Riscul de adenocarcinom in colita ulcerativa

Colita ulcerativa este o afectiune cronica a colonului, care cauzeaza inflamatie si ulcere la nivelul intestinului gros. Aceasta boala inflamatoare creste predispozitia pentru cancerul colorectal.

Adenocarcinomul este o tumoare maligna, care se dezvolta la nivelul structurilor glandulare ce fac parte din organele interne.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Statistic vorbind, pacientii care sufera de colita ulcerativa de mai bine de 8-10 ani prezinta risc crescut de cancer colorectal, de aceea se recomanda screeningul anual in cazul acestora.

Atunci cand se instaleaza colita ulcerativa, colonul este atacat in permanenta de sistemul imunitar, inflamatia devenind frecventa. Inflamatia pe termen lung cauzeaza displazie, care implica modificari la nivelul celulelor de pe peretii colonului – aceste modificari pot duce la aparitia cancerului.

Displazia de la nivelul colonului reprezinta precursorul adenocarcinomului ce poate sa apara la pacientii cu colita ulcerativa. Multi medici gastroenterologi recomanda efectuarea colonoscopiei anual sau chiar de doua ori pe an, cu biopsii din zone diferite pentru monitorizarea si determinarea necesitatii colectomiei la pacientii diagnosticati cu colita ulcerativa.

Din datele pe care le avem, pacientii cu colita ulcerativa au prezentat cresterea riscului de adenocarcinom de colon cu 1% pe an, dupa 8-10 ani de boala. Dupa 20 de ani de boala, incidenta adenocarcinomului a fost de pana la 25%. Cu toate acestea, datele obtinute dupa aparitia unei terapii medicamentoase imbunatatite au sugerat ca incidenta adenocarcinomului a scazut intr-o oarecare masura.

Concluziile unui studiu in care 600 de pacienti diagnosticati cu colita ulcerativa au fost examinati colonoscopic, timp de 30 de ani, a aratat ca riscul cumulativ de cancer a fost de numai 2,5% la 20 de ani, 7,6% la 30 de ani si 10,8% la 40 de ani.

Semnele si simptomele cancerului colorectal pot fi insa confundate cu cele ale colitei, ceea ce inseamna ca diagnosticul de cancer poate fi amanat mult timp. Prezenta sangelui in scaun, un potential simptom al cancerului de colon, apare adesea la pacientii cu colita, in timpul unui puseu de activitate a bolii. De aceea, atat pacientul, cat si medicul, pot trece cu vederea unele semne ce indica prezenta cancerului.

 

 

Cum pot reduce riscul de adenocarcinom pacientii cu colita ulcerativa

  • Prin adoptarea unei diete sanatoase, sarace in grasimi, care va reduce la minimum riscul unui puseu de activitate a colitei ulcerative. Cu cat boala intestinala este mentinuta in faza de remisiune pentru o perioada mai lunga, cu atat riscul de cancer este mai mic.
  • Prin controale medicale regulate si respectarea indicatiilor oferite de medic. Recomandarea specialistilor este ca, dupa 8 ani de la instalarea colitei ulcerative, sa se faca anual o colonoscopie. In timpul acesteia, se recomanda si recoltarea de tesut in vederea unei biopsii.
  • Prin adoptarea unui stil de viata sanatos, care nu favorizeaza inflamatia. Consumul de cofeina, tutun sau alcool cresc riscul de inflamare a intestinelor, de aceea se recomanda evitarea acestora.
  • Prin urmarea tratamentului prescris de medic, care are rolul de a calma inflamatia. Tratamentul trebuie urmat si in perioadele de acalmie, in care boala nu se manifesta simptomatic. Astfel, remisiunea este prelungita si sa reduce riscul de aparitie a unui puseu de activitate a bolii.


Cu toate ca exista predispozitie pentru cancerul colorectal in randul pacientilor diagnosticati cu colita ulcerativa, cei mai multi dintre acestia nu vor dezvolta niciodata aceasta forma de cancer.

Insa pentru ca diagnosticarea timpurie mareste sansele de vindecare ale pacientului, e bine sa facem tot posibilul pentru a identifica boala cat mai devreme. Cu un tratament adecvat si depistat in stadiu incipient, cancerul colorectal poate fi combatut de pacientul cu colita ulcerativa. Ideal ar fi, insa, ca acesta sa fie prevenit, mai ales ca se stie ca exista predispozitie pentru cancer.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0