Totul despre Ecografia Mamara

1.    Ecografia mamara – informatii generale
a.    Ce este ecografia mamara
b.    Rolul ecografiei la san
c.    Investigatii complementare ecografiei mamare
d.    Factori ce pot influenta rezultatul ecografiei la san

2.    Cand se recomanda ecografia mamara
a.    Simptome ce necesita o ecografia mamara
b.    Momentul realizarii ecografiei la san
c.    Interventii de chirurgie estetica al nivelul sanului

3.    Avantajele ecografiei mamare
a.    Caracteristicile medicale ale ecografiei la san
b.    Pretul accesibil al ecografiei la san
c.    Locatii multiple pentru realizarea ecografiei mamare
d.    Posibilitatea de a fi realizata frecvent, in orice moment al zilei
e.    Efectuarea ecografiilor mamare bilateral sau unilateral
f.    Posibilitatea de a diferentia nodulii benigni sau malign

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ecografia mamara

Ecografia mamara – informatii generale

Examinarea cu ultrasunete la sani sau ecografia mamara este o tehnica de imagistica folosita in mod frecvent pentru a depista tumorile si alte anomalii ale sanilor.

Ce este ecografia mamara

Ecografia foloseste unde sonore de inalta frecventa pentru a produce imagini detaliate ale interiorului sanilor. Spre deosebire de radiatiile X (radiografie) si scanarea CT (sau computer tomografia), ecografia nu foloseste radiatii de niciun fel si este o metoda considerata sigura pentru femeile insarcinate si pentru mamele care alapteaza la san. Asadar, ecografia nu iradiaza pacientele sub nicio forma.

O ecografie la san foloseste, asa cum stii deja, undele sonore de inalta frecventa, pentru a crea o imagine in alb si negru a tesuturilor si structurilor glandelor mamare.

Rolul ecografiei la san

Medicul tau iti poate face o ecografie mamara daca un nodul suspect este descoperit in interiorul unui san. O ecografie de acest gen il ajuta pe medicul tau sa determine daca nodulul este un chist plin cu lichid sau daca este o tumora canceroasa solida (adica daca este vorba de cancer mamar). De asemenea, ecografia mamara ii permite specialistului in imagistica sa determine localizarea si dimensiunea acelui nodul.

Desi o ecografie mamara poate fi folosita pentru a evalua un nodul aparut la nivelul sanilor pacientei, aceasta metoda nu poate fi folosita pentru a determina daca acel nodul este sau nu canceros. Acest lucru poate fi stabilit cu certitudine doar daca o mostra de tesut sau de lichid este prelevata din nodul si apoi testata in laborator.

Evidentierea tipurilor de noduli la sani

O ecografie de acest gen il ajuta pe medicul tau sa determine daca nodulul este un chist umplut cu lichid sau daca este o tumora canceroasa solida (adica daca este vorba de cancer mamar). De asemenea, ecografia mamara ii permite specialistului in imagistica sa determine localizarea si dimensiunea acelui nodul.

Acest test este adesea folosit pentru a evalua dimensiunea si marimea nodulilor mamari si pentru a determina daca acestia sunt mase ori formatiuni cu potential de tumora sau chisturi umplute cu lichid. Ecografia mamara ajuta, deci, la evidentierea tipurilor de noduli formati la sani.

Completarea rezultatelor mamografiei sau RMN-ului

Alte motive pentru care medicul poate decide sa efectueze o ecografie mamara au legatura cu faptul ca aceasta investigatie vine in completarea rezultatelor mamografiei sau RMN-ului. De exemplu, ecografia la san il ajuta pe medic sa interpreteze sau sa "citeasca" rezultatele altor teste de imagistica medicala, cum este cazul imagisticii prin rezonanta magnetica nucleara (RMN) sau cazul mamografiei.

Monitorizarea evolutiei cancerului la san

Un alt motiv pentru care medicul poate decide ca e timpul sa efectuezi o ecografie mamara are legatura cu diagnosticul. De exemplu, ecografia mamara il ajuta pe medic sa monitorizeze evolutia cancerului de san sau evolutia nodulilor mamari existenti benigni (necancerosi).

Analiza sanilor cu densitate mare sau cu implant mamar

Faptul ca o femeie are sanii densi a fost asociat cu un risc ceva mai mare de cancer mamar, arata studiile, insa cercetatorii nu stiu nici pana in acest moment de ce. Ceea ce se stie, insa, este faptul ca sanii densi pot ingreuna identificarea ori depistarea cancerului mamar pe o mamografie. De pilda, exista femei care isi fac mamografii de rutina si, chiar si asa, medicul lor le poate recomanda sa faca investigatii suplimentare deoarece au sanii densi.

