Acizii grași Omega 3: posibile interacțiuni cu unele clase de medicamente

Acizii grași esențiali Omega 3, inclusiv uleiul de pește de mare adâncime, pot avea unele interacțiuni cu anumite medicamente.

Printre posibilele interacțiuni pe care le au Omega 3 se află și faptul că acești acizi grași pot crește riscurile de sângerare dacă sunt luați în combinație cu medicamentele anticoagulante. De asemenea, Omega 3 pot spori efectele adverse ale unor medicamente din clasa steroizilor, cum ar fi prednisonul și hidrocortizonul. Specialiștii mai spun că aceste suplimente pot diminua efectele unor anumite medicamente (din cadrul chimioterapiei).

Acizii grași omega 3 sunt eficace pentru niveluri ridicate de grăsimi numite trigliceride în sânge (hipertrigliceridemie). Administrarea pe cale orală a anumitor medicamente cu prescripție medicală pe bază de ulei de pește, inclusiv Lovaza, Omtryg și Epanova, reduce nivelurile foarte ridicate de trigliceride. Aceste produse se iau cel mai adesea în doză de 4 grame pe zi. Unele suplimente de ulei de pește fără prescripție medicală ar putea să fie și ele utile pentru aportul zilnic, dar, aceste produse conțin mai puțini acizi grași omega-3 decât produsele cu prescripție medicală.

Posibile interacțiuni cu alte medicamente

Administrarea suplimentelor cu acizi grași Omega 3 a fost asociată cu diverse interacțiuni cu unele clase de medicamente, inclusiv cu aspirina, cu anticoagulantele, cu agenții antiplachetari și cu unele suplimente din plante.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

În plus, folosirea suplimentelor ce conțin ulei de pește poate cauza, arată studiile, o ușoară creștere în nivelul glucozei din sânge "pe nemâncate" la unii pacienti diabetici. Așa că ar trebui să discuți cu medicul tău acest aspect, înainte de a lua suplimente cu Omega 3 din ulei de pește.

Totodată, la unele persoane, suplimentele cu Omega 3 pot cauza hipotensiune arterială. Un studiu realizat pe 90 de pacienți care făceau dializă, a arătat că administrarea a 3 grame de acizi grași Omega 3 pe zi a scăzut semnificativ atât presiunea sistolică, dar și pe cea diastolică, în comparație cu o substanță placebo. Aceste efecte sunt benefice pentru persoanele care au hipertensiune arterială, însă suplimentele pot cauza probleme mai grave pentru acei pacienți care au tensiune arterială mică.

Bineînțeles, recomandarea rămâne aceeași dacă ai deja tensiunea arterială mică: ar trebui să discuți cu medicul tău sau cu farmacistul despre administrarea suplimentelor cu Omega 3. Astfel, pentru a preveni posibilele interacțiuni sau contraindicații.

Atenție la combinațiile pe care le faci

Dacă în prezent urmezi un tratament cu oricare dintre următoarele medicamente, nu ar trebui să folosești suplimentele pe bază de Omega 3 și nici EPA (acidul eicosapentaenoic), DHA (acidul docosahexanoic) și ALA (acidul alfa linolenic) fără să discuți mai întâi cu medicul tău curant:

Medicamentele anticoagulante

Omega 3 pot spori efectele medicamentelor pentru subțierea sângelui, printre care aspirina, warfarina și clopidogrelul. Deși combinația de aspirină și acizi grași Omega 3 ar putea fi, de fapt, utilă în anumite circumstanțe (în afecțiunile inimii), aceste substanțe ar trebui luate împreună doar la recomandarea și sub supravegherea unui medic.

Medicamentele care scad glicemia

Administrarea suplimentelor cu Omega 3 ar putea crește valorile glucozei din sânge (pe nemâncate). Aceste suplimente se folosesc cu precauție dacă pacientul ia medicație pentru scăderea glicemiei sau își administrează insulină, pentru că este posibil să crească nevoia organismului față de aceste medicamente.

Unele cercetări arată că suplimentarea cu doze mari de acizi grași Omega 3 ar putea crește concentrația de glucoză din sânge (glicemia) în cazul persoanelor cu diabet, de aceea, se recomandă prudența în cazul acestor pacienți. O explicație ar fi că dozele mari de Omega 3 pot stimula producția de glucoză, lucru care poate contribui la niveluri mari pe termen lung ale glicemiei.

Anumiți steroizi topici care tratează psoriazisul sever

Folosirea acizilor grași Omega 3 (în special EPA) pe lângă terapia cu unele medicamente topice din clasa corticosteroizilor pot îmbunătăți simptomele psoriazisului.

Medicamentele pentru tensiune arterială ridicată (antihipertensive) interacționează cu uleiul de pește

Uleiul de pește ar putea scădea tensiunea arterială. Administrarea uleiului de pește împreună cu medicamente care scad tensiunea arterială ar putea face ca aceasta să scadă prea mult. Ține sub control tensinea arterială și monitorizează-o cu atenție.

Pilulele contraceptive interacționează cu uleiul de pește

Uleiul de pește este uneori utilizat pentru a reduce nivelul trigliceridelor. Astfel, pilulele contraceptive ar putea reduce acest efect dacă sunt luate împreună cu uleiul de pește.

Orlistat (Xenical, Alli) interacționează cu uleiul de pește

Orlistat, un medicament pentru tratamentul obezității, ar putea împiedica absorbția de către organism a acizilor grași benefici din uleiul de pește. Administrarea uleiului de pește și a orlistatului la cel puțin 2 ore distanță între ele poate împiedica acest lucru.

Imunosupresorul ciclosporină (Neoral, Sandimmune) interacționează cu uleiul de pește

Uleiul de pește ar putea crește cantitatea de ciclosporină din organism. Administrarea de ulei de pește cu ciclosporină ar putea crește efectele și reacțiile adverse ale ciclosporinei.

Ce se poate întâmpla dacă iei cantități prea mari de Omega 3

În unele situații, pot să apară efecte adverse dacă pacienții iau doze prea mari de acizi grași Omega 3. Diareea este unul dintre cele mai întâlnite efecte adverse asociate cu administrarea uleiului de pește și poate să apară cât timp se iau doze mari. Pot să apară și alte simptome digestive, cum ar fi flatulența.

La alte persoane, este posibil să apară refluxul gastric și mulți oameni spun că au simțit arsuri la stomac după ce au început să ia suplimentele pe bază de ulei de pește. De asemenea, este posibil să apară și reacții pe piele.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.   


 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Studiul "Role of Omega-3 Fatty Acids on Lipid Profile in Diabetic Dyslipidaemia: Single Blind, Randomised Clinical Trial", autori: Shaylika Chauhan, Hanish Kodali, Jawad Noor, Karuna Ramteke, Vidisha Gawai. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5427353/ 
Studiul "Effect of Omega-3 fatty acids on blood pressure and serum lipids in continuous ambulatory peritoneal dialysis patients", autori: Afsoon Emami Naini, Nooshin Keyvandarian, Mojgan Mortazavi, Shahram Taheri, Sayed Mohsen Hosseini. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4548432/#:~:text=Overall%2C%20our%20results%20indicate%20that,no%20effect%20on%20lipid%20profile. 
Studiul "Does fish oil lower blood pressure? A meta-analysis of controlled trials.", autori: Morris MC, Sacks F, Rosner B. - https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8339414/ 
Penn State Hershey - Milton S. Hershey Medical Center: http://pennstatehershey.adam.com/content.aspx?productId=107&pid=33&gid=000971
 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0