Sarcina pe săptămâni: trimestrul 3

1. Trimestrul 3 de sarcină
  a. Săptămâna 28 de sarcină
  b. Săptămâna 29 de sarcină
  c. Săptămâna 30 de sarcină
  d. Săptămâna 31 de sarcină
  e. Săptămâna 32 de sarcină
  f. Săptămâna 33 de sarcină
  g. Săptămâna 34 de sarcină
  h. Săptămâna 35 de sarcină
  i. Săptămâna 36 de sarcină
  j. Săptămâna 37 de sarcină
  k. Săptămâna 38 de sarcină
  l. Săptămâna 39 de sarcină
  m. Săptămâna 40 de sarcină

 

Trimestrul 3 de sarcină

Al treilea trimestru de sarcină poate fi provocator din punct de vedere fizic și emoțional. Mărimea și poziția fătului te pot face să te simți inconfortabil și când stai, și când te miști. S-ar putea ca sarcina să te fi obosit și să îți dorești ca nașterea să vină mai repede. Încearcă, pe cât posibil, să-ți păstrezi o stare de spirit pozitivă. În ceea ce privește corpul tau, pe măsură ce fătul crește, mișcările sale vor deveni mai evidente și vor fi însoțite de disconfort fizic pentru tine. 

Contracțiile Braxton Hicks își fac apariția în trimestrul 3 de sarcină, dacă nu le-ai simțit până acum. S-ar putea să percepi aceste contracții neregulate ca pe o ușoară strânsoare în zona abdomenului. Își fac apariția de obicei după-amiaza sau seara, după un act sexual sau după ce ai făcut exerciții fizice. Aceste contracții tind, de asemenea, să apară mai des și să devină mai puternice pe măsură ce te apropii de finalul sarcinii. În cazul în care devin regulate și cresc în mod constant în forță, contactează medicul.

Știi deja că hormonii sarcinii relaxează țesutul conjunctiv care își menține oasele la locul lor, în special în zona pelvină. Aceste modificări pot fi resimțite din plin în zona spatelui și pot duce la disconfort sporit în timpul celui de-al treilea trimestru. Când te așezi, alege un scaun confrotabil, cu sprijin bun la spate. Nu uita să faci mișcare zilnic, în ritmul tău. Poartă pantofi cu toc jos, dar nu plat, iar dacă ai dureri severe sau persistente, cere sfatul medicului.

Hormonii sarcinii care relaxează valva dintre stomac și esofag pot permite acidului stomacului să ajungă în esofag, provocând arsuri gastrice. Pentru a le preveni, continuă să iei mese mici și frecvente și să eviți alimentele prăjite și picante, citricele și ciocolata.

Creșterea circulației sangvine poate duce la apariția unor mici vene de culoare roșu-purpuriu (venele păianjen) pe față, gât și brațe. Roșeața se estompează de obicei după naștere. În această periodă e posibil să te confrunți și cu hemoroizii. Pentru a ușura inflamarea vaselor, continuă să faci exerciții fizice, să incluzi multe fibre în dietă și să bei suficientă apă. Cere sfatul medicului legat de remediile pe care le poți utiliza pentru atenuarea hemoroizilor (de exemplu, ar putea fi utile compresele cu hamamelis).

Pe măsură ce fătul crește, vei simți mai multă presiune asupra vezicii urinare, deci, la fel ca în primul trimestru de sarcină, vei merge des la baie. Această presiune suplimentară ar putea provoca, de asemenea, scurgeri involuntare de urină, mai ales când râzi, tușești sau strănuți. Dacă ți se întâmplă acest lucru, apelează la absorbante. În cazul în care bănuiești că este vorba de o scurgere de lichid amniotic, contactează medicul. Există chiar și teste pentru depistarea scurgerilor de lichid amniotic. Acestea se găsesc de cumpărat la farmacii. 

În ceea ce privește starea ta psihică, pe măsură ce sarcina se apropie de final, temerile cu privire la naștere ar putea deveni mai persistente. S-ar putea să devii anxioasă, mai ales dacă este vorba de primul tău copil. Orice întrebări sau nelămuriri ai mai avea, adresează-i-le medicului. De asemenea, nu strică să discuți cu femei care au avut experiențe de naștere pozitive.

În timpul celui de-al treilea trimestru, medicul îți poate cere să te prezinți mai des la controale (poate la fiecare două săptămâni începând cu săptămâna 32 și în fiecare săptămână începând cu săptămâna 36) și să-ți iei regulat tensiunea arterială. 

