La ce interval se recomanda sa faci anumite investigatii medicale: RMN, CT, radiografie

Anumite investigatii medicale trebuie facute la intervale mai mari de timp, pentru a nu exista riscuri pentru sanatatea pacientului. Asa ca astazi ne-am propus sa iti detaliem ce intervale de timp trebuie sa existe intre investigatii precum RMN-ul, CT-ul si radiografia.

Anumite investigatii medicale (nu si ecografia si nici RMN-ul) folosesc doze mici de radiatii pentru a explora anumite tesuturi din corp si pentru a ajuta medicul sa stabileasca un diagnostic. Multi pacienti se intreaba, insa, cat de sigure sunt aceste investigatii si daca este bine sa le repete la intervale scurte de timp.

Ecografia sau ultrasonografia

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Spre deosebire de alte investigatii, aceasta nu foloseste radiatiile. O ecografie este o procedura care foloseste unde sonore de inalta frecventa, pentru a scana anumite zone ale corpului (un exemplu: abdomenul si cavitatea pelvina in cazul femeii insarcinate), pentru a crea o imagine detaliata a zonei respective. Desi termenii "ultrasonografie" si sonograma sunt, tehnic vorbind, diferiti, ei sunt folositi in mod interschimbabil si se refera la aceeasi procedura medicala.

Ecografia este un tip de energie mecanica ce penetreaza tesuturile si foloseste undele sonore si nu radiatiile. Anumite tipuri de ultrasonografii produc o unda fixa care poate cauza o crestere semnificativa a temperaturii intr-un timp relativ scurt, insa ecografia in sine nu prezinta un pericol pentru pacienti si nici pentru femeile gravide, astfel ca poate fi efectuata la intervale de timp mai lungi sau mai scurte, dupa cum recomanda medicul curant.

RMN-ul (imagistica prin rezonanta magnetica nucleara)

Scanarile RMN reprezinta o alta metoda utilizata de specialisti in diagnosticul a numeroase afectiuni. Imagistica prin rezonanta magnetica (sau RMN ori IRM) este considerata a fi una dintre cele mai sigure tehnologii, care le permite medicilor "sa vada" in profunzimea corpului, deoarece nu prezinta riscurile radiatiilor ionizante ale radiografiilor sau ale scanarii PET/CT (tomografia cu emisie pozitronica).

"In linii mari, RMN-ul este un test foarte sigur", a declarat dr. Max Wintermark, seful departamentului de neuroradiologie din cadrul Universitatii Stanford.

Cel mai important, atunci cand urmeaza sa faci un RMN, este sa nu ai metale asupra ta sau implanturi metalice, deoarece campul magnetic puternic utilizat de acest sistem poate sa se modifice usor sau poate sa incalzeasca metalul ori sa perturbe activitatile altor dispozitive medicale. RMN-ul se face la recomandarea medicului, in functie de pacient, la intervalul de timp considerat necesar intre doua astfel de proceduri.

Imaginile obtinute cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare sunt realizate fara sa se foloseasca radiatii ionizante, asa ca pacientii nu sunt expusi la efectele daunatoare ale acestora.

CT-ul (computer tomografia)

O scanare ce presupune tomografia computerizata (CT) foloseste radiatiile X si un calculator pentru a crea imagini detaliate din interiorul corpului pacientului. Aceste proceduri sunt efectuate in spital, de specialistii in radiologie, si pot fi folosite pentru a diagnostica afectiuni, pentru a ghida si mai in detaliu testele sau tratamentele anumitor pacienti si pentru a monitoriza evolutia bolilor. Se foloseste o anumita substanta de contrast, pentru a se obtine imagini mai detaliate.

Aparatele sunt create astfel incat specialistii sa fie siguri ca pacientul nu este expus la niveluri extrem de mari de radiatii. In general, cantitatea de radiatii la care pacientule ste expus in timpul fiecarei scanari CT este echivalentul a cateva luni si a cativa ani de expunere la radiatiile naturale din mediul inconjurator.

Beneficiile si riscurile pe care le are un CT vor fi intotdeauna cantarite si discutate inainte ca procedura aceasta sa iti fie recomandata de medic. In plus, daca ai orice fel de motive de ingrijorare, discuta cu medicul tau curant sau cu specialistul in radiologie imagistica despre potentialele riscuri la care vei fi supus. Medicul care se ocupa de cazul tau iti va explica daca si cand este nevoie sa repeti procedura. Nu uita ca scanarea CT nu este, in general, recomandata femeilor insarcinate.

Radiografia

O radiografie reprezinta o procedura rapida si nedureroasa, folosita in mod frecvent pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Metoda foloseste radiatiile X si este un mod foarte eficient prin care pot fi analizate si observate oasele, mai ales ca aceasta poate fi folosita pentru a detecta o paleta larga de afectiuni.

De multe ori, pacientii sunt ingrijorati in legatura cu faptul ca sunt expusi la radiatii in timpul unei radiografii. Cu toate acestea, e important sa retinem ca partea examinata a corpului va fi expusa doar la o cantitate mica de radiatii, pentru o fractiune de secunda.

In general, cantitatea de radiatii la care pacientul este expus in timpul radiografiei este echivalentul intervalului cuprins intre cateva zile si cativa ani de expunere la radiatiile naturale din mediul inconjurator. De exemplu, ortodontul tau ti-a recomandat o radiografie panoramica a danturii, dar imaginea obtinuta nu a fost clara, asa ca ti-a recomandat sa repeti radiografia dupa un interval scurt de timp.

Specialistii spun ca nu exista o perioada de timp specifica recomandata intre radiografii. Retine ca investigatia presupune o cantitate foarte mica de radiatii. Chiar si asa, daca ai motive de ingrijorare, discuta cu medicul tau inainte de a face radiografia, mai ales daca exista probabilitatea de a fi insarcinata.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Pregnancy Association - http://americanpregnancy.org/prenatal-testing/ultrasound/
  • Articolul "Do M.R.I. Scans Cause Any Harm?", publicat in The New York Times (https://www.nytimes.com/2017/06/23/well/live/do-mri-scans-cause-any-harm.html)
  • U.S. Food and Drug Administration - https://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/MedicalImaging/MRI/ucm482765.htm
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/ct-scan/
  • The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/mri-scan/

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0