Ecografia parenchimului hepatic, cailor biliare si colecistului

Ecografia abdominală este explorarea imagistică cea mai frecvent folosită în evaluarea patologiei hepatice. În ce fel de afecțiuni este utilă și ce riscuri implică?

Explorările imagistice hepatice trebuie folosite complementar față de alte examinări și interpretate în context clinic şi biologic şi uneori completate cu alte tipuri de explorări (computer tomografie, endoscopie digestivă, imagistică prin rezonanţă magnetică sau colangiopancreatografie prin rezonanță magnetică) pentru stabilirea diagnosticului și a urmăririi evoluției unei afecțiuni.

Ce este ecografia abdominală?

O ecografie abdominală este o procedură neinvazivă, utilizată pentru a evalua organele și structurile din abdomen: ficatul, vezica biliară, pancreasul, căile biliare, splina și aorta abdominală. Ecografia nu utilizează radiații și, în general, nu există disconfort la aplicarea transductorului cu ultrasunete pe piele.

NEWSLETTER DEDICAT DOC

Cum este utilă ecografia pentru evaluarea patologiei hepatice?

Iată în ce afecțiuni hepatice este indicată ecografia:

Steatoza hepatică

Este afecţiunea cel mai des întâlnită în practica clinică vizibilă ecografic pentru că este asociată cu obezitatea, dislipidemia, diabetul zaharat, hepatita cronică, în special cea alcoolică şi virală C, dar este întâlnită și în ciroză hepatică, denutriţie, tratament cu citostatice, cortizonice. Poate fi difuză sau pot exista insule libere de steatoză intrahepatice.

Hepatita acută

Poate avea etiologie multifactorială (virală, alcoolică, medicamentoasă, autoimună). Diagnosticul se stabileşte în principal clinic, biologic şi serologic. Ecografia are un rol redus, dar exclude alte afecțiuni și evaluează eficient morfologia hepatică și a colecistului.

Hepatita cronică

Poate fi multifactorială (cele mai frecvente cauze sunt cea virală şi cea alcoolică). Modificările se evidențiază prin hepatomegalie și structură neomogenă uneori cu aspect micronodular. Modificările asociază splenomegalie și uneori se organizează fibros. Pot exista și adenopatii la nivelul ligamentului hepato-duodenal.

Ciroza hepatică

Ecografia poate fi utilă atât în stabilirea diagnosticului de ciroză hepatică, precum şi în supravegherea pacienţilor pentru depistarea precoce a apariției tumorilor maligne hepatice. Ascita apare în cantitate variabilă în ciroza hepatică decompensată. Când ascita evoluează un timp îndelungat pot apărea septuri fibroase sau tendinţă de cloazonare. 

Atunci când apar și semne de hipertensiune portală se poate folosi și ecografia Doppler pentru a vizualiza dilatarea venelor porte venei splenice și mezenterice precum și alte semne cum sunt repermeabilizarea ligamentului rotund şi venei ombilicale, circulaţie colaterală în hilul splenic, pericolecistic, varice gastrice, tromboze segmentare sau complete ale axului spleno-portal. Un alt semn poste fi îngroşarea pereţilor şi aspectul de „contur dublu” al peretelui colecistic.

Formațiuni și tumori analizate prin ecografie

Chistul hepatic simplu

Chisturile hepatice sunt cavități pline de lichid din ficat, care de obicei nu provoacă simptome și sunt descoperite întâmplător la o explorare imagistică. Uneori pot fi asociate cu complicații grave, cum ar fi infecția sau hemoragia. Chistul apare la ecografie ca o formaţiune transonică benignă cu perete absent rotund sau ovalar și poate avea dimensiuni variabile.

Ficatul polichistic

Boala polichistică a ficatului este o afecțiune rară care provoacă creșterea chisturilor – arată ca niște săculeți cu lichid - în tot ficatul. În timp ce un ficat normal are un aspect neted, uniform, un ficat polichistic poate arăta ca un ciorchine de struguri.

Cunoaște-te mai bine

Hemangiomul

Tumoră vasculară benignă, deci necanceroasă, formată dintr-o cavitate plină cu ghemuri capilare şi septuri fibroase, hemangiomul este de obicei asimptomatic și apare cam la 20% din populație.

