Tratamentul cancerului pulmonar - chimioterapia si radioterapia

Cancerul pulmonar este o afectiune care debuteaza la nivelul plamanilor, atunci cand celulele sufera o mutatie la nivelul ADN-ului. Acest tip de cancer este destul de dificil de tratat, avand sanse mici de vindecare, comparativ cu alte forme de cancer.

In anumite tipuri de cancer pulmonar (cum ar fi cancerul pulmonar cu celule mici), interventia chirurgicala nu este indicata. Aceasta forma aparte de cancer pulmonar este extrem de agresiva, iar tumora se extinde rapid. Astfel, in momentul in care se pune diagnosticul, deja boala este prea avansata pentru a se interveni chirurgical. Din fericire, aceasta forma de cancer raspunde foarte bine la tratamentul cu citostatice, astfel incat, tratamentul recomandat este chimioterapia.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Chimioterapia se mai poate indica si inaintea interventiei chirurgicale, pentru a reduce dimensiunile tumorii si pentru ca aceasta sa fie excizata ulterior, daca tumora este de dimensiuni prea mari sau daca boala s-a extins si la ganglionii din jur.

Alta indicatie a chimoterapiei in cancerul pulmonar este dupa interventia chirurgicala. In aceasta situatie, rolul citostaticelor este de a distruge celulele canceroase ce nu au fost eliminate de interventia chirurgicala (nu au fost vizibile pe examinarea CT sau in timpul interventiei chirurgicale).

La pacientii diagnosticati cu cancer pulmonar in stadiu avansat, chimioterapia poate fi folosita pentru ameliorarea durerilor sau a altor simptome.

Chimioterapia foloseste medicamente care au rolul de a ucide celulele canceroase. Chimioterapia poate fi bazata pe unul sau mai multe medicamente administrate fie intravenos, fie pe cale orala. Acest tip de tratament se intinde, in general, pe o perioada de mai multe saptamani sau luni – uneori sunt necesare pauze astfel incat pacientul sa aiba timp sa isi revina.

Chimioterapia folosita in tratarea cancerului pulmonar poate avea urmatoarele efecte adverse:

  • Dureri de cap
  • Dureri musculare
  • Dureri/ crampe abdominale
  • Dureri

Radioterapia este folosita ca tratament ajutator chimioterapiei sau interventiei chirurgicale pentru a limita extinderea tumorii. Nu este indicata in toate cazurile. Radioterapia se mai poate folosi si pentru tratamentul ajutator al metastazelor (produse de celule canceroase care au migrat de la nivelul plamanului). Cea mai frecventa situatie este tratamentul metastazelor de la nivelul creierului (cerebrale).

Radioterapia foloseste razele X sau alte radiatii pentru uciderea celulelor canceroase. In timpul radioterapiei, pacientul sta intins pe o masa, iar o masinarie care emite radiatii se misca in jurul sau.

Efectele adverse ale radioterapiei sunt urmatoarele:

  • Oboseala
  • Greata si varsaturi
  • Pierderea apetitului si scadere in greutate
  • Modificari la nivelul pielii
  • Caderea parului

Chimioterapia si/ sau radioterapia sunt recomandate de catre medicul oncolog. Acesta stabileste terapiile folosite in tratarea cancerului la plamani in functie de tipul de cancer si de stadiul acestuia.

 

Citeste si Despre cancerul pulmonar

 

In urma tratamentului, indiferent de tipul acestuia, cancerul pulmonar se poate vindeca cu sanse destul de mici (5-10%). Aceste sanse sunt cu atat mai mari cu cat boala este diagnosticata rapid.

In ultimii ani, chimioterapia a reusit sa prelungeasca foarte mult speranta de viata a pacientilor cu cancer pulmonar (uneori, de la cateva luni chiar la cativa ani).

Rata de supravietuire a pacientilor doagnosticati cu cancer la plamani depinde de mai multi factori. Tipul de cancer, stadiul, tratamentul si stilul de viata adoptat de pacient pot influenta in mod pozitiv sau negativ sansele de supravietuire.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0