Osteoporoza: Ce este? Simptome si Tratament

Despre osteoporoză

- Ce este osteoporoza

- Simptomele osteoporozei

- Tipuri de osteoporoză

- Cauzele osteoporozei

- Cum se stabilește diagnosticul de osteoporoză

Tratarea osteoporozei

- Tratamente naturiste pentru osteoporoză

- Tratament medicamentos pentru osteoporoză

- Tratament chirurgical pentru osteoporoză

- Tratament kinetoterapeutic pentru osteoporoză

Prevenirea osteoporozei

- Dieta echilibrată

- Expunerea controlată la soare

- Rolul mișcării și al unei vieți active în prevenirea osteoporozei

- Efectele alcoolului și tutunului în apariția osteoporozei

- Amenajarea locuinței pentru prevenirea căderilor și alunecărilor

- Efectuarea controalelor regulate de screening

 

Despre osteoporoză

Osteoporoza este afecțiune caracterizată de pierderea densității osoase. Astfel, oasele devin fragile și sunt predispuse fracturilor. Osteoporoza este cunoscută și sub denumirea de oase poroase

Ce este osteoporoza

Osteoporoza determină pierderea densității osoase și apare atunci când structurile osoase vechi nu sunt înlocuite cu unele noi. Această afecțiune afectează atât femeile, cât și bărbații, însă femeile sunt mai predispuse osteoporozei, mai ales după instalarea menopauzei.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC
 

Simptomele osteoporozei

În primele stadii ale bolii, osteoporoza nu se manifestă prin simptome. Însă pe măsură ce oasele sunt mai afectate de osteoporoza, apar semne și simptome specifice, care nu trebuie neglijate. Printre acestea se numără:

Scăderea în înălțime

Pacienții care suferă de osteoporoza înregistrează scădere semnificativă a densității osoase, care îi poate face să scadă în înălțime pe măsură ce boala avansează.

Modificarea posturii

Din cauza restructurării osoase cauzate de pierderea densității oaselor, și postura corpului poate înregistra modificări.

Durerile de spate

Durerile de spate pot și ele să apară ca simptom al osteoporozei.

Fracturile osoase

Densitatea osoasă redusă, specifică osteoporozei, poate cauza fracturi osoase frecvente. Acesta este un semnal de alarmă și nu trebuie neglijat nici de către medici, dar nici de către pacienți. Pacienții în vârstă au de-a face, în mod deosebit, cu fracturile osoase frecvente din cauza osteoporozei.

Retragerea gingiilor

Gingiile tale se pot retrage dacă maxilarul are parte de pierderi osoase. 

Forța de prindere mai slabă

Într-un studiu efectuat pe femeile aflate în postmenopauză, cercetătorii au descoperit că strângerea de mână a fost legată de densitatea minerală osoasă scăzută 1. În plus, puterea de prindere mai mică poate crește riscul de cădere.

Unghiile slabe și fragile

Rezistența unghiilor are legătură cu sănătatea oaselor. Dar ar trebui să iei în considerare și alți factori care pot afecta unghiile, cum ar fi expunerea la temperaturi foarte calde sau reci, utilizarea regulată a unui agent de îndepărtare a lacului de unghii.

Tipuri de osteoporoză

În funcție de momentul și cauzele apariției osteoporozei, această afecțiune poate fi împărțită în două categorii: osteoporoza primară și osteoporoza secundară.

Osteoporoza primară

Osteoporoza primară este asociată cu procesul natural de îmbătrânire. Estrogenul și progesteronul sunt doi hormoni care joacă un rol important în reglarea densității osoase. Estrogenul controlează osteoclastele (n.r. celulele care îndepărtează structurile osoase vechi), în timp ce progesteronul influențează activitatea osteoblastelor (n.r. celulele responsabile cu formarea unor noi structuri osoase). Pe măsură ce înaintăm în vârstă, nivelul acestor hormoni din organism scade.

Osteoporoza secundară

Osteoporoza secundară este cauzată de o afecțiune care împiedică regenerarea osoasă. Printre aceste afecțiuni se numără: diabetul, sindromul Cushing, hiperparatiroidismul ori scorbutul.

Cauzele osteoporozei

Oasele sunt într-o continuă regenerare – structuri osoase noi sunt formate în permanență, în timp ce structuri osoase vechi sunt reabsorbite. În tinerețe, organismul formează structuri osoase noi mai rapid decât le distruge pe cele vechi, de aceea masa osoasă crește. Însă după împlinirea vârstei de 20 de ani, acest proces încetinește. În momentul în care reabsorbția osoasă se petrece mai repede decât formarea unor noi formațiuni osoase, oasele capătă un aspect poros și se instalează osteoporoza. Există o serie de factori care contribuie la apariția osteoporozei.

