6 lucruri esentiale pe care trebuie sa le ai in trusa de vacanta

Te pregatesti sa faci bagajul pentru vacanta de vara? Pe langa haine, accesorii si produse cosmetice, te ajutam cu o lista de lucruri esentiale ce nu ar trebui sa iti lipseasca din bagaj, ca sa te poti bucura de o vacanta fara neplaceri legate de sanatate.

Palarie, sapca sau esarfa

Un astfel de accesoriu este extrem de important pentru fiecare membru al familiei. In functie de preferinte, poti folosi o palarie, o sapca sau o esarfa pe care sa o legi in jurul capului. Specialistii ne recomanda insa una dintre primele doua variante, fiindca un bor mai larg sau un cozoroc nu ne protejeaza doar capul, ci si fata, decolteul si umerii.

Iata de ce este atat de important sa porti o palarie atunci cand esti in vacanta:

  • Te protejeaza de insolatie, nu doar pe plaja, ci si atunci cand te plimbi, mergi in drumetii sau stai la terasa, in soare. Insolatia este extrem de neplacuta, si in cazuri mai grave iti poate cauza mari probleme de sanatate.
  • Iti protejeaza fata, ochii, urechile umerii si decolteul de radiatiile UV, reducand astfel riscul de arsuri solare, pete hiperpigmentare si imbatranire prematura.
  • Iti protejeaza parul de soare si de vant, ambele cauze ale unui par uscat, tern, lipsit de stralucire si viata; in plus, soarele poate decolora parul vopsit, asa ca protectia oferita de o palarie te va ajuta sa iti pastrezi culoarea.

Ochelari de soare

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Stiai ca arsurile solare se pot manifesta si la nivelul ochilor? Retina poate fi afectata de o expunere necontrolata la soare. De asemenea, pielea din jurul ochilor este foarte sensibila si expusa unui risc mult mai mare de arsuri.

Ochelarii de soare sunt esentiali pe tot parcursul anului, atat timp cat soarele straluceste pe cer. Este extrem de important sa alegem ochelari de soare de calitate, achizitionati din magazine de profil, fiindca adevarata protectie nu vine doar din faptul ca plasticul lentilei este inchis la culoare. Ochelarii pe care ii purtam trebuie sa aiba cu adevarat filtre UV aplicate pe lentile, altfel ne vom „pacali” si expune unui risc foarte mare. Daca ochelarii de soare pe care ii purtam nu sunt altceva decat un plastic frumos colorat, pupila noastra se va deschide observand cantitatea mai mica de lumina care trece, lasand de fapt mai mult loc luminii sa intre in interiorul ochiului. Iar mai multa lumina vine si cu mai multe radiatii UV periculoase.

Sun Meter

Am afirmat deseori ca protectia solara trebuie sa implice o serie de diferite obiceiuri si accesorii, pentru a ne putea asigura ca este cu adevarat eficienta. Alaturi de palarie, ochelari de soare, haine de protectie si lotiuni speciale cu factor SPF ridicat, trebuie sa folosim dispozitive de monitorizare a radiatiilor UV.

Sun Meter poate fi purtat fie sub forma de bratara, fie ca plasture lipit pe piele sau haine, si masoara cantitatea de radiatii UV la care ne expunem, comportandu-se la fel ca pielea noastra. Prin schimbarea culorii, de la galben la portocaliu si apoi roz, ne anunta cand este cazul sa ne retragem la umbra, fiindca soarele incepe sa devina periculos pentru noi.

Este un instrument la indemana, accesibil ca pret, poate fi purtat de copii si adulti de toate varstele, este rezistent la apa si foarte usor de aplicat. Adauga-l in trusa ta de vacanta si ia-l cu tine in fiecare zi, fie ca mergi la plaja, explorezi orasul sau faci un gratar impreuna cu prietenii.

Trusa de medicamente

Despre trusa de medicamente esentiale in vacanta am scris un articol aici si te invit sa il citesti inainte de a pregati bagajul. Nu implica nimic complicat si te asigura ca te poti descurca, oriunde te afli in lume si la orice ora din zi si din noapte, sa tratezi mici probleme de sanatate.

In principiu, trusa de medicamente pentru vacanta ar trebui sa acopere nevoile in cele mai comune simptome si afectiuni: dureri diverse, greata, balonare, diaree sau constipatie, febra, etc. Desigur, daca simptomele nu cedeaza sau sunt severe, este indicat sa consulti un medic sau sa mergi la un spital local.

Lotiuni cu SPF si crema hidratanta

Vara expunem mai multa piele razelor soarelui, care sunt mai puternice si ne pot afecta pielea in doar cateva minute. In vacanta, rutina de ingrijire a pielii ar trebui sa implice doi pasi:

  • Primul este reprezentat de protectia solara: alege o lotiune speciala in functie de nevoile pielii tale, preferabil cu SPF 30 sau 50, pentru o protectie ridicata. Asigura-te ca aplici lotiunea pe toata suprafata corpului, inclusiv pe urechi, fata, labele picioarelor si maini, intr-un strat generos.
  • Al doilea pas important este hidratarea pielii dupa expunerea la soare. La finalul zilei, dupa un dus prin care elimini excesul de crema cu SPF, nisipul, sarea si praful de pe piele, hidrateaza-ti temeinic pielea printr-un masaj. De altfel, vei observa ca este foarte uscata si ca lotiunea sau crema va intra imediat in piele. O vei ajuta astfel sa se hidrateze si sa se refaca dupa o zi petrecuta in soare, vant si eventual apa sarata sau cu clor.

Protectie impotriva insectelor

Nu in ultimul rand, este important sa ne protejam importiva insectelor. Petrecem mai mult timp afara, de aceea una dintre marile neplaceri din vacanta este sa ne trezim dupa o seara la restaurant sau o noapte racoroasa petrecuta cu geamul deschis, cu intepaturi de tantar sau, si mai rau, de paianjen.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Foloseste spray-uri si lotiuni speciale si trateaza inflamatia cat mai rapid daca intepatura s-a produs deja, pentru a evita mancarimile si semnele.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0