Insolatie la copii: cum se manifesta si cand este insolatia o urgenta medicala

Temperaturile extrem de ridicate din perioada verii îi afectează pe bebeluși și pe copiii mici, așa că părinții trebuie să fie extrem de atenți și să recunoască manifestările insolației, pentru ca micuții să nu dezvolte complicații din cauza expunerii îndelungate la soare și a deshidratării.

Insolația este o afecțiune care poate pune viața pacientului în pericol și este considerată o urgență medicală. Dacă observi un adult ori un copil cu posibile simptome de insolație, precum anhidroza (piele uscată care nu transpiră), pielea înroșită, ataxia (probleme cu mișcarea și coordonarea), probleme de echilibru, confuzie sau dezorientare, amețeli, sună la 112 și spune că este nevoie de o ambulanță. 

Cine este la risc de insolație?

Unele persoane, cum ar fi vârstnicii, copiii mici și pacienții care au afecțiuni ale inimii au un risc crescut de insolație, așa că, dacă ești părinte, fii foarte atent la cei mici atunci când îi scoți la plimbare ori atunci când mergeți la plajă ori la munte. Alți factori care cresc riscul de insolație includ consumul de alcool, genul masculin, medicamentele care afectează capacitatea corpului de a regla temperatura, cum ar fi diureticele, sedativele, tranchilizantele sau medicamentele pentru inimă și tensiunea arterială, dar și anumite boli care afectează capacitatea de a transpira, cum ar fi fibroza chistică, precum și o condiție fizică slabă sau neobișnuită cu căldura mare.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Ce înseamnă insolație la copii?

Insolația reprezintă cea mai severă formă a afecțiunilor cauzate de căldură extremă, care are loc când organismul copilului sau al bebelușului nu mai poate să își regleze temperatura internă, din cauza efectelor negative pe care le are căldura prea mare sau umiditatea prea mare de pe urma expunerii la soare.

În general, insolația este caracterizată de înroșirea pielii, de uscarea pielii și de o temperatură mare a corpului, fără ca micuțul să transpire. Deși insolația poate să aibă loc și la adulți, bebelușii și copiii mici sunt cei care au un risc mai mare de a suferi de insolație.

Cauze insolație la copii

Insolația apare atunci când corpul nu se poate răci singur. Hipotalamusul, acea parte a creierului care controlează multe funcții ale corpului, stabilește temperatura corpului. Aproape de 37 grade Celsius. Când corpul primește mai multă căldură decât eliberează, temperatura internă crește peste acest punct de referință. 

Insolația în rândul bebelușilor și copiilor este cauzată de obicei de deshidratarea asociată cu expunerea excesivă la soare. Înainte ca insolația să se dezvolte către o formă mai severă, bebelușii ori copiii mici se confruntă mai întâi cu o formă mai puțin severă a complicațiilor cauzate de căldura extremă, cum ar fi crampele musculare și oboseala cauzată de căldură.

Simptome insolație la copii

La bebeluși și la copiii mici, insolația poate avea numeroase simptome diferite. Simptomele insolației sunt caracterizate de intensificarea ori agravarea unor manifestări, precum cele de mai jos:

  • gură uscată și ochi uscați
  • senzație intensă de sete ori deshidratare
  • urină de o culoare închisă
  • creșterea temperaturii corpului - copilul are febră mare, peste 40,5 grade Celsius
  • piele înroșită, caldă la atingere și uscată
  • vărsături
  • confuzie
  • respirație rapidă
  • nervozitate (copilul este mai irascibil decât în mod normal)
  • lipsă de reacție la stimuli sau șoc

În general, copiii sau bebelușii diagnosticați cu insolație au febră mare, au pielea caldă la atingere ori pielea uscată și se observă că transpirația este absentă. Deoarece insolația la copii este o situație care nu trebuie neglijată, fiind, cum spuneam, o urgență medicală, bebelușii și copiii mici care prezintă semnele incipiente ale unei insolații ori care au semnele unei forme mai ușoare de insolație cauzate de expunerea îndelungată la soare ar trebui să primească imediat îngrijiri medicale.

Cum se mai manifestă insolația la copii?

Lista manifestărilor insolației la cei mici este una lungă, iar părintele trebuie să învețe să le recunoască în timp util:

  • copilul arată de parcă nu se simte bine și pare mai irascibil decât în mod obișnuit
  • pielea este palidă
  • copilul este somnoros
  • copilul mic sau bebelușul are mai puține scutece umede decât în mod normal
  • urina copilului sau bebelușului este închisă la culoare (în mod normal, ar trebui să fie galben-pai)
  • cel mic refuză să bea apă sau să se hrănească la sânul mamei
  • copilul are o senzație sporită de sete (pe măsură ce bebelușul ori copilul devine tot mai slăbit, va bea mai puține lichide)
  • pielea este uscată, gura se usucă, la fel și ochii (cel mic nu are lacrimi atunci când plânge).

Pe lângă semnele și simptomele de mai sus, care indică faptul că micuțul este extenuat din cauza căldurii, insolația poate progresa și pot să apară alte simptome alarmante:

  • creșterea temperaturii corpului
  • înroșirea și încălzirea pielii
  • respirație accelerată
  • vărsături
  • confuzie
  • comă (în această situație, copilul nu răspunde când este atins sau strigat).

