Cele mai frecvente aritmii: extrasistole atriale și extrasistole ventriculare

Există mai multe tipuri de aritmii, iar printre acestea se numără și extrasistolele. Acestea includ contracțiile atriale premature și contracțiile ventriculare premature ale inimii.

Extrasistola este, potrivit definiției medicale, o contracție prematură a mușchiului inimii, independentă de ritmul normal al inimii și care apare drept răspuns la un impuls electric într-o parte a inimii, altul decât impulsul normal de la nodulul sinoatrial.

Extrasistola este urmată de o pauză, pe măsură ce sistemul electric al inimii se „resetează” singur, iar contracția care urmează după pauză este de obicei mai puternică decât ar fi normal. Aceste contracții mai puternice sunt percepute frecvent drept palpitații.

Concret, sistola se referă la momentul în care ventriculul stâng al inimii se contractă. Extrasistola este cunoscută și ca bătaie prematură a inimii ori contracție prematură.

Ce sunt extrasistolele?

Extrasistolele sunt bătăi adiționale ale inimii, care au loc pe lângă ritmul fiziologic al acestui organ și care pot cauza simptome neplăcute. Acestea mai sunt numite și palpitații, iar pacienții care se confruntă cu ele spun că au senzația că inima sare o bătaie. Din punct de vedere medical, palpitațiile sau extrasistolele sunt percepute ca o formă de aritmie cardiacă.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Contracțiile premature ale inimii pot fi de mai multe tipuri. Ocazional, aceste contracții premature sunt normale și sunt mai frecvente în cazul copiilor și al adolescenților. De regulă, nu se poate descoperi cauza, însă este importantă vizita la medic, pentru un diagnostic corect.

Extrasistolele pot apărea atunci când celulele musculare ale inimii generează impulsuri electrice suplimentare sau când impulsurile electrice circulă în mod anormal prin inimă. Aceste contracții premature pot să apară în orice parte a inimii, inclusiv în atrii (partea superioară) sau ventricule (partea inferioară). Deși extrasistolele pot fi resimțite ca o senzație neplăcută, de obicei nu reprezintă o amenințare gravă pentru sănătate și pot fi prezente la persoanele sănătoase. Cu toate acestea, în anumite cazuri, extrasistolele pot fi asociate cu anumite afecțiuni cardiace sau pot fi un semn al unui dezechilibru electrolitic sau al altor tulburări.

Ce înseamnă extrasistolă atrială?

Bătăile premature care au loc în camerele superioare ale inimii sunt contracții atriale premature (denumite și extrasistole atriale).

Din ce cauze apar extrasistolele atriale?

Medicii nu cunosc întotdeauna care este cauza acestor extrasistole atriale, însă anumiți factori pot crește probabilitatea ca acest tip de palpitații să apară, și anume:

  • sarcina
  • hipertensiunea arterială
  • boală cardiovasculară
  • hipertiroidismul
  • stresul sau oboseala
  • cofeina
  • alcoolul
  • fumatul
  • medicamentele pentru răceală sau medicamentele pentru rinită alergică
  • medicamentele pentru astm
  • deshidratarea.

De regulă, extrasistolele atriale nu au o cauză clară și nu prezintă riscuri pentru sănătatea pacientului. Acestea se întâmplă în mod natural, însă unii pacienți care au acest tip de contracții premature ale inimii au alte afecțiuni ale inimii în antecedente, de exemplu, mușchiul inimii este slăbit (cardiomiopatie) sau au boală arterială coronariană (depuneri de grăsime în vasele de sânge), numită și cardiopatie ischemică.

Ce simptome are o persoană cu extrasistole atriale?

Când un pacient are extrasistolă atrială, este posibil să observe simptome precum: o zvâcnire sau palpitație în piept (flutter), oboseală mare după efort fizic sau după exerciții fizice, dificultate în respirație sau durere în piept, amețeală sau vertij.

Ce înseamnă extrasistole ventriculare?

Bătăile premature ale inimii care încep în camerele inferioare ale inimii se numesc extrasistole ventriculare sau contracții ventriculare premature.

