9 remedii naturale pentru nasul înfundat

Nasul înfundat, unul dintre cele mai comune simptome ale răcelii și gripei, dar și al alergiilor, provoacă disconfort atât în cazul copiilor, cât și în cel al adulților.
 
Congestia nazală, numită și nas înfundat, este adesea un simptom al unei alte probleme de sănătate, cum ar fi o infecție a sinusurilor. Poate fi cauzată și de o răceală comună. Congestia nazală este marcată de: un nas înfundat sau care curge, durere sinusală, acumularea de mucus, țesut nazal umflat.

Recomandările experților DOC.ro
 

Cauzele congestiei nazale

Congestia este atunci când nasul tău devine înfundat și inflamat, iar cauzele pot fi diverse, bolile minore fiind cele mai frecvente motive ale acestei afecțiuni. De exemplu, o răceală, gripa și infecțiile sinusurilor pot provoca înfundarea nasului. Congestia cauzată de boală se ameliorează de obicei în decurs de o săptămână.

Dacă simptomele durează mai mult de o săptămână, este adesea un semn, rezultat, al unei probleme de sănătate subiacente. Unele explicații pentru congestia nazală pe termen lung pot fi:

  • Alergiile;
  • Febra fânului; 
  • Excrescențele necanceroase - numite polipi nazali, sau tumori benigne în căile nazale;
  • Expunerile chimice;
  • Iritanții de mediu;
  • Infecțile de lungă durată a sinusurilor, cunoscute sub numele de sinuzită cronică;
  • Un sept deviat;

Congestia nazală poate apărea și în timpul sarcinii, de obicei la sfârșitul primului trimestru. Fluctuațiile hormonale și creșterea aportului de sânge care apar în timpul sarcinii pot provoca această congestie nazală.

Studiul VITALISsCE

Aceste modificări pot afecta membranele nazale, făcându-le să se inflameze, să se usuce sau să sângereze.

În farmacii găsești o serie de decongestionante nazale, de multe ori sub formă de spray sau picături de nas, care însă au o serie de efecte adverse precum uscarea excesivă a mucoasei nazale ori apariția dependenței.

Remedii naturale pentru desfundarea nasului

Există însă și alternative oferite de natură, adică remedii naturale pentru nasul înfundat – iată ce remedii eficiente poți folosi pentru desfundarea nasului!

1. Fă-ți un duș sau o baie caldă 

Probabil cea mai la îndemână metodă de desfundare a nasului, dușul sau baia fierbinte nu dau greș niciodată. Asta pentru că aburul subțiază mucusul aflat pe căile nazale, dar reduce totodată și inflamația, facilitând astfel respirația. Același efect îl obții și făcând inhalații cu aburi.

2. Folosește un umidificator 

Umidificatorul este un dispozitiv care adaugă umiditate aerului dintr-o încăpere. Deoarece aerul rece și uscat vă poate face să vă simțiți mai congestionați și să interfereze cu drenarea sinusurilor așa cum ar trebui, un umidificator vă poate ajuta prin pomparea umidității în aerul pe care îl respirați. Utilizarea unui umidificator în timp ce dormiți vă poate ajuta să vă deschideți căile nazale, vă crește umiditatea din nas și ușurează respirația, astfel făcând somnul mai confortabil și odihnitor.

3. Folosește soluție salină

Soluția salină hidratează interiorul nărilor, ajutând totodată la subțierea mucusului care blochează căile nazale. Soluția salină are proprietăți decongestionante și desfundă nasul imediat. Poți folosi o soluție salină din comerț, dar și una preparată de tine acasă. Iar rețeta nu poate fi mai simplă decât un amestec pe bază de apă și sare de mare. Este important de reținut că utilizarea prelungită a spray-urilor decongestionante poate provoca un efect de rebound (recul) sau poate agrava simptomele de congestie.

Pentru a utiliza un spray nazal salin, urmează pașii următori:

  • Suflă-ți nasul pentru a ajuta la curățarea căilor nazale înainte de a utiliza spray-ul.
  • Stai drept - nu este nevoie să-ți înclini capul pe spate.
  • Dacă este un produs achiziționat, citește cu atenție instrucțiunile și agită flaconul de pulverizare înainte de folosire.
  • Închide una dintre nări apăsând cu degetul pe ea. Apoi poziționează pulverizatorul sub nara care este deschisă.
  • Strânge ușor flaconul de pulverizare și inhalează spray-ul cu gura închisă.
  • Trage aer puternic de câteva ori pentru a te asigura că spray-ul ajunge până la nivelul căilor nazale.

