Sexul în sarcină. Când este permis și când este interzis

1. Este sigur să faci sex în timp ce ești gravidă?
2. Cum se modifică dorința sexuală în sarcină?
a. Primul trimestru (săptămânile 0-13)
b. Al doilea trimestru (săptămânile 14–27)
c. Al treilea trimestru (săptămânile 28–40)
3. Cele mai sigure  poziții sexuale în sarcină
4. Sexul oral și anal
5. Sexul în funcție de trimestrele de sarcină
a. Trimestrul 1
    i. când este interzis
    ii. poziții sau tipuri de sex interzise
b.Trimestrul 2
    i. când este interzis
    ii. poziții sau tipuri de sex interzise
c. Trimestrul 3
    i. când este interzis
    ii. poziții sau tipuri de sex interzise
6. Când nu e recomandat sexul în sarcină
7. Beneficiile sexului în timpul sarcinii
8. Sexul după sarcină
9. Mituri și adevăruri despre sexul în timpul sarcinii

Este permis sau interzis sexul în timpul sarcinii? Există vreun risc de pierdere a sarcinii? Sunt poziții sexuale contraindicate în această perioadă? Când poți să-ți reîncepi viața sexuală după ce naști? Iată și răspunsurile la aceste întrebări.

Creează-ţi cont in Universul DOC

Este sigur să faci sex în timp ce ești gravidă?

Sexul nu va dăuna bebelușului în nicio etapă în timpul unei sarcini tipice, necomplicate. Bebelușul este protejat de mușchii puternici ai uterului, de lichidul amniotic și de mucusul care se dezvoltă în jurul colului uterin. Unii oameni cred că activitatea sexuală sau orgasmele ar putea dăuna copilului și că ar crește riscul unui avort spontan sau ar putea induce travaliul sau o naștere precoce. Cu toate acestea, într-o sarcină sănătoasă, fără probleme, niciuna dintre aceste supoziții nu este adevărată.

Multe studii 1 au concluzionat că sexul vaginal în timpul sarcinii nu are legătură cu un risc crescut travaliu sau de naștere prematură. Cu toate acestea, în cazul în care un medic consideră că ai un risc ridicat, acesta îți poate recomanda să eviți actul sexual pe toată perioada sarcinii sau doar în ultimele luni.

Este posibil ca un orgasm sau o penetrare sexuală să inducă contracții Braxton Hicks târziu în sarcină (Braxton Hicks sunt contracții ușoare pe care unele femei le experimentează spre sfârșitul sarcinii). Cu toate acestea, aceste contracții nu indică sau nu induc travaliul, deci nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare.

Cum se modifică dorința sexuală în sarcină

Sarcina declanșează multe schimbări care pot afecta comportamentul sexual al unei femei. Pe de o parte, nivelurile mai mari de estrogen și progesteron, precum și o creștere a fluxului de sânge către organele genitale pot duce la o dorință sexuală crescută.

Pe de altă parte, greața, oboseala, stresul și numeroasele schimbări fizice care apar ca urmare a sarcinii pot reduce dorința unei femei de a face sex. Femeile nu vor reacționa toate în același mod la schimbările hormonale. Cu toate acestea, de obicei dorința sexuală a unei femei scade în primul trimestru, crește  în al doilea și scade din nou în cel de-al treilea trimestru.

Primul trimestru (săptămânile 0-13)

În primul trimestru, unele femei observă scăderi atât ale dorinței sexuale, cât și ale satisfacției sexuale. Nivelul de hormoni, simptomele fizice inconfortabile și stresul pot scădea libidoul unei femei.
După ce un embrion se implantează în peretele uterului, celulele din placentă încep să producă un hormon numit gonadotropină corionică umană (HCG). Acest hormon stimulează producerea altor hormoni, cum ar fi estrogenul și progesteronul.

Creșterea nivelului hormonal în primul trimestru poate provoca modificări ale dispoziției și greață. Alte simptome pot afecta, de asemenea, libidoul în acest moment, inclusiv:

  • oboseală
  • stres
  • probleme digestive
  • sâni sensibili și umflați

Cu toate acestea, unele femei pot constata că modificarea nivelului de estrogen și progesteron poate crește libidoul în primul trimestru.