Vârsta

Pe măsură ce înaintăm în vârstă, riscul de osteoporoza devine din ce în ce mai mare pentru că organismul nu poate menține un echilibru între formarea unor noi structuri osoase și absorbția celor vechi.

Intervențiile chirurgicale

Intervențiile chirurgicale, mai ales după o anumită vârstă, pot avea un impact asupra densității osoase.

Fracturile

Fracturile repetate pot indica un risc crescut de osteoporoză din cauza că oasele tale sunt, în mod evident, fragile.

Alimentația săracă în calciu și vitamina D

O dietă săracă în calciu și în vitamina D poate afecta densitatea osoasa, mărind riscul de osteoporoză. Calciul joacă un rol important în menținerea masei osoase, în timp ce vitamina D ajută organismul să îl absoarbă.

Tulburări hormonale sau endocrine

Dereglările de natură hormonală din organism pot, de asemenea, să contribuie la pierderea densității osoase, mărind riscul de osteoporoză. Mai mulți hormoni contribuie la reglarea densității osoase, printre care și hormonii paratiroidieni ori hormonii de creștere. Bolile cronice endocrine (precum hipertiroidism și hiperparatiroidism), bolișe inflamatorii cronice (de exemplu spondilita anchilozantă, poliartrita reumatoidă), bolile digestive (precum sindromul de malabsorbție), tratamentele îndelungate cu cortizon contribuie și ele la apariția osteoporozei. Dar și unele boli cronice precum artrita reumatoidă cresc riscul pacientului de a face osteoporoză.

Sedentarismul

Și stilul de viață sedentar pune sănătatea osoasă a pacientului în pericol, crescând riscul de osteoporoză.

Fumatul și alcoolul

Fumatul este nesănătos pentru oase. Pentru a reduce riscul de osteoporoză și fracturi ai face bine să renunți la fumat. Și alcoolul consumat în exces poate favoriza slăbiciunea osoasa și fracturile repetate.

Anumite medicamente

Unele medicamente pot crește, de asemenea, riscul de a dezvolta osteoporoză, inclusiv:

  • steroizi - atunci când sunt administrați mai mult de 3 luni
  • terapie antiandrogenică - medicamente care blochează funcționarea testosteronului și care sunt uneori utilizate pentru a trata cancerul de prostată
  • inhibitori de aromatază - medicamente care blochează producerea și funcționarea estrogenului și care sunt uneori utilizate pentru a trata sau preveni cancerul ovarian sau de sân
  • terapia de substituție cu hormoni tiroidieni – care poate fi un factor de risc atunci când este utilizată o perioadă lungă de timp
  • medicamente antidepresive  
  • inhibitori ai pompei de protoni (IPP) — medicamente care fac acidul din stomac mai puțin acid
  • medicamente antipsihotice - unele medicamente utilizate în boli mintale, cum ar fi schizofrenia
  • medicamente antiepileptice - unele medicamente utilizate pentru controlul epilepsiei

Alte cauze posibile ale osteoporozei 

Există și alte posibile cauze ale osteoporozei, printre care și anumite tratamente medicamentoase precum cele pe bază de corticosteroide, care pot reduce densitatea osoasă crescând riscul de osteoporoză.

Aportul redus de calciu din alimentație și deficitul de vitamina D reprezintă, de asemenea, factori de risc pentru apariția osteoporozei. Osul reprezintă principalul rezervor de calciu al organismului, iar calciul și vitamina D sunt două elemente foarte importante care intervin în mod normal în reglarea echilibrului dintre formarea osoasă, pe de o parte, și degradarea osoasa, pe de altă parte. 
În acest sens se recomandă o alimentație echilibrată, în care să se regăsească produsele lactate, peștele, fructele și legumele proaspete.

Cum se stabilește diagnosticul de osteoporoză

Osteoporoza este o afecțiune care se diagnostichează în urma unei analize simple și nedureroase – osteodensitometria. Această metodă de diagnosticare determină densitatea osoasă prin scanarea întregului corp. Înainte de această analiză însă, medicul va verifica dacă există motive de îngrijorare cu privire la densitatea osoasă a pacientului. Screeningul pentru osteoporoză este recomandat pentru orice femeie de peste 65 de ani, precum și pentru bărbații de peste 70 de ani.

Examenul clinic și anamneza pacientului

Examenul clinic și anamneza pacienului permit medicului să afle dacă există sau nu motive de îngrijorare.

