Remedii naturiste pentru sinuzită

Sinuzita acută se tratează în general sub supraveghere medicală, iar infecția bacteriană necesită administrarea de antibiotice. Pentru cazurile nu foarte grave sau cele cronice, activate de alergii, multe persoane recurg la soluții naturale, care să diminueze simptomele și să ajute la curățarea mucusului în exces din sinusuri. Iată ce remedii naturiste pentru sinuzită poți încerca!

Sinuzita este o afecțiune care se caracterizează prin inflamația sau infecția sinusurilor. Sinusurile sunt cavitați umplute cu aer situate în osul facial, în jurul ochilor, nasului și pomeților. Aceste cavitați au rolul de a ajuta la umidificarea aerului inspirat, la purificarea aerului și la producerea de mucus, care ajută la curățarea nasului de particule străine și la evacuarea acestora. Cu toate acestea, atunci când sinusurile se inflamează sau se infectează, apare sinuzita.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

Tipuri de sinuzită

Sinuzita poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de durată și cauză:

  • Sinuzita acută este o inflamație sau infecție a sinusurilor care durează mai puțin de 4 săptămâni. Poate fi cauzată de o infecție virală sau bacteriană, precum răceala obișnuită sau gripa.
  • Sinuzita subacută durează între 4 și 12 săptămâni și poate fi cauzată de o infecție care persistă sau de inflamație cronică.
  • Sinuzita cronică este o afecțiune în care simptomele de sinuzită persistă timp de 12 săptămâni sau mai mult. Aceasta poate fi cauzată de infecții repetate ale sinusurilor sau de factori precum polipii nazali, deviația de sept nazal sau alte probleme anatomice.

Tratamentul sinuzitei depinde de tipul și cauza sa. Sinuzita acută virală se tratează adesea cu odihnă, hidratare și medicamente pentru ameliorarea simptomelor, cum ar fi antialergicele sau descongestionantele. Sinuzita bacteriană necesită antibiotice. În cazul sinuzitei cronice, tratamentul poate implica terapie medicamentoasă, terapie fizică sau, în unele cazuri, intervenții chirurgicale pentru a corecta problemele anatomice care contribuie la afecțiune. În anumite situații, se pot utiliza și remedii naturiste pentru sinuzită care să ușureze simptomele.

Ce remedii naturiste pentru sinuzită îți pot fi de ajutor?

Ulei de eucalipt sau de mentă

Uleiurile de eucalipt și mentă sunt utilizate în special pentru descongestionarea nazală. Aroma lor puternică ajută la diminuarea cantității de mucus și grăbește eliminarea acestuia. Uleiurile pot fi aplicate la baza nărilor sau masate pe zona dureroasă, unde sinusurile sunt inflamate.

Ceai de mentă

Ceaiul de mentă va încălzi tractul respirator, iar aburii vor ajuta la fluidizarea mucusului. În plus, ceaiul de mentă este și o modalitate excelentă de hidratare a organismului. Încălzește 250 ml de apă și, când clocotește, oprește focul și pune un pliculeț de ceai de mentă în ibric. Lasă să se infuzeze 5 minute, apoi toarnă ceaiul într-o cană și bea-l fierbinte sau cât de cald îl suporți.

Usturoiul

Usturoiul este un bun antioxidant și mărește capacitatea de apărare a organismului, contribuind la o mai bună funcționare a sistemului imunitar. Când ai sinuzită, adaugă usturoi proaspăt în cât mai multe dintre preparatele pe care le consumi: peste o farfurie cu supă, o tocăniță sau o friptură.

Inhalații cu mușețel sau cu sare

Pe lista cu remedii naturiste pentru sinuzită se numără și inhalațiile cu mușețel sau cu sare, deoarece aerul cald are efecte benefice în ce privește congestia nazală. Fierbe o oală mică de apă, cu 3-4 linguri de ceai de mușețel sau cu sare. Așază-te cu fața deasupra apei, pune un prosop pe cap și inhalează aburii cam 5 minute.

Compresă cu sare caldă

Tot pe efectele căldurii se bazează și acest remediu. Pregătește un mic săculeț dintr-o șosetă sau o bucată de material pe care o umpli cu sare. Încălzește săculețul în cuptor până când ajunge la o temperatură suportabilă pe piele și așază-l pe zona dureroasă timp de o oră.

Ardeiul iute

Ardeiul iute este un bun descongestionant nazal. Îl poți consuma la fel ca pe usturoi sau îl poți folosi extern, transformându-l în pastă și aplicând într-o compresă pe zona dureroasă. Atenție însă la zona din jurul ochilor, ca să nu te alegi cu usturimi.

Hreanul

Hreanul are o aromă puternică, este bogat în vitamina C și sprijină funcționarea sistemului imunitar. Când faci tratament pentru sinuzită, include și câte puțin hrean ras în alimentație.

Ce să mănânci când ai sinuzită?

Și alimentația contează când e vorba de remedii naturiste pentru sinuzită. Când suferi de sinuzită, îți este de folos să urmezi o dietă care să ajute la calmarea simptomelor și să faciliteze recuperarea. Iată ce e bine să mănânci în timpul tratamentului:

Alimente bogate în vitamina C

Vitamina C poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației. Fructele citrice, cum ar fi portocalele, grepfrutul și lămâile, sunt surse bune de vitamina C, alturi de kiwi, roșii, ardei gras și pătrunjel.