La fel ca vizitele anterioare, medicul va solicita analize de sânge, îți va verifica greutatea și tensiunea arterială și te va întreba despre orice semne sau simptome pe care le ai. Indiferent de vaccinările anterioare, se recomandă să faci vaccinul Tdap (tetanos, difterie, pertussis), în mod ideal în trimestrul 3, între săptămânile 27 și 36 de sarcină. Acest lucru te poate ajuta să îți protejezi copilul de tuse convulsivă înainte ca acesta să poată fi vaccinat. De asemenea, vei avea nevoie de teste de screening pentru diferite probleme de sănătate, cum ar fi:

  • Diabet gestațional. Acesta este un tip de diabet care uneori se dezvoltă în timpul sarcinii. Tratamentul prompt și un stil de viață sănătos te pot ajuta să gestionezi nivelul de zahăr din sânge și să naști un copil sănătos.
  • Anemie cu deficit de fier. Anemia cu deficit de fier apare atunci când nu ai suficiente globule roșii sănătoase pentru a transporta oxigen adecvat în țesuturile corpului. Anemia te poate face să te simți foarte obosită. Pentru a trata această problemă, poate fi necesar să iei, la recomandarea medicului, suplimente de fier.
  • Streptococul de grup B. Acesta este un tip de bacterie care poate trăi în vagin sau în rect și poate provoca o infecție gravă pentru copilul dacă există expunere în timpul nașterii. Dacă testezi pozitiv pentru streptococul de grup B, medicul îți va recomanda antibiotice în timpul travaliului.

În timpul controalelor din al treilea trimestru de sarcină, medicul va verifica și dimensiunea și ritmul cardiac al fătului, iar spre sfârșitul sarcinii, poziția acestuia. De asemenea, va face un test al lichidului amniotic, pentru a observa dacă există o cantitate normală sau una prea mare ori prea mică. O cantitate prea mică (oligoamnios) poate fi cauzată de ruperea prematură a membranelor, de preeclampsie, placenta abruptio sau de unele afecțiuni ale fătului (probleme renale, boli genetice etc.). O cantitate prea marte de lichid amniotic (polihidramnios) poate fi provocată de o malformație a fătului, de diabetul necontrolat al gravidei, dar poate să aibă și cauză necunoscută.

În acest ultim trimestru de sarcină, ar trebui să iei în greutate între 0,2 și 0,5 kilograme pe săptămână.

Săptămâna 28 de sarcină

În această săptămână, fătul a ajuns la o lungime de aproximativ 38 cm, o greutate de 1 kg și este format în întregime. Începe să experimenteze somnul REM (mișcare rapidă a ochilor), ceea ce înseamnă că este foarte probabil să viseze. De asemenea, obișnuiește să-și scoată limba. În săptămâna 28, fătul se așează în poziția corectă pentru naștere, deci cu capul orientat în jos.

Cât despre starea gravidei, în această perioadă sarcina nu mai este deloc confortabilă - în cazul în care a fost vreodată. Pe măsură ce fătul se așează în poziție pentru naștere, capul său și uterul mărit se pot așeza pe nervul sciatic, în partea inferioară a coloanei vertebrale. Dacă se întâmplă acest lucru, s-ar putea să simți dureri ascuțite, furnicături sau amorțeli care încep în fese și radiază pe partea din spate a picioarelor. Durerea de sciatică poate fi uneori destul de intensă și, cu toate că trece dacă fătul își schimbă poziția, poate persista și până la naștere.

O baie caldă, câteva mișcări de întindere sau câteva minute de odihnă la pat pot micșora disconfortul, la fel și unele terapii complementare, cum ar fi acupunctura. Dacă faci acupunctură, asigură-te că mergi la un profesionist acreditat.

De asemenea, pielea gravidei poate deveni foarte sensibilă, chiar dacă înainte de sarcină nu s-a confruntat niciodată cu această problemă. Unele părți ale corpului pot reacționa deoarece sunt mai uscate decât în mod normal, iar altele deoarece brusc reacționează negativ la un agent extern, cum ar fi loțiunea de corp (deși poate că ai folosit marca respectivă timp de mulți ani fără niciun fel de probleme).

De obicei, cel mai sensibil punct este abdomenul, pe măsură ce se întinde. Hormonii te fac mai sensibilă și la contactul cu substanțe care s-ar putea să nu te afecteze în mod normal, cum ar fi lumina soarelui, căldura, detergenții, clorul și chiar anumite alimente. Dacă apar pete însoțite de mâncărime, puțină loțiune cu calamină ar trebui să fie de ajutor. 

Ce mai poți face este să eviți produsele încărcate cu aditivi, coloranți sau parfumuri, oricare dintre acestea având potențialul de a agrava problema. Dacă orice erupție sau iritație durează mai mult de câteva zile, cere sfatul medicului. 
Tot în această perioadă sânii se pot simți mai noduroși la atingere. Potrivit Societății Americane a Cancerului, a avea cancer de sân în timpul sarcinii este foarte rar, mai ales dacă ai sub 35 de ani. Pur și simplu, numeroasele modificări care au loc la nivelul sânilor în timpul sarcinii îi fac să se simtă mai denși, mai grei și mai fermi decât erau înainte. Totuși, dacă te îngrijorează acești noduli, data viitoare când mai mergi la control spune-i medicului despre acest aspect.

Daca Rh-ul tău este negativ iar al fătului este pozitiv, veți avea nevoie de o injecție asemănătoare vaccinului cu imunoglobulină Rh, cunoscută sub numele de RhoGAM, pentru a preveni dezvoltarea anticorpilor.

Având în vedere că fătul absoarbe majoritatea depozitelor de fier pe parcursul celui de-al treilea trimestru de sarcină, e bine să consumi alimente bogate în fier, cum ar fi carnea de curcan, fasolea, lintea, spanacul, broccoli-ul, tofu, semințele de dovleac, cerealele îmbogățite și ciocolata neagră.

