Cancerul de colon: Factori de Risc, Simptome & Tratament

Despre cancerul de colon, informatii generale

Simptomele cancerului de colon

Cauzele

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Principalii factori de risc

Complicatii asociate cancerului de colon

Vizita la medic / Pregatirea consultatiei propriu-zise

Investigatii si Diagnosticare

Stadiile cancerului de colon

Metode de tratament

Metode de preventie

Prognosticul in cancerul de colon

Dieta in cazul cancerului de colon 

Despre cancerul de colon, informatii generale

Cancerul de colon este cancerul care apare la nivelul intestinului gros. In cele mai multe cazuri, cancerul debuteaza prin mai multe formatiuni de natura benigna – polipi colonici, care se transforma in timp in formatiuni maligne. Polipii acestia sunt mici si rareori declanseaza simptome, de aceea medicii recomanda screening regulat pentru prevenirea cancerului la colon. In urma depistarii unor asemenea polipi, medicul ii va indeparta pentru a reduce riscul de cancer. Uneori cancerul de colon este denumit si cancer colorectal, in special atunci cand cancerul afecteaza ultima parte a colonului, adica zona rectala.

Simptomele cancerului de colon

In general, cancerul de colon nu prezinta simptome in stadiu incipient. Atunci cand simptomele apar, acestea pot fi trecute cu usurinta cu vederea sau puse pe seama altor probleme.

Modificarile de tranzit intestinal

Cancerul colonorectal poate cauza modificari ale tranzitului intestinal. Pot aparea diareea, constipatia sau scaunul sub forma de creion.

Senzatia de evacuare incompleta

Senzatia de evacuare incompleta poate, de asemenea, sa apara in caz de cancer de colon.

Slabiciunea musculara

Slabiciunea musculara, precum si oboseala, pot aparea ca manifestari ale cancerului de colon.

Scaderea ponderala

Scaderea inexplicabila in greutate apare adesea in cazul cancerului colorectal.

Sangerarile rectale

Sangerarile rectale ar trebui, de asemenea, sa puna pacientul pe ganduri intrucat pot indica prezenta cancerului rectal. Bineinteles, acestea pot fi cauzate si de hemoroizi sau alte afectiuni – de aceea este important sa mergem la medic imediat ce avem de-a face cu asemenea simptome.

Disconfortul abdominal

Disconfortul abdominal, simptomele specifice sindromului de colon iritabil si crampele la nivelul stomacului apar adesea in caz de cancer de colon, insa multi pacienti le pun in mod eronat pe seama unor afectiuni gastrice.

 

 

Cauzele

Nu s-au descoperit cauzele acestui tip de cancer, insa oamenii de stiinta au constatat ca acesta apare atunci cand celulele sanatoase de la nivelul colonului dezvolta anomalii la nivelul ADN-ului.

Modificarile precanceroase de la nivelul colonului

In mod normal, celulele cresc si se multiplica pentru buna functionare a organismului. Insa atunci cand ADN-ul celular este afectat de cancer, celulele continua sa se divida chiar daca organismul nu are nevoie de ele. Pe masura ce celulele se acumuleaza, se formeaza o tumoare. Evoluand, celulele canceroase distrug tesuturile din jur si pot chiar sa plece catre alte zone ale organismului prin metastaziere.

Mutatiile genetice mostenite

Mutatiile genetice care cresc riscul de cancer de colon pot fi mostenite genetic, insa genele mostenite sunt asociate cu un procent redus de cancer de colon. Mutatiile genetice mosteite nu garanteaza aparitia cancerului, insa maresc riscul de dezvoltare a cancerului in mod considerabil. Cele mai comune sindroame mostenite care pot dclansa cancer de colon sunt: polipoza adenomatoasa familiala si cancerul colorectal nopolipozic ereditar.

