Sarcina pe săptămâni: trimestrul 2

1. Trimestrul 2 de sarcină
   a. Săptămâna 13 de sarcină
   b. Săptămâna 14 de sarcină
   c. Săptămâna 15 de sarcină
   d. Săptămâna 16 de sarcină
   e. Săptămâna 17 de sarcină
   f. Săptămâna 18 de sarcină
   g. Săptămâna 19 de sarcină
   h. Săptămâna 20 de sarcină
   i. Săptămâna 21 de sarcină
   j. Săptămâna 22 de sarcină
   k. Săptămâna 23 de sarcină
   l. Săptămâna 24 de sarcină
   m. Săptămâna 25 de sarcină
   n. Săptămâna 26 de sarcină
   o. Săptămâna 27 de sarcină

Trimestrul 2 de sarcină

Acum că ai trecut de primul trimestru de sarcină, al doilea trimestru vine adesea un sentiment de bunăstare pentru gravidă: de obicei, grețurile de dimineață se opresc aici, iar fătul nu este suficient de mare încât să îți provoace greutăți la deplasare. Însă modificările fizice și psihice vor continua.

În timpul celui de-al doilea trimestru de sarcină, abdomenul va mai crește, pe măsură ce uterul se extinde pentru a face loc bebelușului. Sânii vor continua, de asemenea, să crească treptat în dimensiune. În plus, gravida poate resimți contracțiile Braxton Hicks (contracții ușoare și neregulate, ca o ușoară strângere în zona abdominală). Este mai probabil să apară după-amiaza sau seara, după activitate fizică sau după un act sexual. În cazul în care contracțiile devin regulate și cresc în forță, trebuie contactat medicul, deoarece ar putea fi un semn al travaliului prematur.

Modificările hormonale din timpul sarcinii stimulează creșterea celulelor purtătoare de pigmenți în piele. Ca urmare, s-ar putea să observi că îți apar pete maronii pe față (melasma). De asemenea, ai putea observa și o linie întunecată pe abdomen (linea nigra). Aceste modificări ale pielii sunt frecvente și de obicei se estompează după naștere. 

Totuși, expunerea la soare poate agrava problema. De aceea, când ești în aer liber, folosește creme și loțiuni cu protecție solară. E posibil să își apară unele linii maroniu-roșcat, negre, argintii sau violet de-a lungul abdomenului, sânilor, feselor sau coapselor. Acestea sunt vergeturi, a căror prevenire este dificil de realizat. Ce poți face este ca, încă de la începutul sarcinii, să îți masezi pielea abdomenului, a feselor și a coapselor cu o cremă anti vergeturi sau, și mai simplu, cu unt.

În timpul sarcinii, nivelul hormonilor crește și corpul produce mai mult sânge. Din acest motiv, mucoasele pot să se umfle și să sângereze ușor - de exemplu, nasul se poate înfunda cu ușurință și e posibil chiar să-ți curgă câteva picături de sânge. Un spray cu apă de mare pentru clătirea nărilor poate ajuta la ușurarea congestiei și la menținerea hidratării mucoasei nazale. De asemenea, bea multe lichide, folosește un umidificator și folosește o cremă hidratatntă în jurul marginilor nărilor.

Sarcina poate face ca gingiile să devină mai sensibile la folosirea aței dentare și la periaj, deci nu este exclus să ai sângerări minore. Clătirea cu apă sărată și trecerea la o periuță de dinți mai moale pot reduce iritarea.

Dacă ai probleme cu amețeala, bea multe lichide, evită să stai în picioare pentru perioade lungi de timp și mișcă-te mai încet când te ridici sau îți schimbi poziția. Crampele la picioare sunt frecvente pe măsură ce sarcina progresează, adesea apărând noaptea. 

Pentru a le preveni, întinde mușchii gambei înainte de culcare, rămâi activă fizic de-a lungul zilei și nu uita de hidratarea adecvată. De asemenea, poartă încălțăminte confortabilă. Dacă apare o crampă, întinde mușchiul gambei pe partea afectată. Poți face și un scurt masaj cu gheață.

În această perioadă a sarcinii este normal să te confrunți cu secreții vaginale ușor lipicioase. Contactează medicul dacă scurgerea devine puternic mirositoare, de culoare neobișnuită sau dacă este însoțită de durere sau de mâncărime în zona vaginală, pentru că ar putea fi vorba de infecție vaginală.

Infecțiile tractului urinar sunt frecvente în timpul sarcinii. Cere sfatul medicului dacă simți nevoia presantă de a urina tot timpul, ai dureri ascuțite atunci când urinezi, urina este tulbure și cu miros puternic sau ai febră ori dureri de spate. Lăsate netratate, infecțiile tractului urinar pot deveni severe și pot duce la o infecție renală.

În timpul celui de-al doilea trimestru, s-ar putea să te simți mai puțin obosită decât în primele luni de sarcină. Dacă ai orice fel de întrebări în legătură cu starea ta, cu viitorul travaliu sau cu nașterea, discută cu medicul.

În timpul celui de-al doilea trimestru, consultațiile medicale se vor concentra pe dezvoltarea fătului și pe depistarea oricăror probleme de sănătate. Medicul îți va verifica greutatea și tensiunea arterială și ar putea măsura dimensiunea uterului. În acest stadiu, punctul culminant al vizitelor prenatale ar putea fi ascultarea bătăilor inimii fătului. Medicul poate indica analize de sânge, o ecografie sau alte teste de screening în acest trimestru. De asemenea, poți să afli și sexul bebelușului tău, dacă dorești acest lucru. Ecografia de morfologie fetală se recomandă a fi făcută undeva între săptămânile 21 și 23 de sarcină.

În trimestrul 2 de sarcină ar trebui să câștigi în greutate între 0,2 și 0,5 kilograme pe săptămână.

Nu uita, orice dureri sau simptome neobișnuite trebuie semnalate imediat medicului.

Săptămâna 13 de sarcină

În această săptămână, fătul are aproximativ 25 de grame, fiind cam cât o lămâie. Se formează corzile vocale, se dezvoltă oasele din brațe și picioare, iar corpul și capul ajung aproximativ la aceeași dimensiune. 

În ceea ce privește starea gravidei, unele femei constată că au scăpat de greață și de oboseală, în timp ce pentru altele acest simptome se prelungesc până în luna a patra sau a cincea. De asemenea, balonarea, constipația, durerile de cap pot să nu mai derenjeze unele femei, în timp ce altele le vor resimți în continuare mai mult sau mai puțin. Mănâncă mese mici, hidratează-te și ia-ți ca de obicei suplimentele prenatale recomandate - acid folic, fier, calciu etc.

