Osteoscleroza: cauze, simptome & tratament

Osteoscleroza este afectiunea foarte rara care apare in urma cresterii dentistatii osoase. Acest lucru se poate petrece atat din cauza ca densitatea osoasa este sporita din diferite cauze, cat si pentru ca reabsorbtia osoasa este deficitara.

Atunci cand densitatea osoasa este sporita, oasele isi pierd complet flexibilitatea, devenind predispuse fracturilor osoase. De asemenea, apar si durerile cauzate de sporirea densitatii la nivelul oaselor.

Cauze osteoscleroza

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista mai multe cauze care pot declansa aparitia osteosclerozei.

Osteopetroza, care poarta si denumirea de “boala oaselor de marmura”, este un sindrom care presupune incapacitatea organismului de a reabsorbi oasele atunci cand e nevoie. Toate oasele din corp contin doua tipuri de celule: osteoblaste si osteosclaste. In timp ce osteoblastele ajuta la constructia osoasa, sporindu-le densitatea, osteoclastele sunt cele care distrug straturile osoase, facandu-le sa isi piarda din densitate. Concret, osteosclastele (n.r. celulele din sange care au rolul de a distruge un strat vechi al oaselor, pe masura ce unul nou este depus) nu functioneaza asa cum ar trebui, iar oasele nu sunt reabsorbite in caz de osteopetroza.

Hipervitaminoza D este o alta conditie care predispune la osteoscleroza. Aceasta hipervitaminoza apare atunci cand in organism sunt depozite de vitamina D mai mari decat are organismul nevoie.

Osteoscleroza poate fi si editara, dar poate sa apara si din cauza unor alte afectiuni precum: cancerul la san cu metastaze, cancerul la prostata metastaziat, hipoparatiroidism, sindromul Schnitzler ori ostomielita cronica.

Simptome osteoscleroza

Printre simptomele osteosclerozei se numara:

  • Fracturi osoase frecvente
  • Dureri osoase
  • Hipocalcemie
  • Probleme de vedere
  • Probleme cu auzul

Uneori, osteoscleroza poate produce anemie severa din cauza ca afectiunea impiedica maduva sa produca celulele rosii ale sangelui.

 

 

Diagnosticare osteoscleroza

Osteoscleroza poate fi identificata cu ajutorul unei simple radiografii. Radiografiile sunt, de asemenea, folosite in mod regulat pentru observarea evolutiei osoase in caz de osteoscleroza.

Tratament osteoscleroza

Exista mai multe variante de tratament in cazul osteosclerozei, insa medicul il va alege pe cel mai potrivit in functie de simptomele fiecarui pacient. Este important ca pacientul sa inteleaga ca aceasta conditie nu poate fi vindecata, tratamentul fiind folosit pentru ameliorarea simptomelor resimtite de catre pacient.

Din cauza densificarii osoase, pacientul care sufera de osteoscleroza poate avea dureri osoase severe. Calmantele sunt adesea folosite pentru ameliorarea durerilor de oase.

Osteoscleroza nu este o boala propriu-zisa, ci mai degraba o conditie care predispune la restructurare osoasa si la fracturi.

Este foarte important ca aceasta conditie sa fie depistata si tratata cum se cuvine, pentru reducerea riscurilor pe care le presupune.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0