Cum recunosti si eviti insolatia

● Ce este insolatia

● Cauzele insolatiei

● Simptomele insolatiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Factorii de risc pentru insolatie

● Diagnosticul de insolatie

● Complicatiile insolatiei

● Tratament insolatie

● Prognosticul in cazul persoanelor cu insolatie

● Cum previi insolatia

Ce este insolatia?

Insolatia este una dintre cele mai serioase afectiuni ce pot aparea din cauza caldurii si necesita ingrijiri medicale. In cazuri foarte grave, insolatia poate cauza daune serioase la nivelul organelor interne si la nivelul creierului, insa poate cauza si decesul. Potrivit definitiei medicale, insolatia reprezinta o hipertermie cauzata de expunerea prelungita la soare sau de expunerea unei persoane la un mediu supraincalzit.

Diferente intre epuizare termica si insolatie

Aceasta afectiune numita insolatie apare in urma expunerii indelungate la temperaturi inalte, combinata cu deshidratarea, care afecteaza capacitatea corpului de a-si regla temperatura interna. Insolatia este, asadar, o forma de hipertermie, fiind declansata de o temperatura a corpului prea ridicata, care declanseaza o serie de simptome la nivelul sistemului nervos. Spre deosebire de epuizarea termica, care este o forma de hipertermie mult mai blanda, insolatia este reprezinta o urgenta medicala si poate fi fatala daca nu este tratata rapid si eficient.

Corpul uman isi poate reduce temperatura prin transpiratie. In situatiile extreme, in care organismul este expus la temperaturi mult prea crescute, dar si la umiditate mare ori la efort fizic intens in bataia razelor de soare, corpul nu mai este capabil sa mentina temperatura prin transpiratie si astfel apare febra. Insolatia poate aparea si din cauza deshidratarii severe, care are loc atunci cand corpul nu poate sa transpire suficient pentru a putea regla temperatura interna.

Cauzele insolatiei

Insolatia, potrivit expertilor, rezulta de pe urma unei expuneri prelungite la temperaturi extrem de ridicate, de obicei in combinatie cu deshidratarea, ceea ce duce la o alta problema: sistemul de control al temperaturii interne a corpului are de suferit, cu alte cuvinte nu mai functioneaza asa cum ar fi normal, iar organismul se "supraincalzeste".

Definitia medicala a insolatiei este data de o temperatura centrala a corpului (a nu se confunda cu temperatura periferica) mai mare de 40 de grade Celsius, cu complicatii ce implica sistemul nervos central, care apar dupa expunerea la temperaturi foarte mari.

Insolatia poate sa apara, deci, ca rezultat:

1. al expunerii la un mediu in care temperatura este prea mare - In cazul acestui tip de insolatie, care nu implica efortul fizic, faptul ca o persoana se afla intr-un mediu supraincalzit poate duce la o crestere a temperaturii centrale. Acest tip de insolatie apare, de regula, dupa expunerea la temperaturi mari, in zilele cu vreme calduroasa si cu multa umiditate, mai ales pe perioade mai lungi de timp. Cel mai des, este o insolatie intalnita la adultii varstnici si la pacientii cu boli cronice.

2. al activitatii fizice solicitante - Insolatia ce implica un efort fizic mare este cauzata de o crestere a temperaturii centrale a corpului, ce este declansata de o activitate fizica intensa desfasurata intr-o zi calduroasa. Riscul ca acest tip de insolatie sa aiba loc este mai mare daca persoana nu este obisnuita sa faca miscare sau sa se antreneze in zone cu temperaturi foarte mari.

In alte situatii, insolatia poate fi declansata sau cauzata de:

* faptul ca persoana poarta prea multe haine, lucru care impiedica transpiratia sa se evapore cu usurinta, iar astfel procesul prin care corpul se racoreste este ingreunat;

* consumul de alcool, care poate afecta capacitatea corpului de a-si regla temperatura interna;

* faptul ca persoana ajunge sa fie deshidratata, din cauza ca nu bea suficienta apa pentru a echilibra astfel lichidele pe care organismul le pierde prin procesul de transpiratie.