Scurgerile vaginale se întețesc, dar acest lucru este normal. Leucoreea este cauzată de producția intensificată de estrogen, precum și de fluxul crescut de sânge în zona pelvină. Scopul este protejarea de infecții și menținerea unui echilibru sănătos al bacteriilor din vagin. 

În acest trimestru, multe femei se confruntă cu o creștere a apetitului sexual. Creșterea libidoului ar putea avea unele beneficii pentru sănătate atât pentru gravidă, cât și pentru făt, deoarece sexul în timpul sarcinii poate accelera recuperarea postpartum prin strângerea mușchilor planșeului pelvin și îmbunătățirea somnului și a dispoziției. În cazul în care ai antecedente de avort spontan, travaliu prematur sau ai placenta previa, poate fi necesară abținerea de la contacte sexuale. E indicat ca în aceste cazuri să urmezi recomandările medicului.

Având în vedere că în timpul sarcinii ești mai expusă germenilor, deoarece sistemul imunitar este slăbit, spală-te des pe mâini, păstrează curățenia în casă și evită persoanele bolnave. Dacă simți că te îmbolnăvești, nu te trata după ureche, cere sfatul medicului!

Săptămâna 14 de sarcină

La 14 săptămâni, bebelușul are aproximativ 85 mm lungime și dimensiunea unei portocale. Începe să înghită mici bucăți de lichid amniotic, care trec în stomac, rinichii încep să funcționeze și lichidul înghițit trece înapoi în lichidul amniotic sub formă de urină. De asemenea, încep să îi apară firișoare de păr, cum ar fi sprâncenele.

În ceea ce privește starea gravidei, grețurile de dimineață se atenuează și mai tare sau dispar, la fel și deplasările la toaletă pentru a urina. În această săptămână însă, te poți confrunta cu durerea de ligament rotund. Aceasta este o durere de creștere a sarcinii, pe care o poți resimți ascuțit pe una sau pe ambele părți ale abdomenului. De ce apare această situație? 

Uterul este susținut de benzi groase de ligamente care se desfășoară de la nivelul inghinal până în partea abdominală. Pe măsură ce uterul crește, ligamentele de susținere se întind și se subțiază pentru a se potrivi greutății în creștere. Această greutate provoacă o durere ascuțită la nivelul abdomenului inferior, mai observabilă atunci când schimbi poziția brusc, când te ridici repede din șezut sau din poziția culcat ori dacă tușești sau strănuți.

Pentru ușurarea durerii de ligament rotund, odihnește-te într-o poziție confortabilă, cu picioarele puțin mai sus decât capul.

Energia gravidei este mai crescută în această săptămână, la fel și pofta de mâncare. Ia în continuare mese mici, dese și bazate pe alimente sănătoase, pentru a-ți păstra echilibrat nivelul de zahăr din sânge. Profită de energia pe care o ai și fă exerciții fizice ușoare până la moderate pentru a-ți diminua riscul de diabet gestațional. Colegiul American al Obstetricienilor și Ginecologilor (ACOG) sugerează ca gravidele să facă cel puțin 30 de minute de exercițiu moderat pe zi, în majoritatea zilelor săptămânii.

E posibil ca în săptămâna 14 de sarcină să observi apariția varicelor, vase de sânge mari, umflate, care apar adesea pe picioare, cauzate de volumul suplimentar de sânge pe care îl produci pentru a hrăni viitorul copil. Deși este posibil să nu poți preveni în totalitate varicele, mai ales dacă sunt ereditare, le poți minimiza purtând ciorapi compresivi, deplasându-te frecvent pe tot parcursul zilei pentru a menține circulația sângelui și stând întinsă cu picioarele ridicate deasupra nivelului inimii.

Nu este neobișnuit ca alunițele pe care le ai să își modifice aspectul, din cauza hormonilor sarcinii. Totuși, pentru siguranță, e bine să ceri sfatul medicului când observi orice modificări ale pielii.

Săptămâna 15 de sarcină

În jurul acestei săptămâni, fătul va începe să audă: este posibil să audă sunete din lumea exterioară și orice zgomote pe care le produce sistemul digestiv, precum și sunetul vocii și al inimii. De asemenea, scheletul începe să se osifice, iar ochii fătului, chiar dacă sunt închiși, încep să devină sensibili la lumină și să înregistreze lumina puternică din afara burticii. Fătul își mișcă brațele și picioarele, își curbează degetele, dar, pentru că este încă foarte mic, nu vei simți aceste mișcări.

Este posibil ca tu să ai dureri de spate în timpul acestei perioade, deoarece uterul se îngreunează, iar hormonii sarcinii afectează ligamentele din corp, ceea ce poate pune presiune asupra spatelui. De asemenea, te poți confrunta cu umflarea și înroșirea gingiilor (hormonii sarcinii se pot face vinovați de declașarea gingivitei). E posibil chiar să dezvolți în cavitatea bucală o mică formațiune benignă, inofensivă și nedureroasă, numită tumoră de sarcină - care va dispărea după naștere.

Astfel, este necesar să ai mare grijă la igiena orală, periind dinții de două ori pe zi, folosind ața dentară și apa de gură, pentru a reduce umflarea, sângerările și durerile. E bine să știi că gingivita poate evolua către o infecție a oaselor și a țesuturilor care susțin dinții, numită parodontită, cercetările arătând o legătură între parodontită, travaliu prematur și preeclampsie

În această perioadă începi să crești vizibil în greutate. Dacă ai avut o greutate normală înainte de sarcină, în trimestrul al doilea poți lua cam 500 g pe săptămână. În cazul în care constată că iei prea mult în greutate, medicul te va sfătui ce să mănânci pentru a nu pune pe tine mai multe kilograme decât este sănătos.

Având în vedere că pofta de mâncare este mai mare, e posibil să îți vină să mănânci mese mai copioase, însă acestea pot fi însoțite de arsuri la stomac și indigestie. Menține-ți programul de mese mici și dese pentru a nu-ți suprasolicita sistemul digestiv.

Durerea de ligament rotund te poate urmări și în această săptămână și, de asemenea, te poți confrunta cu dureri de cap ocazionale. Acestea pot fi cauzate de multe lucruri în timpul sarcinii, cum ar fi modificările hormonale, oboseală sau stres. Pentru a diminua durerea, pune o compresă rece pe frunte sau pe ceafă și stai într-o cameră întunecată și liniștită.