Săptămâna 29 de sarcină

În săptămâna 29 de sarcină, fătul are undeva spre 40-41 cm și cântărește între 1,1 și 1,4 kg, începe să zâmbească, mai ales în somn, continuă să sughițe din când în când și se mișcă foarte mult. Până la naștere își va dubla sau chiar tripla greutatea. Pe măsură ce se depun mai multe grăsimi, pielea ridată a fătului se netezește.

Nu există un număr stabilit de mișcări ale fătului pe care ar trebui ca gravida să le simtă în fiecare zi, pentru că fiecare sarcină este diferită. Însă, ar trebui să cunoști tiparul acestor mișcări, deoarece, în cazul în care se schimbă, trebuie să anunți medicul. Mama va simți mai des și mai clar loviturile lui de coate și de genunchi și pentru că se simte tot mai înghesuit, dar și pentru că răspunde la tot felul de stimuli, cum ar fi mișcare, sunete sau lumină.

După ce ai trecut de săptămâna 28, ar trebui să monitorizezi în fiecare zi numărul de lovituri ale fătului. Pentru a te asigura că totul este bine în interior, numără loviturile o dată sau de două ori pe zi, și în funcție de ceea ce îți recomandă medicul. Cel mai bine este să stai întinsă în acest timp sau cel puțin să stai așezată, deoarece fătul este mai predispus să se învioreze atunci când mama se odihnește.

Timp de o oră, numără toate mișcările, chiar și rostogolirile, până când ajungi la 10. Dacă nu ai atins 10 în decurs de o oră, înseamnă că fătul a luat o pauză. Poți lua o gustare ușoară, după care să încerci din nou, deoarece fătul se poate pune din nou în mișcare după masă. Mai puțin de 10 mișcări în decurs de două ore justifică un apel către medic. Cel mai probabil totul este în regulă, dar este întotdeauna mai bine să te asiguri.

În continuare nu este exclus să te confrunți cu migrene. Când apare o durere de cap foarte puternică, e bine să mergi să te întinzi într-o cameră liniștită și întunecoasă, cu o compresă rece pe gât sau pe frunte. De asemenea, ocazional poți lua ocazional paracetamol în timpul sarcinii, dacă durerea nu cedează deloc.

În acest trimestru ești mai susceptibilă la infecții ale tractului urinar, deci, dacă ai dureri când urinezi, iar urina este tulbure, închisă la culoare, cu sânge sau urât mirositoare, cere sfatul medicului. 

Dacă și constipația îți face probleme, încearcă să consumi iaurt cu culturi vii sau prune uscate, lăsate la înmuiat în apă peste noapte și nu uita să bei multă apă de-a lungul zilei. Celebrele arsuri la stomac sau indigestiile te pot urmări și în această săptămână de sarcină dacă iei mese prea bogate sau dacă mănânci prea aproape de ora de culcare. Dacă obișnuiești să bei cafea, evită această băutură seara, la fel și ciocolata.

Săptămâna 30 de sarcină

În săptămâna 30 de sarcină, fătul a ajuns la aproximativ 41 de cm lungime și are cam 1,4 kg greutate. Mâinile fătului sunt acum complet formate și unghiile cresc, iar la ecografie este posibil să îl surprinzi apucându-și piciorul. Suprafața creierului, care până acum era netedă, începe să se încrețească pentru a putea găzdui mai multe celule. Acum, când creierul și celulele adipoase noi îi reglează temperatura corpului, iar lanugo, acel păr moale și pufos care acoperea corpul fătului, începe să dispară.

O altă mare schimbare în săptămâna 30 de sarcină este faptul că măduva osoasă a fătului a preluat complet producția de celule roșii din sânge (înainte, grupurile de țesuturi și apoi splina s-au ocupat de producerea celulelor sangvine).

Multe dintre simptomele sarcinii timpurii de care poate ai crezut că ai scăpat s-ar putea întoarce să te chinuie, sau cel puțin într-o anumită măsură, cum ar fi nevoia de a urina des, deoarece capul fătului apasă acum pe vezica urinara. La fel, sâni devin mai sensibili, deoarece se pregătesc pentru producția de lapte. 

Cât despre oboseală și arsuri la stomac, probabil că aceste simptome te-au urmărit pe aproape toată perioada sarcinii. Însă până în această săptămână probabil te-ai convins că nu îți este de folos să consumi mâncăruri picante, grase sau prăjite, nici să mănânci foarte mult la o masă și nici să nu te întinzi imediat ce ai mâncat. Dacă te confrunți cu insomnii și în timpul zilei simți că nu mai faci față activităților din casă, e bine să ceri ajutorul membrilor familiei sau al altor persoane de încredere.

Vei simți în fiecare zi foarte clar mișcările fătului, uneori sub forma unui pumn, a unei lovituri puternice de picior sau doar a unei întinderi. De asemenea, te poți aștepta la mai multă activitate din partea lui după ce mănânci sau când te așezi. În plus, presiunea pusă de uter pe rect te poate face să te confrunți cu flatulența.

