătului. De asemenea, apa ajută nutrienții să circule în corp și stimulează deșeurile să părăsească organismul.

În primul trimestru, multe gravide constată că merg mai des să urineze. De aceea, aportul de apă trebuie monitorizat pentru a nu se pierde mai mult decât se consumă. 

Pentru al doilea trimestru, Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie (ACOG) recomandă ca femeile să crească aportul de calorii cu un plus de 340 de calorii pe zi, de aceea ar trebui să se adauge și 340 ml de apă în plus la alimentația zilnică.
În al treilea trimestru, aportul de calorii ar trebui să crească din nou pentru a ajunge la 450 de calorii peste recomandarea zilnică normală a femeii respective, deci este necesar ca și aportul de apă să crească.

Cum se poate menține hidratarea de-a lungul zilei?

  • Un pahar cu apă la trezire poate fi o modalitate bună pentru a stimula obiceiul de a bea apă regulat.
  • Apa poate fi pusă într-o sticlă, dacă se poate gradată, pentru a avea control asupra cantității băute de-a lungul zilei.
  • Persoanelor cărora le este greu să bea apă ca atare pot pune o felie de lămâie sau o frunză de mentă zdrobită, pot bea și ceai de plante (se va întreba medicul ce fel de ceai este sigur în sarcină) și câte un smoothie de legume și fructe, fără adaos de zahăr.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Springer Link - Variation in urine osmolality throughout pregnancy: a longitudinal, randomized-control trial among women with overweight and obesity
https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs00394-021-02616-x
1. Studiul „Variation in urine osmolality throughout pregnancy: a longitudinal, randomized-control trial among women with overweight and obesity”, apărut în European Journal of Nutrition (2021). DOI: 10.1007/s00394-021-02616-x, autori: Asher Y. Rosinger et al.cf
ACOG - Nutrition During Pregnancy
https://www.acog.org/womens-health/faqs/nutrition-during-pregnancy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0