Amețelile și senzația de leșin pot să apară și în săptămâna 15 de sarcină. Dacă ți se întâmplă, întinde-te sau lasă-te pe un genunchi și apleacă-ți capul ca și cum ți-ai lega un pantof. Având în vedere că volumul celulelor creierului scade în timpul sarcinii, poți constata că începi să uiți unde ți-ai pus anumite obiecte sau când ai următoarea programare la medic.  

Săptămâna 16 de sarcină

În această săptămână, fătul poate ajunge la 100 și ceva de grame și la dimensiunea de 10 cm. Mușchii feței bebelușului se pot mișca acum și încep să apară expresiile faciale, pe care fătul nu le poate controla, însă. Ochii, deși sunt încă închiși, se pot mișca dintr-o parte în alta. Sistemul nervos continuă să se dezvolte, permițând mușchilor din membrele fătului să se flexeze. În această perioadă, mâinile se pot atinge una de alta și pot forma un pumn. Pielea fătului este translucidă.

În săptămâna 16 de sarcină, fătul îți poate auzi vocea. Anumite cercetări au arătat că unii copii care au ascultat un cântec cât timp erau în uter îl pot recunoaște ulterior.

În ceea ce te privește, nu doar uterul se mărește, ci și mucoasa nazală tinde să se umfle. În situația în care congestia nazală devine deranjantă, poți folosi în siguranță  spray-uri cu apă de mare. De asemenea, mai ales dacă aerul din cameră este prea uscat, poți să-ți aduci un umidificator.

În această perioadă, sânii continuă să se mărească ușor, iar constipația îți poate da bătăi de cap. Ai grijă în contiuare la alimentație și la hidratare. Obișnuiește-te să ai printre mesele zilei și o salată de crudități care să conțină și legume verzi cu frunze, cum ar fi spanac proaspăt sau varză kale ori legume la grătar, printre care și broccoli. Ciorbele de linte, fasole sau alte leguminoase sunt alegeri grozave. Dacă prepari supe-cremă, evită smântâna și untul și asezonează-le cu puțin lapte sau iaurt.

Deși secreția vaginală asociată cu sarcina este benefică, tinde să fie abundentă și în această săptămână. În plus, pe măsură ce abdomenul se mărește, partea inferioară a spatelui se curbează mai mult, ceea ce înseamnă că mușchii spatelui vor fi mereu încordați. O baie caldă sau un masaj îți pot fi de ajutor în calmarea acestor dureri.

Este posibil să observi anumite modificări ale pielii mâinilor, cum ar fi o roșeață pe palme. Nu este un motiv de îngrijorare, problema dispare după naștere.

Între săptămânile 16 și 20 de sarcină, gravidele cu risc crescut de probleme genetice sau cromozomiale pot face o amniocenteză (extragerea și examinarea lichidului amniotic din uter). După procedură, lichidul este trimis la un laborator și testat pentru afecțiuni precum sindromul Down.

Săptămâna 17 de sarcină

În această perioadă, fătul crește rapid și ajunge să cântărească în jur de 150 g și este lung cam de o palmă. Fața începe să arate mult mai umană, îi cresc și genele, iar ochii se pot mișca, chiar dacă pleoapele sunt încă închise. De asemenea, gura se poate deschide și închide. Liniile de pe pielea degetelor sunt acum formate, astfel încât fătul are deja propriile amprente individuale, și îi cresc și unghiile. Simțul auzului i se dezvoltă și mai mult, iar sub piele încep să crească depozitele de grăsime.

Inima fătului este acum reglementată de creier, deci nu mai există bătăi aleatorii, și produce 140 până la 150 de bătăi pe minut (bate cam de două ori mai repede decât a ta). În această săptămână, fătul își antrenează abilitățile de supt și de înghițire.

Cât despre tine, ai în continuare un apetit mărit. Nu te îngrijora dacă adesea simți o poftă de mâncare instalată brusc și dacă simți că ești în stare să mănânci cantități mari de mâncare. Totuși, amintește-ți că e bine să mănânci mai puțin și mai des, ca să ușurezi procesul de digestie și ca să nu ai accese de foame incontrolabile. Sațietatea se obține din proteine slabe, legume și cereale integrale.

Din cauza congestiei nazale care e posibil să te urmărească în continuare, poți constata că ai început să sforăi. Folosește cu încredere un spray cu apă de mare sau o soluție salină preparată în casă pentru a-ți desfunda și hidrata căile nazale. De asemenea, poți încerca să dormi pe o pernă mai înaltă sau să-ți pui două perne sub cap.

Nu este exclus să te confrunți cu dureri de cap ocazionale, cu amețeli și stare de leșin. Nu uita că deshidratarea poate contribui la starea de amețeală, așa că bea zilnic 6-8 pahare de apă sau mai mult dacă faci și exercițiile fizice recomandate. Durerile de spate te vor agasa în continuare, așa că apelează la o pernă pe care să o pui pe scaun la spate, în zona mijlocului.

Este posibil și să ai necazuri cu nervul sciatic. Cel mai mare nerv din corp începe în partea inferioară a spatelui, coboară spre fese și se ramifică pe partea din spate a picioarelor până la glezne. În majoritatea cazurilor, sciatica, acea durere ascuțită, cu senzație de furnicături sau amorțeală care începe în spate și iradiază până la glezne, apare atunci când acest nerv este presat de un disc ieșit în exterior sau rupt. Dacă ai probleme cu acest nerv, efectuează câteva întinderi pentru a ușura durerea.

Ca să ușurezi eventualele dureri de spate poți încerca mișcări de yoga sau de pilates, ambele ajută la detensionare și la relaxarea spatelui. În plus, aceste tipuri de mișcare îți dau energie și îți îmbunătățesc starea de spirit. Pentru a reduce durerile ligamentului rotund ai grijă să nu stai în picioare foarte mult timp.

Dacă îți apar pete pe față, puncte colorate pe brațe sau o linie pe abdomenul inferior, e bine să știi că aceste schimbări sunt normale și vor dispărea după sarcină. Aceste modificări ale pielii sunt cauzate de hormoni, dar soarele poate să le agraveze aspectul, așa că e bine să aplici o cremă cu protecție solară când ieși din casă.

