Tot ce trebuie sa stii despre cancerul veziculei biliare

Cancerul veziculei biliare este un cancer relativ rar intalnit, cu o frecventa semnificativ mai mare in randul femeilor comparativ cu barbatii. Prognosticul unui cancer vezicular este in general unul rezervat, rata de supravietuire globala la 5 ani fiind situata in jurul a 20%.

Rata de supravietuire este variabila si este influentata de diversi factori dintre care esential ramane stadiul clinic. Daca pentru stadiul 0 de boala (carcinomul in situ), supravietuirea la 5 ani depaseste 80%, in stadiul I se situeaza in jurul a 50%. Din pacate, majoritatea cancerelor veziculare sunt diagnosticate in stadii avansate sau metastatice ceea ce face ca supravietuirea la 5 ani sa scada dramatic. Mai putin de 10% dintre aceste cancere sunt identificate in stadii incipiente. Daca in stadiile local avansate supravietuirea la 5 ani este in jur de 7-8 %, in cancerele metastatice supravietuirea atinge cu mare dificultate un procent de 3-4%.

Factori de risc

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In aparitia cancerelor veziculei biliare sunt incriminati mai multi factori printre care:
- litiaza veziculara, cel mai frecvent factor de risc incriminat. Prezenta pietrelor la nivelul veziculei biliare reprezinta cea mai frecventa afectiune digestiva. Cu toate ca 75-90% dintre pacientii cu cancer al veziculei biliare prezinta in istoric litiaza veziculara, mai putin de 1% dintre cei diagnosticati cu litiaza veziculara vor dezvolta un asemenea cancer.
- polipii veziculari, tumori benigne dezvoltate la nivelul veziculei biliare. In general, atunci cand se evidentiaza polipi la nivelul veziculei si mai ales cand acestia au dimensiuni de peste 1 centimetru, se recomanda colecistectomia in scop profilactic
- varsta, in general cancerul vezicular este apanajul varstelor inaintate
- sexul, frecventa aproape dubla la femei comparativ cu barbatii
- istoricul familial de cancer vezicular sau de cale biliara 
- fumatul

Simptomatologie

In cazuri relativ rare pacientii nu prezinta nici un fel de simptomatologie sugestiva. Nu de putine ori, in situatii incipiente de boala, cancerul vezicular este o descoperire intamplatoare intraoperatorie. Simptomele frecvent intalnite in cancerul avansat sau metastatic includ:
- icterul - coloratia galbena a tegumentelor si/sau sclerelor
- durere abdominala
- greata, voma
- prezenta unei formatiuni in hipocondrul drept (portiunea superioara dreapta a abdomenului)
- febra
- balonari

Diagnosticul

Este sugerat de simptomatologie si confirmat bioptic. O serie de investigatii imagistice pun un diagnostic de probabilitate. Printre acestea examenul Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara  sau examenul PET (Tomografia cu Emisie de Pozitroni) evidentiaza leziunea masurabila de la nivelul veziculei biliare si apreciaza extensia bolii (stadiul bolii). Ecoendoscopia sau Colangiografia endoscopica retrograda(ERCP) sunt proceduri imagistice complementare care ajuta la identificarea formatiunii veziculare si ghideaza procedurile de biopsie.

Laparoscopia reprezinta o metoda de vizualizare directa a cavitatii abdominale si respectiv a veziculei biliare. Reprezinta probabil cea mai frecventa procedura minim invaziva cu scop diagnostic. Pe aceasta cale se practica cele mai frecvente biopsii ale veziculei biliare. In cazuri bine selectionate se recurge la biopsie ghidata ecoendoscopic sau biopsie eco sau Computer Tomograf ghidata.

 

 

Tratamentul 

Alegerea tratamentului optimal depinde de o serie de factori printre care stadiul bolii, posibilele efecte secundare ale procedurilor terapeutice care trebuie trecute in revista impreuna cu pacientul precum si de statusul de performanta al acestuia.

Interventia chirurgicala este principala procedura terapeutica in stadiile localizate de boala si poate varia de la o colecistectomie simpla, adica indepartarea chirurgicala doar a veziculei biliare pana la colecistectomia extinsa care consta in indepartarea vezicii biliare impreuna cu tesut hepatic adiacent acesteia precum si a ganglionilor limfatici regionali. In situatii selectionate, interventia chirurgicala este si mai extinsa indepartand in plus ligamentele dintre ficat si intestin  precum si ganglionii limfatici peripancreatici. In anumite situatii de boala avansata viza chirurgicala este exclusiv paleativa de ameliorare simptomatica sau de by-pass al diverselor obstacole.

Radioterapia
Este o procedura terapeutica folosita in cazuri selectionate, fie in scop neoadjuvant, adica inaintea unei interventii chirurgicale cu rol curativ atunci cand obiectivul este reducerea importanta a volumului tumoral, fie in scop adjuvant, adica postoperator, in vederea sterilizarii patului colecistic. In anumite situatii, in centre inalt specializate, se practica iradiere intraoperatorie, cu o focusare mult mai buna si cu toxicitati mult mai mici asupra organelor adiacente. In situatii depasite din punct de vedere chirurgical, radioterapia poate avea rol paleativ de ameliorare simptomatica.

Chimioterapia ramane terapia de baza in completarea interventiei chirurgicale cu scop curativ sau ca terapie unica in stadiile avansate sau metastatice de boala. Standardul chimioterapic include un citostatic intitulat Gemcitabina la care se poate adauga o sare de platina (Cisplatin).

In ciuda optiunilor standard de tratament, prognosticul unui cancer vezicular ramane rezervat. Desi este un cancer mai rar intalnit, aproape intotdeauna depistarea este intr-un stadiu avansat sau metastatic situatie in care tratamentele oncologice standard sunt cu eficienta limitata. Din pacate nu sunt vesti imbucuratoare nici din domeniul terapiilor target si nici a imunoterapiei. Studiile clinice derulate pentru acest profil terapeutic s-au dovedit dezamagitoare, cel putin in acest moment. Ramane de vazut ce ne rezerva viitorul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Catalin Costovici.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0