Implanturile de proteze mamare: ce e bine sa stii?

Cele mai hotărâte pentru a-și corecta volumul sânilor par a fi femeile care îi au foarte mici. Pentru multe dintre ele, această dimensiune nesatisfăcătoare pare a fi originea unor complexe psihologice importante, de aceea apelează la implanturi mamare. Iată ce e bine să știi despre protezele mamare, riscurile acestora și metodele de îngrijire.

Este important de subliniat în primul rând că specialiștii în domeniu au căzut de acord că nu există nicio „cremă minune" și niciun fel de pastile care să contribuie la creșterea sânilor. Singura posibiltate de stimulare a măririi este la unele adolescente, la care glanda mamară nu s-a definitivat ca mărime din cauza unui deficit hormonal, și la care se administrează pilule contraceptive cu conținut mare de estrogen. 

În rest, mărirea efectivă a sânilor se face doar prin implanturi de proteze mamare. Ca moment, această operațiune se poate face oricând din clipa în care a încetat creșterea, iar organismul s-a stabilizat din punct de vedere fizic, psihic și hormonal, deci după vârsta de 18 - 19 ani.

RECOMANDARILE EXPERTILOR DOC

Despre implanturile mamare

În prezent, protezele au un înveliș din silicon cu o suprafață texturată, adică granulară, neregulată, astfel încât să reducă riscul formării aderențelor, deci a cicatricilor în jurul protezei. 

Conținutul implanturilor a variat de-a lungul istoriei protezelor mamare, de la silicon, la aer (protezele gonflabile la care s-a renunțat între timp, fiind utilizate doar pentru reconstituire în cazul unui sân amputat) și până la ser fiziologic (hidrogel), acesta din urmă dovedindu-se cel mai eficient și fiind, de altfel, singurul produs autorizat în prezent.

Multe femei cu sânii mici profită de aceste implanturi mamare pentru a-și corecta chirurgical și mamelonul; cel mai inestetic defect îl reprezintă mamelonul ombilicat, care împiedică și alăptarea din cauza canalelor galactofore extrem de scurte. Ca metodă alternativă la cea chirugicală în dezobstruarea și dezombilicarea mamelonului trebuie menționată și nipleta, un fel de ventuză, o bazată pe crearea de vid. Această ventuză trebuie purtată continuu, în jur de trei-patru săptămâni.

Câteva momente din „istoria siliconului”

Protezele cu silicon au creat și continuă să creeze controverse, atât în rândul femeilor de pretutindeni, cât și în lumea medicală. Prima temere a femeilor și a medicilor a fost legată de cancerul de sân. În anii '90, în lumea medicală se lansa și o altă ipoteză, cum că protezele umplute cu gel de silicon ar declanșa o serie de reacții antiimunitare, provocând boli sistemice, cum ar fi sclerodermia. 

Studierea fenomenului nu a dat un răspuns negativ clar, ci doar s-a presupus că nu există o relație directă tip cauză-efect; rezultatele s-au cam contrazis în timp și s-au semnalat, totuși, cazuri rare de sclerodermie la femei unde exista predispoziția pentru boală. Ca urmare, în 1995 s-a interzis fabricarea protezelor cu gel de silicon, deschizând cale liberă protezelor umplute cu ser fiziologic.

Alte temeri ale purtătoarelor de sâni artificiali erau legate de rezistența pereților; este adevărat că, până în anii '80, pereții implanturilor erau mult mai subțiri și chiar s-au semnalat ruperi ale protezei sau veritabile explozii. Între timp, cercetătorii au mai îngroșat acești pereți care par a fi mai rezistenți. 

Ei au mai semnalat faptul că subțierea sau uzura acestora e variabilă de la o persoană la alta, fiind provocată de celulele macrofage ale organismului, de aceea se recomandă înlocuirea lor după 10-15 ani de purtare - unele implanturi pot avea o durată de existență de până la 20 de ani. Însă, după 10 ani, se recomandă efectuarea unor controale clinice periodice și a unor ecografii, pentru depistarea unei eventuale leziuni a peretelui.

Multe cititoare mi-au scris întrebându-mă ce se întâmplă cu protezele mamare în timpul sarcinii și alăptării. Trebuie precizat că femeile cu proteze mamare pot alăpta fără probleme. Vor apărea, însă, dureri în timpul sarcinii, cauzate de mărirea de volum, dar dacă proteza este situată sub mușchiul pectoral, funcționarea glandei nu este deloc influențată.

Implantarea protezelor mamare

Această operațiune se efectuează sub anestezie generală. Chirurgii au diverse căi de abordare și implantare a protezei: prin axilă, periareolar, șanțul submamar sau transareolar. Protezele pot fi plasate imediat în spatele glandei mamare sau în spatele mușchiului pectoral, deci mult mai adânc. 

Această ultimă procedură este preferată din ce în ce mai mult de către chirurgii care fac implanturi mamare, întrucât scade mult riscul formării de aderențe cicatriciale în jurul protezei, asigură un aspect mai natural și nu influențează alăptarea. 

Spitalizarea este scurtă, în jur de două zile, mai ales că pieptul este totuși sensibil pe o perioadă de trei până la șapte zile. Timp de două luni, mulți medici recomandă acestor paciente să evite sporturile care solicită mult musculatura pectorală sau chiar să nu conducă o perioadă, din cauza centurii de siguranță sau a unei posibile loviri de volan, la frânări bruște.

