Placenta Praevia: definitie, simptome, cauze si complicatii

 Placenta se dezvoltă în interiorul uterului, în timpul sarcinii, oferind oxigen și substanțe nutritive bebelușului. În unele cazuri, placenta nu este poziționată corect și pot să apară complicații.

Ce este placenta și ce rol are

În timpul sarcinii, bebelușul se dezvoltă și este protejat de placentă, care se atașează de peretele uterului. Placenta oferă o conexiune între mamă și făt prin cordonul ombilical. Oxigenul și nutrienții ajung din sânge prin placentă în sângele bebelușului. Placenta este expulzată la scurt timp după nașterea copilului.

Placenta este cea care leagă mama de făt prin cordonul ombilical. În majoritatea sarcinilor, placenta crește și se atașează în partea superioară sau într-o parte a uterului. Însă placenta Praevia (sau placenta jos inserată) apare atunci când placenta unui bebeluș acoperă total sau parțial colul uterin al mamei. Pe măsură ce sarcina înaintează, fătul și placenta cresc în dimensiune. Uterul se extinde, iar acest lucru afectează poziția placentei. Dacă după 20 de săptămâni de sarcină, placenta Praevia este încă prezentă, gravidelor li se recomandă efectuarea de ecografii la fiecare 2 până la 4 săptămâni pentru a monitoriza evoluția acesteia.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Există 3 tipuri de placenta Praevia:

  1. Placenta Praevia completă, adică placenta acoperă complet colul uterin.
  2. Placenta Praevia parțială, adică placenta acoperă parțial colul uterin.
  3. Placenta Praevia marginală, adică placenta este aproape de marginea colului uterin.

Care sunt cele 4 grade ale placentei Praevia

Placenta Praevia are patru grade:

  1. Gradul 1 - Minoră: Placenta se extinde în partea inferioară a uterului, dar nu ajunge la colul uterin
  2. Gradul 2 – Marginală: marginea inferioară a placentei ajunge la colul uterin, dar nu-l acoperă
  3. Gradul 3 – Parțială: Placenta acoperă parțial colul uterin
  4. Gradul 4 – Totală: Placenta acoperă complet colul uterin

Din păcate, placenta Praevia nu poate fi prevenită. Riscul cel mai mare al placentei Praevia este sângerarea. Sângerarea apare adesea pe măsură ce partea inferioară a uterului începe să se întindă și să se prelungească, pregătindu-se pentru naștere. Când colul uterin începe să se șteargă și să se dilate, atașarea placentei de peretele uterin se desprinde, apărând sângerarea. De aceea, controalele regulate la medic în timpul celor nouă luni de sarcină sunt mai mult decât necesare. 

Ce trebuie să facă gravida cu placenta Praevia

Dacă o femeie gravidă are placenta Praevia, este posibil că ea să sângereze pe parcursul sarcinii și în timpul travaliului. Medicul ginecolog va recomanda femeii, în acest caz, să evite activitățile care ar putea provoca unele contracții, inclusiv va interzice actul sexual, spălăturile vaginale, folosirea tampoanelor interne sau implicarea mamei în activități care pot crește riscul de sângerare, cum ar fi alergatul, genuflexiunile și săriturile. În placenta Praevia, viitoarea mama va avea nevoie de o operație de cezariană pentru a aduce copilul pe lume.

Simptome în placenta Praevia

Sângerarea vaginală (când sângele este colorat puternic), fără să fie însoțită de durere, în a doua jumătate a sarcinii, este principalul semn al placentei Praevia. Unele femei, totodată, au contracții. În cazul multor femei diagnosticate cu acest tip de placentă în stadii incipiente ale sarcinilor (cât mai la început), placenta Praevia se rezolvă.

Pe măsură ce uterul crește, el ar putea crește și distanța dintre colul uterin (cervix) și placentă. Cu cât placenta acoperă mai mult colul uterin și cu cât rămâne mai multe luni în timpul sarcinii deasupra colului, cu atât este mai puțin probabil ca problema să se rezolve de la sine.

Fiziopatologia placentei Praevia

Așa cum am menționat deja, placenta Praevia reprezintă acoperirea completă sau parțială a colului uterin. Aproape 90% dintre placentele identificate ca fiind Praevia se vor rezolva în cele din urmă până în al treilea trimestru datorită migrației placentare.

Totuși, este important de menționat că placenta în sine nu se mișcă, ci crește datorită aportului de sânge crescut.

Când să mergi la doctor

Dacă ai sângerări vaginale în timpul celui de-al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, sună-ți imediat medicul. Dacă sângerarea este severă, mergi de urgență la Camera de Gardă. 

Cauze placenta Praevia

Cauza exactă a placentei Praevia nu este cunoscută. Totuși, există o asociere între afectarea endometrului și cicatricile uterine. Factorii de risc care se corelează cu placenta Praevia sunt vârsta maternă înaintată, multiparitatea, fumatul, consumul de cocaină, chiuretajul, tehnicile de reproducere asistată, antecedentele de cezariană (operații) și placenta Praevia anterioară.

Cum se diagnostichează placenta Praevia

Placenta Praevia se identifică în urma ecografiilor de rutină din primul și al doilea  trimestru de sarcină. Placenta Praevia este de cele mai multe ori detectată în timpul ecografiei de 18 sau 20 de săptămâni, numită și ecografie morfologică. Dacă medicul observă că placenta este jos inserată, îi va recomanda gravidei o ecografie suplimentară la 34 de săptămâni pentru a reevalua locația placentei.  