Al doilea trimestru (săptămânile 14–27) 

În general, majoritatea libidourilorfemeilor cresc  în al doilea trimestru de sarcină Nivelul maxim al HCG-ului este în jurul săptămânii a 6-a de sarcină. După săptămâna 6, nivelul acestui hormon  începe să scadă, ceea ce înseamnă, de obicei, diminuarea senzației de greață și niveluri mai mari de energie. În plus, nivelul de estrogen și progesteron continuă să crească pentru ca fătul să crească  în al doilea trimestru. Estrogenul crește atât lubrifierea vaginală, cât și fluxul de sânge către vulvă. Aceste schimbări pot duce la excitare, sensibilitate și plăcere ridicate.

Al treilea trimestru (săptămânile 28–40)

Femeile se confruntă adesea cu unele dintre cele mai mari provocări din timpul celui de-al treilea trimestru. Umflarea, creșterea rapidă în greutate, epuizarea și durerile corpului pot îngreuna activitatea sexuală. Disconfortul sau durerea în timpul activității sexuale pot provoca o anumită îngrijorare, dar această stare este comună. Încercarea diferitelor pozițiilor ar putea rezolva această problemă.
Femeile care doresc să facă sex, dar găsesc inconfortabile anumite poziții  sexuale, ar putea dori să ia în considerare alte forme de intimitate în acest moment.

Cele mai bune poziții sexuale în sarcină

În etapele avansate ale sarcinii, ar trebui să alegi poziții care nu pun presiune pe burtică, cum ar fi poziția misionară. Dacă te întinzi pe spate, greutatea copilului poate pune o presiune suplimentară asupra organelor sale interne sau a arterelor majore. O femeie însărcinată se poate simți mai confortabil în poziții în care poate controla adâncimea și viteza de penetrare, cum ar fi atunci când se află deasupra partenerului sau stând la marginea patului.

Sex oral și anal

Sexul anal nu va dăuna bebelușului, dar poate fi incomod dacă o persoană are hemoroizi. Ar trebui să eviți sexul anal urmat de sexul vaginal, deoarece acest lucru ar putea determina bacteriile să se răspândească de la rect la vagin, ceea ce duce la infecție. Sexul oral, mai ales în ultimul trimestru, ar putea avea consecințe serioase, precum infecții cu transmitere sexuală.

Sexul în funcție de trimestrele de sarcină

Pentru multe femei sexul în primul trimestru de sarcină poate lipsi. Multe dintre gravide nu au nicio dorință de sex pentru că se simt obosite și au grețuri. În timpul celui de-al doilea trimestru, se simt mai bine, există mai multă lubrifiere, iar situația se poate schimba considerabil. Mai mult, majoritatea femeilor se simt destul de confortabil în timpul celui de-al doilea trimestru, deoarece burta lor nu este prea rotunjită încă. În timpul celui de-al treilea trimestru, pe măsură ce burtica crește și oboseala revine, sexul poate părea mai puțin atractiv, la care se adaugă dificultățile fizice în timpul ultimelor săptămâni de sarcină.

Primul trimestru de sarcină

Când este interzis sexul

În cazul în care medicul tău ți-a recomandat repausul pelvin, atunci actul sexual este interzis. De asemenea, dacă se întâmplă ca înainte, în timpul actului sexual sau după să simți durere, dacă  sângerezi sau ai alte simptome îngrijorătoare, atunci trebuie sa renunți la contactele sexuale și să consulți medicul cât mai repede

Poziții sau tipuri de sex interzise

În această perioadă, te poți bucura de o viață sexuală ca și înainte să rămâi însărcinată. Dacă medicul nu ți-a interzis contactele sexuale, atunci  orice poziție sau tip de sex sunt permise. Sexul anal și oral sunt permise, atâta timp cât vă face amândurora plăcere. 