Săptămâna 18 de sarcină

În săptămâna 18 de sarcină, fătul a ajuns la dimensiunea unui castravete, iar uterul are dimensiunea aproximativă a unui cartof dulce. Fătul se mișcă destul de mult (se rostogolește și lovește cu mâinile și cu picioarele în jur) și poate reacționa la zgomote puternice din lumea exterioară, cum ar fi muzica. Este posibil să nu simți încă aceste mișcări, mai ales dacă ești la prima sarcină dar, dacă le percepi, probabil că se vor simți ca o senzație ușoară de fluturare. Fătul este, de asemenea, capabil să caște și să sughițe. Mielina începe să se formeze în jurul nervilor viitorului bebeluș, pentru a-i proteja. Organele genitale ale fătului sunt acum bine definite și se vor vedea clar la viitoarea ecografie.

Gravida se poate confrunta în această perioadă cu dureri abdominale și de stomac, provocate de constipație sau gaze intestinale. Dacă suspectezi că nu acestea sunt cauzele durerii, cere sfatul medicului.

Hormonul de sarcină numit relaxină face exact ceea ce spune numele, relaxează toate ligamentele femeii însărcinate, inclusiv pe acelea care țin atașate oasele pelvine de coloana vertebrală. Din acest motiv, te confrunți cu dureri de spate și cu o schimbare a posturii. Pentru a reduce durerile, când stai jos ridică-ți picioarele de la podea și sprijină-le pe o cutie, de exemplu. Dacă durerile de spate sunt foarte mari, discută cu medicul.

În această săptămână te poți lupta cu indigestiile, așa că e bine să mănânci încet, fără să te grăbești, și să mesteci bine alimentele. Stai departe de ardei iuți, boia iute și piper. Mesele mici și dese sunt în continuare cele mai bune aliate ale tale. De asemenea, evită să te întinzi imediat ce ai mâncat. Ai grijă la suplimentele alimentare! Poți fi tentată să iei, de exemplu, unele care să te ajute să lupți cu lipsa de concentrare și cu faptul că uiți lucruri mai des decât înainte. Nu lua aceste produse, fie ele și din ingrediente naturale, fără să obții mai întâi acordul medicului. Unele suplimente pot fi periculoase și pot provoca travaliu prematur.

În timpul nopții s-ar putea să te trezești din cauza unor crampe musculare apărute brusc așa că, înainte de culcare, e bine să faci câteva întinderi și îndoiri ale picioarelor. Unele femei susțin că magneziul le-a ajutat să scape de aceste crampe, așa că e bine să ceri sfatul medicului legat de combaterea lor.

Pe măsură ce țesuturile corpului acumulează exces de lichid, este posibil să observi că ți se umflă gleznele și picioarele. Acest lucru se întâmplă deoarece, având în vedere gravitația, fluidul tinde să se reunească îna cele zone. Poți reduce retenția de apă evitând să stai în picioare perioade lungi de timp și poziționând picioarele mai sus de la podea atunci când stai pe scaun sau pe o pernă atunci când stai în pat.

Săptămâna 19 de sarcină

Fătul a mai luat puțin în greutate în această săptămână, dar încă nu are multă grăsime sub piele. Lungimea lui aproximativă este de 15 cm, iar greutarea de circa 200 de grame. Pielea sensibilă a fătului este acum acoperită cu vernix caseosa, un strat gras, alb, brânzos, care îl protejează de lichidul amniotic din jur. Acest strat dispare pe măsură ce se apropie nașterea, însă unii copii se nasc acoperiți cu el.

Și plămânii fătului se dezvoltă: principalele căi respiratorii (numite bronșiole) încep să se formeze în săptămâna 19 de sarcină. 

Dacă încă nu ai simțit mișcările fătului până acum, le poți simți pentru prima dată în această săptămână. Mai târziu în sarcină chiar vei putea vedea copilul lovind și poți ghici dacă a fost o mână sau un picior. Nu există un număr stabilit de mișcări ale bebelușului pe care ar trebui să le simți, însă, odată ce le percepi, le vei simți până când copilul se naște.

După cum te-ai obișnuit deja, durerile de spate fac parte din viața ta în această perioadă. Pe măsură ce uterul crește, centrul de greutate se deplasează înainte, punând o presiune suplimentară asupra zonei inferioare a spatelui. Evită să ridici obiecte prea grele, iar dacă trebuie neapărat să ridici ceva, apleacă-te din genunchi, nu din talie și ridică încet, și străduiește-te să preiei greutatea cu mâinile și cu picioarele, nu cu spatele.

Uterul în creștere poate pune presiune pe vasele de sânge - printre alte părți ale corpului -, reducând fluxul sangvin către creier și provocând senzații de amețeală, pe care probabil le-ai mai experimentat și în săptămânile anterioare. Când amețești, așază-te pe un scaun, iar dacă ești pe stradă, lasă-te ușor în jos, pe vine și respiră adânc.

Săptămâna 20 de sarcină

Îți vine să crezi sa nu, iată-te ajunsă la jumătatea sarcinii! Ai trecut prin multe schimbări, dar călătoria încă nu s-a terminat. Fătul cântărește acum spre 300 g și are cam 16 cm lungime. La ecografia din acest trimestru, programată între săptămânile 18 și 22 de sarcină, se va vedea clar ce sex are viitorul bebeluș. Dacă este fată, uterul ei este complet format în săptămâna 20 și canalul vaginal începe să se dezvolte. De asemenea, există ovule primitive în micile sale ovare. Dacă este băiat, testiculele își vor începe coborârea în curând, deși sunt încă în abdomen și așteaptă ca scrotul să își definitiveze creșterea.

În ceea te privește, în această săptămână s-ar putea să bagi de seamă că unghiile îți sunt mai lungi, că părul îți crește mai repede decât de obicei și se simte mai gros și mai des. Responsabili de aceste aspecte sunt hormonii sarcinii; aceștia declanșează o creștere a circulației, care vine cu nutrienți suplimentari pentru celulele părului și ale unghiilor.

Dar, deși unghiile ar putea fi mai lungi, poți constata că sunt uscate și fragile. Și, chiar dacă s-ar putea să te încânte bogăția neașteptată a podoabei capilare, nu te atașa prea mult de ea. După naștere vei pierde o cantitate mai mare de păr, tocmai deoarece căderea normală zilnică a fost suprimată în timpul sarcinii.

Apetitul mare te va chinui în continuare, dar nu te lăsa învinsă și nu te apuca să mănânci trei porții de mâncare deodată: ia, ca de obicei, mese mai mici și mai dese, până la șase pe zi. În acest fel, vei reuși să ții în frâu nu doar foamea, ci și celelalte probleme cu care te poți confrunta des și anume arsurile gastrice și indigestiile. 