Testele imagistice – testul DEXA

Recomandările Experților DOC

Testul DEXA este cel mai des folosit test imagistic pentru diagnosticarea osteoporozei. Acest test măsoară densitatea osoasă cu ajutorul razelor X. Nu este un test dureros, iar rezultatele sale sunt extrem de precise.

Testele de sânge și urină

Testele de sânge și urină sunt adesea folosite pentru ca medicul să observe dacă există vreo afecțiune care determină pierderea densității osoase.

Tratarea osteoporozei

Tratamentul pentru osteoporoză nu poate vindeca această afecțiune, însă poate împiedică pierderea densității osoase și poate preveni fracturile.

Tratamente naturiste pentru osteoporoză

Există o serie de tratamente naturiste care pot fi de ajutor în tratarea osteoporozei. De pildă, tinctura de lemn-dulce conține fitoestrogeni (n.r. hormoni naturali) care ajută organismul să asimileze calciul și contribuie la menținerea densității osoase. Se recomanda 1 linguriță de tinctură de lemn-dulce diluată în apă, de trei ori pe zi pentru tratarea osteoporozei. Trifoiul negru este, de asemenea, folosit în tratarea osteoporozei. Acesta conține compuși asemănători estrogenului, care ajută la menținerea densității osoase. Soia conține izoflavoni, compuși similari estrogenului, care ajută la protejarea oaselor și împiedică pierderea densității acestora.

Tratament homeopat

Și tratamentele homeopate sunt folosite în tratarea osteoporozei. Tratamentul homeopat reglează dezechilibrele interne care împiedică procesul de formare a noilor structuri osoase. Tratamentul homeopat pentru osteoporoză este natural și nu declanșează reacții adverse.

Acupunctura

Acupunctura poate fi folosită pentru sporirea densității osoase. Studiile publicate în Jurnalul Clinic de Acupunctură de peste Ocean arată cum acupunctura și plantele medicinale pot reduce durerea și alte simptome cauzate de osteoporoză. De asemenea, acupunctura poate favoriza menținerea densității osoase.

Masaj terapeutic

Masajul terapeutic poate fi de ajutor pacienților cu osteoporoză, ameliorându-le acestora durerile. Pacienților cu osteoporoză li se poate face doar masajul cu mișcări blânde, care nu le pune în pericol oasele. Așadar, aceștia nu se pot lăsa pe mâna unui amator atunci când își doresc un masaj, ci trebui să apeleze la un specialist.

Reflexoterapie

Specialiștii în reflexoterapie susțin că această terapie alternativă poate încetini procesul de pierdere a densității osoase. Prin reflexoterapie se reglează procesul de reconstrucție osoasă.

Tratament fitoterapeutic

Tratamentul fitoterapeutic implică folosirea unor plante medicinale pentru tratarea, dar și pentru prevenirea anumitor afecțiuni, printre care și osteoporoza. Ceaiul de coada-calului, cel de salvie, precum și ceaiul verde sunt câteva exemple de remedii eficiente în tratarea osteoporozei ori în împiedicarea evoluției acestei afecțiuni. Înainte de a apela la vreun tratament naturist, discută cu medicul curant. Unele dintre aceste ceaiuri pot interacționa cu medicamentele pe care le iei.

Tratament medicamentos pentru osteoporoză

Tratamentul medicamentos pentru osteoporoză este adesea pe bază de biofosfanați.

Medicamente pentru osteoporoză

Printre medicamentele prescrise pentru tratarea osteoporozei se numără: acidul alendronic, acidul risedronic, acidul ibandronic și acidul zoledronic.

Medicamentele convenționale cu efecte secundare ale pierderii osoase includ glucocorticoizi sintetici, cum ar fi acestea, inhibitori de aromatază precum acestea, utilizați pe scară largă de pacienții cu cancer de sân.

Până în prezent, una dintre cele mai comune modalități de a preveni pierderea osoasă este să iei medicamente pe bază de rețetă; cu toate acestea, numai pacienții cu afecțiuni severe de pierdere osoasă ar trebui să ia în considerare tratamente cu medicamente. De obicei, schimbarea stilului de viață sănătos este o modalitate mai durabilă și mai naturală de a îmbunătăți masa osoasă.

Tratamentele convenționale pentru osteoporoză includ bifosfonați, cum ar fi alendronat, anticorpi precum denosumab și medicamente hormonale, cum ar fi modulatorii selectivi ai receptorilor de estrogen (SERM).