Simptomele insolatiei

Este important sa cunoastem atat simptomele epuizarii termice, cat si simptomele insolatiei.

Simptome epuizare termica

Specialistii subliniaza ca, inainte de instalarea insolatiei, apar simptomele epuizarii termice:

• Sete acuta

• Confuzie

• Oboseala

• Lesin

• Dureri de cap

• Paloarea fetei

• Transpiratia accentuata.

Simptome si manifestari insolatie

Cel mai frecvent simptom al insolatiei este febra, cand temperatura corpului uman depaseste 40 de grade Celsius. Alte simptome ale insolatiei sunt:

• Durere de cap intensa

• Ameteli si senzatie de confuzie

• Lipsa transpiratiei

• Inrosirea si uscarea pielii

• Slabiciune musculara

• Crampe musculare

• Greata si varsaturi

Tahicardie

• Respiratie rapida

• Pierderea cunostintei.

Simptome insolatie la adulti

Semnele si simptomele insolatiei pot fi numeroase si, de cele mai multe ori sunt aceleasi atat la adulti, cat si la copii:

febra - temperatura centrala a corpului este de 40 de grade Celsius ori depaseste aceasta valoare; masurata rectal cu un termometru, febra este principalul simptom al insolatiei;

• comportamentul este modificat, la fel si starea mintala - confuzia, agitatia, vorbirea ingreunata, irascibilitatea, delirul, crizele convulsive si coma pot sa rezulte de pe urma insolatiei;

• modificari in ce priveste transpiratia - in cazul insolatiei provocate de temperaturile foarte mari (zilele cu vreme caniculara), pielea se va simti fierbinte si uscata la atingere;

• greata si varsaturi - adultul cu insolatie se va simti rau, apare fie disconfort la nivelul stomacului, fie apar varsaturi;

• pielea se inroseste - pe masura ce temperatura corpului creste, pielea adultului devine rosie

• respiratie rapida - adultul va incepe sa respire diferit, intr-un ritm mai rapid

• frecventa cardiaca este mare - pulsul poate fi semnificativ crescut, deoarece caldura excesiva inseamna un efort foarte mare pe care il depune inima, pentru a mentine corpul racoros;

• dureri de cap - adultul poate avea durere de cap, o durere pulsatila, simte ca ii zvacneste capul.

Simptome insolatie la copii

In sezonul cald, temperaturile extrem de mari pot fi periculoase pentru copii, mai ales ca riscul de deshidratare este mare in cazul lor. Parintele trebuie sa fie atent la primele semne ale deshidratarii in cazul celui mic: oboseala, sete, buzele si limba uscate, lipsa de energie, senzatia ca organismul micutului este supraincalzit.

Retine, ca regula generala, ca daca micutul asteapta sa bea apa pana cand i se face sete, inseamna ca este deja deshidratat.

insolatie-copiiDeshidratarea, in asociere cu expunerea copilului la temperaturi foarte ridicate, poate duce la:

* Epuizarea termica - ce se manifesta la cel mic prin stari de ameteala, greata, varsaturi, dureri de cap, stare de slabiciune, dureri musculare si, uneori, pierderea cunostintei.

* Insolatie - care inseamna ca fiul sau fiica ta are temperatura corpului egala cu sau mai mare de 40 de grade Celsius si prezinta simptome grave, cum ar fi: greata si varsaturi, crize convulsive, dezorientare sau delir, lipsa transpiratiei, dispnee (dificultate in respiratie), pierderea cunostintei si coma.

Atat epuizarea termica, cat si insolatia necesita ingrijiri medicale imediate. Insolatia este o urgenta medicala care, daca este lasata netratata, poate fi mortala pentru cel mic. Orice copil care are insolatie ar trebui dus la cel mai apropiat spital.

