Cum deosebești răceala de o alergie respiratorie?

Răcelile și alergiile sunt două afecțiuni comune care afectează atât copiii, cât și adulții. Potrivit CDC, adulții răcesc, în medie, de trei ori pe an, iar copiii se îmbolnăvesc mai des. Deopotrivă, alergiile sunt frecvent întâlnite și devin din ce în ce mai prevalente, pe măsură ce numărul de agenți alergenici crește, atât din cauze vegetale, cât și din cauze fizice, cum ar fi creșterea gradului de poluare. 

Deși simptomele celor două afecțiuni sunt asemănătoare, cauzele și parcursul lor sunt diferite. Află cum poți deosebi o răceală de o alergie, pentru a putea urma un tratament corespunzător.

Diferențele dintre alergiile respiratorii și răceli

Deși simptomele răcelii și ale alergiei sunt similare, există câteva diferențe de bază. De exemplu, ochii înlăcrimați și iritați reprezintă un simptom clar de alergie. De asemenea, durata simptomelor poate fi un indicator obiectiv, care face distincția între cele două afecțiuni. 

Așadar, pentru a putea distinge o răceală de o alergie respiratorie, acordă atenție următoarelor simptome:

-    Ochii înlăcrimați și usturimea ochilor sunt un semn de alergie
-    Febra apare la o răceală severă, în special la copii, și nu este un simptom de alergie
-    Durerea în gât sau senzația de gât iritat poate apărea și la alergii, dar este mai degrabă un indicator de răceală
-    Durerile de mușchi nu apar în cazul alergiilor, dar pot fi un indicator de răceală, mai ales în prezența altor simptome
-    Unele persoane care suferă de alergii pot manifesta și alte probleme, cum ar fi apariția eczemelor, care nu apar la răceală.

Durata și istoricul de simptome

De multe ori, există o diferență clară între durata simptomelor în cazul unei alergii versus o răceală. Specialiștii de la CDC susțin că simptomele unei răceli durează aproximativ 7-10 zile, în timp ce simptomele unei alergii respiratorii pot dura mai multe săptămâni, în special dacă alergenii rămân în aer (de exemplu, primăvara). 

O modalitate sigură de a face diferența dintre o răceală și alergia respiratorie este prin intermediul istoricului de simptome. Astfel, la alergii, simptomele pot apărea pe durata unui anumit sezon, în special primăvara, și apar și dispar în funcție de mediul în care se regăsește persoana afectată. 

De exemplu, dacă simptomele apar în mod subit, atunci când persoana în cauză se află în prezența unor animale sau într-o zonă cu multă verdeață, este un indicator al faptului că e vorba de o alergie și nu o răceală. 

Asemănările dintre alergiile respiratorii și răceli

Răcelile și alergiile respiratorii au multe simptome în comun. De exemplu, ambele afecțiuni pot compromite sistemul respirator. 

Simptomele cele mai frecvente care pot apărea atât la răceală, cât și alergii, includ:

-    Congestia nazală
-    Scurgeri nazale
-    Tusea și strănutul
-    Durerea și/sau iritația la nivelul gâtului
-    Secreție vâscoasă a căilor respiratorii
-    Conjunctivita

Cum poți face mai ușor diferența între alergiile respiratorii și răceli?

Atunci când manifești simptome, este important să îți adresezi următoarele întrebări, pentru a putea înțelege dacă e vorba de o răceală sau o alergie:

-    Cât de repede au apărut simptomele? 

De obicei, simptomele răcelii apar treptat, în decursul a două zile. Atunci când simptomele apar dintr-o dată, este vorba mai degrabă de o alergie. 

-    De cât timp sunt prezente simptomele?

Simptomele unei răceli se estompează  în decursul a una-două săptămâni, în timp ce, la alergie, simptomele pot dura chiar și mai multe săptămâni, dacă factorul alergen este încă prezent în aer. 

-    Cum apar simptomele?

Dacă simptomele apar în mod previzibil, cum ar fi în anumite anotimpuri, este vorba de o alergie. 

Diferențele dintre cauzele alergiilor și răcelilor

Pentru a înțelege mai bine diferența dintre o răceală și o alergie respiratorie, este de ajutor să înțelegi cauzele din spatele fiecărei afecțiuni. 

Există peste 200 de subtipuri de virusuri care pot cauza o răceală, iar rinovirusul este cel mai răspândit. Răcelile se transmit prin stropii purtați de aer, în urma tusei sau a strănutului. Deși răcelile apar mai frecvent pe timp de iarnă, te poți îmbolnăvi în oricare anotimp, dacă ești expus la unul dintre virusurile responsabile. 

Alergiile, în schimb, nu sunt cauzate de un virus și nu sunt contagioase. Alergiile apar atunci când sistemul imunitar reacționează în mod anormal la substanțe inofensive, considerați factori alergeni. Corpul eliberează anumite substanțe chimice care luptă împotriva acestor factori alergeni. Una dintre aceste substanțe poartă numele de histamină și este un compus care protejează organismul de agenți străini. Cu toate acestea, histamina cauzează majoritatea simptomelor de alergie. 

Opțiuni de tratament

Deși o parte din medicamentele de pe piață se adresează atât răcelilor, cât și alergiilor, există mai multe diferențe în tratamentul pentru fiecăre afecțiune în parte. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni de la apariție, este nevoie să mergi la medic. 

În prezent, nu există un tratament pentru răceală, dar avem mai multe opțiuni de remedii, atât medicamentoase, cât și naturiste. Odihna la pat, hidratarea corespunzătoare și o alimentație bogată în nutrienți sunt, de asemenea, de ajutor.  

În ceea ce privește medicamentele, siropurile pentru tuse, medicamentele antiinflamatoare și antitermice, precum și spray-urile decongestionate pentru nas se numără printre cele mai căutate opțiuni. 

Alergiile, în schimb, nu beneficiază de o paletă la fel de largă de remedii și se apelează, de obicei, la prevenție. Odată ce alergenul a fost identificat, persoanele alergice sunt încurajate să îl evite cât de mult posibil. Dacă evitarea alergenului nu este posibilă într-un anumit context, simptomele pot fi tratate cu medicamente decongestionante sau antihistaminice. 

Medicamentele antihistaminice acționează prin blocarea efectului histaminei eliberate de corp și pot calma majoritatea simptomelor asociate cu alergia respiratorie. Acest tip de medicamente se găsesc sub formă de pastile sau spray și pot oferi alinare în ceea ce privește lăcrimarea sau usturimea ochilor, strănutul excesiv și nasul congestionat. 

O altă opțiune sunt spray-urile nazale pe bază de steroizi, recomandate pentru tratarea simptomelor alergice. Corticosteroizii sunt folosiți pentru a reduce inflamația la nivelul nasului, respective diminuarea congestiei nazale. 

Se recomandă o consultație la medicul alergolog pentru mai multe sfaturi și opțiuni de tratament, precum și pentru depistarea corectă a factorilor alergeni.

Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
Medical News Today - How to tell the difference between allergies and a cold
https://www.medicalnewstoday.com/articles/315756 

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0