Vacanta in familie, fara insolatie si dureri de cap: ce reguli trebuie sa urmezi

Vacantele petrecute in familie reprezinta un lucru pe care copiii il pretuiesc, spun psihologii, atat pe moment, cat si pe termen lung, la mult timp dupa incheierea sejurului. Explicatia este simpla: acele zile lipsite de griji vor ramane pentru multa vreme in memoria copiilor vostri.

Beneficiile vacantei in familie nu se opresc aici. Psihoterapeutii subliniaza ca o calatorie impreuna cu copiii poate fi benefica si pentru dezvoltarea creierului celor mici. Este vorba si de mediul in care va petreceti vacanta, care le ofera copiilor noi experiente si care le ofera o puternica interactiune - de natura sociala, cognitiva, fizica etc. Gandeste-te la acel scenariu de vis, in care toata familia se afla in piscina ori in care cei mici se balacesc in apa marii; ori va aflati la munte si faceti o drumetie, ori va plimbati impreuna prin padure, ori luati picnicul intr-o zona superba de campie; sau poate ca va place sa faceti un foc de tabara ori poate va doriti o schimbare de peisaj si va petreceti timpul cu cei mici, sub razele soarelui, simtind nisipul cald sub talpi.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Indiferent de cum arata pentru voi si copiii vostri vacanta perfecta, este bine sa fii mereu pregatita in aceasta perioada, ca sa nu apara probleme care v-ar putea strica buna dispozitie.

Ultimul lucru pe care ti l-ai dori in aceasta vacanta este ca cei mici sa faca insolatie ori sa sufere de arsuri solare ori - poate chiar mai rau - sa faca o toxiinfectie alimentara ori o infectie la ureche care ii va tintui in camera de hotel.

Daca vrei sa scapi de orice fel de griji si sa nu ai "dureri de cap" in legatura cu cei mici, tine cont de aceste reguli atunci cand mergeti in vacanta cu copiii:

La pachet pune gustari sanatoase si apa imbuteliata - Daca alegeti sa calatoriti cu masina personala sau cu trenul, este bine sa fii pregatit/a si sa ai la pachet cateva gustari sanatoase pentru cei mici si apa imbuteliata. Poti opta pentru fructe uscate, nuci, batoane de cereale, biscuiti crakersi, fructe proaspete (mere, banane) sau sendvisuri.

Arsurile solare pot sa va strice vacanta - Daca mergeti in concediu intr-o zona geografica unde clima este foarte calda, incearca sa limitezi expunerea la soare atat a voastra, cat si a copiilor, in special intre orele 10.00 si 14.00 (dupa unii specialisti, chiar pana la ora 16.00). Pentru a preveni arsurile solare, acopera pielea copiilor cu un strat generos de crema sau lotiune cu un factor de protectie solara mare (SPF 30 sau chiar mai mare). Reaplica lotiunea daca micutul a intrat in apa marii si nu uita ca trebuie sa fie reaplicata o data la 2 ore.

Stati la umbra si nu ii lasa pe cei mici sa petreaca prea multe ore in soare, pentru a evita insolatia ori epuizarea termica, chiar daca, de exemplu, vacanta voastra este la munte si nu la mare. Pentru expunerea controlata la soare, atunci cand sunteti in vacanta, exista dispozitive de unica folosinta, precum plasturii ori bratarile Sun Meter, care sunt foarte usor de folosit.

Daca nu vrei sa stai cu ochii pe ceas tot timpul, pentru a fi sigura ca pielea copilului tau este protejata optim, foloseste plasturii sau bratarile Sun Meter in vacanta, indiferent ca va aflati la munte ori la mare. Pentru ca au senzori care masoara radiatiile ultraviolete (UV), plasturii ori bratarile de acest gen vin in completarea cremelor si lotiunilor care protejeaza pielea. Astfel, vei sti cand pielea celui mic este protejata optim sau cand trebuie sa va adapostiti la umbra.

Este suficient sa urmaresti schimbarile culorii bratarii sau plasturelui Sun Meter: daca observi culoarea portocalie, trebuie sa reaplici lotiunea cu SPF pe pielea copilului, iar daca devine roz, vei sti ca este momentul sa va retrageti la umbra, ca sa eviti ca pielea celui mic sa se arda din cauza razelor soarelui prea puternice.

Medicamente pentru starile de rau - Daca vacanta voastra include, de exemplu, o calatorie pe mare, fii cu ochii in patru la cei mici, pentru a detecta semnele unui posibil "rau de mare" sau rau de miscare. Daca ai pe cineva in familie care are o predispozitie spre raul de miscare, asigura-te ca ii dai o pastila impotriva starilor de greata.

Ia medicamente pentru a trata "diareea calatorului" - Este foarte posibil ca in vacanta, din cauza ca cei mici sunt tentati sa manance alimente in exces ori alimente cu care stomacul lor nu este obisnuit, este posibil sa apara neplaceri, cum ar fi diareea calatorului. Simptomele pot fi: crampe la stomac, greata si varsaturi si vizite dese la baie. Este important sa ii mentii pe copii hidratati: da-le sa bea multa apa si ofera-le saruri de rehidratare (acestea nu trebuie sa lipseasca din trusa de medicamente pentru vacanta).

Otitele sunt o alta problema frecventa - Bacteriile si alte microorganisme din apa de la piscina si din alte surse de apa (rauri, parauri sau lacuri) pot duce la infectii ale urechii. Daca suspectezi ca fiul sau fiica ta are otita, cere imediat sfatul medicului pediatru, pentru ca o infectie a urechii poate sa insemne ca cel mic nu are voie sa calatoreasca cu avionul.

Intepaturile sau muscaturile insectelor - Fii pregatita si pune in bagajele pentru vacanta un produs repelent, cum sunt sprayurile pe care le poti folosi atat pe pielea voastra, cat si pe pielea copiilor, pentru a alunga insectele. In general, intepaturile si muscaturile insectelor sunt relativ inofensive, insa daca fiul sau fiica ta are o sensibilitate sporita la acestea, este mai bine sa ai un produs repelent la indemana.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Basicute in talpa - Daca stiti ca in aceasta vacanta veti merge mult pe jos, nu uita sa iei in bagaje si cativa plasturi speciali. De regula, cei mici se vor plange de faptul ca trebuie sa mearga mult pe jos, mai ales ca incaltamintea si sandalele pe care le poarta in vacanta pot cauza aparitia unor vezicule cu lichid ori basicute. Ca sa eviti problemele de acest gen, pune in bagajul celor mici incaltaminte cat mai confortabila si cumpara de la farmacie plasturi speciali, care pot fi aplicati pe piele la primele semne ce indica formarea unei basicute.

Sursa foto: Shutterstock

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0