Dacă medicul suspectează că gravida are placenta Praevia, va face o sonogramă transvaginală pentru a confirma localizarea placentei. Ecografia transvaginală s-a dovedit a fi superioară unei ecografii transabdominale și este sigură, deși sunt medici care spun că examinările vaginale digitale trebuie evitate în cazul placentei Praevia. Când specialistului va efectua această sonogramă, va evalua și riscul pentru placenta accreta. 

Placenta accreta reprezintă atașarea placentei dincolo de limita normală a miometrului, care este stabilită de stratul fibrinoid Nitabuch. Placenta increta reprezintă invazia placentei în miometru, iar placenta percreta reprezintă invazia în seroasa uterină și/sau organele din jur. 

Diagnostic diferențiat

În spatele sângerărilor vaginale din timpul sarcinii se pot afla numeroși factori. De exemplu, în primul și al doilea trimestru de sarcină, sângerarea vaginală poate apărea din cauza hematomului subcorionic, cervicitei, cancerului de col uterin, incidenței de avort, sarcinii extrauterine. În al treilea trimestru de sarcină, sângerarea vaginală poate să apară în urma travaliului, desprinderii placentare sau placentei Praevia. 

Cea mai riscantă sângerare vaginală în timpul sarcinii care ar trebui exclusă este desprinderea placentară, adică separarea placentară înainte de naștere, o complicație care apare la aproximativ 1% dintre nașteri. Aceasta se manifestă prin dureri abdominale severe, sângerare vaginală și accelerarea (anormală) a sistolelor cardiace ale fătului. Și această problemă poate duce la o morbiditate ridicată a mortalității la făt și la mamă secundară hemoragiei.

Tratamentul în placenta Praevia

Dacă se confirmă că pacienta are placenta Praevia, medicul trebuie să discute cu aceasta despre programarea nașterii prin cezariană între 36 până la 37 de săptămâni. Totuși, este important ca specialistul să-i menționeze pacientei că pot să apară complicații și că este posibil ca nașterea să aibă loc prematur.  

În cazul gravidelor cu placenta Praevia, medicul poate recomanda efectuarea de  analize de sânge regulate. De altfel, specialistul o să recomande femeilor însărcinate și fier în caz de anemie, pentru că este probabil ca acestea să aibă nevoie de o transfuzie de sânge în timpul sau după naștere.

În prezent, îndrumările naționale și internaționale recomandă, dacă este necesar, ca femeile cu placentă Praevia să rămână internate în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, întrucât placenta Praevia este direct asociată cu riscul de hemoragie obstetricală masivă, iar incidența histerectomiei prin cezariană este de 5,3%. Prin urmare, gravidele cu antecedente cunoscute de placentă Praevia și sângerare vaginală ar trebui să fie monitorizate regulat. Dacă sângerarea este excesivă, gravida trebuie să aducă pe lume bebelușul de urgență, indiferent de vârsta gestațională.  

Pacienta trebuie internată și ar trebuie să i se administreze sulfat de magneziu pentru neuroprotecția fetală și steroizi pentru maturitatea pulmonară fetală. Repausul la pat, activitatea redusă și evitarea actului sexual sunt de obicei obligatorii în această situație. 

În timpul nașterii prin cezariană, dacă pacienta are placenta Praevia, este posibil ca aceasta să se confrunte cu sângerări mai abundente decât media femeilor care trec printr-o astfel de intervenție chirurgicală. Dacă în timpul operației de cezariană hemoragia nu poate fi controlată, poate fi necesară o histerectomie (înlăturarea uterului).

Complicațiile care pot să apară în placenta Praevia

Dacă ai placenta Praevia, medicul care se ocupă de sarcina ta te va monitoriza atât pe tine, cât și pe bebelușul tău, pentru a reduce riscurile acestor complicații grave:

  • Sângerări - poate fi vorba de o sângerare vaginală severă, care cel mai posibil pune viața mamei în pericol (intră în categoria hemoragiilor); această sângerare sau hemoragie poate să apară în timpul travaliului, în timpul nașterii propriu-zise sau în primele câteva ore după naștere.
  • Nașterea bebelușului înainte de termen - sângerările severe sau grave pot necesita o operație de cezariană, înainte că bebelușul să fi ajuns la termen.

Prognostic placenta Praevia

Prognosticul neonatal

Nou-născutul prezintă un risc crescut de naștere prematură, greutate mai mică la naștere, scoruri APGAR mai mici și risc crescut de sindrom de detresă respiratorie.

Prognosticul matern

Aproximativ 90% dintre cazurile de placenta Praevia se rezolvă prin naștere. Pacientele cu placenta Praevia confirmată prezintă risc de transfuzie de sânge, leziuni ale organelor din apropiere, histerectomie după cezariană (0,2%), internare la terapie intensivă și deces. Placenta Praevia care nu este diagnosticată suficient de devreme sau gestionată necorespunzător poate duce la morbiditate și mortalitate atât pentru mamă, cât și pentru făt, atrag atenția specialiștii. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Placenta Praevia - National Library of Medicine 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539818/
Pregnancy birth & baby - Placenta praevia
https://www.pregnancybirthbaby.org.au/placenta-praevia
Royal College of Obstetricians & Gynaecologists - Placenta praevia, placenta accreta and vasa praevia
https://www.rcog.org.uk/for-the-public/browse-all-patient-information-leaflets/placenta-praevia-placenta-accreta-and-vasa-praevia/
American Pregnancy Association - Placenta Previa
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/placenta-previa/# 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0