Gleznele și picioarele umflate îți pot face viața grea în această perioadă. Aproximativ 75% dintre femeile însărcinate suferă de aceste neajunsuri. În afară de a purta încălțăminte cât mai confortabilă, atât pe stradă, cât și în casă, îți poți diminua umflăturile stând întinsă cu picioarele mai sus decât capul. Dacă stai așezată, ridică picioarele de la podea. Nu te mira dacă în această perioadă obosești foarte repede și simți că respiri greu: este normal ca fătul în creștere să îți apese pe diafragmă și să simți că nu mai poți respira normal chiar și după ce faci eforturi mici.

Ai grijă ce produse folosești pentru îngrijirea pielii. Cele care conțin alfa hidroxi acizi (AHA) îți pot face pielea de sarcină deja sensibilă la soare și mai vulnerabilă la efectele dăunătoare ale razelor solare. Când ieși din casă, folosește o cremă cu factor de protecție solară mare (30 sau 50), indiferent că este soare sau înnorat. Cremele cu vitamina A, vitamina K sau cu beta hidroxi acizi (BHA) pot să nu fie cea mai bună alegere în această perioadă.

Săptămâna 31 de sarcină

Față de săptămâna anterioară, fătul nu a luat foarte mult în lungime sau în greutate, ajungând să aibă cam 1,5 kg. Conexiunile din creier se dezvoltă, fătul poate să proceseze informații cu toate simțurile și este ceva mai somnoros (dar se trezește imediat ce mănânci ceva dulce). În rest, înghite, respiră, își mișcă mâinile și picioarele și își suge degetul mare.

Cât despre gravidă, în săptămâna 31 de sarcină uterul îi împinge toate organele interne, aglomerând diafgrama și plămânii. Nu de puține ori vei simți că ai stoamcul undeva în piept și că abia mai respiri. Încearcă să stai dreaptă de-a lungul zilei, iar de dormit, vei dormi mai confortabil pe partea stângă, astfel încât plămânii să fie puțin mai degajați.

Sexul și orgasmul pot avea un efect interesant asupra fătului din uter, în sensul că mișcarea ritmică îl poate face să stea foarte liniștit sau chiar să adoarmă. El nu este conștient de ce se întâmplă în timpul actului sexual, așa că bucură-te de contactele sexuale cât de mult poți.

Și în această săptămână de sarcină uterul exercită o presiune mare asupra vezicii urinare, oferindu-i mai puțin spațiu pentru depozitarea urinei, deci drumurile la baie se pot înmulți. Ai putea să le mai reduci dacă, după ce tocmai ai urinat, mai stai puțin la toaletă și apoi urinezi din nou, ca să te asiguri că ți-ai golit complet vezica.

Cât se poate de obișnuite în al treilea trimestru sunt tulburările de somn, cauzate de această listă de neplăceri care te pot însoți în sarcină, cum ar fi crampele la picioare, arsurile la stomac, urinarea frecventă și eventuala anxietate. Dacă stresul te împiedică să dormi, stai de vorbă despre îngrijorările pe care le ai în primul rând cu medicul, și apoi cu persoanele apropiate.

Nu uita să bei multă apă, pentru hidratare și digestie, pentru atenuarea oboselii și a durerilor de cap, precum și pentru dispersarea excesului de căldură (nu e exclus ca de la greutatea sarcinii și a kilogramelor în plus să-ți fie mereu cald). Întinde-ți, rotește-ți și relaxează-ți des mușchii, mai ales în zona gâtului și în zona picioarelor.

Dacă observi o umflare bruscă a feței, cere sfatul medicului. Împreună cu modificările vederii și durerile de cap, umflarea poate fi un semn al preeclampsiei. Această tulburare se dezvoltă în general spre sfârșitul sarcinii, după săptămâna 20, și se caracterizează prin tensiune arterială crescută brusc, umflarea severă a mâinilor și a feței și semne că este posibil ca unele organe să nu funcționeze normal, inclusiv proteine în urină.

Săptămâna 31 de sarcină este un moment bun să-ți pregătești geanta pentru spital. Teoretic, fătul mai are de stat în uter până la naștere, dar practic poate veni mai devreme, așa că e bine să fii pregătită. Asigură-te că în geanta pentru naștere îți pui articole de toaletă (periuță și pastă de dinți, șampon, gel de duș, deodorant, balsam de buze, elastic de păr etc.), tampoane pentru lăuze și cremă pentru sâni, o cămașă de noapte și haine comode, șosete, papuci, scutece, șervețele, cremă și haine pentru bebeluș, ceva de citit, gustări.

Săptămâna 32 de sarcină

În săptămâna 32, fătul este de dimensiunea aproximativă a unui pepene galben, având cam 43 cm lungime și 1,6-1,8 kg. Până în această săptămână, probabil s-a îndreptat cu capul în jos, dar dacă nu, nu este un motiv de îngrijorare, mai are destul timp să se întoarcă. Cantitatea de lichid amniotic din uter crește, iar bebelușul înghite în continuare acest lichid și îl elimină sub formă de urină.

Toate organele majore ale bebelușului sunt complet dezvoltate acum, cu excepția plămânilor, deci șansele lui de supraviețuire, dacă se naște prematur în această săptămână, sunt mari. Pielea fătului și-a pierdut transparența și a devenit opacă. Spațiul în care stă fătul este mai restrâns acum, așa că gravida îl simte cum se răsucește și încearcă să-și facă loc.