Dacă aceste opțiuni nu au un impact pozitiv, medicul poate sugera terapia hormonală. Terapia hormonală este de obicei folosită la femeile aflate la menopauză pentru a le ajuta să mențină nivelul de estrogen. Medicamentul hormonal este cel mai adesea administrat sub formă de pastilă sau plasture și utilizat o dată sau de două ori pe săptămână.

Efectele adverse ale tratamentelor pentru osteoporoză

Un mare dezavantaj al tratamentului medicamentos pentru osteoporoza constă în faptul că acesta are o serie de efecte adverse printre care: durerile abdominale, greață și arsurile gastrice. Dacă sunt administrate sub formă injectabilă, medicamentele pentru tratarea osteoporozei pot avea efecte adverse precum: febră, durerile de cap și durerile musculare. Terapia cu estrogen este uneori folosită pentru împiedicarea pierderii densității osoase, precum și pentru încetinirea evoluției osteoporozei.

Terapii moderne pentru osteoporoză

Terapiile moderne pentru tratarea osteoporozei se concentrează pe fortificarea oaselor și mușchilor. Orteza pentru coloana vertebrală poate reduce durerile cauzate de osteoporoză și poate preveni, totodată, fracturile. Suplimentele cu vitamina D și calciu sunt, de asemenea, folosite în terapiile moderne de tratare a osteoporozei. Există și tratamente medicamentoase care stimulează reconstruirea osoasă. Printre acestea se numără și medicamentele pe bază de teriparatidă.

Tratament chirurgical pentru osteoporoză

Fracturile grave cauzate de osteoporoză se tratează, de regulă, prin intervenție chirurgicală. În general, fracturile cauzate de osteoporoză apar la nivelul șoldurilor, coloanei vertebrale și a încheieturilor. Pacienții de peste 65 de ani care suferă de osteoporoză au adesea nevoie de o operație la nivelul șoldurilor, din cauza unei fracturi de șold. 

Tipul de intervenție chirurgicală este stabilit în funcție de gravitatea situației. Poate fi vorba despre o intervenție chirurgicală în cadrul căreia se va fixa șoldul cu ajutorul unor implanturi metalice (șuruburi sau plăci), de hemiartroplastie (n.r. înlocuirea articulației) sau de înlocuirea șoldului cu o proteză.

Și fracturile coloanei vertebrale cauzate de osteoporoză sunt tratate cu ajutorul unei intervenții chirurgicale precum vertebroplastia. Fracturile de la nivelul încheieturilor mâinilor sunt adesea întâlnite la femeile de peste 75 de ani care suferă de osteoporoză.

Tratament kinetoterapeutic pentru osteoporoză

Tratamentul kinetoterapeutic este recomandat în caz de osteoporoză, întrucât oasele sunt mai rezistente și mai flexibile dacă pacientul practică exerciții fizice. Bineînțeles, este recomandat ca pacientul să nu își forțeze corpul atunci când practică exerciții întrucât se poate alege cu fracturi. De aceea, este recomandată kinetoterapia pentru fortificarea musculaturii și a oaselor, nu orice tip de activitate sportivă.

Prevenirea osteoporozei

Osteoporoza poate fi prevenită prin împiedicarea pierderii densității osoase și prin menținerea oaselor puternice.

Dieta echilibrată

Adoptarea unei diete echilibrate este importantă pentru menținerea densității osoase. Vitaminele și mineralele joacă un rol esențial în menținerea sănătății oaselor. 

Alimente ce conțin calciu și vitamina D

Pentru prevenirea osteoporozei, este important să se adopte o dietă bogată în calciu și vitamina D, care să mențină oasele sănătoase. Calciul se regăsește în următoarele alimente: produse lactate sărace în grăsimi, alimente fortificate cu calciu precum tofu sau laptele de soia, varza Kale, broccoli, sardinele și somonul. Vitamina D se regăsește în peștele gras precum somonul, tonul și macroul, în brânză, gălbenuș și alimentele fortificate cu vitamina D precum cerealele sau laptele vegetal.

Suplimentele alimentare

Și suplimentele alimentare de calciu și vitamina D pot fi folosite pentru menținerea sănătății osoase și pentru prevenirea osteoporozei.Institutul Național de Artrită, Boli Musculo-scheletale și de Piele (NIAMS) recomandă bărbaților cu vârsta între 19 și 70 de ani să ia 1.000 mg de calciu pe zi (1.200 pentru femei). Institutul recomandă, de asemenea, un aport de vitamina D de 600 de unități internaționale (UI) pe zi pentru oricine are sub 70 de ani. Cu cât îmbătrânești, cu atât este mai mare aportul sugerat (800 UI pentru 70+). Aceste cifre pot fi greu de obținut doar din dietă. Prin urmare, suplimentele și vitaminele sunt o soluție rapidă și ușoară.