Factorii de risc pentru insolatie

Oricine poate face insolatie, insa persoanele in varsta si bebelusii sunt mai predispusi in comparatie cu alte categorii de varsta. Sportivii sau atletii care depun efort fizic sporit in bataia soarelui au, de asemenea, riscuri mari sa faca insolatie, la fel ca si persoanele care lucreaza afara pe timp de vara.

Anumiti factori pot creste riscul de epuizare termica si de insolatie, insa chiar si asa, trebuie sa retinem ca orice persoana poate sa devina victima a acestor conditii medicale.

Urmatorii factori pot creste riscul de insolatie:

Varsta - sugarii si copiii cu varste sub 4 ani, precum si adultii de peste 65 de ani au un risc crescut de a dezvolta insolatie, pentru ca este mult mai dificil ca organismul sa isi regleze temperatura interna la aceste varste;

Medicamentele pe baza de prescriptie medicala - unele medicamente folosite pentru a trata hipertensiunea ori bolile inimii pot reduce capacitatea organismului de a se mentine hidratat, iar deshidratarea poate cauza epuizare termica si insolatie;

Obezitatea - corpul uman retine mai multa caldura atunci cand are o greutate mai mare. Totodata, corpului ii va fi mult mai dificil sa se racoreasca (sa reduca temperatura) daca persoana este supraponderala, asa ca riscul de insolatie poate fi mai mare la persoanele obeze;

Schimbarile bruste de temperatura - Cand o persoana trece rapid de la un climat mai racoros la o zona cu o clima mai calda (de exemplu, atunci cand pleci in vacanta intr-o zona mai calduroasa), este posibil ca organismul sa nu se poate adapta la vremea mai calda din acea regiune, asa ca, drept rezultat, persoanei ii va fi mai dificil sa isi regleze temperatura corpului.

Un indice mare de confort termic - este vorba de un indice care tine cont de umiditate, alaturi de temperatura de afara, pentru a determina cat de cald ni se pare atat noua, cat si cat de cald pare pentru corpul nostru afara. Daca umiditatea este mare, transpiratia se evapora mult mai rapid, asa ca organismul va intampina dificultati pentru a reduce temperatura interna.

Grupuri de persoane cu risc crescut de a face insolatie

Insolatia are riscuri mari sa afecteze persoanele in varsta care locuiesc in apartamente sau case fara aer conditionat si fara o buna circulatie a aerului.

Alte grupuri de persoane cu risc crescut de insolatie includ:

• persoanele de orice varsta care nu beau suficienta apa

• pacientii diagnosticati cu boli cronice

• persoanele care beau cantitati mari de alcool.

Insolatia este o conditie mult mai grava decat epuizarea termica si are loc cand temperatura corpului creste periculos de mult. Grupuri de persoane care au un risc mai mare de a face insolatie sunt si cele formate din:

• copiii cu varste sub 2 ani;

• persoanele cu varste foarte inaintate;

• pacientii cu probleme renale, la nivelul inimii ori cu probleme circulatorii;

• pacientii cu diabet.

Diagnosticul de insolatie

Cere imediat ingrijiri medicale daca crezi ca ai insolatie ori daca esti de parere ca fiul sau fiica ta are insolatie. Medicul va putea sa puna diagnosticul de epuizare termica ori de insolatie pe baza simptomelor pacientului, insa este posibil si sa ia decizia de a efectua anumite teste si investigatii, pentru a confirma diagnosticul ori pentru a verifica daca exista complicatii. Printre aceste investigatii se afla:

• Analize de sange - pentru a verifica nivelul de potasiu ori de sodiu din sange, pentru ca medicul sa poata determina daca pacientul este deshidratat;

• Poate fi necesara si analiza unei mostre de urina - pentru ca urina de un galben inchis la culoare poate fi un semn al deshidratarii;

• Pot fi efectuate si teste pentru a determina functionarea muschilor (medicul va dori sa verifice daca s-au produs daune grave la tesutul muscular, cum ar fi rabdomioliza);

• Medicul poate sa recomande efectuarea unor teste ori investigatii, pentru a verifica si functia renala a pacientului;

• Radiografiile si alte investigatii imagistice pot fi folosite pentru a determina daca pacientul are daune la organele interne.

