Ce medicamente putem lua pentru durerile de spate

Tratamentul medicamentos poate reduce atat durerile lombare, cat si spasmele musculare din zona spatelui la unii pacienti. De multe ori, insa, tratamentul medicamentos este mai eficient daca este asociat cu terapii alternative precum kinetoterapia sau compresele cu gheata.

Medicul este cel care prescrie tratamentul medicamentos, in functie de afectiunea care sta la baza durerilor din zona lombara. Medicamentele vor fi prescrise in functie de simptomele pacientului, durata si intensitatea durerilor, precum si starea de sanatate a acestuia.

In general, medicamentele recomandate in tratarea durerilor de spate sunt:

Acetaminofenul (n.r. paracetamol) – acetaminofenul poate ameliora durerile de intensitate moderata din zona lombara. Acesta se poate lua fara prescriptie medicala, insa e recomandat sa se citeasca prospectul si sa nu se administreze pentru o perioada indelungata. Este important de mentionat ca acetaminofenul nu reduce procesul inflamator din organism, ci reduce doar durerea.

 

Medicamente nesteroidiene – medicamentele din aceasta clasa (ibuprofen, aspirina) au efect analgezic si antiinflamator. Acestea pot fi folosite pentru ameliorarea durerilor lombare. Medicamentele nesteroidiene sunt antiinflamatoare.

Relaxantele musculare – medicamentele din clasa relaxantelor musculare sunt de ajutor atunci cand apar spasme musculare asociate cu durerea de spate. Din pacate, insa, acestea au efecte adverse precum starea accentuata de somnolenta.

 

Citeste si Durerea de spate: cauze, simptome si tratament

 

 
 

Analgezicele opiacee – aceste medicamente sunt extrem de puternice si sunt folosite numai in cazul in care niciun alt medicament nu a avut efect in tratarea durerilor lombare. Acestea se pot lua numai la recomandarea medicului si tratamentul nu dureaza, in general, mai mult de 1-2 saptamani.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Antidepresivele – unele medicamente antidepresive au efecte si in tratarea durerilor cronice, asa ca pot fi recomandate de medic pentru ameliorarea durerilor de spate. Daca durerea de spate “se lasa” pe picior, tratamentul cu antidepresive ar putea ameliora durerile in cateva saptamani.

 
 

Injectiile pe baza de steroizi – unii medici recomanda asemenea injectii in tratarea dorsalgiei joase, insa studiile facute in domeniu nu au confirmat inca eficienta acestora.

Cremele cu efect antiinflamator sau cu efect relaxant asupra muschilor – aceste creme sunt in special recomandate in caz de tensiune sau intindere musculara. Cremele antiinflamatoare pot fi achizitionate si folosite fara recomandarea medicului. Efectul acestora este imediat, insa, din pacate nu este de durata – in general, durerea revine dupa ce efectul cremei dispare.

Medicamentele actioneaza diferit de la un organism la altul. E posibil ca un tratament foarte eficient, de obicei, sa nu dea roade in cazul unui pacient si sa fie necesara inlocuirea acestuia.

Ideal ar fi ca tratamentul medicamentos pentru durerile lombare sa nu fie unul de durata, iar dupa calmarea episodului dureros, pacientul sa foloseasca o serie de strategii pentru a preveni reaparitia durerilor de spate.

Tratamentul medicamentos pentru durerile lombare, administrat pe perioade indelungate, poate avea o serie de efecte adverse, incepand de la dereglari de natura gastrointestinala, pana la ulcer stomacal sau afectiuni renale ori hepatice. Un alt efect nedorit al medicamentelor care calmeaza durerile lombare consta in inducerea dependentei.

Totodata, este extrem de important ca pacientul sa informeze medicul sau farmacistul cu privire la afectiunile de care sufera, intrucat unele afectiuni cronice nu sunt compatibile cu anumite substante din medicamentele ce pot fi folosite pentru tratarea durerilor de spate.

Este important ca pacientul sa mearga la medic imediat ce se confrunta cu durerile lombare, pentru a primi diagnosticul si tratamentul de care are nevoie. La recomandarea medicului, pacientul poate folosi terapii combinate precum fizioterapia, kinetoterapia, acupunctura sau terapia cu comprese calde si reci.

Terapiile alternative precum masajul terapeutic sau acupunctura pot ajuta unii pacienti sa scape de durerile lombare. Peste 11 studii facute de cercetatorii de peste Ocean, care au folosit un esantion de 1100 de pacienti cu dureri lombare, au scos la iveala faptul ca acupunctura poate fi mai eficienta chiar si decat antiinflamatoarele nesteroidiene in tratarea durerilor lombare.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

 

Sursa foto: Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0