Mit si adevar despre implanturile mamare

In societatea actuala, exista multe prejudecati si curente de opinie, uneori la marginea adevarului, legate de implanturile mamare. Astazi, interventia de marire a sanilor nu mai este considerata un lux si numeroase femei si-o pot permite. Mai mult, implanturile mamare sunt folosite, in unele cazuri, in cazul pacientelor care au supravietuit cancerului de san. Ne raspunde la cateva intrebari doamna Dr. Ina Petrescu, Medic Primar Chirurgie Plastica - Microchirugie Reconstructiva.

Multe persoane, atunci cand se vorbesc despre marirea sanilor cu implanturi mamare, automat se refera la staruri din showbiz care au optat pentru implanturi mari si exagerat de mari. Cine recurge la aceste operatii?

Dr. Ina Petrescu: Cele mai multe operatii de augmentare mamara le fac femeile care au nascut, sunt in jurul varstei de 34 ani, iar sanii au suferit un proces de scadere considerabila a volumului. Majoritatea femeilor nu opteaza pentru implanturi mari si, in general, isi doresc restabilirea volumului pierdut dupa alaptare.

De asemenea, exista numeroase cazuri in care glanda mamara se dezvolta insuficient, situatie denumita hipotrofie mamara, iar atunci doar unul din sani se dezvolta mai putin, creand aspectul de asimetrie mamara. In aceste cazuri, marirea sanilor cu ajutorul implanturilor mamare este o necesitate, avand ca rezultat imbunatatirea formei, volumului si a simetriei sanilor, cu impact spectaculos asupra increderii in sine si asupra starii de bine.

Implanturile pot impiedica alaptarea?

Dr. Ina Petrescu: Fals! Implanturile se introduc fie sub muschiul pectoral, fie sub glanda mamara, printr-o mica incizie localizata in santul submamar. Este bine de stiut ca, in situatia in care alaptati avand deja implanturi mamare, este posibil ca in viitor sa fie necesar un lifting suplimentar al sanilor. Insa daca va decideti sa aveti un bebelus in viitorul apropiat, atunci este bine sa amanati pana dupa nastere.

Implanturile trebuie schimbate la fiecare 10 ani?

Dr. Ina Petrescu: Am cunoscut femei care aveau implanturi mamare de peste 30 de ani si se simteau foarte bine cu ele. Nu exista o data fixa la care implanturile trebuie schimbate, iar ecografia sau mamografia anuala obligatorie pentru glanda mamara evalueaza foarte usor si starea invelisului implantului.

Implanturile cu silicon se rup adesea si astfel pot produce cancerul mamar?

Dr. Ina Petrescu: Astazi producatorii de implanturi cu silicon testeaza protezele, supunandu-le unei forte de 25 de ori mai mare fata de cea a unei mamografii standard. Desi exista riscul de ruptura dupa 10 ani, aceasta este mai degraba exceptia decat regula. Numeroasele studii clinice efectuate nu au demonstrat o legatura intre aparitia cancerului mamar si implanturi.

Operatia de marire a sanilor este foarte durereoasa si recuperarea este dificila?

Dr. Ina Petrescu: Este bine cunoscut faptul ca pragul durerii este diferit de la o persoana la alta. Interventia se efectueaza sub anestezie generala si dureaza aproximativ 2 ore, iar durerea postoperatorie este combatuta cu medicamente specifice. Cele mai multe paciente descriu durerea ca avand intensitate medie si durata de 1-2 zile. Reintoarcerea la serviciu se face dupa 7 zile, dupa 3 saptamani se pot face exercitii fizice care implica partea inferioara a corpului - mers pe banda sau bicicleta eliptica, iar dupa 6 sapatamani, exercitiile pot include si partea superioara a corpului.

 
 

 

 

Aspectul sanilor mariti cu ajutorul implanturilor cu silicon nu este unul natural?

Dr. Ina Petrescu: Existenta unei palete largi de implanturi mamare atat ca forma (rotunde sau anatomice), consistenta a gelului siliconic, diverse dimensiuni face posibila alegerea celui mai bun implant potrivit particularitatilor unice ale fiecarei femei. Mii si mii de femei nu ar fi ales sa faca aceasta operatie daca rezultatele nu ar fi fost pe masura asteptarilor, si anume sani cu aspect si senzatie naturale. Insa totdeauna rezultatele vor fi conditionate de forma, volumul, marimea si simetria sanilor initiali.

Implanturile cu volum mai mare au un aspect mai atractiv, iar silueta este mult evidentiata?

Dr. Ina Petrescu: Asteptarile realiste sunt foarte importante intotdeauna cand va doriti o interventie estetica. Cu ajutorul implanturilor mamare, se pot obtine imbunatatiri remarcabile in cazul sanilor mici, a celor cu asimetrii importante, a sanilor care si-au pierdut fermitatea fie dupa pierderea masiva in greutate, dupa alaptat, sau in cazul restabilirii volumului dupa indepartarea glandei mamare afectate de un neoplasm.

Implanturile cu volum mai mare sunt necesare persoanelor inalte si cu toracele bine dezvoltat, in timp ce femeile minione vor avea o povara importanta de suportat. Este adevarat ca un bust mai mare va accentua talia si forma soldurilor va fi mai bine conturata, insa standardele ideale greu pot fi atinse.

Stiai ca...?

Folosirea unui implant pentru a reconstrui sanul necesita o procedura chirurgicala mai putin invaziva decat reconstructia mamara cu tesut propriu (autolog), deoarece operatia implica doar zona pieptului (si nu si un loc de unde se doneaza/recolteaza tesut)? Chiar si asa, reconstructia mamara poate necesita mai multe interventii. De asemenea, ea poate sa necesite operatii suplimentare in viitor, deoarece implanturile se pot uza, iar pacienta poate dezvolta alte probleme din cauza tesutului cicatricial din preajma implantului.

Poti avea operatia de reconstructie mamara (folosindu-se un implant) in acelasi timp cu mastectomia (este vorba de reconstructie imediata), poti face aceasta operatie dupa mastectomie si dupa alte tratamente (este numita reconstructie amanata) sau poti poti discuta cu medicul tau despre abordarile care implica o parte a chirurgiei reconstructive efectuata in acelasi timp cu mastectomia, iar o alta etapa a reconstructiei sanului care poate fi facuta dupa mastectomie (este vorba de reconstructie imediata amanata).

Stiai ce este reconstructia sanului?

Multe femei care au trecut printr-o operatie de mastectomie (operatie prin care se indeparteaza chirurgical intregul san pentru a trata sau pentru a preveni cancerul mamar) au optiunea de a li se reconstrui forma sanului care a fost extirpat.

Femeile care aleg reconstructia mamara pentru a-si recapata sanul au mai multe optiuni in acest sens. Sanii pot fi reconstruiti folosindu-se implanturi (saline sau cu silicon) sau, pe de alta parte, pot fi reconstruiti folosindu-se tesut propriu (autolog), care este un tesut recoltat din alta parte de pe corpul pacientei. Uneori, pentru reconstructia sanului sunt folosite atat implanturile, cat si tesutul autolog.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0