Sindromul Guillain-Barré: cauze, simptome, tratament

Sindromul Guillain-Barre este o tulburare rară, autoimună, în care propriul sistem imunitar al unei persoane dăunează nervilor, provocând slăbiciune musculară și uneori paralizie.

Ce este sindromul Guillain-Barré?

Sindromul Guillain-Barré este o afecțiune foarte rară și gravă, care face ca sistemul imunitar să atace sistemul nervos periferic. Nervii conectează creierul și măduva spinării cu restul corpului, iar deteriorarea acestora face dificilă transmiterea semnalelor. Drept urmare, mușchii au probleme cu răspunsul de la creier.

Boala poate fi tratată și majoritatea oamenilor își vor reveni în cele din urmă, deși ocazional poate pune viața în pericol, iar unele persoane rămân cu probleme pe termen lung.

Din ce cauze apare sindromul Guillain-Barré și care este prevalența?

Se consideră că sindromul Guillain-Barré este cauzat de o problemă a sistemului imunitar (apărarea naturală a organismului împotriva bolilor și infecțiilor). În mod normal, acesta atacă orice agenți patogeni care pătrund în organism, dar la persoanele cu sindrom Guillain-Barré, ceva nu funcționează corespunzător, iar nervii sunt atacați și deteriorați în mod eronat.

Se știe că mai multe situații pot declanșa boala, de exemplu aproximativ două treimi dintre persoanele cu sindrom Guillain-Barré au avut diaree sau o boală respiratorie cu câteva săptămâni înainte de a dezvolta simptome. Infecția cu Campylobacter jejuni, care provoacă diaree, este unul dintre cei mai frecvenți factori de risc pentru sindromul Guillain-Barré. 

De asemenea, oamenii pot dezvolta această boală după alte infecții, cum ar fi gripa, COVID-19, citomegalovirusul, virusul Epstein Barr, HIV și Zika. În foarte puține cauzuri, sindromul Guillain-Barré a apărut în următoarele zile sau săptămâni după administrarea anumitor vaccinuri.

Sindromul Guillain-Barré este rar, afectând doar aproximativ una din 100.000 de persoane. Boala poate afecta oameni de toate vârstele, dar este mai frecventă la adulți și la bărbații cu vârste de peste 50 de ani. Boala în sine nu este contagioasă, dar dacă este provocată de infecția cu Campylobacter, aceasta poate duce la un focar.

Ce simptome are o persoană cu sindrom Guillain-Barré?

Sindromul Guillain-Barré afectează de obicei picioarele sau mâinile, înainte de a se răspândi în alte părți ale corpului. Cum spuneam, de multe ori începe la câteva zile sau la câteva săptămâni după o infecție, cum ar fi o gripă.

Simptome timpurii

Simptomele timpurii ale sindromului Guillain-Barré se dezvoltă de obicei în câteva ore sau zile și tind să înceapă la nivelul picioarelor și al mâinilor înainte de a se răspândi. La început, persoana afectată poate simți amorţeală, furnicături, slăbiciune musculară, durere, probleme de echilibru și de coordonare. Aceste simptome afectează de obicei ambele părți ale corpului în același timp.

Simptome ulterioare

Simptomele bolii pot continua să se înrăutățească în următoarele câteva zile sau săptămâni. Unele persoane sunt afectate mai puțin, dar altele pot întâmpina dificultate la mers fără asistență și se pot confrunta cu incapacitatea de a mișca picioarele, brațele și / sau fața (paralizie), respirație dificilă, vedere încețoșată sau dublă, dificultăți de vorbire, probleme de înghițire sau de mestecare, dificultatea de a urina și constipație, durere persistentă și / sau severă.

Sindromul Guillain-Barré atinge de obicei punctul său culminant în 4 săptămâni, după care poate rămâne stabil câteva săptămâni sau chiar luni înainte de a se îmbunătăți treptat. E indicat ca persoana care observă oricare dintre simptomele timpurii ale bolii, cum ar fi amorțeală sau slăbiciune să își facă o programare la medicul de familie.

Cum se stabilește diagnosticul de sindrom Guillain-Barré?

Sindromul Guillain-Barré poate fi dificil de diagnosticat în primele sale etape, deoarece simptomele sale sunt similare cu cele ale altor tulburări neurologice și pot varia de la o persoană la alta. Este posibil ca medicul să înceapă cu un istoric medical și un examen fizic amănunțit, după care poate recomanda:

  • O puncție lombară (o cantitate mică de lichid este extrasă din canalul spinal în partea inferioară a spatelui. Lichidul este testat pentru un tip de schimbare care apare frecvent la persoanele care au sindromul Guillain-Barré);
  • O electromiografie (electrozii cu ac subțire sunt introduși în mușchii pe care medicul dorește să îi analizeze și măsoară activitatea nervoasă a acestora);
  • Testul vitezei de conducere nervoasă (electrozii sunt lipiți de piele deasupra nervilor și un mic șoc este trecut prin nerv pentru a măsura viteza semnalelor nervoase).

Ce opțiuni de tratament există în caz de sindrom Guillain-Barré?