Din acest motiv, pentru femeile cu sanii densi (ori pentru cele cu implanturi mamare) este recomandata ecografia, pentru ca ea permite analiza sanilor cu densitate mare. Sunt si cazuri rare in care, desi rezultatele mamografiei nu au depistat nimic neobisnuit, ecografia mamara a descoperit o zona care arata suspect.

De aici, medicii merg mai departe, efectueaza o biopsie la san si, in acest mod, de determina daca pacienta are o forma de cancer de san sau nu. Totodata, ecografia mamara este efectuata si pentru a evalua sau analiza sanii cu implanturi mamare.

Tehnica de ghidaj in interventii chirurgicale

Ecografia mamara are un rol important in interventiile chirurgicale. Mai nou, este posibila ecografia intraoperatorie, care ghideaza interventia chirurgicala efectuata la san. Totodata, ecografia intraoperatorie este folosita si in tratamentul cancerului de san, potrivit presei medicale de specialitate, iar studiile arata rezultate imbucuratoare in cazul pacientelor cu cancer de san, unde, pentru a se extirpa tumora, s-a folosit ecografia intraoperatorie in timpul operatiei.

Mai mult, studiile arata ca medicul chirurg a fost capabil, cu ajutorul ecografiei intraoperatorii, sa identifice marginile "problematice" ale tumorii si sa le excizeze in acelasi timp.

Investigatii complementare ecografiei mamare

Pe langa ecografia mamara, exista cateva investigatii complementare care il pot ajuta pe medicul tau specialist sa puna un diagnostic corect, chiar daca exista sau nu o suspiciune de cancer de san.

Daca te intrebai ce rezultate poti obtine in urma unei ecografii mamara, mai jos sunt explicate afectiunile care pot cauza noduli sau formatiuni benigne la sani.

Imaginile produse de o ecografie mamara sunt in alb si negru. Chisturile, tumorile si structurile care au crescut vor aparea ca niste zone intunecate pe ecografie. Un punct intunecat pe ecografia ta nu inseamna ca ai cancer la san.

De fapt, cei mai multi noduli de la san sunt benigni (necancerosi). Exista mai multe afectiuni care pot provoca noduli sau formatiuni benigne in interiorul sanilor, cum ar fi:

• Un adenofibrom la san - este o tumora benigna a tesutului mamar.

• Sanii fibrochistici (sau boala fibrochistica mamara) - sunt acei sani care sunt durerosi si se simt plini de noduli, din cauza modificarilor hormonale.

• Un papilom intraductal - este o tumora benigna mica in interiorul canalelor sau ductelor galactofore.

• Necroza grasa mamara - este tesutul gras mamar care este afectat, a murit sau este lezat, iar acest tesut provoaca nodulii.

Cand medicul iti interpreteaza rezultatele anormale sau neconcludente, este bine sa retii ca, de fapt, cancerul nu este singura afectiune cunoscuta ca o cauza a nodulilor de la san.

Printre cele mai intalnite cauze ale nodulilor mamari necancerosi (benigni) se afla:

• chisturile,

• sanii fibrochistici,

• papilomul intraductal,

• fibroadenomul sau adenofibromul mamar,

• nodulii de grasime, alcatuiti din celule grase mamare deteriorate, moarte, strivite,

• glandele mamare hiperactive,

• afectiunile de natura hormonala, schimbarile hormonale sau terapiile hormonale,

• mastita sau infectia sanului

• anumite medicamente.

Sonoelastografia

Ecografia mamara se poate efectua cu sau fara elastografie. Elastografia este o tehnica de imagistica bazata pe diferentele de elasticitate dintre tesuturile normale si cele patologice. Expertul DOC, dr. Dragos Cuzino, medic primar imagistica medicala, spune ca ecografia mamara, asociata cu elastografie mamara, poate imbunatati semnificativ posibilitatile de diagnostic si de reducere a numarului biopsiilor mamare inutile. In plus, elastografia poate oferi medicului detalii importante pentru a defini componentele epiteliale si conjunctive, dar si tipul de elasticitate al tesuturilor studiate.

Ecografia Doppler

Ultrasonografia Doppler, numita si ecografia Doppler, este o tehnica speciala ecografica (foloseste si ea ultrasunetele) care ii permite medicului sa vada si sa evalueze circulatia sangelui prin arterele si venele din interiorul anumitor organe. Aceasta investigatie, la nivelul sanilor, produce o imagine a structurilor interne ale sanului.

