Iei omega 3 in sarcina? Ce beneficii au acizii grasi asupra copilului

Studiile arata ca un nivel scazut de Omega 3 in timpul sarcinii este asociat cu nasterea bebelusului inainte de termen.

In plus, exista numeroase alte studii care arata ca daca viitoarele mamici au un aport optim de Omega 3 in timpul sarcinii si pe perioada alaptarii, beneficiile acestor acizi grasi esentiali se vad chiar si cand micutii ajung la varsta de 2,5 ani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Un studiu dat publicitatii in 2005 a aratat care sunt efectele acidului gras docosahexaenoic (DHA) asupra functiei vizuale si asupra neurodezvoltarii in cazul bebelusilor care au fost alaptati. In cadrul acestui studiu, femeile care alaptau au primit capsule care contineau o doza mare de DHA pe o perioada de pana la 4 luni de la momentul nasterii.

Suplimentarea cu DHA (un tip de acid gras Omega 3) in cazul femeilor care alaptau a avut ca rezultat un nivel mai mare de fosfolipide ce contineau DHA in cazul sugarilor, iar acest nivel mai mare cand bebelusii au implinit 4 luni.

Acizii grasi Omega 3 sunt esentiali pentru creierul bebelusului

O alta cercetare sugereaza ca bebelusii nascuti de mame care au avut diete care contineau cantitati mari de Omega 3 ar putea avea si ei de beneficiat in ceea ce priveste dezvoltarea timpurie.

Cercetatorii au descoperit in 2004 ca bebelusii nascuti de mame care avea niveluri mai mari de Omega 3 (DHA) in sange, in momentul in care i-au adus pe lume, au avut o durata mai buna a mentinerii atentiei in al doilea an de viata.

Atentia este considerata o parte importanta a dezvoltarii, dar nu este singura componenta a inteligentei in primii ani de viata, spun oamenii de stiinta. Aceste concluzii se adauga la numeroasele dovezi care arata ca DHA joaca un rol important in dezvoltarea creierului bebelusului.

Astfel, DHA este un element importantpentru dezvoltarea creierului, iar acest organ acumuleaza mari cantitati de DHA in primii doi ani de viata. In comparatie cu restul corpului, creierul si sistemul nervos contin niveluri foarte mari de DHA, insa rolul exact al acestui acid gras in creier nu este pe deplin cunoscut.

Deficitul de Omega 3 in sarcina, legat de nasterea inainte de termen

Potrivit unei noi cercetari, din 2018, concentratiile mici de acizi grasi cu lant lung pot fi un puternic factor de risc pentru nasterea prematura. Studiul publicat in EBioMedicine sugereaza ca femeile insarcinate care au avut niveluri mai mici de Omega 3 in plasma, in primul si in al doilea trimestru de sarcina, au avut un risc semnificativ mai mare de sarcina prematura, in comparatie cu femeile care au avut niveluri mai mari de Omega 3 in sange.

Cercetatorii au examinat datele obtinute in cadrul unui studiu danez national, care a urmarit starea de sanatate a 96.000 de copii din Danemarca. Apoi oamenii de stiinta au analizat mostrele de sange obtinute de la 376 de femei care au nascut inainte de saptamana 34 de gestatie, intre anii 1996 si 2003, si de la 348 de femei care au dus sarcina la termen. Toate mostrele de sange recoltate de la femei au fost obtinute in primul si in al doilea trimestru de sarcina.

Analiza mostrelor de sange a aratat ca femeile care au avut cele mai mici concentratii serice de EPA si DHA (cu valori de 1,6% sau sub acest prag) au avut un risc de 10 ori mai mare de nastere prematura cand au fost comparate cu femeile aflate in grupurile cu cele mai mari concentratii de Omega 3 in sange, cele care aveau nivelurile de EPA si DHA de peste 1,8% in sange.

Concluziile oamenilor de stiinta sugereaza ca, in cazul femeilor cu cele mai scazute concentratii de EPA si DHA exista solutii pentru remedierea deficientei, cum ar fi un consum mai mare de peste gras sau administrarea unor suplimente cu ulei de peste, care ar putea reduce astfel riscul de nastere prematura.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Studiul "Effects of maternal docosahexaenoic acid intake on visual function and neurodevelopment in breastfed term infants.", publicat in 2005 in The American Journal of Clinical Nutrition, autori Jensen CL, Voigt RG, Prager TC, Zou YL, Fraley JK, Rozelle JC, Turcich MR, Llorente AM, Anderson RE, Heird WC. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16002810)
  • WebMD - https://www.webmd.com/baby/news/20040716/pregnant-omega-3-essential-for-babys-brain#1
  • The Royal College of Midwives - https://www.rcm.org.uk/news-views-and-analysis/news/low-omega-3-in-pregnancy-linked-to-preterm-birth

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0