Importanța acizilor grași Omega-3 în sănătatea inimii și a creierului

Acizii grași Omega-3 (EPA și DHA) joacă un rol important în fiziologia creierului, adică în menținerea funcțiilor cognitive, și în menținerea sănătății cardiovasculare. Mai multe cercetări arată beneficiile acizilor grași Omega 3 pentru organism.

Acizii grași Omega-3, beneficii pentru concentrare și învățare

O scanare SPECT (scanare specială a creierului) poate fi utilizată pentru a produce imagini ale fluxului sangvin cerebral. Cercetătorii americani au folosit această metodă pe un eșantion de 166 de pacienți pentru a le testa memoria, durata de atenție, raționamentul și capacitatea de învățare (testul WebNeuro). Indicele Omega-3 al tuturor participanților era cunoscut; acesta arată concentrația de EPA și DHA (acizi grași Omega-3) în celulele roșii din sânge, adică statutul Omega-3 al unei persoane. 

Participanții cu un indice Omega-3 mai mare au obținut cele mai mari scoruri la testul WebNeuro și fluxul sangvin cerebral a fost mai bun decât la participanții cu un indice Omega-3 mai mic. De asemenea, regiuni specifice ale creierului au prezentat un flux sangvin mai bun. Studiul i-a determinat pe cercetători să concluzioneze că acizii grași Omega-3 EPA și DHA joacă un rol important în fiziologia creierului, adică păstrează funcții cognitive precum memoria, raționamentul și învățarea pentru mai mult timp.

Femeile de vârstă mijlocie nu iau suficient Omega-3

Femeile de vârstă mijlocie (40-60 de ani) nu sunt suficient de conștiente că prezintă un risc mai mare de boli de inimă și cardiovasculare decât aveau la 20 de ani, afirmă cercetătorii. După menopauză, estrogenul care proteja inima și vasele de sânge dispare. Printre altele, estrogenul contribuia la menținerea depozitului de Omega-3 în organism, ceea ce avea un efect pozitiv asupra sănătății inimii.

Vestea bună este că ne putem întreține cu toții resursele de Omega-3 prin adoptarea unei diete adecvate și prin administrarea unor suplimente cu ulei de pește. Un indice Omega-3 mai mare sau egal cu 8% protejează împotriva stopului cardiac fatal brusc. Persoanele cu un indice Omega-3 mai mic sau egal cu 4% prezintă un risc sever de a dezvolta probleme cardiace, precum și pierderea memoriei și simptome de depresie.

Un grup de oameni de știință de la Universitatea din Hanovra, Germania, împreună cu ginecologi și medici generaliști din 125 de clinici, au testat indicele Omega-3 la 446 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Rezultatele au fost îngrijorătoare: nu mai puțin de 97,3% dintre femei au avut un indice Omega-3 sub 8%. 62,8% dintre participante au avut un indice Omega-3 între 4 și 6%, în timp ce 9% au avut un indice Omega-3 ≤4%.

Acest lucru implică faptul că majoritatea femeilor de vârstă mijlocie din Germania (aproape 70%) prezintă un risc mai mare de a dezvolta probleme cardiace. O creștere a aportului lor de Omega-3 ar fi cu siguranță recomandabilă.

O doză mare de Omega-3 după un infarct, asociată cu un prognostic mai favorabil

După un infarct, sănătatea inimii trebuie refăcută cât mai eficient. Este extrem de important ca infarctul să nu afecteze țesutul muscular cardiac sănătos, care ar putea duce la țesut cicatricial. Mai mult, orice dilatare a ventriculului stâng trebuie menținută la minimum.

Acest lucru este denumit remodelare, un proces în care se modifică dimensiunea, forma și grosimea ventriculului stâng. Remodelarea ventriculului stâng va duce la o deteriorare a acțiunii de pompare a inimii, care la rândul său are un impact negativ asupra șanselor de supraviețuire a pacientului.

Într-un studiu OMEGA-REMODEL controlat cu placebo, o doză mare de Omega-3 a generat o îmbunătățire a structurii țesutului muscular cardiac la pacienții care au suferit recent un atac de cord acut. Studiul a inclus 358 de pacienți, dintre care 180 au luat 1860 mg EPA și 1500 mg DHA (3,36 g Omega-3) în fiecare zi pentru o perioadă de 6 luni. 

Formarea țesutului cicatricial a fost cu 5,6% mai mică în țesutul muscular sănătos al inimii din grupul Omega-3 în comparație cu grupul placebo. În funcție de indicele Omega-3, utilizatorii de Omega-3 au înregistrat, de asemenea, un indice de volum sistolic mai mic cu 5,8% până la 13% al ventriculului stâng, o măsură pentru remodelarea acestui ventricul.

Pe scurt, țesutul muscular cardiac al persoanelor care au luat Omega-3 s-a recuperat mai repede. Mai puțin țesut cicatricial și o remodelare redusă a ventriculului stâng sunt asociate cu un prognostic mai favorabil în urma unui infarct.

Acizii grași Omega-3 oferă protecție împotriva insuficienței cardiace

Se știe de ceva timp că acizii grași Omega-3 EPA și DHA din pește gras și din capsulele de ulei de pește sunt benefice pentru inimă. Între timp, un grup de cercetători americani asociați cu Clinica Mayo au efectuat o analiză aprofundată a fiecărui studiu realizat între 1947 și 2015, evaluând impactul acestor acizi asupra dezvoltării bolilor coronariene, inclusiv a infarctului, stopului cardiac brusc (fatal) și spasmelor inimii.

93.000 de persoane au participat la studiile controlate evaluate de cercetători și 732.000 de persoane au participat la studiile observaționale - deci grupuri foarte mari, care permit cercetătorilor să tragă concluzii fiabile. Din studiile observaționale s-a dedus că persoanele care consumă mulți EPA și DHA prezintă un risc cu 18% mai mic de a dezvolta boli coronariene.

Studiile controlate au evidențiat faptul că pacienții cu un exces de trigliceride în sânge (≥150 mg/dl) au fost cu 16% mai bine protejați împotriva bolilor coronariene dacă au consumat acizi grași Omega-3. Persoanele cu valori crescute ale colesterolului rău (colesterol LDL ≥ 130 mg/dl) în sânge au avut o protecție mai bună cu 14% cu Omega-3.

Concluzia este că peștele gras din meniu și suplimentele de ulei de pește sunt o opțiune sănătoasă și un mijloc de protejare împotriva infarctului, stopului cardiac sau spasmelor inimii. Acest lucru se aplică cu siguranță celor care se confruntă deja cu alți factori de risc, inclusiv creșterea trigliceridelor și a colesterolului ridicat.

Doza mare de Omega-3 în timpul sarcinii reduce riscul de astm la copii

Copiii pot fi protejați de astm, chiar înainte să se nască? Cercetări daneze recente sugerează că aportul Omega-3 al mamei poate juca un rol. Jumătate dintre participantele la un anumit studiu care a inclus 736 de femei au luat o doză mare de acizi grași Omega-3 din uleiul de pește în ultimele trei luni de sarcină, cealaltă jumătate a primit aceeași doză de ulei de măsline (pe post de placebo).

Rezultatele au fost remarcabile: până la vârsta de 5 ani, în mod semnificativ mai puțini copii ai unor mame care au consumat Omega-3 în timpul sarcinii sufereau de respirație șuierătoare cronică și astm, comparativ cu copiii ale căror mame nu luaseră Omega-3. 

 

 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
WHC - Omega 3 Science
https://nutrogenics.be/omega-3-science/?lang=en

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0