In timpul unei examinari ecografice, tehnicianul sau specialistul in sonografie care efectueaza testul poate folosi tehnicile Doppler, pentru a evalua astfel circulatia sangelui sau lipsa fluxului sanguin in orice mase sau formatiuni care exista in interiorul sanilor. In unele cazuri, aceasta ecografie Doppler poate oferi informatii suplimentare cu privire la cauza masei sau formatiunii suspecte.

Mamografia

Ecografia mamara este considerata eficienta in detectarea cancerului mamar, insa chiar si asa, medicii spun ca este de dorit ca pacientele sa isi faca totusi si o mamografie. Doua teste precum ecografia mamara si mamografia sunt mai bune decat unul singur, iar la aceasta concluzie au ajuns cercetatorii, in cadrul unui studiu din 2015.

Mamografia este o radiografie a sanilor, ea este o unealta de screening folosita pentru a detecta si diagnostica aceasta boala cumplita: cancerul de san.

Daca medicul tau iti spune sa faci o mamografie ca un test de rutina, pentru a verifica prezenta oricaror forme de cancer sau modificari la sani, aceasta este cunoscuta sub denumirea de "mamografie de screening". Daca ai un nodul sau orice alt simptom al cancerului mamar, medicul iti va spune sa faci o mamografie de diagnostic.

Factori ce pot influenta rezultatul ecografiei la san

Atunci cand iti faci o ecografie la san, trebuie sa stii inainte de toate ca exista cativa factori care pot influenta rezultatele. O ecografie la sani nu necesita vreo pregatire speciala in prealabil.

Totusi, este important sa eviti aplicarea pudrelor, lotiunilor sau a altor produse cosmetice pe sani inainte de a merge la cabinet pentru efectuarea ecografiei mamare. Acestea pot sa intervina in acuratetea testului.

Alti factori care pot influenta cat de repede sunt procesate rezultatele ecografiei tale mamare includ:

• cat de ingrijoratoare par simptomele tale din punct de vedere al sanatatii;

• daca medicul specialist in radiologie are nevoie de mai multe informatii pentru a interpreta rezultatele;

• daca rezultatele trebuie sa fie comparate cu ecografiile pe care le-ai facut anterior sau cu rezultatele altor teste imagistice, cum ar fi un CT sau o mamografie;

• daca simptomele tale sunt livrate, de exemplu, prin e-mail, telefon sau posta.

Performantele tehnice ale aparatului ecograf

In primul rand, cu cat aparatul ecograf este mai performant, cu atat mai clare vor fi si rezultatele ecografiei. Performantele tehnice ale aparatului ecograf influenteaza, asadar, rezultatele tale, de aceea este bine sa te informezi inainte cu privire la dotarile medicale ale institutiei unde urmeaza sa iti faci aceasta investigatie.

Modul de interpretare a imaginilor ecografiei la san

Si modul de interpretare a imaginilor influenteaza rezultatele ecografiei la san. Un medic specializat in imagistica sanului va sti sa identifice nodulii la sani, chisturile mamare sau formatiunile benigne ori pe cele suspecte.

Cand se recomanda ecografia mamara

Pe langa faptul ca ecografia mamara este folosita pentru a determina natura unei anomalii la nivelul glandelor mamare (sanilor), acest gen de investigatie cu ultrasunete mai poate fi efectuata pe femeile care ar trebui sa evite radiatiile X, ca de exemplu:

• femeile sub 25 de ani,

• femeile care sunt insarcinate,

• femeile care alapteaza

• femeile care au implanturi mamare cu silicon.

O ecografie la sani este cel mai adesea efectuata pentru a afla daca o problema depistata la o mamografie sau in timpul examinarii fizice a sanului poate fi un chist umplut cu lichid sau poate fi o tumora solida.

Ecografia mamara nu se efectueaza, de obicei, ca screening (ca depistare) pentru cancerul de san, pentru ca ea poate sa omita unele dintre semnele timpurii ale acestui cancer. Un exemplu de semne precoce care pot sa nu apara la o ecografie sunt micile depozite de calciu, numite microcalcificari.

Cand este recomandata ecografia mamara? Ea se efectueaza daca:

• ai un tesut mamar foarte dens, iar o mamografie poate sa nu "vada" prin acel tesut;

• esti insarcinata, iar mamografia foloseste radiatiile X, pe cand ecografia nu; astfel, ecografia e o metoda sigura pentru bebelusul tau;

• ai varsta sub de 25 de ani.