În această săptămână, corpul tău poate începe să se pregătească pentru ziua nașterii prin flexarea mușchilor, la propriu. Dacă simți că uterul se strânge sau se întărește periodic, amintește-ți că este vorba despre apariția contracțiilor Braxton Hicks, acele contracții neregulate, de „antrenament”, care se simt mai întâi undeva prin trimestrul 2 de sarcină și cresc în frecvență și rezistență pe măsură ce sarcina progresează. Acestea sunt un fel de repetiție pentru contracțiile care anunță nașterea și sunt de obicei experimentate mai devreme și cu mai multă intensitate de către femeile care nu sunt la prima sarcină.

Concret, vei simți o senzație de strângere care începe în partea de sus a uterului și apoi se extinde în jos, durează de la 15 la 30 de secunde, deși uneori se poate întinde până la două minute. Cum știi că e vorba de contracții Braxton Hicks? Pentru că opresc dacă îți schimbi poziția. De exemplu, dacă le resimți când stai culcată sau pe scaun, ridică-te și mergi câțiva pași. Dacă sunt contracții reale care anunță nașterea, vor deveni progresiv mai puternice și mai regulate, iar în acest caz, trebuie să contactezi medicul.

E bine să cunoști semnele travaliului prematur, pentru orice eventualitate, și anume ruperea apei, crampe asemănătoare menstruației, sângerări vaginale, dureri de spate constante, diaree și o senzație de strângere în uter.

Pe măsură ce sânii ți se măresc în trimestrul 3 de sarcină, din ei se poate scurge un lichid gălbui numit colostru, care este precursorul laptelui matern. Acest lichid, plin cu proteine și anticorpi, este primul lapte pe care îl va primi bebelușul. Dacă scurgerile devin incomode, folosește tampoane pentru sâni.

În această săptămână poți constata că nu-ți mai este așa de foame ca până acum. Este normal, având în vedere că uterul în creștere îți înghesuie puternic stomacul. Dacă simți că te-ai săturat după ce ai luat doar două mușcături dintr-o banană, este în regulă, vei mai lua o altă gustare când ți se va mai face foame și tot așa. În continuare bea apă multă ca să contribui la o digestie bună, la eliminarea deșeurilor din rinichi - amintește-ți  că în această perioadă ești mai predispusă la infecțiile urinare - și la ușurarea mâncărimilor pielii.

În săptămâna 32 de sarcină se recomandă o ecografie fetală cu biometrie, pentru a se analiza poziția placentei și dimensiunile fătului și pentru a se detecta orice anomalii.

Săptămâna 33 de sarcină

În săptămâna 33 de sarcină, fătul a ajuns la 43 de cm și la aproximativ 1,9 kg. Înghite zilnic o cantitate apreciabilă de lichid amniotic, ceea ce ajută la pregătirea sistemului său gastrointestinal pentru viața de după naștere. Creierul și sistemul nervos sunt pe deplin dezvoltate, iar plăcile de os din craniu sunt destul de flexibile pentru ca fătul să se deplaseze mai ușor prin canalul de naștere.

Fătul se poartă tot mai mult ca o ființă umană, de exemplu închide ochii când doarme și îi ține deschiși când este treaz. Cum pereții uterini sunt mai subțiri, mai multă lumină ajunge până la el, ajutându-l să facă diferența între zi și noapte. Acum, fătul își dezvoltă propriul sistem imunitar.

Insomnia din trimestrul 3 de sarcină afectează aproximativ 3 din 4 femei care, de asemenea, se pot confrunta cu anxietate referitoare la momentul nașterii și la diverse liste de lucruri de care au nevoie în perioada următoare. Însă corpul gravidei are nevoie de multă odihnă, așa că e bine să se găsească modalități prin care insomnia să fie alungată.

E bine ca în această perioadă să iei acizi grași Omega-3, fie din alimentație, fie din suplimente asupra cărora medicul și-a dat acordul. Studiile sugerează că sugarii născuți de mame ale căror diete conțin mulți acizi grași Omega-3 (EPA și DHA) care se găsesc în principal în uleiurile de pește au un avantaj în ceea ce privește dezvoltarea timpurie. Acizii DHA sunt esențiali pentru dezvoltarea creierului și a vederii, iar fătul acumulează acești acizi în ultimul trimestru de sarcină. Acizii DHA pot ajuta, de asemenea, la prevenirea travaliului prematur și la protejarea împotriva depresiei postpartum.

Poți mânca 2-3 porții de pește bine gătit pe săptămână (somon, somn) evitând peștele-spadă și rechinul, care sunt mai susceptibili să conțină niveluri mai ridicate de mercur. Sau, dacă nu-ți place peștele, poți lua suplimente certificate, cu ulei de pește de calitate sau cu ulei din alge. Ai grijă să existe în alimentație și suficient calciu (lactate, legume verzi cu frunze, migdale).

Abdomenul în continuă expansiune îți poate tăia respirația din când în când, mai ales că plămânii sunt înghesuiți și nu se pot extinde pe deplin. Încearcă să stai cât de dreaptă poț poți, astfel încât plămânii să aibă ceva mai mult spațiu. Dacă simți că obosești foarte tare când faci mișcare, redu eforturile (de exemplu, când ieși la plimbare, mergi mai încet). 

