Suplimentele cu acid docosahexaenoic (DHA) pot proteja fătul de stresul matern [studiu]

Suplimentele cu acid docosahexanoic (DHA) pot proteja fătul de gen masculin împotriva impactul stresului matern în timpul dezvoltării timpurii, potrivit unui studiu pe animale realizat de Universitatea din Missouri.

Tulburările de neurodezvoltare, cum ar fi autismul și schizofrenia, afectează în mod disproporționat persoanele de sex masculin și pot fi legate de stresul matern și de alți factori, care ar putea fi influențați de nutriție. Dar motivele care stau la baza acestor efecte specifice băieților nu sunt încă prea bine înțelese. 

Un studiu pe animale sugerează importanța DHA în sarcină

Cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din Missouri și Centrul MU Thompson pentru autism și tulburări de neurodezvoltare sugerează posibile motive pentru vulnerabilitatea fătului de gen masculin în uter. Aceștia au aflat că un supliment alimentar matern specific, numit acid docosahexanoic (DHA), ar putea avea efect protector împotriva impactului stresului matern asupra fătului în timpul dezvoltării timpurii.

Oamenii de știință consideră că diferențele în ceea ce privește cerințele metabolice ale embrionilor masculini și feminini încă din primul trimestru de sarcină, combinate cu diferențe dinamice în modul în care placenta masculină și cea feminină reacționează la factorii de mediu, contribuie la creșterea riscului de tulburări de neurodezvoltare ale băieților mai târziu în viață.

 

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Astfel, autorii studiului² au grupat 40 de femele de șoarece în patru cohorte diferite. Femelele din grupul 1 au primit o dietă standard și nu au fost expuse la niciun stres prenatal precoce. Cele din grupul 2 au primit dieta standard în timp ce erau expuse la stres prenatal, care consta în diverse interdicții, lumină intensă, zgomot și amenințare cu prădători. Femelele din grupul 3 au primit o dietă modificată cu un supliment de DHA, dar nu au fost expuse la stres, iar cele din grupul 4 au primit supliment de DHA și au fost expuse și la stres.

Echipa de cercetare a analizat embrionii și placentele la 12,5 zile de gestație și a constatat că expunerea la suferința prenatală a scăzut placenta și greutatea embrionilor masculini, dar nu și ai celor feminini. În grupurile cu DHA, s-a descoperit că suplimentul a inversat impactul stresului asupra embrionilor masculi.

Oamenii de știință afirmă că acest studiu a oferit două rezultate în ceea ce privește interacțiunea dintre stresul matern și suplimentarea cu DHA la embrioni în stadiu incipient. În primul rând, stresul asupra mamei în prima săptămână de gestație a părut să influențeze tiparul de expresie genică în placentă, iar sexul descendenților a determinat magnitudinea perturbării. În al doilea rând, o dietă maternă îmbogățită cu DHA în perioadele de stres ridicat a arătat salvarea parțială a dereglării dependente de stres a expresiei genelor în placentă.

Savanții concluzionează că vor fi necesare studii viitoare pentru a înțelege mai bine mecanismele celulare și moleculare complexe care conectează alimentația, stresul cronic în timpul sarcinii, expresia genelor placentare și rezultatele durabile asupra sănătății descendenților și pentru ca această înțelegere să fie analizată în termeni de sarcină umană.

Acidul docosahexanoic, implicat în creșterea și dezvoltarea fetală

În ceea ce privește sarcina umană, obținerea substanțelor nutritive adecvate în doza corectă în timpul sarcinii este o preocupare pentru multe viitoare mame. Este indicat ca vitaminele prenatale, mai ales cele luate în ultimul trimestru de sarcină, să conțină și DHA, care este un acid gras esențial Omega 3. Gravidele trebuie să ia cel puțin 200 mg de DHA înainte, în timpul și după sarcină.

Creierul fătului începe să se dezvolte în primul trimestru de sarcină, cam în jurul săptămânii a cincea, dar procesul este unul continuu pe toată durata sarcinii. Această dezvoltare beneficiază de aportul de DHA în fiecare trimestru. Specialiștii spun că, deoarece creșterea creierului fetal este în cel mai înalt punct în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină, atunci este deosebit de important ca gravida să aibă în vedere surse dietetice de DHA, o vitamină prenatală care conține și DHA sau să ia și separat DHA suplimentar (cu acordul medicului) dacă nu obține suficient din alimentație.

Acidul docosahexanoic joacă un rol critic în fiecare celulă din corp, iar creierul, pielea și ochii se bazează pe niveluri adecvate de DHA pentru o sănătate optimă. Organismul nu poate produce DHA în cantități semnificative, astfel încât sursele alimentare sunt adesea recomandate în timpul sarcinii. DHA contribuie la dezvoltarea creierului, a ochilor și a sistemului nervos al fătului și poate preveni travaliul prematur. De asemenea, ar putea asigura o greutate sănătoasă la naștere. În plus, poate îmbunătăți starea de spirit a mamei în perioada postpartum.

Dacă gravida nu ia un supliment cu DHA sau nu consumă alimente bogate în DHA, deficitul poate fi în defavoarea fătului. Deși cercetările sunt limitate, se sugerează că un nivel inadecvat de acid docosahexanoic în sarcină poate compromite dezvoltarea fetală, dar nu se cunosc prea multe lucruri despre consecințele pe termen lung.

De unde se poate lua DHA?

Sursele de acid docosahexaenoic sunt peștii grași, precum somonul, heringul, sardinele, macroul și unele fructe de mare - stridii, creveți, homari. Tonul, codul și scoicile au, de asemenea, DHA, dar în cantități foarte mici. Alte surse dietetice de DHA, dar în care cantitățile sunt mai mici decât în peștele gras, includ ouăle și puiul.

Nu este recomandat consumul de pește care poate avea niveluri ridicate de mercur, cum ar fi stavridul, rechinul, peștele-spadă în timpul sarcinii. Pentru a satisface consumul recomandat de DHA și EPA și pentru a reduce expunerea la mercur, se recomandă consumul a 220 până la 340 g de pește pe săptămână.

De asemenea, DHA poate fi luat sub formă de supliment alimentar. DHA este sigur de luat pentru majoritatea adulților, fiind utilizat în siguranță în studii de până la 4 ani. Eventualele efecte secundare sunt ușoare și sunt legate de probleme de stomac cum ar fi greață sau diaree. Pentru a evita efectele neplăcute, este important să nu se depășească dozele indicate și suplimentul să fie luat conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

În mod ideal, vitaminele prenatale cu DHA ar trebui să înceapă să fie luate cu cel puțin trei luni înainte de sarcină, astfel încât beneficiile aportului pentru sănătate să apară imediat ce testul de sarcină devine pozitiv. 

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Biology of Sex Differences - Maternal DHA supplementation influences sex-specific disruption of placental gene expression following early prenatal stress 
https://bsd.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13293-020-00356-x
1. Studiul „Maternal DHA supplementation influences sex-specific disruption of placental gene expression following early prenatal stress”, apărut în Biology of Sex Differences (2021). DOI: 10.1186/s13293-020-00356-x, autori: Eldin Jašarević et al.
NCBI - Omega-3 Fatty Acid Supplementation During Pregnancy 
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2621042/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0