Complicatiile insolatiei

Insolatia poate sa aiba drept rezultat mai multe complicatii, in functie de perioada in care temperatura corpului a fost ridicata.

Complicatiile grave ale insolatiei sau hipertermiei sunt:

* Daune la organele vitale - Fara un raspuns rapid si fara o interventie optima pentru a scadea temperatura corpului, insolatia poate cauza edemul creierului si edemul (umflarea tesuturilor) altor organe vitale, cel mai posibil ducand la leziuni permanente.

* Deces - Fara tratamentul prompt si adecvat, insolatia poate fi fatala la unele persoane.

Tratament insolatie

Daca se observa simptome de epuizare termica, este esential sa mergi intr-un loc bine ventilat si sa te odihnesti. Daca nu exista posibilitatea de a merge intr-un asemenea loc, cauta chiar si afara un loc la umbra. Consuma lichide din belsug, insa nu cafea sau alcool, care inrautatesc simptomele.

Un dus rece si compresele reci sunt si ele de ajutor in tratarea epuizarii termice si prevenirea insolatiei. In cazul in care aceste strategii nu dau rezultate in 15 minute, cere ajutor medical pentru a preveni o insolatie.

In cazul in care insolatia s-a instalat deja, medicii vor pune diagnosticul si vor face tot ce le sta in puteri pentru a reduce temperatura corpului. Apoi, se vor asigura ca pacientul nu se deshidrateaza. Timp de o saptamana dupa insolatie, pacientul va resimti inca efectele insolatiei, avand o stare de slabiciune acuta si dureri de cap.

Remedii insolatie

Tratamentul pe care il aplici acasa nu este suficient pentru insolatie, asa ca daca ai semnele sau simptomele unei insolatii, cere de urgenta ajutorul personalului medical. Cat timp astepti sosirea ambulantei, alte persoane (rude sau prieteni) te pot ajuta sa iti reduci temperatura corpului.

Daca observi semnele unei hipertermii, insa nu a debutat inca insolatia, este important sa iei masurile necesare pentru a reduce temperatura corpului si pentru a impiedica agravarea conditiei tale si transformarea ei in insolatie.

Daca ai o forma usoara de hipertermie, cum este epuizarea termica, aceste masuri sau remedii te vor ajuta sa scazi temperatura interna a corpului:

* Stai la umbra sau intr-un loc cu aer conditionat; daca nu ai acasa un astfel de aparat, poti sa mergi intr-un loc precum mall-ul, cinematograful etc.

* Corpul poate fi racorit cu ajutorul unor cearceafuri umede si cu un ventilator. Daca o persoana apropiata tie se confrunta cu simptomele cauzate de o hipertermie, ajut-o sa se racoreasca, acoperind-o cu cearceafuri umede sau stropind-o cu un spray cu apa rece. Directioneaza aerul racoros spre acea persoana, folosind un ventilator.

* O baie rece ori un dus rece - Iata o alta metoda pentru a reduce temperatura corpului, in caz de epuizare termica.

* Rehidratarea este un pas important - Trebuie sa bei multe lichide. Deoarece pierzi saruri prin transpiratie, este bine sa te hidratezi cu unele bauturi sportive cu electroliti.

* Nu consuma bauturi alcoolice ori bauturi indulcite cu zahar pentru a te rehidrata - Aceste bauturi pot sa afecteze capacitatea corpului de a controla temperatura, deci nu sunt indicate in caz de epuizare termica.

Primul ajutor in caz de insolatie

Daca exista suspiciunea ca cineva din preajma ta are insolatie, suna imediat la 112 sau transporta persoana ori copilul la un spital. Daca se intarzie acordarea unui ajutor din partea personalului medical, aceasta intarziere poate fi fatala. Cat timp astepti ca ambulanta sa soseasca, poti initia masurile de prim-ajutor. Muta persoana din acel loc si du-o intr-o zona cu aer conditionat ori cel putin intr-o zona cu multa umbra si indeparteaza obiectele vestimentare inutile.

