Remedii naturale pentru durerile de cap

Orice persoană se poate confrunta cu dureri de cap în anumite momente. În aceste situații, remediile naturiste pentru durerile de cap îți pot fi de folos. Atenție, dacă durerea este persistentă și apare des, îți recomandăm să mergi la un control medical.

Durerile de cap afectează cam 75% dintre adulți de-a lungul unui an. Există mai mult de 150 de tipuri de dureri de cap, dar acestea se împart în două categorii principale: dureri de cap primare și secundare.

Durerile de cap primare sunt cele care nu sunt cauzate de alte afecțiuni, aici fiind incluse cefaleea de tip cluster, migrena, noi dureri de cap persistente zilnice (NDPH), dureri de cap tensionale.

Durerile de cap secundare sunt corelate cu o altă afecțiune, cum ar fi boala vaselor de sânge din creier, o lovitură la cap, hipertensiune arterială, o infecţie, utilizarea excesivă a medicamentelor, congestia sinusurilor, o traumă sau o tumoră.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Deși durerile de cap sunt sâcâitoare și îți pot afecta calitatea vieții, acest lucru nu înseamnă, totuși, că trebuie să te îndopi cu pastile care promit să calmeze durerea și să devii un consumator cronic de analgezice și antiinflamatoare nesteroidiene, care în timp îți pot afecta starea ficatului sau a rinichilor. 

Încearcă, mai degrabă, să detectezi cauza declanșării durerii, apoi să încerci să o tratezi folosind remedii naturale care, spre deosebire de cele din farmacie, nu vin la pachet cu o serie de reacții adverse.

Cauze dureri de cap

Fie că ai o banală durere de cap, fie că suferi de mai mulți ani de migrene, trebuie să existe o cauză care îți declanșează durerea. Monitorizează-te cu atenție și identifică acea cauză pentru a o elimina pe viitor dacă este posibil.

Iată care sunt cele mai comune cauze care iți pot declanșa o durere de cap:

Menstruația

Scăderea nivelului de estrogen care se petrece înaintea ciclului menstrual poate cauza dureri de cap. Pentru a scoate din ecuație acest factor, poți folosi anticoncepționale pe bază de doze mici de estrogen sau poți încerca remedii precum consumul de ceai de ghimbir sau aromaterapia cu ulei de lavandă ori mușețel.

Foamea

Foamea este, de asemenea, un factor care poate declanșa o durere de cap intensă, deoarece fluctuațiile nivelului de zahar din sânge se fac resimțite rapid. Pentru a preveni durerile de cap cauzate de foame, asigură-te că mănânci, măcar o gustare, din 3 în 3 ore.

Cofeina

Cofeina în exces stimulează centrul durerii din creier așa că poate produce o durere de cap. Limitează consumul de cofeină la 200 mg pe zi și nu ar trebui să mai ai probleme.

Lipsa somnului

Somnul insuficient sau tulburat te poate face să te trezești cu dureri de cap, așa că nu neglija odihna. Pentru un somn odihnitor, străduiește-te să nu mănânci mult seara, iar cu o oră înainte de culcare să nu fumezi, să nu bei alcool și să nu stai cu ochii în ecrane.

Alcoolul

Și consumul de alcool are urmări neplăcute și poate fi cauză a durerilor de cap. Hidratează-te bine cu apă simplă după ce consumi alcool pentru a diminua efectele nocive.

Remedii naturiste pentru durerile de cap

Cum poți combate durerile de cap fără să iei medicamente? Încearcă următoarele remedii naturiste pentru durerile de cap:

Gheață

Gheața are proprietăți antiinflamatorii, așa că poți aplica pe frunte sau pe tâmple cuburi de gheață puse într-o pungă pentru a calma durerea.

Masaj

Masarea tâmplelor te poate elibera de tensiunea care a provocat declanșarea durerii de cap. Apoi, cuprinde-ți zona nasului între palmele făcute căuș și inspiră lent aerul cald câteva minute.

Piper cayenne

Capsaicina din piperul cayenne poate calma rapid durerea de cap. Pentru a prepara un remediu eficient pe bază de piper cayenne ai nevoie de: ¼ linguriță de piper cayenne pudră, 100 ml de apă și 2 dischete demachiante. Diluează piperul în apă, apoi înmoaie dischetele demachiante în acest amestec. Folosește dischetele pentru a-ți masa simultan interiorul nărilor. La început, acest masaj îți poate oferi o senzație ușor neplăcută, însă în scurt timp durerea de cap va fi redusă.

Oțet de mere

Printre remediile naturiste pentru durerile de cap se numără și inhalațiile cu oțet de mere, deși nu există studii științifice care să confirme acest lucru. Pune ¼ cană de oțet de mere într-un bol cu 3 căni de apă fierbinte. Inhalează preț de 5, cel mult 10 minute aburii care ies din bol, iar apoi bea un pahar cu apă rece. Durerea de cap ar trebui să se diminueze.

Ulei esențial de mentă

Pentru a ușura migrenele, ia puțin ulei esențial de mentă pe degete, apoi masează-ți tâmplele cu mișcări circulare. Inspiră și expiră adânc preț de câteva minute după ce masezi tâmplele și eventual închide ochii. Durerea de cap vă dispărea apoi treptat.

Tine un creion între dinți

Remediile naturiste pentru durerile de cap pot suna ciudat, însă nu spune „nu” până când nu le-ai încercat. Dacă durerea a apărut din cauza unor tensiuni, aceasta vă dispărea dacă tii preț de câteva minute un creion între dinți, pe care îl strângi cu putere câteva secunde, apoi îl eliberezi și tot așa.