Riscuri proteze mamare

Femeile care iau în calcul o operație de mărire a sânilor trebuie avertizate de către medic în legătură cu riscurile acestor implanturi de proteze mamare. Acestea sunt, în primul rând, riscurile anesteziei generale. „Se poate muri în timpul intervenției” este unul dintre primele lucruri pe care-l spun chirurgii esteticieni americani pacientelor care solicită această intervenție.

Apoi, pacienta trebuie să știe că intervenția se poate solda cu un eșec, care să nu aibă legătură cu experiența chirurgului. Cele mai frecvente eșecuri și regrete sunt ptoza sau „căderea" sânului și formarea cicatricilor, mai ales a celor retractile mari, care deformează sânul, obligând la o reintervenție chirurgicală.

Căderea sânului se întâlnește mai ales la pacientele care solicită să obțină sâni exagerat de mari față de constituția lor, situație în care tegumentul cedează. Cât despre cicatricile mari care se pot forma în jurul protezei, cercetătorii lucrează asiduu la crearea unui perete dintr-un material biomimetic, care va elimina acesta reacție semnalată mai ales în primul an de la instalarea unor proteze mamare.

Motive pentru înlocuirea sau îndepărtarea unui implant

O proteză mamară trebuie înlocuită sau îndepărtată în caz de:

Întărirea sânilor sau contractura capsulară

Această problemă apare atunci când țesutul cicatricial se întărește în jurul unuia sau ambelor implanturi, provocând durere, sensibilitate și modificări ale dimensiunii și formei sânilor.

Ruptura implantului salin

Când un implant salin se rupe, acesta se va dezumfla rapid, ca un balon. Din cauza unei găuri sau a unei rupturi în implant, soluția salină se va scurge și va fi absorbită de țesutul din jur. Pe măsură ce soluția salină se scurge, sânul își va pierde dimensiunea și forma.

Ruptura de silicon

Implanturile de silicon au în interior un gel de silicon gros care rămâne adesea în implant sau în țesutul din jur chiar și în cazul unei rupturi a implantului. Din acest motiv, este adesea dificil de spus când se rupe un implant de silicon. Este posibil ca persoana să observe reducerea dimensiunii sânului, un aspect neuniform sau să resimtă furnicături, arsuri sau amorțeală.

Ondulare

În unele cazuri, implanturile pot dezvolta ondulații, care pot fi vizibile prin piele.

Schimbări de poziție

Implanturile mamare nu pot opri procesul de îmbătrânire, de aceea, pe măsura înaintării în vârstă, gravitația își va face în continuare efectul și țesuturile se vor lăsa. Modificările extreme ale greutății pot contribui, de asemenea, la schimbările de poziție ale implanturilor. Când se întâmplă acest lucru, se poate lua în considerare un lifting de sâni sau înlocuirea implantului.

Alegerea personală

Unele femei doresc să-și schimbe aspectul sânilor la un moment dat după operația inițială, ceea ce poate însemna o intervenție chirurgicală de revizuire cu implanturi mai mari sau mai mici sau chiar îndepărtarea integrală a implanturilor.

Cum se procedează pentru înlocuirea sau îndepărtarea unor proteze mamare?

Chirurgul plastician poate elimina pur și simplu implanturile în timpul unei operații, îndepărtând și țesutul cicatricial întărit care s-a format sau poate înlocui implantul, efectuând sau nu și un lifting de sâni. Medicul va discuta opțiunile cu pacienta în funcție de obiectivele acesteia, de anatomia ei și de implanturile mamare deja existente. 

Îngrijirea implanturilor mamare

Îngrijirea adecvată a implanturilor mamare poate ajuta la creșterea duratei de existență a acestora, iar această îngrijire începe chiar în timpul recuperării după operația pentru mărirea sânilor. De exemplu, chirurgul plastician va sfătui pacienta să poarte o îmbrăcăminte de susținere sau un sutien chirurgical în timpul recuperării. Dacă nu se respectă această îndrumare, lipsa adecvată de sprijin poate slăbi țesuturile. După operația de mărire a sânilor, pacienta trebuie să evite ridicarea de obiecte grele timp de patru până la șase săptămâni.

Newsletter DOC dedicat

În plus, în primele trei până la șase luni după operație, medicul poate recomanda masajul zonei din jurul și de deasupra implanturilor. Relaxarea mușchilor pieptului cu ajutorul masajului reduce stresul pe noile implanturi saline sau de silicon și, de asemenea, masajul reduce efectele țesutului cicatricial asupra aspectului sânilor.

De asemenea, pacientele cu implanturi mamare ar trebui să respecte instrucțiunile chirurgului plastician pentru controalele anuale, precum și să efectueze autoverificări regulate. Pentru femeile care au implanturi de silicon, Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) recomandă efectuarea unui RMN la 5-6 ani după operația inițială și apoi la fiecare 2-3 ani după aceea.

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Breast enlargement (implants) 
https://www.nhs.uk/conditions/cosmetic-procedures/breast-enlargement/
Capriotti Cosmetic and Laser Surgery - Long-Term Care Of Your Breast Implants
https://drcapriotti.com/breast-implants-maintenance/


Te-ar mai putea interesa și...


 

 

 

DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0