Cand se recomanda ecografia transvaginala si cum te pregatesti pentru procedura

Cand vine vorba de teste si proceduri care ajuta la depistarea unor afectiuni, folosirea ultrasunetelor se dovedeste a fi extrem de utila in cazul sanatatii intime a femeilor. Ecografia transvaginala este una dintre aceste proceduri, asa ca este bine sa fie efectuata la intervale regulate de timp.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In timpul unei ecografii transvaginale, medicul ginecolog introduce un dispozitiv asemanator unei baghete (numit transductor) in vaginul pacientei, in timp ce aceasta sta intinsa pe spate, pe masa de examinare. Transductorul emite unde sonore care genereaza astfel imagini ale organelor din pelvisul pacientei. Medicul sau specialistul in imagistica poate sa vada astfel uterul, ovarele si colul uterin si multe alte zone.

Ce trebuie sa stii despre ecografia transvaginala

 • In timpul procedurii, medicul introduce transductorul aproximativ 5-7 cm in canalul vaginal al pacientei.
 • Intreaga procedura dureaza aproximativ 30 pana la 60 de minute.
 • ecografie transabdominala (abdominala inferioara) este o alternativa la aceasta procedura.

Un test cu ultrasunete reuseste sa creeze imaginile organelor interne ale pacientei. Testele imagistice de acest gen pot depista anomalii si pot ajuta medicii sa puna diagnosticul. O ecografie transvaginala este un tip de ecografie pelvina folosita de medici pentru a examina organele reproducatoare ale femeii, iar aici intra: uterul, trompele uterine, ovarele, colul uterin (cervix) si vaginul. "Transvaginala" inseamna "prin vagin". Acesta este un examen intern.

Cand este efectuata o ecografie transvaginala?

Exista mai multe motive pentru care medicul poate considera ca o ecografie transvaginala este necesara in cazul unor paciente:

 • un examen pelvian sau abdominal anormal;
 • sangerare vaginala inexplicabila;
 • durere pelvina;
 • o sarcina ectopica, numita "extrauterina" (care are loc atunci cand fatul se implanteaza in afara uterului, de obicei in trompele uterine);
 • infertilitate;
 • pentru verificarea chisturilor sau fibroamelor uterine;
 • pentru verificarea amplasarii corespunzatoare a dispozitivului intrauterin (sterilet).

 

Medicul tau ginecolog poate, de asemenea, sa recomande o ecografie transvaginala in timpul sarcinii, pentru:

 • a monitoriza bataile inimii bebelusului;
 • a se uita la colul uterin si pentru a vedea orice modificari care ar putea duce la complicatii, cum ar fi un avort spontan sau o nastere prematura;
 • a examina placenta, in scopul de a depista anomalii;
 • a identifica sursa oricarei sangerari anormale;
 • a diagnostica un posibil avort spontan;
 • a confirma o sarcina intr-un stadiu incipient.

Cum te pregatesti pentru o ecografie transvaginala?

In cele mai multe cazuri, ecografia transvaginala nu necesita o foarte mare pregatire din partea pacientei. O data ce ai ajuns la cabinetul medicului sau la spital si esti in camera in care vei fi examinata, va trebui sa iti dai jos hainele de la talie in jos si sa iti pui un halat.

In functie de instructiunile medicului tau ginecolog si de motivele ecografiei, s-ar putea sa fie nevoie ca vezica ta sa fie goala sau partial plina. O vezica plina ajuta la ridicarea intestinelor si permite o vizualizare mai clara a organelor din zona pelvisului. Daca vezica trebuie sa fie plina, va trebui sa bei aproximativ 950 ml apa sau alt lichid cu aproape 1 ora inainte de inceperea procedurii.

Daca esti la menstruatie sau ai observat ca esti intr-o perioada cu spotting (iti patezi lenjeria intima), atunci va trebui sa indepartezi tamponul intern sau orice alt obiect de igiena intima inainte de inceperea ecografiei.

Ce factori de risc are procedura?

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Nu exista factori de risc asociati cu ecografia transvaginala. Efectuarea unei ecografii transvaginale la femeile insarcinate este, de asemenea, o procedura sigura, atat pentru mama, cat si pentru bebelus. Asta pentru ca nu se folosesc radiatii in aceasta tehnica de imagistica. Atunci cand transductorul este introdus in vagin, pacienta va simti o presiune, iar in unele cazuri, disconfort. Acest disconfort este minim si va disparea o data ce procedura s-a incheiat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0