8 remedii naturiste pentru răceală, care iti stimuleaza imunitatea

Principala armă pe care o avem în lupta cu răceala, tusea si gripa este propriul nostru sistem imunitar și suntem sfătuiți deseori să evităm medicamentele. O alternativă de tratament la îndemână vine de la natură.

 

Usturoiul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cel mai puternic antibiotic natural, usturoiul este un adevărat supererou în lupta cu visururile și bacteriile. Are un puternic efect antiinflamator și eliberează căile respiratorii datorită aromei foarte puternice. Pentru ca efectul usturoiului să fie pe deplin pus în valoare, consumă-l crud, alături de câteva legume pline de vitamine. Atenție însă dacă ai un stomac sensibil, pentru că prea mult usturoi îți poate crea disconfort.

 

Ghimbirul

Ghimbirul este alt medicament puternic pe care natura ni-l pune la dispoziție prin proprietățile sale antivirale și antiinflamatorii dar și prin faptul că ajută digestia. Tot prin consumul de ghimbir puteți întări sistemul imunitar. Deși poate fi consumat ca atare, ghimbirul poate fi folosit pentru ceaiuri în combinație cu lămâie și miere de albine sau ca ingredient extra pentru o supă de pui, de exemplu.

Ceaiul verde

Înainte de toate, ținem să menționăm că ceaiul verde este recomandat indiferent dacă ați răcit sau nu - contrar crezului popular care spune că doar cei răciți beau ceai - din mai multe motive. Unul dintre ele este că ceaiul verde este bogat în antioxidanți, esențiali pentru sistemul imunitar. În caz de răceală, ideal este să consumați cât mai multe lichide, inclusiv ceai verde, însă este foarte important să priviți acest remediu ca unul care previne răceala și alte afecțiuni, în loc să le trateze odată ce acestea apar.

 

 

Miere, propolis, lăptișor de matcă

Mierea conține vitamine, minerale dar și enzime active, proteine și carbohidrați, care îi garantează proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și antialergice. Ca și în cazul ceaiului verde, trebuie văzută ca un mod de fortifiere a organismului și de prevenire a unor afecțiuni. Propolisul este numit și „Penicilină Rusească” datorită capacității de inhibare a ciupercilor, virusurilor și bacteriilor, deci trebuie luat în considerare în cazul unei răceli și în special celor care suferă de gât iritat. Răsfățul suprem oferit de albine este însă lăptișorul de matcă, un cocktail de vitamine (A, B, C, D și E), hormoni naturali acizi grași sănătoși și sulf.

 

Pătrunjelul

Știai că pătrunjelul conține mai multă vitamina C decât lămâia? Pentru că este ușor de integrat în orice preparat, fie el o salată, o supă sau o tocăniță, pătrunjelul poate fi aliatul tău numărul 1 în lupta cu răceala. Pe lângă aportul de vitamina C, pătrunjelul este și un puternic antioxidant. Îl poți folosi cu încredere și cu rol preventiv, consumându-l cât mai des.

 

Mugurii de pin

Mugurii de pin sunt eficienți împotriva răcelii datorită conținutului bogat în tanini și vitamina C, pe lângă alte substanțe, care oferă proprietăți antiseptice și expectorante. Mugurii de pin sunt de asemenea recomandați în cazul tusei, al bronșitelor și al afecțiunilor respiratorii acute. Aceștia se pot administra sub formă de ceai sau sub formă de sirop, dar nu ezitați să cereți sfatul unui medic naturist înainte să începeți tratamentul.

 

Ananasul

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Despre ananas, diverși medici naturiști spun că este de cinci ori mai eficient decât tradiționalul sirop de tuse. Ananasul conține bromelaină, o enzimă digestivă cu proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, sucul de ananas alină gâtul iritat și grăbește eliminarea mucusului. Pe lângă acestea, ananasul este un aliat eficient în lupta cu bronșitele, astmul și pneumonia. Îl puteți consuma ca atare, după ce l-ați spălat și curățat de coajă, dar și sub formă de suc.

 

Pătlagina

Pătlagina - mai exact, frunzele acestei plante - se laudă cu un conținut de aucubină și flavonoide care îi oferă un efect expectorant, emolient și în același timp antiinflamator și antimicrobian. Pe scurt, tot ceea ce aveți nevoie pentru a vă reveni dintr-o răceală, laringită sau faringită, în special dacă printre simptome se numără și tusea ușoară. Pătlagina se poate administra sub formă de pulbere după mese, infuzie, gargară sau sirop, în funcție de afecțiune.

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0