Alimente care pot reduce durerile de cap

O serie de alimente iți pot calma, de asemenea, durerile de cap. Acestea sunt:

Legumele verzi, mai ales frunzoasele

Legumele verzi conțin o varietate de elemente care pot contribui la ușurarea durerii de cap, așa că o salată revigorantă se poate număra printre remediile naturiste pentru durerile de cap. Publicația științifică The Journal of Headache and Pain a realizat un studiu care a constatat că o combinație de acid folic, B6 și B12 a redus simptomele de migrene și că vitamina B2 ar putea reduce frecvența migrenelor.

Nucile

Nucile sunt bogate în magneziu, care calmează durerile de cap prin relaxarea vaselor de sânge. Poți mânca zilnic un căuș de palmă de nuci, pe post de gustare între mese sau puse într-o salată.

Peștele gras

Prin efectul antiinflamator al acizilor grași Omega 3, vitamine din complexul B, inclusiv riboflavină (B2), care au dovedit că ajută la gestionarea atacurilor de migrenă, peștele gras este unul dintre remediile naturiste pentru durerile de cap. Cercetările au constatat, de asemenea, că somonul conține coenzima Q10 și vitamina D, care, combinate, pot ușura durerile asociate cu migrenele.

Fructele

Fructele hidratează rapid și sunt bogate în minerale, magneziu și potasiu. Cercetările continuă, dar unele studii sugerează că potasiul poate ajuta la ameliorarea durerilor de cap cauzate de migrenă, contribuind la o funcționare mai sănătoasă a nervilor. Și bananele sunt bune pentru durerile de cap, deoarece furnizează o doză de potasiu, magneziu, vitamine din grupa B și carbohidrați complecși, care contribuie la reducerea durerii. Dacă o durere de cap este cauzată de deshidratare, fructele care au un conținut ridicat de apă o pot combate.

Semințele

Semințele conțin acizi grași Omega 3 care luptă împotriva inflamației, dar și cantități semnificative de magneziu, care pot ajuta la prevenirea spasmelor vaselor de sânge. Cercetările medicale continuă să exploreze această temă. Poți consuma, deci, semințe de mac, susan, chia, floarea-soarelui ori dovleac peste salate, humus sau iaurt.

Cerealele integrale 

Cerealele integrale conțin carbohidrați complecși și acționează pentru a crește depozitele de glicogen din creier. Acestea ajută la reducerea durerilor de cap pe care nivelul scăzut de zahăr din sânge (hipoglicemia) le poate declanșa. Un studiu a constatat o corelație între anemia cu deficit de fier și migrenele la femei. Cerealele integrale (ovăz integral, orz) și pseudocereale (quinoa,hrişcă) oferă o bogăție de nutrienți care includ vitamina E, vitaminele B, fierul, coenzima Q10, magneziul și fibrele.

Leguminoasele

Leguminoasele stabilizează nivelul glicemiei, întrucât conțin proteine și fibre care ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge și magneziu și potasiu pentru reducerea constricțiilor vaselor de sânge. Leguminoasele furnizează, de asemenea, coenzima Q10, care poate, conform anumitor cercetări, să reducă durata migrenei. Așadar, alimente precum lintea, fasolea, mazărea, soia, năutul pot ajuta la reducerea durerii de cap.

Ardeii iuți

Capsaicina din ardei are un efect calmant asupra cefaleei - dezinflamează nervul trigemen al creierului și inhibă neurotransmițătorul responsabil de provocarea durerii de cap. De asemenea, poate ameliora starea mucoaselor inflamate. În plus, consumul de ardei iute poate ajuta la desfundarea sinusurilor, care generează o durere de cap sinusală. Ardeiul iute conține, de asemenea, vitaminele C, A, B și E.

Cum se pot preveni durerile de cap?

Cheia pentru prevenirea durerilor de cap este să descoperi ce anume le declanșează. Declanșatorii sunt foarte specifici fiecărei persoane - ceea ce dă dureri de cap unei persoane poate să nu fie o problemă pentru alți oameni. Astfel, odată ce îți dai seama care sunt factorii declanșatori în cazul tău, îi poți evita sau minimiza.

De exemplu, s-ar putea să descoperi că mirosurile puternice îți dau dureri de cap, deci evitarea parfumurilor și a produselor parfumate poate face o mare diferență în cât de bine te simți. Același lucru este valabil și pentru alți factori declanșatori obișnuiți, cum ar fi unele alimente (cele care conțin cofeină), lipsa somnului și postura incorectă de stat pe scaun.

Mulți oameni nu pot evita declanșatorii sau nu îi pot identifica, de aceea e recomandată o vizită la medicul de familie dacă durerile de cap apar des și nu trec cu ușurință.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
Cleveland Clinic - Headaches
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/9639-headaches#prevention
Pub Med - Ginger for Migraine
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34851560/
Studiul „Ginger for Migraine”, apărut în J Clin Psychiatry. 2021 Nov 30;82(6):21f14325. doi: 10.4088/JCP.21f14325, autor: Chittaranjan Andrade
Pub Med - Effectiveness of coenzyme Q10 in prophylactic treatment of migraine headache: an open-label, add-on, controlled trial
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27670440/
Studiul „Effectiveness of coenzyme Q10 in prophylactic treatment of migraine headache: an open-label, add-on, controlled trial”, apărut în Acta Neurol Belg. 2017 Mar;117(1):103-109. doi: 10.1007/s13760-016-0697-z, autori: Ali Shoeibi et al.


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0