Tratament insolație copii

Tratamentul pentru insolație la copii este similar cu cel folosit în cazul adulților. 

  • Mai întâi, este important să duci copilul într-o zonă cu umbră sau într-o clădire cu aer condiționat.
  • Apoi este bine să îndepărtezi hainele strâmte sau straturile prea multe de haine, să îl deschizi pe cel mic la cămașă sau bluză, dacă este prea strânsă pe gât.
  • Este important să răcorești corpul copilului, să folosești un ventilator ori să îi faci baie cu apă nu foarte rece, ci suficient cât să îi răcorească pielea.
  • Încurajează-l pe cel mic să bea apă, pentru că deshidratarea s-a instalat deja.
  • Cere ajutor personalului medical de pe ambulanță.

Complicații ale insolației

Persoanele care fac insolație pot dezvolta complicații precum sindromul de detresă respiratorie acută (SDRA), umflarea creierului, insuficiență renală, insuficiență hepatică, disfuncție metabolică, leziuni ale nervilor, reducerea fluxului de sânge către inimă și alte probleme circulatorii.

Când reprezintă insolația o urgență medicală?

Dacă temperatura copilului ajunge la 40,5 grade Celsius sau mai mult, sau dacă oricare dintre celelalte simptome ale insolației încep să apară la cel mic (cum ar fi absența transpirației, crize convulsive, letargie sau dacă cel mic își pierde cunoștința), sună imediat la 112. La fel ca în cazul adulților, dacă insolația este lăsată netratată, va evolua rapid și ar putea duce chiar la decesul copilului

Cum se pot preveni epuizarea termică și insolația?

Și epuizarea termică, și insolația, sunt tipuri de hipertermie. Epuizarea termică se poate transforma în insolație dacă este lăsată netratată. Ambele pot fi prevenite luând măsuri de precauție atunci când este foarte cald. 

Evită soarele la orele amiezii

Nu sta la soare și încearcă să nu mergi prin soare între orele 11.00 și 15.00. Dacă trebuie neapărat să ieși în căldură, aplică o cremă cu factor de protecție solară (FPS) înainte să ieși din casă, poartă o pălărie și încearcă să mergi pe la umbră. 
Bronzul nu este sănătos - înseamnă că pielea se arde - dar dacă îți place să stai la plajă, nu depăși ora 10-11 dimineața și neapărat folosește loțiuni de plajă cu factor de protecție solară. Dacă ai pielea mai închisă la culoare în mod natural, îți poate fi suficient un FPS 15 sau 20, dar dacă ai pielea mai deschisă la culoare sau foarte albă, ai nevoie de un FPS 30 sau 50.

Evită efortul fizic extrem

Dacă trebuie să lucrezi în soare, asigură-te că porți haine lejere, din bumbac, că ai capul acoperit, că te-ai dat cu cremă cu protecție solară și că iei pauze pentru a sta puțin la umbră și a bea suficientă apă.

Hidratează-te

Când este foarte cald, e indicat să bei apă mai multă decât de obicei. Evită excesul de alcool, cofeină și băuturi acidulate dulci, pentru că acestea te pot deshidrata și mai tare.

Evită mâncărurile fierbinți și picante

Când temperaturile sunt mari, consumă alimente reci, în special salate (preparate din legume crude, leguminoase fierte, carne slabă, brânzeturi slabe, ouă fierte, tofu) și fructe proaspete, cu un conținut ridicat de apă: pepeni, piersici, mere, afine.

Fă un duș sau o baie aproape rece

Pe timpul caniculei, spală-te cu apă aproape rece (dar nu la extrem, deoarece în acest fel ți se va face și mai cald), iar când ești nevoit să stai afară, udă câte o batistă curată cu apă rece și pune-o pe ceafă. 

Ai grijă la temperatura din cameră

Ține ferestrele care sunt expuse la soare închise în timpul zilei, cu draperiile trase, și deschideți-le doar noaptea, când temperatura a scăzut, sau dimineața, cât încă nu este cald și soare. Dacă este posibil, pe timpul verii, mută-te într-o cameră mai răcoroasă pentru dormit. Ventilatoarele electrice pot fi de folos, la fel și aerul condiționat. Obișnuiește-te să stingi luminile neesențiale și echipamentele electrice, deoarece și acestea generează căldură.

Pe termen lung, poate ajuta să izolezi pereții și acoperișul, deoarece acest lucru va ține căldura afară când este foarte cald, respectiv înăuntru când este frig afară.

Ai grijă de copii, bătrâni și bolnavi

Dacă ai în gospodărie copii mici, care nu știu să aibă grijă de ei, precum și persoane în vârstă sau bolnave, asigură-te că sunt ferite de călduri extreme și de statul în soare. Bebelușii, copiii și persoanele în vârstă nu trebuie lăsate singure într-o mașină pe timpul caniculei. Sună la 112 dacă cineva nu se simte bine și ți se pare că are nevoie de ajutor medical rapid.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.


Sursa foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Heat exhaustion and heatstroke
https://www.nhs.uk/conditions/heat-exhaustion-heatstroke/
Cleveland Clinic - Heatstroke
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21812-heatstroke


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0