Suplimentele cu Omega 3 pot ajuta organismul să reziste la stres

Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Ohio au descoperit că suplimentele zilnice care conțineau 2,5 grame de acizi grași polinesaturați Omega 3, cea mai mare doză testată, au fost cele mai bune pentru a ajuta organismul să reziste efectelor dăunătoare ale stresului.

Stresul este o constantă în viața majorității oamenilor, ceea ce face necesară punerea în practică a diverselor metode de gestionare a acestei probleme. Una dintre măsurile care pot fi luate împotriva stresului ar putea fi și administrarea unor suplimente alimentare. Potrivit unui studiu¹ apărut în jurnalul Molecular Psychiatry, cele cu acizi grași Omega 3 pot ajuta corpul să reziste mai bine la stres.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Cum acționează suplimentele cu Omega 3 în combaterea stresului?

Aceste suplimente contribuie la ceea ce oamenii de știință numesc rezistența la stres: reducerea efectelor nocive în timpul stresului și, după stres acut, activitate anti-inflamatorie susținută și protecția componentelor celulare care se micșorează ca o consecință a îmbătrânirii.

În comparație cu grupul placebo, participanții care au luat suplimente de Omega 3 au produs mai puțin din hormonul de stres numit cortizol și niveluri mai scăzute ale unei proteine pro-inflamatorii în timpul unui eveniment stresant testat în laborator. Și în timp ce nivelurile de compuși de protecție au scăzut brusc în grupul placebo după factorul de stres, nu au existat astfel de scăderi detectate la persoanele care au luat Omega 3.

Efectele potențiale anti-îmbătrânire au fost considerate deosebit de interesante, deoarece au apărut nu doar la persoanele sănătoase și active, ci și la cele sedentare, supraponderale și de vârstă mijlocie, deci având caracteristici care pot duce la un risc mai mare de îmbătrânire accelerată.

Descoperirile sugerează că suplimentarea cu Omega 3 este o schimbare relativ simplă pe care ar putea să o facă oamenii, care ar putea avea un efect pozitiv pentru ruperea legăturii dintre stres și efecte negative asupra sănătății, afirmă autorii studiului. 

Această lucrare este o analiză secundară a unuia dintre studiile anterioare realizate de cercetători, care arată că suplimentele cu Omega 3 au modificat raportul consumului de acizi grași într-un mod care a ajutat la conservarea unor segmente mici de ADN din celulele albe din sânge. Aceste fragmente scurte de ADN se numesc telomeri, care funcționează ca niște „capace” de protecție la capătul cromozomilor. Tendința telomerilor de a se scurta în multe tipuri de celule este asociată cu boli legate de vârstă, în special boli de inimă și deces prematur.

În studiul inițial, cercetătorii monitorizau modificările în lungimea telomerilor în celulele albe din sânge, cunoscute sub numele de limfocite. Pentru acest nou studiu, cercetătorii au analizat modul în care stresul apărut brusc a afectat un grup de markeri biologici care includea telomeraza, o enzimă care reconstruiește telomerii, deoarece nivelurile enzimei ar reacționa mai rapid la stres decât lungimea telomerilor înșiși.

Mai exact, savanții au comparat modul în care dozele moderate și mari de Omega 3 și un placebo au influențat acei markeri în timpul și după un factor de stres experimental. Participanții la studiu au luat fie 2,5 grame, fie 1,25 grame de Omega 3 în fiecare zi, fie un placebo care conținea un amestec de uleiuri.

După patru luni de administrare a suplimentelor, cei 138 de participanți la cercetare, cu vârste cuprinse între 40 și 85 de ani, au făcut un test de 20 de minute, combinând o sarcină de vorbire și una de scăderi matermatice, despre care se știe că produce în mod fiabil un răspuns inflamator la stres. Doar cea mai mare doză de Omega-3 a ajutat la suprimarea daunelor în timpul evenimentului stresant în comparație cu grupul placebo, scăzând cortizolul și o proteină pro-inflamatorie în medie cu 19% și, respectiv, 33%.

Rezultatele din probele de sânge au arătat că ambele doze de Omega 3 au împiedicat orice modificare a nivelului telomerazei sau a unei proteine care reduce inflamația în cele două ore după ce participanții au experimentat stresul acut, ceea ce înseamnă că orice reparație necesară a celulelor legate de stres - inclusiv restaurarea telomerilor - ar putea fi efectuată ca de obicei. În grupul placebo, acele mecanisme de reparare au pierdut teren: telomeraza a scăzut cu o medie de 24%, iar proteina antiinflamatoare a scăzut cu o medie de cel puțin 20%.

Faptul că rezultatele studiului au fost dependente de doza de acizi grași Omega 3 și că s-a observat un impact sporit la doza cea mai mare de Omega 3, ar sugera că e vorba de cauzalitate. Cercetătorii sunt de părere, de asemenea, că prin scăderea inflamației legate de stres, acizii grași Omega-3 pot ajuta la întreruperea conexiunii dintre stresul repetat și simptomele depresive. Cercetările anterioare au sugerat că persoanele cu o reacție inflamatorie mai mare la un factor de stres din laborator pot dezvolta simptome depresive în timp. 

Doza de 2,5 grame de Omega 3 este una cu mult mai mare decât cea pe care o consumă zilnic majoritatea oamenilor, dar participanții la studiu nu au dat semne că ar avea probleme cu suplimentele de-a lungul lunilor de administrare.

De unde se pot obține acizii grași Omega 3?

Acizii grași Omega 3 se pot obține din alimentație și din suplimente alimentare cu ulei de pește de mare adâncime sau ulei de microalge. 

Stilul alimentar care contribuie la obținerea unui aport potrivit de acizi grași Omega-3 este reprezentat de dieta mediteraneeană, care este bogată în pește, fructe de mare și legume verzi cu frunze; la fel, dieta japoneză, care conține nu doar pește, ci și drojdie de orez roșu, generatoare de monakolina K, o sursă naturală de statine pe care natura ne-a pus-o la dispoziție pentru reglarea valorilor colesterolului rău LDL.

În procesul de alegere a unui supliment cu Omega 3 e indicat să se verifice pe ambalaj dacă există un certificat care să ateste calitatea produsului. Pentru o persoană adultă care dorește o suplimentare a dietei de bază, o doză medie recomandată ar putea să fie cea de 1 g de Omega 3 pe zi, ajungându-se până la aproximativ 2 g pe zi (2000 mg), împărțite între EPA, acidul eicosapentaenoic 1170 mg și DHA, acidul docosahexaenoic, 800 mg.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Molecular Psychiatry - Omega-3 supplementation and stress reactivity of cellular aging biomarkers: an ancillary substudy of a randomized, controlled trial in midlife adults
https://www.nature.com/articles/s41380-021-01077-2
1. Studiul „Omega-3 supplementation and stress reactivity of cellular aging biomarkers: an ancillary substudy of a randomized, controlled trial in midlife adults”, apărut în Molecular Psychiatry (2021). DOI: 10.1038/s41380-021-01077-2, autori: Annelise A. Madison et al. 
NIH - Omega-3 Fatty Acids
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-HealthProfessional/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0