4. Aplică o compresă caldă

O compresă caldă ajută la desfundarea nasului facilitând, prin temperatura crescută, deschiderea căilor nazale. Inmoaie un prosop în apă caldă, stoarce-l bine apoi împăturește-l și aplică-l pe frunte, începând cu zona de sus a nasului. Lasă compresa să acționeze pănă când se răcește și rezultatele nu vor întârzia să apară.

5. Folosește usturoi 

Usturoiul este unul dintre cele mai eficiente remedii pentru congestia nazală. Proprietățile sale antivirale, antibacteriene și antifungice luptă cu infecțiile respiratorii care cauzează înfundarea nasului. Consumă usturoiul proaspăt sau fierbe 2-3 căței de usturoi într-o cană de apă, pe care o vei bea zilnic pentru desfundarea nasului.

6. Folosește ierburi și condimente în timpul mesei 

Consumul de alimente picante este o modalitate obișnuită de a ajuta la deschiderea căilor nazale. Alimente precum ardeii, ghimbirul și usturoiul pot declanșa o afecțiune numită rinită gustativă. Alimentele picante determină organismul să producă mai mult mucus și duc la scurgerea acestuia din căile nazale. De asemenea, unele condimente precum turmericul au proprietăți antiinflamatorii.

7. Inhalații cu aburi de la ceaiuri din plante cu efecte antiseptice 

Aburul are proprietăți decongestionante, însă dacă folosești aburul emanat de ceaiuri făcute din plante cu efect antiseptic, eficacitatea inhalațiilor cu aburi este dublată. Prepară un ceai din 3 lingurițe de cimbru uscat și 3 lingurițe de mentă uscată și inhalează aburul emanat de acest ceai. Pune-ți un prosop deasupra capului, pentru a împiedica aburii să se evapore rapid. Imediat ce vei face aceste inhalații, nasul se va desfunda și va putea fi curățat cu ușurință.

8. Fă-ți masaj și folosește presopunctura 

Masarea sinusurilor stimulează circulația sanguină de la nivelul sinusurilor și căilor nazale, ajutând la ameliorarea durerii. Pentru a desfunda instantaneu nasul poți folosi și presopunctura. Pentru aceasta, folosește degetul mare și arătătorul pentru a-ți strânge puternic lateralele nasului din zona ochilor. După 1 minut, eliberează nasul și vei observa că treptat nasul se va desfundă și vei respira mai bine.

De asemenea, poți folosi și următoarea tehnică de presopunctură: atinge-ți, cu vârful limbii, cerul gurii, iar în același timp apasă cu putere între sprâncene cu degetul arătător de la o mână. După 20 de secunde, eliberează presiunea pusă cu degetul între sprâncene și vei observa cum, ușor-ușor, nasul se va desfunda.

9. Folosește uleiuri esențiale 

Deși dovezile sunt limitate, se crede că unele uleiuri esențiale pot ajuta la ameliorarea simptomelor de congestie nazală. Într-un studiu din 2010, un spray cu ulei esențial care conținea mentă, eucalipt, oregano și rozmarin a fost aplicat participanților de cinci ori pe zi timp de 3 zile. La sfârșitul studiului, cercetătorii au concluzionat că spray-ul cu ulei esențial a fost eficient în îmbunătățirea simptomelor respiratorii imediat după utilizare, dar nu a diminuat simptomele în general după 3 zile de utilizare. Uleiurile esențiale pot fi combinate cu un ulei purtător, cum ar fi uleiul de cocos sau de jojoba, și aplicate pe piele. Sau pot fi adăugate într-un difuzor și folosite ca aromoterapie.

Remediile naturale, folosite la domiciliu, pot fi suficiente pentru a atenua congestia nazală, mai ales dacă este cauzată de răceala obișnuită. Cu toate acestea, dacă aveți congestie pe termen lung, este posibil să aveți nevoie de tratament medical. 

Dacă aveți oricare dintre următoarele simptome, consultați imediat medicul dumneavoastră:

  • Congestie care durează mai mult de 10 zile;
  • Congestie însoțită de o febră mare care durează mai mult de 3 zile;
  • Secreții nazale verzi împreună cu durere în zona sinusurilor și febră;
  • Un sistem imunitar slăbit, astm sau emfizem.

De asemenea, ar trebui să consultați imediat medicul dacă ați avut recent o accidentare la cap și aveți acum secreții nazale cu sânge sau un flux constant de secreții clare.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.
 
Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Treatment of Upper Respiratory Tract Infections in Primary Care: A Randomized Study Using Aromatic Herbs - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840/ 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0