Dacă te confrunți în continuare cu probleme de memorie, nu te speria, amintește-ți că acestea sunt doar temporare și se vor rezolva după naștere. Dovezi anecdotice sugerează că femeile însărcinate cu fete au tendința să se confrunte mai serios cu „ceața mentală”  decât cele care au băieți.

Săptămâna 34 de sarcină

În această săptămână, fătul a ajuns la dimensiunea aproximativă a unui ananas, cântărind cam 2,3 kg și măsurând 43-46 cm. Oasele fătului continuă să se întărească, în afară de cele ale craniului, care vor rămâne moi și separate până după naștere, pentru a face mai ușoară călătoria prin canalul de naștere. Acel strat brânzos care acoperă fătul, vernix caseosa, începe să se îngroașe în această săptămână, înainte de a fi îndepărtat ulterior. 

Pe măsură ce fătul crește și împinge în uter, părinții pot vedea prin abdomen forma mâinilor sau a picioarelor. Unghiile i-au crescut acum până la vârful degetelor. Dacă fătul este de sex masculin, în săptămâna 34 testiculele își croiesc drum din abdomen în scrot. 

Dacă ți se pare că nu mai vezi prea bine, acest lucru este cauzat de faptul că ochii sunt o altă parte a corpului afectată de acei hormoni ai sarcinii. Pe lângă faptul că vederea poate părea tulbure în aceste zile, e posibil să te confrunți și cu o scădere a producției de lacrimi care îți lasă ochii uscați și iritați, mai ales dacă porți lentile de contact. Folosește picături de ochi care să combată uscăciunea și ochelari de soare când ieși din casă.

Mai mult, o creștere a lichidului din spatele cristalinului le poate schimba temporar forma, ceea ce înseamnă că dacă ai miopie sau hipermetropie poți vedea și mai slab decât de obicei. Din fericire, toate aceste schimbări sunt temporare și ochii revin la normal după naștere, deci nu este nevoie încă să îți schimbi dioptriile. 

Reține, însă, că anumite probleme de vedere mai grave pot fi un semn al preeclampsiei, așa că orice schimbare trebuie menționată medicului.

Pe măsură ce înaintezi în acest al treilea trimestru de sarcină este posibil ca gazele intestinale să te derenjeze mai tare. În plus, și anxietatea înrăutățește situația, deoarece ai tendința de a înghiți mai mult aer în condiții de stres. Pentru a atenua problema, încearcă să faci un mic exercițiu în fiecare zi: timp de un minut, inspiră profund prin nas și expiră tare pe gură.

Crampele la picioare sunt cele mai frecvente în această perioadă, deoarece sunt încurajate de greutatea sarcinii, umflare și oboseală. Dacă simți un spasm, încearcă să stai pe o suprafață rece, deoarece uneori acest contact poate opri crampele. De asemenea, degetele de la mâini, gleznele și picioarele por reține în continuare lichid și se pot umfla.

Cum nașterea se apropie, din sâni se pot scurge câteva picături de colostru, precursorul laptelui matern, care va fi prima băutură a bebelușului. Dacă sunt deranjante, poți folosi acele tampoane pentru sâni. Ai grijă când intri și ieși din cadă: abdomenul mărit îți poate afecta simțul echilibrului, iar faptul că nu-ți poți vedea picioarele te poate face mai predispusă la accidente.

Săptămâna 35 de sarcină

În această săptămână, fătul a ajuns la 46 cm și aproximativ 2.4 kg și stă ghemuit în uter, cu genunchii la piept. Are puțin spațiu să se miște, dar își schimbă frecvent poziția, așa că mama poate vedea cum se umflă abdomenul în acele momente. Își continuă creșterea în greutate, astfel încât până la naștere mai poate lua un kilogram sau chiar mai mult. Până în această săptămână, aproape toți feții sunt poziționați cu capul în jos spre colul uterin, gata pentru călătoria prin canalul de naștere.

În ceea ce privește stare ta, urinarea frecventă îți amintește de primul trimestru de sarcină, însă nu hormonii sarcinii sunt responsabili pentru această situație, ci poziția capului fătului -  acesta apasă direct pe vezică, deci simți permanent nevoia de a merge la toaletă. În plus, te poți confrunta cu lipsa controlului asupra vezicii urinare atunci când tușești, strănuți sau râzi, deci e bine să porți absorbante.

Atenție, însă, acesta nu este un îndemn să reduci cantitatea de apă pe care o bei, deoarece ai nevoie să rămâi hidratată. În schimb, când ești la toaletă, concentrează-te pe a goli vezica urinară cât mai bine posibil, aplecându-te ușor în față. Nu uita de exercițiile Kegel, care pot preveni sau pot corecta majoritatea cazurilor de incontinență urinară indusă de sarcină.

Dacă durerile de cap te afectează în această săptămână, motivele ar putea fi diverse, cum ar fi faptul că ești supraîncălzită în urma eforturilor sau camera în care te afli nu este suficient de bine oxigenată. Aerisește camerele frecvent și nu te suprasolicita fizic, iar dacă durerile nu cedează, cere sfatul medicului - acesta poate fi de acord să iei un paracetamol. E bine de știut că durerile de cap severe care nu răspund la analgezice precum paracetamolul pot fi un semn al preeclampsiei.

