In anumite tipuri de cancer pulmonar (cum ar fi cancerul pulmonar cu celule mici), interventia chirurgicala nu este indicata. Aceasta forma aparte de cancer pulmonar este extrem de agresiva, iar tumora se extinde rapid. Astfel, in momentul in care se pune diagnosticul, deja boala este prea avansata pentru a se interveni chirurgical. Din fericire, aceasta forma de cancer raspunde foarte bine la tratamentul cu citostatice, astfel incat, tratamentul recomandat este chimioterapia.
Chimioterapia se mai poate indica si inaintea interventiei chirurgicale, pentru a reduce dimensiunile tumorii si pentru ca aceasta sa fie excizata ulterior, daca tumora este de dimensiuni prea mari sau daca boala s-a extins si la ganglionii din jur.
Alta indicatie a chimoterapiei in cancerul pulmonar este dupa interventia chirurgicala. In aceasta situatie, rolul citostaticelor este de a distruge celulele canceroase ce nu au fost eliminate de interventia chirurgicala (nu au fost vizibile pe examinarea CT sau in timpul interventiei chirurgicale).
Radioterapia este folosita ca tratament ajutator chimioterapiei sau interventiei chirurgicale pentru a limita extinderea tumorii. Nu este indicata in toate cazurile. Radioterapia se mai poate folosi si pentru tratamentul ajutator al metastazelor (produse de celule canceroase care au migrat de la nivelul plamanului). Cea mai frecventa situatie este tratamentul metastazelor de la nivelul creierului (cerebrale).
Chimioterapia si / sau radioterapia sunt recomandate de catre medicul oncolog.
In urma tratamentului, indiferent de tratamentul ales, cancerul pulmonar se poate vindeca cu sanse destul de mici (5-10%). Aceste sanse sunt cu atat mai mari cu cat boala este diagnosticata rapid.
In ultimii ani, chimioterapia a reusit sa prelungeasca foarte mult speranta de viata a pacientilor cu cancer pulmonar (uneori, de la cateva luni chiar la cativa ani).
Sursa foto: Shutterstock