Polipoza adenomatoasa familiala

Polipoza adenomatoasa familiala este o afectiune rara care declanseaza dezvoltarea multor polipi la nivelul mucoasei care captuseste colonul si rectul. Pacientii care nu trateaza aceasta afectiune prezinta risc crescut de dezvoltare a cancerului de colon inainte de implinirea varstei de 40 de ani.

Cancerul colorectal nonpolipozic ereditar

Cancerul colorectal nonpolipozic ereditar, cunoscut si sub denumirea de sindromul Lynch, creste riscul de cancer de colon. Persoanele care sufera de acest sindrom dezvolta cancer de colon inainte de implinirea varstei de 50 de ani. 4

Factorii de risc

O serie de factori pot creste riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

Varsta inaintata

Varsta inaintata este un factot major de risc in ceea ce priveste cancerul de colon. In general, pacientii care primesc acest diagnostic au peste 50 de ani.

Istoricul personal de cancer colorectal sau polipoza colonica

Pacientii care au avut deja cancer de colon sau polipoza colonica prezinta risc crescut de dezvoltare a cancerului de colon.

Afectiunile intestinale inflamatorii

Bolile inflamatorii intestinale precum colita ulcerativa sau boala Crohn cresc, de asemenea, riscul de cancer de colon.

Istoricul familial de cancer colorectal sau polipoza colonica

Persoanele care au un parinte, un frate sau un copil cu cancer de colon prezinta risc crescut de dezvoltare a aceleiasi afectiuni. Cu cat mai multi membri ai familiei sunt afectati de aceasta boala, cu atat mai mare este riscul.

Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi

Cancerul colorectal poate fi asociat cu o dieta saraca in fibre si bogata in grasimi si calorii. Studiile facute in domeniu sugereaza ca persoanele care consuma cantitati mari de carne rosie si carne procesata sunt mai predispuse cancerului de colon.

Sedentarismul

Lipsa activitatii fizice creste riscul de cancer de colon, asa ca este recomandat un stil de viata activ.

Diabetul

Persoanele care sufera de diabet si de rezistenta la insulina au risc crescut de cancer de colon.

Obezitatea

Persoanele obeze au risc crescut de cancer de colon, comparativ cu persoanele care au o greutate normala.

Fumatul si consumul de alcool

Fumatul si consumul de alcool predispun individul la cancer de colon, precum si la alt tip de cancer.

Radioterapia

Radioterapia directionata catre zona abdominala folosita pentru tratarea altor tipuri de cancer poate creste riscul de cancer de colon sau rectal. 5

Complicatiile asociate cancerului de colon

Cancerul de colon poate declansa o serie de complicatii, pe masura ce boala evolueaza si tumoarea creste.

Dereglarile de tranzit intestinal

Dereglarile de tranzit intestinal sunt adesea intalnite in caz de cancer de colon. Asta pentru ca tumoarea obstructioneaza tranzitul intestinal. Pacientul poate avea de-a facu cu constipatia sau cu senzatia permanenta de golire incompleta a intestinelor.

Anemii severe

Cancerul la colon poate declansa anemie severa, mai ales daca tumoarea este amplasata in partea dreapta. In partea dreapta a colonului. Asta pentru ca acolo este suficient loc ca aceasta sa se dezvolte in voie, fara a prezinte simptome. Totusi, pierderea de sange cauzata de prezenta tumorii cauzeaa deficit de fier, deci anemie. Chiomoterapia folosita in tratarea cancerului poate, de asemenea, sa aiba ca efect secundar anemia.

Vizita la medic / Pregatirea consultatiei propriu-zise

Imediat ce observa semne si simpome precum prezenta sangelui in scaun ori modificarea tranzitului intestinal, pacientul ar trebui sa mearga la medic pentru a afla care este cauza acestor probleme.

Cand sa mergi la medic

Depistarea cancerului de colon in stadiu incipient ofera mai multe sanse de vindecare pacientului. Screening-ul pentru cancerul de colon reduce riscul de deces cauzat de cancerul colorectal. Asadar, pacientul poate merge la medic si fara sa aiba simptome, mai ales daca se afla in categoria de risc crescut de cancer colorectal.