Simptome ce necesita o ecografia mamara

Exista multe simptome sau motive pentru care se va efectua o ecografie mamara unei paciente, iar aceste simptome includ, printre altele:

Identificarea unor formatiuni chistice prin palparea sanului

Prin palparea sanului, medicul (dar si pacienta) poate simti o formatiune care se poate dovedi a fi un chist mamar. In majoritatea cazurilor, nodulii ori chisturile descoperite la sani sunt necanceroase. De exemplu, ecografia mamara este utila in cazul pacientelor care au sanii fibrochistici, caracterizati prin prezenta chisturilor sau nodulilor.

Modificarea formei sau aspectului sanului

In cazul in care forma sau aspectul sanului sufera modificari, este necesara o ecografie mamara, pentru a depista eventualele probleme ale glandei mamare. Ecografia mamara este utila pentru a evalua cazurile de mastita sau de inflamatie a tesuturilor mamare, pentru a evalua simptomele precum durerea de sani, roseata si umflaturile de la nivelul glandei mamare, pentru a evalua modificari ale pielii sanului, cum ar fi decolorarea si pentru a-l ajuta pe medic sa monitorizeze nodulii mamari benigni existenti.

Modificari sau secretii mamelonare (scurgeri de lichid prin mamelon)

Un alt simptom care necesita efectuarea unei ecografii mamare sunt modificarile sau scurgerile de lichid (secretii) prin mamelonul pacientei. Medicul poate evalua, astfel, prin efectuarea unei ecografii, secretiile mamelonare neobisnuite.

Aparitia unor noduli la axila

In multe cazuri, medicul va programa o ecografie mamara dupa ce un nodul este descoperit la axila, in timpul unui examinari fizice de rutina (control senologic) sau in timpul unei examinari (autopalpari) pe care pacienta o face la ea acasa. Astfel, ecografia mamara este necesara in cazul in care se depisteaza ca au aparut noduli la nivelul axilei.

control senologic

Momentul realizarii ecografiei la san

In cazul in care te intrebi cum se efectueaza ecografia mamara si in ce consta aceasta procedura, mai jos vei gasi toate etapele explicate. Inainte de ecografie, medicul iti va examina sanii (consult senologic). Iti va cere sa te dezbraci de la brau in sus si sa te intinzi pe spate, pe un pat. Medicul va aplica un gel transparent pe sani. Acest gel conductiv ajuta undele sonore (ultrasunetele) sa treaca prin pielea ta. Medicul va misca apoi un dispozitiv numit transductor pe suprafata sanilor.

Acest dispozitiv trimite si primeste unde sonore de inalta frecventa, iar pe masura ce undele sonore se "lovesc" de structurile interne ale sanilor tai, transductorul inregistreaza modificarile acelor unde in ceea ce priveste vibratia si directia lor. Acest lucru creeaza o imagine in timp real a interiorului sanilor tai pe un monitor al unui computer.

Daca medicul gaseste ceva ce ii trezeste suspiciuni, va face mai multe fotografii ale acelei zone. Odata ce imaginile au fost facute, respectiv inregistrate, medicul va curata gelul de pe sanii tai si iti va spune ca poti sa te imbraci. Ecografia de san se realizeaza la recomandarea medicului, dupa ce pacienta a avut un control senologic amanuntit. Ecografia la san se poate efectua din mai multe motive:

Frecventa anuala a ecografiei la san, preventiv

Preventiv, medicul specialist in radiologie si imagistica sanului poate recomanda pacientelor sa faca o ecografie mamara anual, pentru a urmari daca sanii si tesuturile mamare din structura lor sufera modificari de natura benigna sau maligna.

Completarea rezultatelor mamografiei, RMN-ului

Ecografia mamara este adeseori folosita in completarea unei mamografii sau in completarea unui RMN, pentru ca aceasta ii spune medicului daca un nodul care exista in tesutul mamar este un chist (un saculet umplut cu lichid) sau este o masa solida, care ar putea fi cancer. Ecografia, totodata, poate ajuta la depistarea pozitiei unei tumori.

Interventii de chirurgie estetica la nivelul sanului

Exista numeroase aplicatii ale folosirii ultrasunetelor (ecografiei mamare) in interventiile ce tin de chirurgia estetica. Ecografia a fost folosita in scopuri cosmetice/estetice inca de la inceputul anilor 1980, spun specialistii. De pilda, daca o pacienta a avut interventii de chirurgie estetica la nivelul sanului, cum sunt implanturile mamare, ecografia mamara il ajuta pe medicul specialist sa evalueze implanturile mamare.