Odată cu mărirea uterului, este posibil ca buricul să-ți iasă în afară. Nu te îngrijora, va reveni la normal după naștere.

Dacă retenția de apă la nivelul gleznelor și al picioarelor îți provoacă durere, asigură-te că afară porți încălțăminte comodă, care să nu îți strângă prea tare picioarele. Când ești în casă, poartă papuci confortabili. De asemenea, evită șosetele prea strânse sau lenjeria intimă prea strâmtă. Acestea pot întrerupe fluxul de sânge, iar pe tine te interesează să ai o circulație bună pentru a reduce la minimum umflarea extremităților inferioare.

Unul dintre numeroasele efecte ale sarcinii asupra corpului gravidei este întinderea mușchilor și slăbirea ligamentelor. Acest lucru înseamnă că sunt mai predispuse la leziuni, deci ai grijă la exercițiile fizice pe care le faci. Dacă o mișcare îți aduce dureri, oprește-te. Dacă petreci multe ore pe scaun la birou sau dacă stai mult în picioare de-a lungul zilei, vei constata o rigiditate a articulațiilor. 

E recomandat să faci pauze de 5-10 minute cel puțin o dată pe oră. Dacă ai stat pe scaun, poți face o scurtă plimbare pe coridor sau să faci câteva întinderi și îndoiri ale picioarelor, iar dacă ai stat în picioare, așază-te și odihnește-te. În acest fel, ușurezi și crampele care îți pot da de furcă și în această săptămână de sarcină.

Dacă te confrunți cu dureri de cap în cazul în care lucrezi într-un spațiu fără ferestre ori luminat artificial, asigură-te că iei pauze și că, măcar dimineața și seara ai parte de aer proaspăt. Și când stai acasă și, mai ales, când ieși, îmbracă-te în straturi pentru a evita să te încălzești prea tare și a te pomeni că ți s-a declanșat o durere de cap. La fel, dacă stai în camere încălzite prea tare și prost ventilate te poți confrunta cu amețeli și stare de leșin.

Deși toate femeile însărcinate sunt susceptibile la anemie, cele care au mai mult de un făt sau care au fost subnutrite în orice moment în timpul sarcinii au un risc și mai mare. Dacă este cazul tău, urmează recomandările medicului în ceea ce privește suplimentele cu fier și mănâncă alimente bogate în fier asociate cu alimente bogate în vitamina C, cum ar fi mușchi de vită la cuptor alături de o salată de broccoli la abur, asezonată cu zeamă de lămâie.

Săptămâna 21 de sarcină

Până la 21 de săptămâni, fătul a ajuns să cântărească în jur de 350 g. Începând cu această etapă, greutatea lui va fi mai mare decât a placentei, care până acum era mai grea decât el. Placenta va continua să crească pe tot parcursul sarcinii, dar nu la fel de repede ca acesta. De asemenea, fătul se acoperă cu un păr foarte fin și moale numit lanugo, despre care se crede că îl menține la temperatura potrivită. Lanugo dispare de obicei înainte de naștere. Mișcările fătului sunt acum mai bine coordonate, odată cu transformarea cartilajelor din corp în oase.

Orice ai mânca în această săptămână, există șanse mari guste și fătul. Când ești însărcinată în 21 de săptămâni, acesta înghite câte un pic de lichid amniotic în fiecare zi, nu numai pentru nutriție și hidratare, ci și pentru a practica înghițirea și digerarea, abilități de care va avea nevoie imediat ce se naște. Gustul lichidului amniotic diferă de la o zi la alta, în funcție de ceea mănânci. Aromele mâncărurilor nu se pierd până ajung la făt, deoarece acesta are deja papilele gustative foarte dezvoltate. De altfel, unele cerectări sugerează că bebelușii care au fost expuși la anumite gusturi in utero, prin intermediul lichidului amniotic, sunt mai receptivi la a mânca acele alimente după naștere.

Dacă până acum nu ți-au apărut vergeturi, din această săptămână ele își pot face apariția, având în vedere creșterea în greutate. Și din acest motiv este bine ca în timpul sarcinii să nu iei în greutate mai mult decât este necesar; dacă adaugi kilogramele de sarcină treptat, cel mult 500 g pe săptămână, riscul de vergeturi este mai mic. 

În funcție pielea ta și de genele moștenite, aceste linii apar mai întâi ca dungi roșii, roz sau maro, dar după sarcină vor dispărea sau se vor atenua. Din păcate, nu există nicio modalitate dovedită de a preveni vergeturile, dar ți-ar putea fi de ajutor aplicarea zilnică a untului de cacao; și dacă nu va avea efect, cel puțin va preveni uscăciunea și mâncărimea asociate cu pielea întinsă în timpul sarcinii.

Acum că sarcina este vizibilă și ai trecut deja de jumătatea acestei perioade din viața ta, te poți confrunta cu unele sentimente de anxietate sau chiar de teamă. Este normal să te simți așa și să discuți despre sentimentele tale cu partenerul, familia și, dacă se poate, cu prietenele tale care au copii și au trecut deja prin aceste stări.

Dacă nu ai observat până acum, vei constata că părul și unghiile cresc cu o viteză record. Cum spuneam, hormonii sarcinii sunt parțial responsabili pentru acest aspect. Circulația crescută în corp aduce nutrienți suplimentari părului, unghiilor și, bineînțeles, fătului. Deoarece corpul tău are cu aproximativ 50% mai mult sânge și lichid decât înainte de sarcină, picioarele și gleznele se pot umfla, așa că de-a lungul zilei e bine să alternezi statul în picioare cu statul așezat sau întins.

Dacă nu faci exerciții fizice prea multe, caută ca măcar să mergi pe jos 30 de minute pe zi. Nu doar că îți vei dezmorți articulațiile, dar mișcarea te ajută și să combați constipația.

În această săptămână ai putea observa că părul de la axile, de pe picioare și de pe linia bikinilor este mai abundent decât de obicei, cauza fiind tot hormonii sarcinii. E mai sigur, totuși, ca în această perioadă să nu apelezi la proceduri precum epilarea prin electroliză, ci să scapi de părul nedorit cu ceară sau cu cremă depilatoare.

Săptămâna 22 de sarcină

În săptămâna 22, fătul are aprovimativ 28 de cm și 450 g. Începe să intre într-un tipar de somn și trezire, care nu va fi neapărat același cu al tău. Când te așezi seara în pat pentru a dormi, e posibil ca fătul să fie treaz și să se miște. Urechile încep să audă mai clar și să proceseze sunete din interiorul corpului tău, cum ar fi respirația ta sau bătăile inimii. De asemenea, poate să apuce cu degetele părți ale corpului său ori cordonul ombilical. Deși are ochii închiși, percepe și mai clar lumina și întunericul.