Majoritatea persoanelor cu sindrom Guillain-Barré sunt tratate în spital, pentru mai multe săptămâni. Nu există nici un remediu pentru sindromul Guillain-Barré, însă tratamentele pot accelera recuperarea și pot reduce gravitatea bolii. Principalele tratamente sunt: 

Schimb de plasmă (plasmafereză)

Porțiunea lichidă a unei părți din sânge (plasmă) este îndepărtată și separată de celulele sangvine, care sunt apoi readuse în corpul pacientului, care produce mai multă plasmă pentru a compensa ceea ce a fost îndepărtat. Plasmafereza poate funcționa prin eliminarea plasmei de anumiți anticorpi care contribuie la atacul sistemului imunitar asupra nervilor periferici.

Terapia cu imunoglobulină intravenoasă

Imunoglobulina care conține anticorpi sănătoși de la donatorii de sânge este administrată printr-o venă. Dozele mari de imunoglobulină pot bloca anticorpii dăunători care pot contribui la sindromul Guillain-Barré.

Tratamente pentru reducerea simptomelor

Este, de asemenea, probabil, ca pacientului să i se administreze medicamente cum ar fi analgezicele pentru a-i calma durerea, care poate fi severă, sau medicamente pentru prevenirea cheagurilor de sânge, care se pot dezvolta când o persoană stă nemișcată pentru mult timp.

Tratamente pentru susținerea funcțiilor corpului

Unii pacienți cu sindrom Guillain-Barré pot avea nevoie de un dispozitiv care să-i ajute la respirație sau un tub de alimentare.

Ce complicații pot apărea?

Simptomele precoce grave ale sindromului Guillain- Barré cresc semnificativ riscul de complicații grave pe termen lung. Având în vedere că sindromul Guillain-Barré afectează nervii, iar aceștia controlează mișcările și funcțiile corpului, pacienții se pot confrunta cu:

Dificultăți de respirație

Slăbiciunea sau paralizia se pot răspândi la mușchii care controlează respirația, o complicație potențial fatală. Până la 22% dintre persoanele cu această boală au nevoie de ajutor temporar pentru a respira în prima săptămână când sunt spitalizate pentru tratament.

Amorțeală reziduală sau alte senzații

Majoritatea pacienților cu sindrom Guillain-Barré se recuperează complet sau rămân doar cu slăbiciune reziduală, amorțeală ori furnicături minore.

Probleme de inimă și tensiune arterială

Fluctuațiile tensiunii arteriale și ritmurile neregulate ale inimii (aritmii cardiace) sunt efecte secundare frecvente ale sindromului Guillain-Barré.

Durere

O treime dintre persoanele cu această afecțiune prezintă dureri nervoase severe, care pot fi ușurate cu medicamente.

Probleme de funcționare a intestinului și a vezicii urinare

Funcția intestinală lentă și retenția de urină pot rezulta din sindromul Guillain-Barré.

Cheaguri de sânge

Pacienții imobili din cauza sindromului Guillain-Barré prezintă riscul de a dezvolta cheaguri de sânge. Până când nu se pot deplasa singuri, poate fi recomandat să ia diluanți de sânge și să poarte ciorapi de susținere.

Escare

A fi imobil pune pacientul la risc de a dezvolta escare (leziuni de presiune). Repoziționarea frecventă în pat poate ajuta la evitarea acestei probleme.

Recidivă

Aproximativ 2% până la 5% dintre persoanele cu sindrom Guillain-Barré suferă o recidivă. 

Deces

În cazuri rare, decesul poate apărea din cauza complicațiilor, cum ar fi sindromul de detresă respiratorie sau un atac de cord.

Care este prognosticul pentru un pacient cu sindrom Guillain-Barré?

Cu cât tratamentul adecvat începe mai devreme, cu atât sunt mai mari șansele unui rezultat bun. Majoritatea persoanelor cu sindrom Guillain-Barré vor scăpa de cele mai multe dintre simptome în decurs de 6 până la 12 luni (cam 60-80% dintre pacienți se pot deplasa singuri, fără ajutor, după șase luni). Recuperarea completă după leziunile nervoase cauzate de această afecțiune poate dura de la câteva luni până la câțiva ani.

Cu toate acestea, aproximativ una din 5 persoane rămâne cu probleme pe termen lung, cum ar fi imposibilitatea de a se deplasa fără ajutor, slăbiciune în brațe, picioare sau zona feței, amorțeală, durere sau furnicături, probleme de echilibru și coordonare sau oboseală extremă. Deși, cum spuneam, majoritatea oamenilor se recuperează după boală, rata mortalității este de 4% până la 7%.

Există remedii naturale pentru sindromul Guillain-Barré?

Terapiile precum fizioterapia, terapia ocupațională și terapia limbajului pot contribui la recuperare și pot ajuta pacientul să facă față oricăror dificultăți de durată. 

Dacă forma bolii a fost una ușoară spre moderată, pot exista modalități naturale de a gestiona simptomele, cum ar fi o dietă sănătoasă pentru inimă (legume, fructe, cereale integrale, ulei de măsline, pește sau suplimente cu ulei de pește de mare adâncime), evitarea alimentelor inflamatorii (zahăr, cereale rafinate), a cofeinei și a alcoolului.

Gestionarea anxietății pacientului se poate face prin exerciții fizice, masaje, acupunctură efectuată de persoane acreditate.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Guillain-Barré Syndrome - https://www.cdc.gov/campylobacter/guillain-barre.html
NHS - Overview Guillain-Barré syndrome - https://www.nhs.uk/conditions/guillain-barre-syndrome/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0