Ce este radioterapia și când se recomandă?

Radioterapia este un tratament în care radiațiile sunt folosite pentru a neutraliza celulele canceroase. Află mai multe despre acest tratament!

Ce este radioterapia?

Radioterapia sau terapia cu radiații este un tratament pentru cancer care utilizează doze mari de radiații pentru a distruge celulele canceroase și a micșora tumorile; poate fi utilizată în stadiile incipiente ale cancerului sau după ce acesta a început să se răspândească.

Cum funcționează radioterapia? 

La doze mari, radioterapia distruge celulele canceroase sau le încetinește creșterea prin deteriorarea ADN-ului lor. Celulele canceroase al căror ADN este deteriorat atât de mult încât nu mai poate fi reparat încetează să se dividă sau mor. Când celulele deteriorate mor, acestea sunt descompuse și îndepărtate de organism.

Radioterapia nu ucide celulele canceroase imediat, ci este nevoie de zile sau săptămâni de tratament înainte ca ADN-ul să fie deteriorat suficient pentru ca acele celulele să moară. Ulterior, celulele canceroase continuă să moară săptămâni sau luni după terminarea terapiei cu radiații. În concluzie, radioterapia poate să vindece cancerul, poate preveni revenirea acestuia sau poate opri ori încetini creșterea tumorii.

Câte tipuri de radioterapie există?

Radioterapia poate fi administrată în mai multe moduri, medicii făcând recomandări personalizate pentru fiecare pacient, în funcție de factori precum tipul de cancer, dimensiunea și localizarea tumorii, starea generală de sănătate, vârsta și istoricul medical al persoanei.

Cele mai folosite tipuri de radioterapie sunt:

  • radioterapia externă, în care un aparat este utilizat pentru a îndrepta cu atenție fasciculele de radiații către tumoare;
  • implanturi de radioterapie (brahiterapie), în care bucăți mici de metal radioactiv sunt plasate, de obicei temporar, în interiorul corpului pacientului, în apropierea tumorii canceroase;
  • injecții de radioterapie, capsule sau băuturi (terapie cu radioizotopi), când pacientul trebuie să înghită un lichid radioactiv sau i se injectează în sânge;
  • radioterapie intraoperatorie, în care radiațiile sunt livrate direct la tumoare în timpul intervenției chirurgicale pentru cancerul mamar

Radioterapia se administrează de obicei în spital. Pacientul poate merge acasă la scurt timp după radioterapia externă, dar poate fi necesar să rămână în spital câteva zile dacă are implanturi sau terapie cu radioizotopi. Majoritatea persoanelor au nevoie de mai multe sesiuni de tratament, care sunt de obicei repartizate pe parcursul a câteva săptămâni.

Ce tipuri de cancer sunt tratate cu radioterapie?

Radioterapia cu fascicul extern este utilizată pentru a trata multe tipuri de cancer. Brahiterapia este folosită cel mai adesea pentru a trata cancerele de cap și gât, sân, col uterin, prostată și ochi. O radioterapie sistemică numită iod radioactiv, sau I-131, este cel mai adesea utilizată pentru a trata anumite tipuri de cancer tiroidian. Un alt tip de radioterapie sistemică, numită terapie cu radionuclizi țintiți, este utilizat pentru a trata unii pacienți care au cancer de prostată avansat sau o tumoră neuroendocrină gastroenteropancreatică (GEP-NET).

Ce efecte secundare are radioterapia?

Pe lângă uciderea celulelor canceroase, radioterapia poate avea efecte secundare: poate deteriora unele celule sănătoase din zona tratată. Acest lucru poate cauza unele reacții adverse, cum ar fi durerea și înroșirea pielii, senzație de oboseală, căderea părului în zona tratată, pierderea poftei de mâncare, diaree, senzație de gură dureroasă. Multe dintre aceste reacții adverse pot fi tratate sau prevenite și majoritatea vor trece după încetarea tratamentului.

Radioterapia externă nu face ca pacientul să devină radioactiv, deoarece radiațiile ies prin corp. Radiațiile de la implanturi sau injecții pot rămâne în corp câteva zile, așa că poate fi necesar ca pacientul să rămână în spital și să evitate contactul strâns cu alte persoane timp de câteva zile, ca măsură de precauție.

Radioterapia poate fi utilizată împreună cu alte tratamente pentru cancer

Pentru unii oameni, radiațiile pot fi singurul tratament recomandat de medic, dar, în general, radioterapia se recomandă împreună cu alte tratamente împotriva cancerului, cum ar fi intervenții chirurgicale, chimioterapie sau imunoterapie. Radioterapia poate fi administrată înainte, în timpul sau după aceste alte tratamente pentru a le îmbunătăți șansele de funcționare. Momentul în care se administrează radioterapia depinde de tipul de cancer care este tratat și dacă scopul terapiei cu radiații este de a trata cancerul sau de a ușura simptomele.

Când radiațiile sunt combinate cu intervenția chirurgicală, se pot administra:

  • Înainte de operație, pentru a micșora dimensiunea tumorii canceroase, astfel încât să poată fi îndepărtată prin intervenție chirurgicală și să fie mai puțin probabil să revină.
  • În timpul intervenției chirurgicale, astfel încât să ajungă direct la tumoarea canceroasă, fără a trece prin piele (radiații intraoperatorii), protejând astfel țesuturile normale din zonă.
  • După o intervenție chirurgicală, pentru a neutraliza orice celule canceroase care au rămas.

Ce cantitate de radioterapie este permisă de-a lungul vieții?

Există o limită a cantității de radiații pe care o zonă a corpului o poate primi în siguranță de-a lungul vieții. În funcție de cantitatea de radiații cu care a fost deja tratată o zonă, este posibil ca o persoană să nu mai poată beneficia de radioterapie în zona respectivă a doua oară. Dar, dacă o zonă a corpului a primit deja doza sigură de radiație pe viață, o altă zonă ar putea fi totuși tratată dacă distanța dintre cele două este suficient de mare.

Ce să mănânci dacă faci radioterapie?

Radiațiile pot provoca reacții adverse care îngreunează mâncatul, cum ar fi greață, răni la nivelul gurii și probleme ale gâtului numite esofagită. Deoarece corpul folosește multă energie pentru a se vindeca în timpul radioterapiei, este important ca pacientul să mănânce alimente cu proteine și cu conținut scăzut de grăsime (carne slabă, ouă, iaurt grecesc, fasole, soia, nuci și semințe nesărate), asigurându-se că aportul de calorii este suficient pentru a-și menține greutatea în timpul tratamentului. Dacă pacientul întâmpină probleme cu alimentația și menținerea greutății, e indicat să ceară sfatul medicului curant.

Poți merge la serviciu dacă faci radioterapie?

Unii oameni pot lucra cu normă întreagă în timpul terapiei cu radiații, alții pot lucra doar cu jumătate de normă, iar alții e posibil să aibă nevoie de concediu medical, depinde de la om la om. Este posibil, de asemenea, ca pacientul să se simtă suficient de bine pentru a lucra la începutul tratamentului cu radiații, iar pe măsură ce timpul trece, să se simtă mai obosit și să aibă mai puțină energie. Odată ce se termină tratamentul, ar putea dura doar câteva săptămâni până ce pacientul să revină la forma obișnuită sau ar putea dura câteva luni.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Radiotherapy
https://www.nhs.uk/conditions/radiotherapy/
NIH - Radiation Therapy to Treat Cancer
https://www.cancer.gov/about-cancer/treatment/types/radiation-therapy


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0