Pregatirea consultatiei medicale

Inainte de a merge la medic, pacientul ar trebui sa isi noteze simptomele pe o foaie, pentru a se asigura ca nu uita sa le spuna medicului. Consultatia medicala nu necesita nicio pregatire speciala.

Intrebari pe care le puteti adresa medicului

Daca medicul te trimite la specialisti precum medicul gastroenterolog, medicul oncolog ori medicul chirurg, ar trebui sa intrebi daca e necesar sa te pregatesti intr-un anumit fel inainte de intalnirea cu acesti medici. De asemenea, discuta cu medicul despre dieta, despre eventualele restrictii alimentare, precum si despre tratamentele medicamentoase sau suplimentele alimentare pe care le administrezi deja.

Investigatii si diagnosticare

 
 

Pentru stabilirea diagnosticului de cancer de colon, medicul va folosi o serie de teste si analize, astfel incat sa se asigure ca diagnosticul este corect.

Diagnosticarea cancerului de colon

Daca semnele si simptomele resimtite il fac pe medic sa suspecteze ca este vorba despre cancer de colon, acesta poate recomanda una sau mai multe proceduri/ metode de testare.

Testarea sangelui

Analizele de sange nu pot spune daca este sau nu vorba despre cancer de colon, insa pot oferi indicii despre starea generala de sanatate, precum si despre anumite organe precum rinichii sau ficatul.

Colonoscopia

Colonoscopia ajuta medicul sa examineze interiorul colonului. Cu ajutorul unui instrument lung, prevazut cu o camera video (colonoscop), medicul poate observa intreg colonul. Totodata, acesta poate lua si o mostra de tesut pentru a face biopsie. In timpul colonoscopiei pot fi indepartati si polipii.

Utilizarea razelor X

Radiografiile sunt folosite pentru a se observa daca cancerul colorectal s-a metastaziat, migrand catre plamani.

Utilizarea tomografiei computerizate

O tomografie computerizata (CT) ofera o imagine tridimensionala a interiorului organismului, folosind raze X. CT-ul poate fi folosit si pentru masurarea tumorii, precum si pentru observarea detaliilor.

Stadializarea cancerului de colon

Odata ce se stabileste diagnosticul de cancer de colon, medicul trebuie sa stabileasca stadiul in care se afla boala. Stadializarea ajuta la stabilirea celui mai potrivit tratament. Tomografia computerizata la nivel abdominal, precum si in zona pelvina, poate fi de ajutor in stabilirea stadiului in care se afla cancerul de colon.

Stadiile cancerului de colon

Cancerul de colon se dezvolta in 4 stadii. In functie de evolutia acestuia, se stabileste tratamentul cel mai potrivit.

  • In stadiu O, cancerul de colon este prezent numai la nivelul mucoasei care captuseste colonul sau zona rectala.
  • In stadiul I, cancerul de colon a patruns mucoasa si a ajuns deja la nivelul submucoasei insa nu a ajuns la nivelul peretilor colonului.
  • In stadiu II, cancerul de colon a ajuns deja la nivelul peretilor colonului si ai rectului, insa nu s-a raspandit catre nodulii limfatici.
  • In stadiu III, cancerul de colon a invadat deja nodulii limfatici, insa nu a migrat catre alte zone din corp.
  • In stadiul IV, cancerul de colon a migrat deja catre alte zone din organism, precum si catre organele ca rinichii sau ficatul.

 

Cancerul recurent

Cancerul de colon recurent este cancerul care a fost vindecat si a revenit dupa o perioada de remisiune.

Metode de Tratament

Dupa stadializarea cancerului de colon, medicul stabileste tratamentul adecvat. Principalele optiuni sunt insa interventia chirurgicala, chimioetarpia sau radioterapia.