Al doilea trimestru de sarcină

Când este interzis sexul în sarcină

Dacă medicul care îți urmărește sarcina ți-a interzis să faci sex în sarcină, atunci este bine să renunți în această perioadă la ea, atât pentru siguranța ta, cât și a bebelușului. Dacă însă nu ai interdicție de la doctor, atunci ai grijă doar ca tot ce faci să fie confortabil și să te simți bine. Când îți provoacă durere, orice activitate sexuală trebuie interzisă. 

Poziții sau tipuri de sex interzise în sarcină

Începând cu a patra lună de sarcină, sunt interzise toate pozițiile sexuale care implică întinderea ta pe spate prea mult timp și orice variantă care presupune sprijinirea greutății partenerului pe abdomenul tău ( de exemplu poziția misionarului și variantele acestei poziții). În aceste cazuri uterul nu va fi bine irigat cu sânge, bebelușul nu se va oxigena corespunzător, iar presiunea asupra abdomenului va fi incomodă. 

De asemenea, trebuie sa iei în calcul și să ai grijă la pozițiile sexuale care presupun o penetrare foarte adâncă, deoarece sunt neplăcute în această perioadă a sarcinii și prezintă un grad de risc destul de mare. Sexul anal poate deveni foarte neplăcut în acest trimestru dacă faci parte din categoria gravidelor care au probleme cu hemoroizii în timpul sarcinii. 

Al treilea trimestru de sarcină

Când este interzis sexul

La fel ca și în cazul celorlalte două semestre,  în ultimul trimestru de sarcină sexul este interzis doar dacă medicul care îți urmărește sarcina ți-a recomandat asta. Altfel, activitatea sexuală este permisă, atâta timp cât te simți confortabil Dacă simți durere în timpul actului sexual, trebuie să îl întrerupi și să consulți medicul. 

Poziții sau tipuri de sex interzise în sarcină

La fel ca și în cel de-al doilea trimestru de sarcină, confortul tău este cel mai important. Așadar, nu sta prea mult timp pe spate, nu îți lăsa partenerul să-și sprijine  greutatea pe burtica ta, nu te sprijini nici tu pe burtică și nu sta pe partea dreaptă prea mult timp. Este recomandat să renunți la pozițiile care permit o penetrare prea adâncă și la mișcările prea violente. Sexul anal este permis doar dacă îl suporți. Dacă faci herpes în al treilea trimestru, sunt riscuri de 50% ca bebelușul tău să-l contracte la naștere.

Când  nu e recomandat sexul în sarcină

Doctorul îți poate recomanda să nu întreții relații sexuale dacă ai o sarcină cu unul din următorii factori de risc :

  • ai probleme cu colul uterin care ar putea crește probabilitatea de avort sau de a intra în travaliu timpuriu;
  • ai sarcina cu gemeni, tripleți sau mai mulți;
  • cervixul s-a deschis prea devreme;
  • ai pierderi substanțiale de sânge sau sângerare vaginală inexplicabilă;
  • s-a scurs lichidul amniotic;
  • s-a rupt apa, ceea ce poate crește riscul de infecție;
  • ai risc de naștere prematură (contracții înainte de a 37-a săptămână de sarcină);
  • ai risc crescut de pierdere a sarcinii sau ai pierdut în trecut o sarcină;
  • placenta e prea coborâtă în uter  (placenta previa)

Beneficiile sexului în timpul sarcinii

Sexul în sarcină poate avea unele beneficii pentru tine și partenerul tău. Beneficiile posibile includ:

  • Orgasme mai bune. Creșterea fluxului de sânge către organele genitale ar putea însemna un număr crescut de orgasme mai puternice pentru gravide.
  • Te menține în formă. Sexul arde calorii și poate ajuta la menținerea în formă a ambilor parteneri.
  • Întărește legătura între parteneri. Unele cupluri constată că activitatea sexuală în timpul sarcinii îi apropie.
  • Oferă un  impuls pentru sistemul imunitar. Un studiu 2 a descoperit că sexul crește IgA, care este un anticorp care ține răcelile și alte infecții departe.
  • Fericire sporită. Orgasmele eliberează endorfine care te pot ajuta pe tine ca mamă și pe bebelușul tău să vă simțiți fericiți și relaxați.