În această perioadă e posibil să constați că nu doar uterul îți crește, ci și talpa piciorului. În unele cauzri, e posibil ca picioarele să nu mai revină la lungimea anterioară după naștere, ci să rămână așa. Creșterea piciorului poate fi atribuită edemului din sarcină, dar și acelui hormon numit relaxină, care slăbește ligamentele și articulațiile din jurul pelvisului, astfel încât fătul să poată pătrunde. Din păcate, hormonul nu face distincție între ligamentele care trebuie slăbite și cele care nu, motiv pentru care poți avea nevoie de încălțăminte cu o jumătate de număr mai mare.

Și în această săptămână este posibil să îți dorești să devorezi întreg conținutul frigiderului, ceea ce este perfect normal. Ca să eviți indigestiile, arsurile gastrice și acumularea de kilograme nedorite, umple-ți frigiderul și cămara cu gustări sănătoase, cum ar fi fructe, legume tăiate, nuci și biscuiți de grâu integral. Uterul pune în continuare presiune pe intestine, ceea ce face ca evacuarea deșeurilor să fie mai îngreunată, deci nu uita de apă, fibre și mișcare.

Neplăcutele crampe musculare te pot urmări, de asemenea, și în săptămâna 22 de sarcină, deci ai grijă să-ți întinzi și să-ți îndoi picioarele de câte ori poți. Nu omite să-ți iei vitaminele prenatale, deoarece și lipsa de calciu și magneziu pot cauza crampe musculare. 

Poți simți în această perioadă și contracțiile Braxton Hicks, care nu sunt periculoase; practic, mușchii uterini încep să se antreneze pentru naștere. În această săptămână se poate face un screening al fibronectinei fetale, dacă medicul suspectează un travaliu prematur. Dacă testul este pozitiv, înseamnă că ai un risc crescut de a naște prematur. În această situație, medicul îți va interzice anumite activități fizice și îți poate recomanda un tratament pe termen scurt și chiar repaus total la pat. 

Dacă ai început să te confrunți cu anxietatea, această săptămână este un moment bun pentru a învăța câteva tehnici de relaxare, care îți vor fi de folos și în viitor. Un exercițiu simplu este să te așezi confortabil, să închizi ochii și să-ți imaginezi o scenă liniștită (de exemplu, te gândești că stai pe malul unei ape și privești apusul). Apoi, îți relaxezi pe rând mușchii picioarelor, ai trunchiului, ai brațelor și ai feței.

Săptămâna 23 de sarcină

În săptămâna 23, plămânii fătului nu sunt capabili încă să funcționeze corect, dar acesta practică mișcări de respirație pentru a se pregăti pentru viața din afara uterului. Oxigenul și-l primește de la mamă prin placentă și va face acest lucru până când se va naște. Pilea îi este puțin lăsată, pentru că grăsimea de sub ea încă se formează, și are o nuanță de roz, având în vedere că venele și arterele se dezvoltă dedesubt. 

Fătul își poate strânge mâinile în pumn și, dacă lovește cu ele, forma li se poate vedea din exterior. Deocamdată loviturile sunt ușoare, dar ulterior vor deveni mai puternice, mai pronunțate și uneori chiar dureroase - dacă fătul te lovește în coaste sau în colul uterin, de exemplu.

Cântărind puțin peste 450 g, fătul începe să crească mai mult în această perioadă. Practic, în următoarele patru săptămâni își va dubla greutatea.

În această săptămână, gravida se poate confrunta în continuare cu episoade de memorie slăbită. Astfel, te poți pomeni că nu-ți mai știi numărul de telefon sau că îți uiți poșeta într-un magazin în care ai probat un obiect vestimentar. Nu uita că aceste probleme de memorie sunt normale și temporare - după naștere vei gândi cu la fel de mare ușurință ca înainte.

Dacă ai pistrui pe față, brațe sau picioare, aceștia se pot accentua, iar femeile cu o nunață mai închisă a tenului pot observa o anumită decolorare a pielii, mai ales în jurul nasului, al ochilor și al frunții. Aceasta este melasma care, având în vedere că dă feței un aspect de mască, se mai numește și „masca de sarcină”. Nu te îngrijora, melasma dispare în câteva luni după ce naști.

Te vei confrunta în continuare cu balonarea, un efect al progesteronului, hormonul care face ca tractul gastro-intestinal să se relaxeze și să încetinească digestia, astfel încât substanțele nutritive să aibă mai mult timp să pătrundă în sânge și să ajungă la făt. Bea mai multă apă pentru a susține tranzitul intestinal. De asemenea, apa te ajută să menții volumul suplimentar de sânge și să reînnoiești lichidul amniotic.

Congestia nazală cauzată de greutatea suplimentară și de faptul că mucoasa nazală se inflamează ușor în această perioadă îți poate da de furcă și în această săptămână. Având în vedere că oboseala și lipsa de somn sunt frecvente în timpul sarcinii, e bine să-ți găsești de-a lungul zilei momente de relaxare. Cercetările arată că 78% dintre femei au probleme cu somnul la un moment dat, sau în mai multe momente, în timpul sarcinii.

Faptul că mâinile tind să se umfle în această perioadă poate pune presiune pe nervii de la încheieturi și poate provoca dureri și furnicături asociate cu sindromul de tunel carpian. Dacă lucrezi la computer, e bine să faci pauze frecvente și câteva exerciții pentru încheieturi. Asigură-te că atunci când scrii la calculator coatele nu sunt poziționate mai sus decât încheieturile.

Pentru că este presată de uterul în creștere, vezica urinară devine un teren propice de reproducere pentru bacterii, deci te poți pomeni cu o infecție de tract urinar. Un motiv în plus să bei multă apă zilnic, la care poți adăuga și suc natural de afine, fără zahăr. Verifică-ți adesea culoarea urinei: dacă este prea închisă, înseamnă că nu bei suficient lichid. Ca să eviți infecțiile urinare, golește-ți bine vezica de fiecare dată, șterge-te dinspre față spre spate și fă duș imediat după contactul sexual. De asemenea, poartă lenjerie de corp din bumbac.