Pentru că arsurile la stomac tind să urmărească gravida de-a lungul sarcinii, poți încerca un truc: mănâncă stând în picioare, mestecă încet (mestecarea este primul pas în procesul digestiv, dar este cel care este cel mai adesea neglijat atunci când se ia masa pe fugă) și nu te așeza decât după ce a trecut o oră de când ai luat masa. Dacă trebuie să te apleci, nu te îndoi din talie, ci lasă-te ușor pe vine. Un alt truc la care poți apela este să mesteci gumă fără zahăr: acest lucru crește producția de salivă, care ajută la neutralizarea acidului din esofag.

Chiar dacă nu poți face eforturi mari și obosești repede, e bine să nu renunți la exercițiul fizic. Unele cerectări arată că bebelușii ai căror mame au făcut mișcare în timpul sarcinii tind să doarmă mai bine noaptea, sunt mai puțin predispuși la colici și se liniștesc mai ușor în perioadele de agitație. Oamenii de știință atribuie acest lucru faptului că bebelușii sunt stimulați în pântec prin schimbări ale ritmului cardiac și ale nivelului de oxigen, precum și prin sunetele și vibrațiile pe care le experimentează în uter în timpul antrenamentelor.

Dacă pe pielea abdomenului apare o erupție cutanată însoțită de mâncărimi, nu este problematică pentru tine sau făt, doar că este neplăcută. Pentru a atenua mâncărimea, după ce faci duș, aplică pe piele gel de aloe.

Săptămâna 36 de sarcină

Fătul a ajuns la aproape 48 de cm și are o greutate de 2,7 kg. Până în săptămâna 36, plămânii fătului și sistemul digestiv sunt complet dezvoltate, circulația sângelui s-a perfecționat, iar sistemul imunitar al fătului s-a dezvoltat suficient pentru a-l proteja pe cel mic de infecțiile din afara uterului. Auzul îi este acum extrem de ascuțit, așa că, dacă îi pui muzică, e posibil să recunoască melodiile după naștere. Dacă gravida se află la prima naștere, fătul s-ar putea lăsa mai jos în pelvis în această săptămână. 

De acum, vei simți mai puține lovituri din partea fătului și mai multe mișcări de răsucire. În această perioadă vei avea, cel mai probabil, dureri pelvine, deoarece nu numai că uterul cântărește mai greu, dar capul fătului coboară tot mai mult în pelvis. Pentru a ușura disconfortul, poți face o baie caldă sau poți cere sfatul medicului pentru exerciții pelvine.

Dacă fătul s-a lăsat mai jos în pelvis, acest lucru poate fi o veste bună pentru diafragmă, deoarece vei putea respira mai ușor, la fel și pentru stomac, care va fi mai puțin înghesuit. E posibil să ți se mai ușureze arsurile la stomac, dar continuă să iei mese mici și dese, deoarece acestea pot contribui și la combaterea constipației și a flatulenței. Ai grijă la alimentație și la aportul de proteine și de acizi grași Omega-3. Cum am mai spus, acestea sunt necesare în trimestrul 3 de sarcină, deoarece creierul fătului se dezvoltă repede în această perioadă. În plus, acizii grași Omega-3 îți scad și riscul de depresie postpartum.

Scurgerile vaginale pot deveni mai intense și mai subțiate în aceste zile. E posibil ca secrețiile să fie uneori roz sau roșiatice după actul sexual sau după un consult medical vaginal, deoarece colul uterin este sensibil în această perioadă.

Deși în aceste săptămâni de sarcină oboseala poate să-și spună cuvântul, nu este exclus să te confrunți cu valuri de energie atunci când începi să te gândești la ce pregătiri ai de făcut pentru naștere. Nu exagera cu eforturile, însă, și nu uita să mănânci câte puțin și să bei suficientă apă.

În această perioadă, cel mai probabil în săptămâna 37, fii pregătită să îți pierzi dopul gelatinos sau dopul de mucus, care a sigilat colul uterin pentru a proteja fătul de infecții. Acesta va arăta ca o secreție groasă gălbuie, posibil cu urme de sânge. Dopul de mucus se poate elimina cam din săptămâna 37, dar nu este exclus ca acest lucru să se întâmple cu câteva zile sau chiar cu câteva ore înainte de începerea travaliului. 

Fătul este încă în siguranță și după eliminarea acestui dop gelatinos, pentru că organismul continuă să producă mucus cervical pentru a preveni infecțiile.

Săptămâna 37 de sarcină

La finalul săptămânii 37 se consideră că sarcina a ajuns la termen și copilul se poate naște oricând în următoarele săptămâni. Acum, fătul are cam 48 cm și aproximativ 2,9 kg, a căpătat mai multă dexteritate în mâini, așa că își poate apuca mai bine un deget de la picior sau nasul, clipește mai des, inspiră și expiră lichidul amniotic. Intestinul fătlui conține acum meconiu, o substanță verzuie lipicioasă care va forma primele fecale ale bebelușului după naștere și care poate conține și bucăți de lanugo, acel păr fin care acoperise fătul mai devreme în timpul sarcinii.