Tratament chirurgical

Tratamentul chirurgical pentru cancerul de colon are ca scop indepartarea tumorii.

Tratamentul chirurgical in stadiile initiale

In stadiu initial, adica atunci cand tumoarea are dimensiuni reduse, medicul va recomanda interventii chirurgicale minim invazive precum:

• Indepartarea polipilor in timpul colonoscopiei – atunci cand cancerul este in stadiu incipient, polipii pot fi indepartati in timpul unei colonoscopii.

• Rezectia endoscopica de mucoasa – daca polipii sunt mai mari, e posibil sa fie necesara si indepartarea unei portiuni din peretele colonului sau rectului.

• Interventia chirurgicala minim invaziva – daca polipii nu pot fi indepartati in timpul colonoscopiei, medicul poate recomanda interventi chirurgicala laparoscopica.

Tratamentul chirurgical in cancerul de colon invaziv

Daca boala este mai avansata, iar tumoarea se regaseste deja in colon, medicul poate recomanda:

• Colectomia partiala – chirurgul indeparteaza partea din colon care este afectata de cancer.

• Colostomia – atunci cand medicul nu poate conecta tesuturile sanatoase pentru a acoperi tesuturile indepartate, poate fi necesara colostomia. Aceasta interventie presupune prinderea intestiului gros de abdomen, in care se face un orificiu pentru indepartarea fecalelor. Colostomia poate fi temporara sau definitiva.

• Indepartarea nodulilor limfatici – in timpul unei interventii chirurgicale pentru cancer se indeparteaza, in general, si nodulii limfatici pentru a fi testati astfel incat sa se observa daca au fost invadati de celulele bolnave.

Tratamentul chirurgical in cancerul de colon aflat in stadii avansate

Atunci cand cancerul de colon se afla in stadiu avansat, medicul poate recomanda o interventie chirurgicala pentru indepartaea tumorei, precum si chimioterapie/ radioterapie.

Chimioterapia

Chimioterapia foloseste medicamente care distrug celulele canceroase. Chimioterapia pentru cancerul de colon este de obicei recomandata daca celulele canceroase s-au imprastiat catre nodulii limfatici. Astfel, chimioterapia reduce riscul de reaparitie a cancerului, precum si de deces. Chimioetarpia poate fi folosita si inainte de interventia chirurgicala, pentru a reduce dimensiunile unei tumori inainte de operatie.

Radioterapia

Radioterapia foloseste raze X pentru a ucide celulele canceroase, dar si pentrua micsora tumorile mari inainte de o operatie. Aceasta poate fi folosita singura, dar si alaturi de chimioterapie.

Terapia biologica tintita

Medicamentele care tintesc anumite anomalii ce favorizeaza dezvoltarea si multiplicarea celulelor canceroase pot fi folosite in cazurile avansate de cancer de colon. Terapia biologica tintita poate fi folosita in paralel cu chimioterapia.

Tratamente naturiste / alternative

Acupunctura, aromaterapia sau yoga sunt terapii alternative ce pot fi folosite pentru ameliorarea simptomelor cauzate de cancerul colorectal. Meditatia, practica ce face parte din yoga, este de mare ajutor in combaterea simptomatologiei cancerului asa ca poate fi folosita. Adoptarea unei diete sanatoase este, de asemenea, esentiala in tratarea cancerului de colon.

Metode de Preventie

Cancerul colorectal poate fi prevenit cu ajutorul catorva strategii.

Screeningul anual

Screeningul anual este recomandat, dupa implinirea varstei de 50 de ani, oricarui pacient. Persoanele care au risc crescut de cancer de colon ar trebui sa ia in considerare screening-ul si inainte de implinirea varstei de 50 de ani.

Schimbarea modului de viata

Adoptarea unui stil de viata sanatos este extrem de benefica si poate reduc riscul de cancer colorectal dar si de alte tipuri de cancer.