Adenomul

Este o tumoră benignă, rară, care se poate descoperi printr-o ecografie. Pentru ca medicul să vadă mai multe detalii, se poate recomanda apoi un RMN sau un CT.

Hiperplazia nodulară focală

Hiperplazia nodulară focală este o arie de regenerare hiperplazică hepatică având tipic o arie de cicatrice centrală.

Hepatocarcinom

Acesta este o tumoră hepatică malignă cu punct de plecare în hepatocite favorizată de ciroza hepatică, hepatita virală sau alte afecțiuni rare. Ecografia hepatică poate fi utilă pentru ghidarea diverselor tipuri de terapie locoregională a formațiunilor intrahepatice de tipul ablației prin radiofrecvență sau alcolizării percutane.

Metastazele hepatice

Metastazele hepatice reprezintă diseminarea unică sau multiplă a unei tumori localizate în alt organ și pot fi unice sau multiple.

Evaluarea fibrozei hepatice

Evaluarea este non-invazivă și poate fi efectuată prin elastografie în timp real, FIBROSCAN, elastografie RM sau serologică FIBROTEST, FIBROMAX.

Scopul examinărilor imagistice constă în caracterizarea leziunilor si participarea la decizia terapeutică în mod specific. Complementar pentru evaluarea sistemului biliar şi a colecistului se foloseşte și colangiografia IRM.

Ce riscuri implică o ecografie?

Nu există riscuri cunoscute ale unei ecografii: spre deosebire de alte explorări imagistice, cum ar fi scanările CT, ecografiile nu implică expunerea la radiații. Ecografia nu are efecte secundare și este nedureroasă, deși s-ar putea să existe un oarecare mic disconfort atunci când sonda este apăsată peste piele sau introdusă în corp. Doar ecografiile endoscopice pot fi ceva mai incomode și pot provoca efecte secundare temporare, cum ar fi durere în gât sau balonare.

Colangiopancreatografia prin Rezonanţă Magnetică (MRCP)    

Această explorare imagistică este utilizată pentru a vizualiza sistemul biliar intrahepatic şi extrahepatic, fluidul din căile biliare şi pereţii ductelor biliare precum şi al parenchimului adiacent. Tot prin MRCP poate fi evidenţiată şi vezicula biliară precum şi canalul pancreatic principal şi cel accesor.

Rolul examenului IRM este acela de a evidenţia modificările benigne de tipul colecistitelor sau colangitelor sau a calculilor şi malformaţiilor căilor biliare, chisturilor, coledococelului, sindromului Caroli. IRM intră în protocolul de examinare înainte de plasarea protezelor de plastic sau a stenturilor metalice şi pune în evidenţă obstrucţii de diferite mărimi ale căilor biliare. Tipul de decalibrare a căilor biliare este sugestiv pentru un anumit tip de patologie.

Campanie DOC-Time Eco Abdominala

Modificările de tip malign de la nivelul veziculei biliare se asociază cu boala litiazică iar în stadiul avansat se prezintă sub forma unei mase care înlocuieşte vezicula biliară. Se mai poate evidenţia o îngroşare focală sau parţială a veziculei bilare. Formaţiunea se poate extinde la nivel hepatic, duodenal şi pancreatic. Colangiocarcinomul se dezvoltă la nivel central sau periferic. Cea mai frecventă localizare este la joncţiunea dintre ductul hepatic stâng şi cel drept şi poartă denumirea de tumoră Klatskin.

Colangiografia IRM are rolul de a evidenţia extensia proximală tumorală şi de a elabora un plan operator eficient. Injectarea de substanţă de contrast poate evidenţia eficient aspectul tumoral. Tumora se poate extinde intrapancreatic. Diagnosticul diferenţial include leziunile ampulare, periampulare, carcinoame, adenoame, modificări inflamatorii. Prin IRM pot fi evidenţiate şi modificările canalului pancreatic principal. 

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Docpanel - What to Know About Your Liver Ultrasound
https://www.docpanel.com/blog/post/what-know-about-your-liver-ultrasound
NHS - Ultrasound scan
https://www.nhs.uk/conditions/ultrasound-scan/
RadiologyInfo.org - MRCP (MR Cholangiopancreatography) 
https://www.radiologyinfo.org/en/info/mrcp


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0