Săptămâna 24 de sarcină

În săptămâna 24, fătul a ajuns la aproximativ 29 de cm și cântărește jumătate de kilogram. De acum, va lua în greutate cam 170 de grame pe săptămână. O mare parte din această greutate provine din creșterea organelor, a oaselor, a mușchilor și a acumulării de grăsime. Auzul i se ascute și mai mult și poate auzi mai bine sunete din exterior, cum ar fi un claxon sau un câine care latră.

De acum înainte, în cazul în care bebelușul se naște înainte de termen, șansele lui la supraviețuire sunt tot mai mari. Cei care se nasc înainte de săptămâna 24 nu pot trăi, deoarece plămânii și alte organe vitale nu le sunt suficient de dezvoltate.

În ceea ce te privește, vei avea parte și în această săptămână de neplăceri la nivelul încheieturilor și al degetelor, cum ar fi sindromul de tunel carpian. Furnicăturile și amorțelile inconfortabile pe care le observi la încheieturi și în degete sunt de obicei asociate cu muncile care necesită mișcări repetitive, cum ar fi tastarea. Însă, în cazul sarcinii, aceste probleme au mai mult legătură cu umflarea corpului în general.

Acest aspect face ca fluidele sa se acumuleze în extremitățile inferioare în timpul zilei, și să se redistribuie în restul corpului, inclusiv la nivelul mâinilor atunci când stai culcată, punând presiune pe nervul care trece prin încheietura mâinii. Acest lucru provoacă amorțeală, furnicături, sau chiar durere în degete și în încheietură. Scutură mâinile și mișcă degetele din când în când pentru a combate această stare inconfortabilă.

În această perioadă te-ai putea confrunta și cu roșeața palmelor însoțită de mâncărimi și poate chiar cu roșeața picioarelor. Aceste probleme nu sunt anormale, dar, dacă te îngrijorează, le poți semnala medicului. Evită să te supraîncălzești, să faci băi fierbinți și să porți haine foarte strâmte.

Pe măsură ce uterul se extinde, durerea în abdomenul inferior este normal să apară din când în când. Dar, dacă disconfortul este însoțit de simptome precum febră, frisoane sau sângerări, cere sfatul medicului.

Lentilele de contact te deranjează în ultima vreme sau ți se pare că uneori nu mai vezi clar? Hormonii sarcinii pot scădea producția de lacrimi, provocând iritarea ochilor și modificând temporar vederea. Această problemă, dacă nu are altă cauză, va dispărea după naștere.

În cazul în care ai dureri de cap care durează zile întregi, sunt severe și uneori sunt însoțite de greață sau de modificări ale vederii, ar putea fi vorba de migrene. Discută cu medicul despre simtomele pe care le ei și gândește-te ce factori crezi că au contribuit la declanșarea migrenei, astfel încât să îi poți evita pe viitor.

Între săptămânile 24 și 28 de sarcină, medicul recomandă un test al glicemiei. Nivelul zahărului din sânge poate arăta dacă ai sau nu diabet gestațional, o afecțiune temporară care trebuie tratată. Deși cercetătorii nu sunt siguri de ce unele femei suferă de diabet în timpul sarcinii, în timp ce altele nu, este posibil să ai un risc crescut dacă ești supraponderală, ai un nivel mai ridicat de grăsime abdominală, ești trecută de 35 de ani sau ai un istoric familial de diabet.

Săptămâna 25 de sarcină

În săptămâna 25 de sarcină, fătul are cam 33 cm și aproape 700 g. Pielea pierde treptat din aspectul ridat, pe măsură ce grăsimea se acumulează sub piele. În această săptămână, fătul se mișcă mult și își dezvoltă reflexele, ceea ce îl face să răspundă la atingere și sunet. Un zgomot foarte puternic îl poate face să lovească din mâini și din picioare și gravida va putea simți acest lucru. Uneori sughiță, iar această mișcare va fi, de asemenea, simțită de mamă.

Vasele de sânge se vor dezvolta și în plămânii fătului, aducându-i cu un pas mai aproape de maturitatea deplină. Deși încep deja să producă surfactant, o substanță care îi va ajuta să se extindă când primesc oxigen după nașterea bebelușului, plămânii sunt încă prea puțin dezvoltați pentru a trimite suficient oxigen în sânge și a elibera dioxid de carbon atunci când expiră. Nasul fătului începe să funcționeze în această săptămână, lucru care îi permite să înceapă să respire.

În ceea ce privește starea gravidei, mai mult de jumătate dintre femeile însărcinate prezintă în această perioadă vene umflate și mâncărime la nivelul rectului, din cauza uterului mărit, precum și a fluxului crescut de sânge în zonă. Cu toate că nu sunt periculoși, hemoroizii pot fi extrem de dureroși și pot chiar să provoace sângerări rectale. 

Constipația poate agrava acele vene inflamate, din acest motiv fiind necesar zilnic un aport mare de lichide și alimente bogate în fibre, cum sunt legumele, fructele și cerealele integrale. Unguentele cu hamamelis, băile de șezut sau compresele cu gheață pe termen scurt pot calma durerile provocate de hemoroizi. 

Dacă în această săptămână simți durere în zona pelvină, este posibil să te confrunți cu  disfuncția simfizei pubiene, cauzată de ligamentele relaxate și întinse care mențin în mod normal articulațiile pelvine sau simfiza pubiană aliniate. Dacă până acum nu ai făcut exerciții  Kegel, ia în calcul efectuarea lor, deoarece îți vor întări mușchii din acea regiune. De asemenea, poți purta o centură de susținere dar, dacă durerea este severă, cere sfatul medicului.

Dacă te confrunți cu umflarea feței, a mâinilor și a picioarelor, acest lucru poate fi cauzat de faptul că reții apă. E bine să discuți cu medicul, pentru a te asigura că nu e vorba de un simptom al preeclampsiei.

Pe lângă furnicăturile la nivelul mâinilor, e posibil să simți și furnicături în zona picioarelor, însoțite de un puternic impuls de a le mișca. E bine să înștiințezi medicul despre această stare, deoarece poate fi nevoie să te testeze pentru anemie feriprivă, despre care unii experți cred că este legată de sindromul picioarelor neliniștite. Păstrează și un jurnal alimentar, deoarece unele femei simt că sensibilitatea la anumite alimente le agravează simptomele.

Dacă simți nevoia să mănânci mai mult dulce, alege gustări sănătoase. Prepară-ți, de exemplu, brioșe de morcovi cu tărâțe de ovăz pe care le poți consuma cu iaurt. De asemenea, poți să mănânci felii de mere cu unt de arahide (caută unul fără aditivi) sau brânză simplă de vaci cu bucăți de fructe și scorțișoară.

