La ce interval se recomanda sa faci anumite investigatii medicale: RMN, CT, radiografie

Anumite investigații medicale pot fi făcute mai des, în timp ce altele e bine să fie făcute la intervale mai mari de timp, pentru a nu crește riscurile pentru sănătatea pacientului. 

Ce sunt investigațiile medicale imagistice?

Investigațiile imagistice sunt teste care realizează imagini detaliate ale zonelor din interiorul corpului. Procedurile de imagistică utilizează diferite forme de energie, cum ar fi razele X (radiații de mare energie), ultrasunetele (unde sonore de mare energie), undele radio și unele substanțe radioactive. Acestea pot fi folosite pentru a ajuta la diagnosticarea diferitelor boli, pentru a planifica tratamentul sau pentru a afla cât de bine funcționează tratamentul.

Timpul recomandat între două investigații medicale imagistice diferă

Recomandările Experților DOC

Unele investigații medicale folosesc doze mici de radiații pentru a explora anumite țesuturi din corp și pentru a ajuta medicul să stabilească un diagnostic. Mulți pacienți se întreabă, însă, cât de sigure sunt aceste investigații și dacă este bine să le repete la intervale scurte de timp. Având în vedere că investigațiile imagistice sunt recomandate în multe situații, ne-am propus să îți detaliem în acest articol ce presupune fiecare dintre aceste investigații medicale și ce perioadă ar trebui lăsată între două proceduri de tip RMN, CT sau radiografie.

La cât timp se face o ecografie, un RMN, un CT sau o radiografie?

Deși nu se poate da un interval clar, bătut în cuie, între două investigații medicale imagistice, între acestea există diferențe de care trebuie ținut cont.

Ecografia sau ultrasonografia

Spre deosebire de alte investigații, ecografia nu folosește radiațiile. O ecografie este o procedură care folosește unde sonore de înaltă frecvență pentru a scana anumite zone ale corpului (un exemplu: abdomenul și cavitatea pelvină în cazul femeii însărcinate), pentru a crea o imagine detaliată a zonei respective. Deși termenii „ultrasonografie” și sonograma sunt, tehnic vorbind, diferiți, ei sunt folosiți în mod interschimbabil și se referă la aceeași procedura medicală.

Așadar, ecografia este un tip de energie mecanică ce penetrează țesuturile și folosește undele sonore, și nu radiațiile. Anumite tipuri de ultrasonografii produc o undă fixă care poate cauza o creștere semnificativă a temperaturii într-un timp relativ scurt, însă ecografia în sine nu prezintă un pericol pentru pacienți și nici pentru femeile gravide, astfel că poate fi efectuată la intervale de timp mai scurte sau mai lungi, după cum recomandă medicul curant.

RMN-ul (imagistică prin rezonanță magnetică nucleară)

Scanările RMN reprezintă o altă metodă utilizată de specialiști în diagnosticul a numeroase afecțiuni. Imagistica prin rezonanță magnetică (sau RMN ori IRM) este considerată a fi una dintre cele mai sigure tehnologii, care le permite medicilor „să vadă” în profunzimea corpului, deoarece nu prezintă riscurile radiațiilor ionizante ale radiografiilor sau ale scanării PET/CT (tomografia cu emisie pozitronică). Potrivit oamenilor de știință, în linii mari, RMN-ul este un test foarte sigur.

Cel mai important, atunci când urmează să faci un RMN, este să nu ai metale asupra ta sau implanturi metalice, deoarece câmpul magnetic puternic utilizat de acest sistem poate să se modifice ușor sau poate să încălzească metalul ori să perturbe activitățile altor dispozitive medicale. 

RMN-ul se face doar la recomandarea medicului, nu la cererea pacientului, în funcție de ce probleme de sănătate are acesta, la intervalul de timp considerat necesar între două astfel de proceduri (intervalul poate fi mai scurt sau mai lung, la fel ca în cazul ecografiei). Imaginile obținute cu ajutorul rezonanței magnetice nucleare sunt realizate fără să se folosească radiații ionizante, așa că pacienții nu sunt expuși la efectele dăunătoare ale acestora.

CT-ul (computer tomografia)

O scanare care presupune tomografia computerizată (CT) folosește radiațiile X și un calculator pentru a crea imagini detaliate din interiorul corpului pacientului. Aceste proceduri sunt efectuate în spital, de specialiștii în radiologie, și pot fi folosite pentru a diagnostica diverse afecțiuni, pentru a ghida și mai în detaliu testele sau tratamentele anumitor pacienți și pentru a monitoriza evoluția bolilor. Se folosește o anumită substanță de contrast, pentru a se obține imagini mai detaliate.

Aparatele sunt create astfel încât specialiștii să fie siguri că pacientul nu este expus la niveluri extrem de mari de radiații. În general, cantitatea de radiații la care pacientul este expus în timpul fiecărei scanări CT este echivalentul a câteva luni și a câțiva ani de expunere la radiațiile naturale din mediul înconjurător.

Beneficiile și riscurile pe care le are un CT vor fi întotdeauna cântărite și discutate înainte că procedura aceasta să îți fie recomandată de medic. În plus, dacă ai orice fel de motive de îngrijorare, discută cu medicul curant sau cu specialistul în radiologie imagistică despre potențialele riscuri la care vei fi supus. Medicul care se ocupă de cazul tău îți va explica dacă și când este nevoie să repeți procedura. Nu uita că scanarea CT nu este, în general, recomandată femeilor însărcinate.

Radiografia

O radiografie reprezintă o procedură rapidă și nedureroasă, folosită în mod frecvent pentru a produce imagini ale interiorului corpului. Metoda folosește radiațiile X și este un mod foarte eficient prin care pot fi analizate și observate oasele, mai ales că aceasta poate fi folosită pentru a detecta o paletă largă de afecțiuni.

De multe ori, pacienții sunt îngrijorați în legătură cu faptul că sunt expuși la radiații în timpul unei radiografii. Cu toate acestea, e important să reținem că partea examinată a corpului va fi expusă doar la o cantitate mică de radiații, pentru o fracțiune de secundă.

În general, cantitatea de radiații la care pacientul este expus în timpul radiografiei este echivalentul intervalului cuprins între câteva zile și câțiva ani de expunere la radiațiile naturale din mediul înconjurător. De exemplu, ortodontul tău ți-a recomandat o radiografie panoramică a danturii, dar imaginea obținută nu a fost clară, așa că ți-a recomandat să repeți radiografia după un interval scurt de timp.

Oamenii de știință spun că nu există o perioadă de timp specifică recomandată între radiografii. De reținut că investigația presupune o cantitate foarte mică de radiații. Chiar și așa, dacă ai motive de îngrijorare, exprimă-le față de medic înainte de a face radiografia, mai ales dacă există probabilitatea de a fi însărcinată.

De reținut!

Testele imagistice medicale care utilizează radiații trebuie efectuate numai atunci când este necesar, la recomandarea medicului, deci pacientul nu trebuie să insiste să le facă acolo unde nu este cazul.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Radiation in Healthcare: Imaging Procedures
https://www.cdc.gov/nceh/features/medical-imaging-procedures/index.html
U.S. Food and Drug Administration – Benefits and Risks
https://www.fda.gov/Radiation-EmittingProducts/RadiationEmittingProductsandProcedures/MedicalImaging/MRI/ucm482765.htm
The National Health Service (NHS) – CT scan
https://www.nhs.uk/conditions/ct-scan/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0