Avantajele ecografiei mamare

Ecografia mamara este de multe ori folosita pentru a evalua dimensiunea si forma nodulilor mamari si pentru a determina daca acestia au potentialul de a fi mase sau tumori canceroase sau chisturi mamare umplute cu lichid. Din fericire, ecografia mamara este o metoda de diagnostic ce prezinta numeroase avantaje.

Caracteristicile medicale ale ecografiei la san

Ecografia mamara are multe avantaje, care au in spate caracteristicile medicale valoroase ale acestei unelte:

  • Noninvazive: ecografiile mamare sunt noninvazive (nu necesita folosirea unor ace si nici injectii).

  • Nedureroase: ocazional, o ecografie la san poate crea un disconfort temporar, insa nu este o procedura dureroasa.

  • Fara iradiere: metoda aceasta de imagistica medicala este extrem de sigura si nu foloseste niciun fel de radiatii. Pacientele trebuie sa stie ca nu vor fi iradiate, cum se intampla in cazul mamografiei, de exemplu.

  • Obtinerea rezultatelor in timp real: ecografia mamara (folosirea ultrasunetelor) ofera o imagine clara a tesuturilor moi ale sanilor, care nu apare la fel de bine pe imaginile obtinute cu radiatiile X. In plus, ecografia mamara asigura obtinerea imaginilor in timp real, ceea ce o face o unealta buna pentru ghidarea procedurilor minim-invazice, cum ar fi biopsiile cu ac sau aspiratia chisturilor mamare.

Pretul accesibil al ecografiei la san

Ecografia mamara este o procedura ce are un pret accesibil. Preturile pentru o ecografie la san variaza in functie de clinica sau spitalul unde o efectuezi, in functie de optiune (daca alegi o ecografie mamara bilaterala sau unilaterala) sau in functie de medicul care o efectueaza: 160 de lei (unilaterala), 210 lei (bilaterala), 290 lei (plus elastografie), 280 lei (bilaterala), 190 lei (unilaterala), 320 lei (unilaterala), 490 lei (bilaterala), 260 lei (ecografie mamara tintita).

Locatii multiple pentru realizarea ecografiei mamare

Ecografia mamara poate fi realizata in locatii multiple, poti alege fie un spital, fie o clinica, poti merge fie in sistemul de stat, fie in sistemul privat.

Posibilitatea de a fi realizata frecvent, in orice moment al zilei

Ecografia mamara poate fi realizata frecvent, pentru ca nu exista riscuri si pentru ca aceasta procedura de diagnostic nu foloseste radiatiile ionizante. Ecografia mamara poate fi realizata de mai multe ori pe an, in functie de recomandarile medicului specialist, in orice moment al zilei. Examenul ecografic al sanului, spun expertii, este bine sa se efectueze incepand cu ziua a treia si pana la ziua a zecea a ciclului menstrual.

Efectuarea ecografiilor mamare bilaterale sau unilaterale

Examenul ecografic al sanului poate fi efectuat atat la ambii sani (ecografie bilaterala), cat si la un singur san (ecografie unilaterala), in functie de nevoile pacientei si de recomandarile medicului ei.

Posibilitatea de a diferentia nodulii benigni sau maligni

Ecografia mamara mai are si alte avantaje, pe langa cele enumerate mai sus:

  • ea poate ajuta la detectarea leziunilor mamare in cazul femeilor cu sanii densi;
  • ea poate ajuta la detectarea si clasificarea unei leziuni mamare care nu poate fi interpretata adecvat doar prin intermediul mamografiei (ecografia vine in completarea mamografiei);
  • folosind examenul ecografic al sanului, medicii pot sa determine ca multe dintre zonele care prezentau un motiv de ingrijorare se datoreaza tesutului normal (cum ar fi lobuli de grasime) sau chisturilor benigne.


O intrebuintare a acestei proceduri este faptul ca ecografia mamara ajuta la determinarea naturii unei anomalii a tesutului mamar. Ecografia la san ajuta la diagnosticarea anomaliilor detectate de un medic in timpul examenului fizic (cum ar fi un nodul mamar) si pentru a caracteriza potentialele anomalii ale tesutului mamar care s-au vazut pe o mamografie sau pe un RMN al sanului.

Examenul ecografic al sanului poate ajuta medicul sa determine daca o anomalie este solida (care poate fi un nodul de tesut necanceros sau o tumora canceroasa), este umpluta cu lichid (cum ar fi un chist benign) sau este si chist, si solida.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Daca in timpul autoexaminarii lunare a sanilor ai observat o modificare a acestora, oricat de mica, mergi la medicul specialist, pentru un diagnostic corect si cere sa faci o ecografie mamara.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0