Săptămâna 26 de sarcină

Fătul a ajuns în această săptămână la aproximativ 36 de cm și 900 de grame. După ce până acum a avut ochii închiși, pentru a permite dezvoltarea retinei, pleoapele i se deschid pentru prima dată și începe să clipească. Culoarea ochilor nu se poate preciza deocamdată, deoarece pigmentarea mai durează o lună sau două. Chiar și așa, culoarea cu care se va naște poate să nu fie cea permanentă.

Fătul își antrenează în continuare capacitatea de a înghiți, exersând cu înghițirea lichidului amniotic, act esențial pentru dezvoltarea sănătoasă a plămânilor. În acest stadiu al dezvoltării fetale se declanșează și activitatea cerebrală, în sensul că fătul nu numai că poate auzi zgomote, dar poate să și răspundă la ele (prin mișcări și lovituri).

Pe măsură ce sistemul nervos i se dezvoltă și mai mult, mișcările îi vor deveni mult mai coordonate. În plus, vor fi mai puternice, ceea ce înseamnă că, ocazional, vor fi chiar dureroase pentru mamă.

Legat de starea gravidei, dacă, pentru tine, o noapte întreagă de odihnă a devenit doar o amintire plăcută, înseamnă că te confrunți cu insomnia de sarcină. Nu e de mirare, având în vedere că probabil ai neplăceri precum arsuri la stomac sau crampe nocturne la picioare și că mergi mai des la toaletă. Nu uita de mișcarea zilnică și de ieșirile în aer liber, care îți pot fi de folos în lupta cu insomnia.

Uterul în creștere continuă să exercite tot mai multă presiune asupra stomacului și intestinelor, ducând la balonare și flatulență. Poți reduce aceste probleme consumând mai multe mese mici pe zi în loc de trei mese mari. Te vei confrunta în continuare cu ceața mentală, așa că e bine să-ți pui remindere pentru activitățile importante.

De asemenea, articulațiile slăbite, centrul de greutate deplasat și kilogramele adăugate în sarcină sunt doar câțiva dintre factorii de risc pentru alunecări și căderi. Amintește-ți că această stângăcie deranjantă este temporară și fii foarte atentă când intri sau ieși din cadă ori când te deplasezi pe alte suprafețe alunecoase.

Este important ca în această perioadă să exersezi o postură bună și să eviți tendința de a-ți împinge șoldurile și stomacul înainte sau de a-ți trage umerii foarte mult înapoi. Când ești în picioare, imaginează-ți o linie dreaptă între umeri și șolduri, iar când ești așezată, pune-ți o pernă la spate și încearcă să dormi cât mai mult pe partea stângă cu o pernă între picioare, pentru a atenua loviturile fătului.

Săptămâna 27 de sarcină

Fătul a atins aproximativ 37 de cm și 900 și ceva de grame. Creierul, plămânii și sistemul digestiv sunt formate, dar nu sunt pe deplin mature, și se dezvoltă în continuare. Până în această săptămână, ritmul cardiac al fătului va fi încetinit până la aproximativ 140 de bătăi pe minut, dar încă este mult mai rapid decât ritmul cardiac al gravidei. 

Poate auzi, dar înăbușit, deoarece urechile îi sunt încă acoperite de vernix caseosa, acel strat protector și poate începe să recunoască vocea mamei. Poți, deci, să i te adresezi direct, că îi cânți și să îi citești. Fătul face mișcări energice și își dezvoltă tonusul muscular. Orice persoană care își apasă urechea de abdomenul gravidei poate auzi bătăile inimii fătului. Papilele gustative îi sunt foarte dezvoltate în această perioadă, așa că simte în lichidul amniotic diferențele între mâncăruri. 

Dacă până acum nu te-ai confruntat cu umflarea membrelor, e bine să știi că, în această etapă a sarcinii, 3 din 4 femei încep să se confrunte cu umflături ușoare ale extremităților, în special picioare, glezne și mâini. Edemul apare atunci când lichidele se acumulează în țesuturile corpului din cauza creșterii fluxului sangvin și a presiunii uterine pe vena cavă inferioară, vena mare din partea dreaptă a corpului care returnează sângele de la membrele inferioare la inimă.

Probabil că inelele nu ți se mai potrivesc și pantofii ți se par prea strâmți. Cum spuneam, este recomandat să discuți cu medicul despre acest aspect, deoarece poate fi un semn al preeclampsiei - deși, în acest caz, umflarea este însoțită de o varietate de alte simptome, cum ar fi tensiunea arterială crescută și proteinele din urină.

Pentru a ușurarea umflarea, evită să stai în picioare pentru o perioadă lungă de timp, mergi pe jos sau înoată, dacă ai acordul medicului, iar atunci când te întinzi stai cu picioarele ridicate mai sus decât capul. Pentru a combate pungile de sub ochi dimineața, pune pe pleope câte o felie de castravete de la frigider sau pliculețe de ceai folosite pe care le poți ține în congelator.

Asigură-te că bei suficientă apă în fiecare zi; atenție, restricționarea aportului de lichide nu va reduce umflarea!. Edemul este o afecțiune temporară: la scurt timp după naștere, vei scăpa de el.

Pielea foarte întinsă de pe burtă poate provoca uscarea pielii și mâncărimi, așa că nu uita să aplici o cremă hidratantă sau unt de cacao în mod regulat. De asemenea, pentru a ușura mâncărimea, când faci baie poți scufunda în apă un săculeț în care ai pus fulgi de ovăz. Atenție! Băile nu trebuie să fie lungi și fierbinți. Dacă temperatura apei din cadă depășește 39 de grade Celsius, există riscul să crească ritmul cardiac, iar fluxul sangvin către făt să fie redus, provocându-i disconfort. Indicate sunt băile și dușurile scurte de maximum 15 minute.

E posibil să te mai confrunți și cu câte o stare de amețeală, ceea ce e normal, dar dacă îți pierzi cunoștința menționează-i medicului acest lucru. De asemenea, mai ales când mergi la culcare, poți simți în continuare furnicături și o senzație de nervozitate la nivelul picioarelor. Sindromul picioarelor neliniștite poate fi asociat nu doar cu lipsa de fier, ci și cu anumite sensibilități alimentare, deci e bine să discuți cu medicul. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - 2nd trimester pregnancy: What to expect
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047732
NHS - Pregnancy week-by-week
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/
What to expect - Your Pregnancy Week-by-Week
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0