Sexul după sarcină

În perioada postpartum (primele șase săptămâni după naștere - nu e recomandat sexul în această perioadă) dorința sexuală ar putea să scadă  din cauza:

  • cezarienei care se vindecă lent;
  • epiziotomiei care se vindecă lent  (incizie din timpul nașterii vaginale, normale);
  • oboseala cauzată de  îngrijirea noului membru al familie;
  • inflamării  sânilor din cauza alăptatului;
  • fluctuațiilor hormonale;
  • problemelor emoționale, cum ar fi depresia postpartum.

Actul sexual este în general sigur, odată ce inciziile s-au vindecat complet. Cei mai mulți medici recomandă să aștepți șase săptămâni după naștere înainte de contactul sexual. La fel de important este să te simțiți pregătită emoțional și relaxată.

Mituri și adevăruri despre sexul în sarcină

Dacă ești însărcinată nu ai voie să faci sex.

Este fals! Ai voie să faci sex în sarcină, în cazul unei sarcini normale și atâta timp cât nu ai probleme cu starea ta. Însă trebuie să fii extrem de atentă atunci când vine vorba de o sarcină cu riscuri ori diverse patologii care apar pe parcursul evoluției sarcinii: începând de la amenințările de avort, până la amenințările de naștere prematură.

Sarcina scade libidoul.

Nu este neapărat adevărat. Există femei care manifestă o dorință mai mare pentru sex în timpul sarcinii decât în perioada de dinaintea sarcinii, dar și femei la care dorința sexuală scade. În general, libidoul este oarecum diferit pe parcursul celor 9 luni, în trimestrul doi de sarcină fiind cel mai bine tolerat, atât fizic, cât și emoțional.

Dacă faci sex în sarcină, poți răni copilul.

Este fals! În uter, copilul este foarte bine protejat de traumatisme mult mai violente decât un simplu act sexual, iar un rol important al lichidului amniotic este, printre altele, tocmai de protecție.

Sexul declanșează travaliul

Este parțial adevărat. Sexul poate declanșa travaliul, doar în cazul în care e practicat în ultima săptămână de sarcină sau foarte aproape de momentul nașterii. Hormonii din lichidul spermatic numiți prostaglandine pot stimula contracțiile. O excepție ar fi femeile cărora le-a trecut termenul și chiar vor să provoace nașterea. Unii doctori cred că prostaglandina din lichidul seminal induce nașterea, la termen sau după termen, deoarece gelul care pregătește cervixul și declanșează nașterea conține de asemenea prostaglandină.

După sex, ai sângerări

Nu este neapărat adevărat. Există situații în care pot apărea sângerări slabe din cauza faptului că în perioada sarcinii cervixul este foarte sensibil și orice atingere poate provoca o sângerare. În cazul în care te confrunți cu orice tip de sângerare, , trebuie să faci o vizită la medicul ginecolog pentru a vedea despre ce este vorba. 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Sex in pregnacy”, autori Claire Jones, Crystal Chan, Dan Farine, data aprilie 2011, apărut în revista  Canadian Medical Association
2  Studiul „Sexual Frequency and Salivary Immunoglobulin A (IgA)”,  iunie 2004, autori Carl J. Charnetski, Francis Brennan, apărut în Psychol.Rep 
Medical News Today -What to know about sex during pregnancy
https://www.medicalnewstoday.com/articles/321648
Magic maman -Sexualité et grossesse : quand est-ce risqué ?
https://www.magicmaman.com/,sexualite-et-grossesse-quand-est-ce-risque,3080,2000823.asp
WebMD -Sex During and After Pregnancy
https://www.webmd.com/baby/guide/sex-and-pregnancy#1
Medical News Today -How does sex drive change during pregnancy?
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324556
Healthline -Sex Drive During Pregnancy: 5 Ways Your Body Changes
https://www.healthline.com/health/pregnancy/sex-drive
Vice -Everything You Need to Know About Herpes and Sex
https://www.vice.com/en_us/article/jpaqz4/everything-you-need-to-know-about-herpes-and-sex

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0