Medicul va verifica dilatarea sau deschiderea colului uterin, precum și consistența acestuia (ar trebui să fie ferm, după care, înainte de travaliu, se va înmuia). Colul va trebui să aibă o dilatare de 10 cm pentru ca fătul să poată trece prin canalul de naștere. Poziția colului uterin, care se deplasează din spate spre față pe măsură ce se apropie travaliul, va fi, de asemenea, evaluată. Și nu în ultimul rând, medicul va măsura poziția fătului în raport cu pelvisul tău. Cu cât bebelușul este mai jos, cu atât ești mai aproape de naștere.

Dacă urmează să naști natural, poți lua în calcul masajul perineal, care te poate ajuta să îți întinzi ușor perineul, zona pielii dintre vagin și rect, pentru ca nașterea să decurgă mai ușor; masajul te poate ajuta, de asemenea, să eviți epiziotomia și ruperea.
O secreție cu aspect de mucus în nuanțe de roz sau maro înseamnă că vasele de sânge din colul uterin se rup pe măsură ce acesta se dilată în pregătirea travaliului și a nașterii.

Săptămâna 38 de sarcină

În săptămâna 38 de sarcină, fătul are 50-51 cm și aproximativ 3,2 kg, plămânii i s-au întărit și corzile vocale s-au dezvoltat, ceea ce înseamnă că este gata să comunice prin plâns. Majoritatea celorlalte schimbări care au loc în această săptămână sunt mici, dar importante: fătul continuă să adauge grăsimi și să-și regleze creierul și sistemul nervos  - în acest fel, poate face față tuturor stimulilor care îl așteaptă odată ce se naște. 

Cele mai multe gravide nasc între săptămânile 38 și 42 de sarcină. În această perioadă, sânii tăi pot fi mai mari decât au fost vreodată și poți observa scurgeri de colostru. Probabil că acum se va scurge acel dop de mucus pe care l-am menționat, dar acest lucru nu înseamnă că travaliul este iminent (ar putea să mai treacă zile sau chiar săptămâni până la naștere).

Dacă te confrunți brusc cu diaree în această săptămână, aceste mișcări intestinale pot fi considerate modalitatea naturii de a face suficient spațiu pentru ca bebelușul să iasă la iveală. Așadar, dacă ai diaree săptămâna aceasta, poate însemna că travaliul este iminent. Bea multă apă, mănâncă ușor (supă și pâine prăjită) și evită alimentele grase.

Săptămâna 39 de sarcină

Fătul a atins o lungime de 50-53 cm și o greutate de circa 3,6 kg. Pielea i-a trecut de la o nuanță de roz la alb (pigmentarea va avea loc în curând după naștere), acest lucru datorându-se faptului că peste vasele de sânge s-a depus un strat de grăsime mai consistent. 

Probabil că îți este greu să te deplasezi, mai greu decât ți-a fost vreodată, obosești mai rapid, iar contracțiile Braxton Hicks cresc în rezistență și în frecvență. Acesta este un lucru bun, deoarece înseamnă că organismul se pregătește pentru marele eveniment care este nașterea. Având în vedere că poți naște oricând, fii atentă la semnele de travaliu.

Acestea includ ruperea membranelor sau „ruperea apei”, adică scurgerea lichidului amniotic, precum și diaree sau greață, pe care multe femei le experimentează chiar înainte de debutul travaliului. Când sacul amnitoic care înconjoară fătul se rupe și lihcidul amniotic pornește spre exterior, scurgerea nu va fi una dramatică, ci destul de redusă. Lichidul amniotic este de obicei incolor și inodor; dacă este gălbui și miroase a amoniac, probabil că ți s-a scurs puțină urină, nu lichid amniotic. Un alt test pentru a depista dacă e vorba sau nu de lichid amniotic este să încerci să oprești fluxul prin strângerea mușchilor pelvini, ca la exercițiile Kegel. Dacă fluxul se oprește, este urină, dacă nu, este lichid amniotic. 

În cazul în care acest lucru nu s-a întâmplat încă, pierderea dopului de mucus care sigilează deschiderea uterului este tot un semn că se apropie travaliul, deși mai poate dura o zi sau două până să înceapă. Secrețiile vaginale pot fi ușor colorate cu sânge roz sau maroniu pe măsură ce vasele de sânge din colul uterin se rup. Nu te îngrijora, acesta este un semn de dilatare a colului, în pregătirea nașterii.

Săptămâna 40 de sarcină

Dacă nu ai născut până acum, fătul a ajuns la o lungime de 52-56 cm și o greutate care poate fi chiar și de 4 kg. În momentul în care bănuiești că ai intrat în travaliu, sună-ți medicul și spune-i ce ți se întâmplă.
Dacă nici în această săptămână nu vei naște, e bine să știi că aproximativ 30% dintre sarcini durează mai mult de 40 de săptămâni. În acest caz, cel mai probabil medicul nu va lăsa să treacă mai mult de 41 de săptămâni până la provocarea nașterii. 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Mayo Clinic - 3rd trimester pregnancy: What to expect
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20046767
NHS - Pregnancy week-by-week
https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/
What to expect - Your Pregnancy Week-by-Week
https://www.whattoexpect.com/pregnancy/week-by-week/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0