Consumul de legume, fructe, cereale

Consumul de legume, fructe si cereale integrale este extrem de sanatos pentru organism, insa in mod deosebit benefic pentru sanatatea intestinala. Riscul de cancer colorectal poate fi redus prin adoptarea unei diete bogate in legume, fructe si cereale.

Renuntarea la alcool

Consumul excesiv de alcool poate creste riscul de cancer de colon asa ca ar trebui limitat. In cazul femeilor, nu este recomandat sa se consume mai mult de 1 pahar de alcool pe zi, iar in cazul barbatilor 2 pahare pe zi reprezinta limita.

Renuntarea la fumat

Fumatul creste riscul de cancer asa ca ideal ar fi sa renuntam. Medicul poate ajuta pacientul sa renunte la tutun.

Efectuati exercitii fizice regulat

Un stil de viata sedentar creste riscul de cancer colorectal. Ideal ar fi sa practicam 30 de minute de sport pe zi.

Mentineti constanta greutatea corporala

Supraponderabilitatea creste riscul de cancer de colon, asa ca e indicat sa mentinem greutatea ideala. Eliminarea kilogramelor in plus ar trebui sa fie facuta treptat, prin adoptarea unei diete sanatoase si a unui stil de viata activ.

Aspirina

Studiile facute recent in domeniu sugereaza faptul ca aspirina, luata in doze mici, poate reduce riscul de cancer de deces in caz de cancer colorectal. Nu exista inca dovezi clare care sa arate ca aspirina poate reduce complet riscul de dezvoltare a cancerului de colon.

Antiinflamatoarele nesteroidiene

Noi studii facute in domeniu asociaza reducerea riscului de dezvoltare a cancerului colorectal in urma administrarii antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Celecoxib (Celebrex)

Celebrex este un antiinflamator folosit pentru tratarea artritei. Oamenii de stiinta au descoperit faptul ca administrarea de Celebrex reduce riscul de cancer de colon la pacientii predispusi acestuia. Totodata insa, Celebrexul are efecte nedorite asupra sanatatii inimii.

Interventia chirurgicala in scop preventiv

Imediat ce se observa polipi la nivelul colonului, medicul poate lua decizia de a realiza o interventie chirurgicala in scop preventiv, pentru a impiedica transformarea polipilor in formatiuni canceroase.

Prognosticul in cancerul de colon

Speranta de viata in cazul cancerului de colon difera de stadiul in care se afla boala, de tratamentul folosit, precum si de starea generala de sanatate a pacientului.

In functie de stadiul bolii

Speranta de viata pe 5 ani in cazul pacientilor cu cancer colorectal in stadiu I este de 92%. In caz de cancer colorectal in stadiu 2, speranta de viata variaza intre 63 – 87%. Speranta de viata pe 5 ani in caz de cancer colorectal in stadiu III este de 69 – 89%. Odata ce ajunge in stadiu IV si se metastaziaza, cancerul de colon are o speranta de viata de numai 11%.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Dieta in cazul cancerului de colon 

Trebuie tinut cont de indicatii particulare ale medicului in functie de fiecare pacient - analize generale, biochimia- nivelul albuminei de ex, cauzele bolii (boala Crohn, intoleranta gluten sau prezenta diverticulozei si sau polipilor) dar si valorile glicemiei, lipidelor totale, homocisteinei la marii consumatori de carne si mezeluri, dar si trigliceride, colesterol etc. Bineinteles, conteaza mult stadiul bolii, cu cat e depistat mai devreme, schimbarile in sens sanatos al alimentatiei ajuta la gestionarea buna a bolii. Dar si eventuala colostomie poate determina anumite schimbari dietetice, care vor fi discutate cu medicul curant.

Nu exista neaparat o dieta specifica de dieta in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer de colon, dar este de preferat sa se adopte o dieta echilibrată din punct de vedere al grupelor de nutrienti si din acest punct de vedere dieta mediateraneana poate reprezenta un foarte bun reper.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0