Aportul adecvat de Omega 3 poate prelungi viața

Persoanele cu niveluri mai ridicate de EPA și DHA din Omega 3 în sânge au șansa de a fi mai longevive decât cele cu niveluri mai scăzute, potrivit unor cercetări științifice de amploare.

Acizii grași Omega 3 sunt componente importante ale membranelor care înconjoară fiecare celulă din corp și au multe funcții în inimă, vase de sânge, plămâni, sistemul imunitar și sistemul endocrin.

DOC EXPERT INSIGHTS

Numeroase studii au investigat legătura dintre acizii grași Omega 3 și bolile care afectează inima, creierul, ochii și articulațiile, însă puține dintre acestea au examinat posibilele efecte ale acestor acizi grași asupra duratei de viață. În Japonia, aporturile de Omega 3 sunt mai mari decât în majoritatea celorlalte țări ale lumi, iar japonezii par să aibă o durată mai mare de viață. Este posibil să fie vorba de o coincidență sau poate că un indice Omega-3 mai ridicat face parte din explicație.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Studiile care raportează consumul estimat de pește care conține Omega 3 au dovedit că există beneficii asupra scăderii riscului de deces din toate cauzele, dar studiile privind „evidența dietei” au un impact redus din cauza impreciziei de a obține consumul adevărat de EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (acid docosahexaenoic). Studiile care utilizează biomarkeri - adică nivelurile sangvine - sunt mult mai credibile. 

DHA-ul are un rol mai mult structural, fiind absorbit mai ușor în membranele celulare, în timp ce EPA, care există mai mult în spațiul extracelular, are o mai mare contribuție la efectul antiinflamator. Din acest motiv, resursele de EPA trebuie reînnoite frecvent prin alimentație sau printr-un supliment alimentar administrat zilnic.

Longevitatea poate avea legătură cu aportul de acizi grași Omega 3

O lucrare¹ de cercetare care examinează relația dintre indicele Omega-3 și riscul de deces din orice cauză, publicată în Nature Communications, a arătat că persoanele cu niveluri mai ridicate de sânge EPA și DHA au trăit mai mult decât cele cu niveluri mai scăzute. Cu alte cuvinte, persoanele care aveau trăsături similare și care au decedat având niveluri relativ scăzute de Omega 3 au murit prematur (ar fi putut trăi mai mult dacă nivelurile de Omega 3 ar fi fost mai mari).

Această lucrare provine de la Consorțiul FORCE (Fatty Acids & Outcomes Research Consortium), alcătuit din cercetători din întreaga lume care au adunat date despre nivelurile de acizi grași din sânge în grupuri mari de subiecți (cohorte), pe care i-au urmărit mai mulți ani pentru a observa ce boli dezvoltă. Aceste date au fost apoi reunite pentru a obține o imagine mai clară a acestor relații decât poate oferi o singură cohortă. Studiul de față s-a axat pe nivelurile de Omega 3 și riscul de deces în perioada de urmărire și este cel mai mare studiu care a făcut acest lucru.

Mai exact, acest raport este o analiză prospectivă a datelor grupate de la 17 cohorte separate din întreaga lume, adică 42.466 de persoane urmărite timp de 16 ani în medie, timp în care 15.720 de persoane au decedat. Când cercetătorii de la FORCE au examinat riscul de deces din orice cauză, persoanele care aveau cele mai ridicate niveluri de EPA și DHA aveau un risc de deces semnificativ statistic cu 13% mai mic decât restul. Când au analizat trei cauze majore de deces - bolile cardiovasculare, cancerul și toate celelalte cauze combinate – cercetătorii au constatat reduceri semnificative statistic ale riscului de 15%, 11% și, respectiv, 13%.

Acizii grași Omega 3 susțin sănătatea generală

Autorii studiului spun că aceste descoperiri sugerează că acizii grași Omega 3 nu doar că sunt utili pentru pacienții care au boli de inimă, ci pot influența în mod benefic sănătatea generală și, astfel, pot încetini procesul de îmbătrânire.

Potrivit oamenilor de știință, întrucât toate aceste analize au fost ajustate statistic pentru mai mulți factori personali și medicali (adică vârsta, sexul, greutatea, fumatul, diabetul, tensiunea arterială etc., plus nivelurile de acizi grași Omega-6 din sânge), se presupune că acestea sunt cele mai puternice dovezi publicate până în prezent care susțin aportul suficient de Omega 3.

Rezultatele studiului consolidează opinia că dacă o persoană are niveluri mai ridicate de Omega 3 din sânge pe o perioadă mai lungă de timp, acest lucru poate ajuta la menținerea unei stări de sănătate mai bune. Măsurarea acizilor grași Omega 3 în membranele celulelor roșii din sânge oferă o imagine exactă a aportului global de Omega 3 în ultimele patru până la șase luni. Indexul Omega 3 a fost prezentat de-a lungul timpului în peste 200 de studii de cercetare.

Această privire cuprinzătoare asupra studiilor observaționale pe acizii grași Omega 3 circulanți indică faptul că lanțul lung Omega-3 EPA, DPA și DHA, obținut de obicei din pește și fructe de mare, este puternic asociat cu scăderea mortalității din toate cauzele.

De unde se pot obține acizii grași Omega 3?

Acizii grași Omega 3 se găsesc în mod natural în unele alimente și se adaugă de multe ori la cele fortificate. Cantități adecvate de Omega 3 se pot obține consumând pește și alte fructe de mare (în special pești grași de apă rece, cum ar fi somonul, macroul, tonul, heringul și sardinele), nuci și semințe (cum ar fi semințe de in, semințele de chia și nucile românești), uleiuri vegetale (cum ar fi ulei din semințe de in, ulei de soia și ulei de rapiță), precum și alimente îmbogățite (cum ar fi anumite mărci de iaurt, lapte, băuturi din soia).

Persoanele care nu consumă alimentele enumerate mai sus, pot lua suplimentele alimentare de Omega-3. Acestea se produc din ulei de pește, ulei de krill, ulei de ficat de cod și ulei de alge (acestea fiind o sursă vegetală de Omega 3). La alegerea unui supliment alimentar cu Omega 3 se va ține cont ca acesta să fie de calitate, cu ulei de pește de la mare adâncime (sau cu ulei de alge) și certificat.

E bine de știut că Agenția Europeană pentru Siguranța Alimentară prevede că limita maximă zilnică de acizi grași Omega 3 este de 5 g pe zi pentru adulți. Dacă se depășește această limită, unul dintre efectele negative ar putea fi o fluidificare prea mare a sângelui. În cazul pacienților care iau tratament anticoagulant, efectele pot fi și mai accentuate.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Nature Communications - Blood n-3 fatty acid levels and total and cause-specific mortality from 17 prospective studies 
https://www.nature.com/articles/s41467-021-22370-2
1. Studiul „Blood n-3 fatty acid levels and total and cause-specific mortality from 17 prospective studies”, apărut în Nature Communications (2021). DOI: 10.1038/s41467-021-22370-2, autori: William S. Harris et al. 
NIH - Omega-3 Fatty Acids 
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Omega3FattyAcids-Consumer/ 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0