Explorarea imagistică a parenchimului hepatic, căilor biliare şi colecistului

Ecografia abdominală este explorarea imagistică cea mai frecvent folosită în evaluarea patologiei hepatice. Explorările imagistice hepatice trebuie folosite complementar față de alte examinări și interpretate în context clinic şi biologic şi uneori completate cu alte tipuri explorări (computer tomografie, endoscopie digestivă, imagistică prin rezonanţă magnetică sau colangiopancreatgrafie prin rezonanță magnetică) pentru stabilirea diagnosticului și a urmăririi evoluției unei afecțiuni.

Steatoza hepatică

Este afecţiunea cel mai des întâlnită în practica clinică vizibilă ecografic pentru că este asociată cu obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, hepatita cronică în special cea alcoolică şi virală C, dar este întâlnită și în ciroză hepatică, denutriţie, tratament cu citostatice, cortizonice. Poate fi difuză sau pot exista insule libere de steatoză intrahepatice.

Hepatita acută

Poate avea etiologie multifactorială (virală, alcoolică, medicamentoasă, autoimună).Diagnosticul se stabileşte în principal clinic, biologic şi serologic. Rolul ecografiei este redus dar exclude alte afecțiuni și evaluează eficient morfologia hepatică și a colecistului.

Hepatita cronică

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Poate fi multifactorială (cele mai frecvente cauze sunt cea virală şi cea alcoolică) Modificările se evidențiază prin hepatomegalie și structură neomogenă uneori cu aspect micronodular. Modificările asociază splenomegalie și uneori se organizează fibros. Pot exista și adenopatii la nivelul ligamentului hepato-duodenal semne de activitate ale bolii.

Ciroza hepatică

Ecografia poate fi utilă atât în stabilirea diagnosticului cât şi în supravegherea pacienţilor pentru depistarea precoce a apariției tumorilor maligne hepatice. Ascita apare în cantitate variabilă în ciroza hepatică decompensată Când ascita evoluează un timp îndelungat pot apărea septuri fibroase sau tendinţă de cloazonare. Atunci când apar și semne de hipertensiune portală putem folosi și ecografia Doppler și putem vizualiza dilatarea venelor porte venei splenice și mezenterice precum alte semne cum sunt repermeabilizarea ligamentului rotund şi venei ombilicale, circulaţie colaterală în hilul splenic, pericolecistic, varice gastrice, tromboze segmentare sau complete ale axului spleno-portal. Un alt semn poste fi îngroşarea pereţilor şi aspectul de „contur dublu” al peretelui colecistic.

Formațiuni și tumori

Chistul hepatic simplu

Apare ca o formaţiune transonică benignă cu perete absent rotund sau ovalar și poate avea dimensiuni variabile.

Ficatul polichistic

Este o afecţiune congenitală asociată cu rinichi polichistici

Hemangimul

Tumoră vasculară benignă, formată dintr-o cavitate plină cu ghemuri capilare şi septuri fibroase. De obicei este asimptomatică și induce temeri pacientului care necesită explicații.

Adenomul

Tumoră benignă, rară care necesită supraveghere și monitorizare imagistică

Hiperplazia nodulară focală

Arie de regenerare hiperplazică hepatică care tipic are o arie de cicatrice centrală.

Hepatocarcinom

Tumoră hepatică malignă cu punct de plecare în hepatocite favorizată de ciroza hepatică, hepatita virală sau alte afecțiuni rare.

Ecografia hepatică poate fi utilă pentru ghidarea diverselor tipuri de terapie locoregională a formațiunilor intrahepatice de tipul ablației prin radiofrecvență sau alcolizării percutane.

Meastazele hepatice

Reprezintă diseminarea unică sau multiplă a unei tumori localizate în alt organ și pot fi unice sau multiple.

Evaluarea fibrozei hepatice

Non-invazivă și poate fi efectuată prin elastografie în timp real, FIBROSCAN, elastografie RM sau serologică FIBROTEST, FIBROMAX

Scopul examinărilor imagistice constau în caracterizarea leziunilor si participarea la decizia terapeutică în mod specific. Complementar pentru evaluarea sistemului biliar şi a colecistului se foloseşte și colangiografia IRM.

Colangiopancreatografia prin Rezonanţă Magnetică (MRCP-Magnetic Colangiopancreatography)    

Utilizată pentru a vizualiza sistemul biliar intrahepatic şi extrahepatic, fluidul din căile biliare şi pereţii ductelor biliare precum şi al parenchimului adiacent. Tot prin MRCP poate fi evidenţiată şi vezicula biliară precum şi canalul pancreatic principal şi cel accesor.

Rolul examenului IRM este acela de a evidenţia modificările benigne de tipul colecistitelor sau colangitelor sau a calculilor şi malformaţiilor căilor biliare, chisturilor, coledococelului, sindromului Caroli. IRM intră în protocolul de examinare înainte de plasarea protezelor de plastic sau a stenturilor metalice şi pune în evidenţă obstrucţii de diferite mărimi ale căilor biliare. Tipul de decalibrare a căilor biliare este sugestiv pentru un anumit tip de patologie.

Modificările de tip malign de la nivelul veziculei biliare se asociază cu boala litiazică iar în stadiul avansat se prezintă sub forma unei mase care înlocuieşte vezicula biliară. Se mai poate evidenţia o îngroşare focală sau parţială a veziculei bilare. Formaţiunea se poate extinde la nivel hepatic, duodenal şi pancreatic. Colangiocarcinomul se dezvoltă la nivel central sau periferic. Cea mai frecventă localizare este la joncţiunea dintre ductul hepatic stâng şi cel drept şi poartă denumirea de tumoră Klatskin.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Colangiografia IRM are rolul de a evidenţia extensia proximală tumorală şi de a elabora un plan operator eficient. Injectarea de substanţă de contrast poate evidenţia eficient aspectul tumoral. Tumora se poate extinde intrapancreatic. Diagnosticul diferenţial include leziunile ampulare, periampulare, carcinoame, adenoame, modificări inflamatorii. IRM pot fi evidenţiate şi modificările canalului pancreatic principal. 

 

Sursă foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0