Suplimentele de calciu trebuie luate în doze mai mici (500 mg), de mai multe ori pe parcursul zilei. Cel mai bun moment pentru a lua un supliment de calciu este în timpul mesei, deoarece acestea sunt mai bine absorbite atunci când sunt luate cu alimente.  

Cele mai comune surse de vitamina D includ lumina soarelui, dieta și suplimentele. Deoarece dieta și timpul petrecut la soare pot varia cu ușurință, suplimentele oferă o alternativă excelentă. 
Specialiștii recomandă să nu iei mai mult de 4.000 UI pe zi  în cazul adulților, cu excepția cazului în care medicul recomandă altceva. Dacă intenționezi să iei suplimente de calciu și vitamina D, cel mai mai vine ar fi să le iei împreună la aceeași masă, în fiecare zi.

Expunerea controlată la soare

Expunerea controlată la soare contribuie, de asemenea, la menținerea oaselor sănătoase datorită vitaminei D produse în urma expunerii la razele soarelui. O expunere la soare de 15-30 de minute pe zi, la ore adecvate, câteva zile pe săptămână este suficientă. 

Rolul mișcării și al unei vieți active în prevenirea osteoporozei

Așa cum mușchii sunt fortificați prin exerciții fizice, și oasele pot fi fortificate prin aceeași metodă. Activitățile sportive de intensitate moderată pot preveni osteoporoza dacă sunt practicate cu regularitate.

Exerciții fizice recomandate pentru prevenirea osteoporozei

Printre activitățile fizice care pot contribui la prevenirea osteoporozei se numără:
• Aerobicul
• Mersul
• Joggingul
• Yoga
• Înotul
• Tai-chi
• Tenisul

Exerciții fizice și sporturi ce pot crește riscul de apariție a osteoporozei

Exercițiile fizice și sporturile foarte solicitante, care prezintă risc mare de accidentare și fracturi (schi, sporturi de contact) pot contribui la mărirea riscului de osteoporoză.

Efectele alcoolului și tutunului în aparitia osteoporozei

Alcoolul și tutunul consumate în exces pot crește riscul de a face osteoporoză. Fumul de țigară reduce densitatea osoasă și crește riscul de fracturi. Mai mult decât atât, fumatul cauzează dezechilibre hormonale în organism, care la rândul lor cresc riscul de osteoporoză. Alcoolul consumat în exces contribuie și el la pierderea densității osoase și poate favoriza apariția osteoporozei.

Amenajarea locuinței pentru prevenirea căderilor și alunecărilor

În cazul persoanelor vârstnice, care suferă de osteoporoză, este recomandat să se amenajeze locuința astfel încât căzăturile, alunecările sau orice alte accidente să fie prevenite. Un accident banal poate cauza o fractură serioasă unui pacient care suferă de osteoporoză.

Efectuarea controalelor regulate de screening

Controalele regulate de screening sunt recomandate după împlinirea vârstei de 65 de ani în cazul femeilor, dar nici bărbații în vârstă nu ar trebui să neglijeze screeningul. În cazul femeilor, riscul de osteoporoza crește considerabil după ce trec șapte ani de la instalarea menopauzei.
 
Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
1 Studiul „Low Grip Strength is a Strong Risk Factor of Osteoporosis in Postmenopausal Women”, Orthop Surg. 2018 Feb;10(1):17-22. doi: 10.1111/os.12360. Epub 2018 Feb 12., Yi-Zhong Li, Hua-Feng Zhuang, Si-Qing Cai, Chang-Kun Lin, Pei-Wen Wang, Li-Sheng Yan, Jin-Kuang Lin, Hai-Ming Yu 
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29430846/
National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Diseases - Calcium and Vitamin D: Important at Every Age
https://www.bones.nih.gov/health-info/bone/bone-health/nutrition/calcium-and-vitamin-d-important-every-age
National Osteoporosis Foundation - Bone DensityExam/Testing 
https://www.nof.org/patients/diagnosis-information/bone-density-examtesting/
The American College of Obstetricians and Gynecologists
https://www.acog.org/Patients/FAQs/Osteoporosis?IsMobileSet=false#some
Bone Health & Osteoporosis - Evaluation of Bone Health/Bone Density Testing
https://www.bonehealthandosteoporosis.org/patients/diagnosis-information/bone-density-examtestin/
Centers for Disease Control and Prevention - Osteoporosis
https://www.cdc.gov/nchs/fastats/osteoporosis.htm

 


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0