În cazul în care o persoană altfel sănătoasă se confruntă cu contracții ventriculare premature, probabil că nu există vreun motiv de îngrijorare și nu este necesar tratamentul. Dacă, însă, un pacient are frecvent extrasistole ventriculare sau o boală cardiovasculară în antecedente, este posibil să aibă nevoie de tratament.

Din ce cauze apar extrasistolele ventriculare?

Extrasistolele ventriculare sunt contracții anormale care au ca punct de plecare ventriculele inimii. Aceste contracții suplimentare fac ca inima să bată, de obicei, mai devreme decât s-ar întâmpla într-un ritm normal al inimii. De cele mai multe ori, extrasistolele ventriculare întrerup ordinea normală a pompării sângelui, adică mai întâi în atrii, apoi în ventricule.

Nu se cunosc cu exactitate motivele pentru care apar extrasistolele ventriculare, însă pot exista anumiți factori declanșatori sau unele modificări în organism, care fac ca celulele din ventricule să fie instabile. Extrasistolele ventriculare pot fi asociate cu:

  • anumite medicamente (descongestionante și antihistaminice)
  • consumul de alcool sau de substanțe ilegale
  • nivelul crescut de adrenalină în corp, care poate fi cauzat de cofeină, tutun, efort fizic sau anxietate
  • afectarea mușchiului inimii, din cauza cardiopatiei ischemice (boala arterială coronariană), a unei boli congenitale a inimii, a hipertensiunii arteriale sau a insuficienței cardiace.

Ce simptome are o persoană cu extrasistole ventriculare?

De cele mai multe ori, extrasistolele ventriculare cauzează prea puține simptome ori nu duc la apariția niciunui simptom. Însă, este foarte posibil ca pacientul să simtă o senzație ciudată în piept, cum ar fi un flutter (ca și cum inima ar avea o ușoară vibrație, o zvâcnire), să aibă senzația că inima bate tare sau că bate și sare din piept. De asemenea, pacientul poate simți că inima sare o bătaie sau că nu are un ritm normal și are o percepție sporită a bătăilor inimii în general (este conștient permanent de aceste bătăi).

Dacă medicul cardiolog descoperă o afecțiune asociată cu anumite contracții premature ale inimii, acesta va stabili un plan de tratament.

Cum se tratează extrasistolele?

Persoanele cu o inimă altfel sănătoasă nu vor avea nevoie de tratament, însă, dacă extrasistolele sunt frecvente, se poate recomanda terapie. Extrasistolele pot crește riscul de a dezvolta probleme de ritm cardiac sau de slăbire a mușchiului inimii (cardiomiopatie). În unele cazuri, dacă pacientul are deja boli de inimă care ar putea duce la probleme de ritm mai grave, este posibil să aibă nevoie de următoarele:

Schimbări ale stilului de viață

Eliminarea declanșatorilor obișnuiți ai extrasistolelor – cum ar fi cofeina sau tutunul – poate reduce frecvența și severitatea simptomelor. Dacă îți place cafeaua, încearcă să reduci numărul ceștilor și să bei și cafea fără cofeină. Cât despre tutun, acesta face rău aproape tuturor organelor, așa că e bine să te străduiești să renunți la acest obicei. Învață să îți gestionezi stresul prin exerciții de respirație, yoga, aromaterapie sau alte metode sănătoase.

Medicamente

Beta-blocantele – care sunt adesea folosite pentru a trata hipertensiunea arterială și bolile de inimă – pot suprima contracțiile premature ale inimii.

Alte medicamente, cum ar fi blocantele canalelor de calciu sau medicamentele anti-aritmice, cum ar fi amiodarona sau flecainida, pot fi, de asemenea, utilizate dacă ai tahicardie ventriculară sau extrasistole frecvente care interferează cu funcția inimii.

Ablația cu cateter cu radiofrecvență

În cazul în care extrasistolele nu răspund la modificările stilului de viață sau la medicamente și continuă să apară, medicul ar putea recomanda terapia de ablație. Această procedură folosește energia de radiofrecvență pentru a distruge zona de țesut cardiac care cauzează contracțiile neregulate.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic – “Premature Atrial Contractions” - https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21700-premature-atrial-contractions
“Arrhythmias”, autori: Dhaval S. Desai; Said Hajouli - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558923/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 5