Cum facilitezi absorbtia Omega 3 in organism

Acizii grasi Omega 3 au o serie de efecte benefice asupra organismului, incepand de la sustinerea activitatii sistemului imunitar si pana la prevenirea bolilor cardiovasculare, reducerea nivelului de colesterol ori ameliorarea durerilor articulare.

Omega 3 sunt, asadar, grasimi sanatoase, de care organismul are nevoie, insa pe care nu si le poate procura singur, ci le absoarbe din alimente ori din suplimentele alimentare. Se recomanda, in general, un aport de 240-500 mg de Omega 3 pe zi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Acizii grasi Omega 3 se regasesc in concentratii mari in pestele de apa rece, acesta avand un strat de grasime mai generos decat pestele de apa calda. Printre pestele gras cu un continut ridicat de Omega 3 se numara si: somonul, sardinele ori tonul. Unele legume si seminte contin, de asemenea, Omega 3 – conopida, varza de Bruxelles, semintele de chia ori semintele de in. Insa sursele vegetale de Omega contin acid alfa linolenic (ALA), adica un tip de Omega care trebuie convertit de organism in EPA si DHA pentru a putea fi utilizat. Pe cand Omega 3 din peste poate fi folosit direct, fiind EPA si DHA.

Specialistii recomanda suplimentele pe baza de Omega 3 mai ales persoanelor care nu consuma peste gras de 2-3 ori pe saptamana. Uleiul de peste sub forma de capsule poate fi administrat zilnic sau de cateva ori pe saptamana, pentru a completa nivelul de Omega 3 provenit din alimentatie. Insa pentru a beneficia de efectele acizilor grasi Omega 3, acesta trebuie sa fie absorbit in cantitate cat mai mare in organism. Exista o serie de strategii care faciliteaza absorbtia acizilor grasi Omega 3.

Cum sporesti absorbtia Omega 3 in organism

Pentru o asimilare Omega 3 mai buna, tine cont de urmatoarele sfaturi:

Alege suplimente cu Omega 3 de calitate – citeste intotdeauna eticheta suplimentelor alimentare cu atentie, pentru a te asigura ca faci cea mai buna alegere. Nu este importanta numai cantitatea de Omega 3 dintr-un supliment, ci mai degraba biodisponibilitatea (n.r. rata de absorbtie) acestuia. Suplimentele cu formula superioara de r-trigliceride (rTG) au biodisponibilitate crescuta, comparativ cu cele care contin esteri de etil. R-trigliceridele pot creste absorbtia acizilor grasi cu pana la de 70 de ori. 

Ia suplimentele cu Omega 3 la masa – pentru absorbtia mai buna a acizilor grasi Omega 3, se recomanda administrarea suplimentelor la masa, nu pe stomacul gol. Ideal ar fi sa se ia uleiul de peste chiar inaintea unei mese bogate in grasimi intrucat, in acest fel, absorbtia Omega 3 este facilitata. Enzimele produse in timpul mesei vor contribui la absorbtia si metabolizarea grasimilor, iar acizii grasi Omega 3 vor fi transportati exact in zonele in care este nevoie de ei – de pilda, in creier. Asadar, pentru a te asigura ca nu iei capsulele cu ulei de peste degeaba, mananca, atunci cand le administrezi, alimente bogate in grasimi sanatoase precum avocado, nuci ori ulei de masline.

 

 

Asociaza suplimentele Omega 3 cu anumite vitamine – anumite vitamine si minerale contribuie la eficacitatea acizilor grasi Omega 3 ce patrund in organism. Pentru metabolizarea acizilor grasi Omega 3 se recomanda asocierea cu vitamine precum: vitamina B6, vitamina B12, biotina, niacina ori acidul folic. Si mineralele precum zincul, magneziul si seleniul contribuie la absorbtia si metabolizarea acestor acizi grasi.

Pentru a spori absorbtia, dar si eficacitatea Omega 3 din suplimente, se recomanda consumul zilnic de alimente bogate in aceste vitamine si minerale. Surse bogate in aceste vitamine si minerale sunt fructele si legumele crude, precum si carnea slaba, de provenienta organica. Asadar, adoptand o dieta echilibrata si sanatoasa, vei spori abilitatea organismului de a absoarbe si utiliza Omega 3.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0