Daca este posibil, scade temperatura centrala a corpului acelei persoane si initiaza primul-ajutor, pentru a reduce febra pana la 38,3 - 38,8 grade Celsius. Chiar daca nu ai un termometru la indemana, nu ezita sa acorzi persoanei primul ajutor, incercand sa ii reduci temperatura corpului.

Mai poti incerca aceste strategii pentru a racori persoana:

- Incearca sa ii faci aer cu un evantai ori un ziar, in timp ce ii uzi pielea cu putina apa.

- Pune persoana in cada cu apa rece ori ajut-o sa intre in cabina de dus, pentru a o racori cu apa rece.

Ce lucruri mai poti face pentru a racori o persoana cu insolatie ori epuizare termica

Urmeaza acesti 4 pasi:

1. Muta persoana intr-un loc racoros, la umbra.

2. Ajuta persoana sa se intinda si ridica-i picioarele la un unghi nu foarte mare.

3. Da-i sa bea multa apa. Solutiile de rehidratare orala sau bauturile sportive cu electroliti sunt bune.

4. Racoreste-i pielea - stropeste persoana cu putina apa sau foloseste un burete curat inmuiat in apa si fa-i vant cu un evantai sau cu alt obiect la indemana.

Stai alaturi de acea persoana pana cand se simte mai bine ori pana la sosirea ambulantei, daca ai cerut ajutorul personalului medical. Daca este o forma usoara de hipertermie, persoana ar trebui sa inceapa sa se simta mai bine in decurs de 30 de minute.

Prognosticul in cazul persoanelor cu insolatie

Cu tratamentul corespunzator, pacientul se poate recupera complet in urma epuizarii termice. O interventie timpurie poate, de asemenea, sa impiedice epuizarea termica sa evolueze si sa duca la insolatie. Nu uita, deci, ca daca ai insolatie, aceasta este o urgenta medicala. Daca insolatia este lasata netratata, ea poate cauza daune grave la nivelul inimii, rinichilor, muschilor si creierului. Riscul unor complicatii grave, printre care si decesul, creste pe masura ce se intarzie administrarea tratamentului.

Cum previi insolatia

Insolatia poate fi prevenita prin respectarea unor reguli simple:

• Hidrateaza-te intens, mai ales atunci cand este foarte cald.

• Nu depune efort fizic intens in bataia razelor de soare, mai ales la orele pranzului.

• Nu consuma alcool sau cofeina, intrucat favorizeaza deshidratarea organismului.

• Daca lucrezi in soare intr-o zi calduroasa, fa pauze dese pentru a te adaposti la umbra si pentru a te hidrata.

• Poarta haine din materiale naturale, care ajuta corpul sa isi regleze temperatura interna.

• Consuma bauturi cu un continut bogat de electroliti, precum cele destinate sportivilor.

• Cu fiecare din sezonul estival, intensitatea razelor ultraviolete (UV) si infrarosii din timpul zilei creste si este indicat sa masori cantitatea radiatiilor pentru ziua respectiva, folosind, de exemplu, o bratara inovativa pe care o porti la mana, cand mergi la plaja, sau un plasture care se aplica pe piele sau imbracaminte, cum este "Sun Meter", care iti arata, prin schimbarea culorii, daca s-a depasit doza zilnica recomandata de radiatii UV.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • NHS Choices - https://www.nhs.uk/conditions/heat-exhaustion-heatstroke/
  • WebMD - https://www.webmd.com/a-to-z-guides/heat-stroke-symptoms-and-treatment#2-4
  • Mayo Clinic - https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heat-stroke/symptoms-causes/syc-20353581
  • WebMD - https://www.webmd.com/children/dehydration-heat-illness#1

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0