Alimente bogate în antioxidanți

Alimentele bogate în antioxidanți pot ajuta la combaterea inflamației și la grăbirea vindecării. Include în dietă fructe și legume proaspete precum căpșuni, mure, afine, spanac și broccoli.

Supă de pui

Supa de pui conține substanțe care pot contribui la deschiderea căilor nazale și la ușurarea congestiei. De asemenea, aportul de lichide ajută la hidratarea corectă a organismului, deci și alte supe calde îți vor fi de folos.

Usturoi și ceapă

Aceste ingrediente conțin compuși care au proprietăți antimicrobiene și pot ajuta la lupta împotriva infecțiilor respiratorii.

Alimente picante

Alimentele picante, precum ardeiul iute, pot ajuta la deschiderea căilor nazale și la ameliorarea simptomelor de congestie. Totuși, dacă nu tolerezi bine alimentele picante, evită-le.

Ceaiuri calde

Ceaiurile calde, cum ar fi ceaiul de mușețel, ceaiul de soc sau ceaiul de mentă, pot contribui la ameliorarea congestiei nazale și la reducerea inflamației.

Apă

Asigură-te că bei suficientă apă pentru a menține o hidratare corespunzătoare. Hidratarea este importantă pentru subțierea mucusului și pentru reducerea congestiei.

Ce să nu mănânci când ai sinuzită?

Dacă am discutat despre ce alimente pot fi utile ca remedii naturiste pentru sinuzită, e bine de știut că există anumite alimente și băuturi pe care ar trebui să le eviți, deoarece tind să agraveze simptomele și să irite sinusurile. Iată ce nu ar trebui să mănânci sau să bei când ai sinuzită:

Produse lactate grase

Alimentele și băuturile bogate în grăsimi, precum brânza grasă, laptele integral sau smântâna sporesc producția de mucus și pot agrava congestia nazală.

Alcool

Alcoolul deshidratează organismul și poate contribui la inflamarea sinusurilor. De asemenea, poate interacționa negativ cu anumite medicamente pe care le-ai putea lua pentru a trata sinuzita.

Cafeină

Cafeina contribuie, de asemenea, la deshidratarea organismului, ceea ce poate face simptomele sinuzitei să fie mai severe. De asemenea, cafeina poate afecta somnul, care este foarte important pentru recuperare.

Zahăr în exces

Consumul excesiv de zahăr slăbește sistemul imunitar și favorizează creșterea bacteriilor, ceea ce ar putea agrava infecțiile respiratorii.

Alimente ultra procesate și fast-food

Alimentele ultra procesate, bogate în grăsimi trans și saturate, zahăr și sare, precum chipsurile, cartofii prăjiți cu burger, gogoșile, brânza topită etc. nu sunt benefice pentru sistemul imunitar și pot agrava inflamația.

Ce tratament poate să îți dea medicul pentru sinuzită?

Tratamentul pentru sinuzită depinde de tipul sinuzitei, de cauza subiacentă și gravitatea simptomelor. Medicul poate recomanda următoarele opțiuni de tratament:

Acesta include descongestionante nazale, care ajută la deschiderea căilor nazale și la reducerea congestiei. De obicei, nu trebuie utilizate pe termen lung, deoarece pot duce la efectul de rebound (simptomele revin mai grave după întreruperea tratamentului). Dacă sinuzita este declanșată de alergii, medicul îți poate prescrie antihistaminice pentru a reduce reacțiile alergice.

Analgezicele sau antiinflamatoarele non-steroidiene (AINS) ajută la reducerea durerii, a inflamației și a febrei asociate cu sinuzita. Dacă boala este cauzată de o infecție bacteriană, medicul îți va prescrie antibiotice. Este important să urmezi cu strictețe indicațiile legate de doze și de perioadă și să termini întregul curs de tratament, chiar dacă simptomele par să dispară înainte de terminarea acestuia.

Pentru sinuzita cronică sau sinuzita subacută rezistentă la alte tratamente, medicul ar putea recomanda corticosteroizi intranazali. Aceste medicamente reduc inflamația în sinusuri și calmează simptomele bolii.

În cazuri rare, atunci când sinuzita nu răspunde la tratamentele medicale sau când există complicații severe, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Aceasta poate implica drenajul sinusurilor sau corectarea problemelor anatomice, cum ar fi deviația de sept nazal sau polipii nazali.

Dacă ai simptome, este important să mergi la medic înainte de a începe orice tratament și să urmezi cu atenție instrucțiunile pentru a obține cele mai bune rezultate. Acestea includ durere sau presiune în jurul ochilor, nasului sau pomeților, congestie nazală și secreții nazale dense, durere de cap, tuse, mai ales noaptea, pierderea mirosului sau gustului și febră (în cazul sinuzitei bacteriene). 

Sinuzita netratată sau necorespunzător tratată poate duce la complicații grave, așa că este necesar să obții ajutor medical adecvat. Infecția din sinusuri se poate răspândi în alte părți ale capului sau ale corpului, ducând la afectarea vederii sau chiar la orbire, la meningită, encefalită sau osteomielita (infecția oaselor) - complicații rare, dar care pot fi foarte grave.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
CDC - Sinus Infection (Sinusitis)
https://www.cdc.gov/antibiotic-use/sinus-infection.html
Dr. Axe - Sinus Infection: Signs & Symptoms + 10 Natural Remedies
https://draxe.com/health/sinus-infection-natural-remedies/


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0