Medicina personalizata pentru cancerul gastric

Cancerul gastric apare in tesutul stomacal sau la jonctiunea dintre stomac si esofag, fiind favorizat de o serie de factori, printre care sunt incriminati fumatul, infectiile cu Helicobacter pylori si stresul.

Diagnosticul si tratamentul modern pentru cancerul gastric

Insa acest cancer gastric nu apare daca nu exista o predispozitie genetica, iar specialistii urmaresc pe langa alte investigatii paraclinice, diagnosticul modern prin care este detectata eventuala prezenta a supraexprimarii receptorilor HER2, intalniti si in tumorile

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Receptorii HER2 pot fi prezenti la aproximativ 1 din 6 pacienti cu cancer gastric, ceea ce ii califica la un tratament modern cu o rata extrem de mare de succes, realizata prin administrarea de chimioterapie prin intermediul anticorpilor monoclonali cu tropism pe receptorii HER2 supraexprimati.

Este important ca medicul oncolog sa va recomande sa faceti aceasta determinare, daca primiti un astfel de diagnostic in urma gastroendoscopiei sau a altor investigatii imagistice, pentru a beneficia de tratamentul modern tintit, in cazul in care prezentati supraexprimarea receptorilor HER2 la nivelul tumorii.  

Ce este medicina personalizata?

Pe scurt, medicina personalizata inseamna tratamentul corespunzator, pentru pacientul corespunzator, la momentul oportun. Termenul de "medicina personalizata" se refera la o abordare medicala, care foloseste abordari moleculare in ceea ce priveste anumite afectiuni, pentru a ghida deciziile medicului cu privire la estimarea, preventia, diagnosticarea si tratamentul unor boli.

Factorii genetici joaca un rol in dezvoltarea majoritatii afectiunilor de care suferim, iar genele in diferite variante contribuie la incidenta sau cursul acestor boli, ca de exemplu cancerul.

Medicina personalizata este un termen complex, care nu are o definitie simpla, el se refera la o noua abordare a medicinei, care foloseste noi metode stiintifice si le aplica la nivel genetic si molecular cand vorbim de o anumita boala, iar aceste informatii sunt scoase la iveala de secventierea genomului uman.

De exemplu, exista anumite teste genetice care pot fi folosite in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer, pentru ca informatiile obtinute in urma acestor teste ajuta medicul sa ia decizii cu privire la diagnosticul, tratamentul ori preventia bolii.

Testarea genetica si cancerul la stomac

Cancerul gastric este a patra cauza principala de mortalitate prin cancer, cu o rata de supravietuire la 5 ani de doar 20%, arata studiile. Aproximativ 10% dintre cancerele gastrice par sa aiba o predispozitie familiala, iar aproape jumatate dintre aceste cazuri pot fi atribuite unor mutatii genetice ereditare.

Un studiu* a aratat ca mutatiile ce apar in gena E-cadherin / CDH1 au fost identificate in randul familiilor cu o predispozitie mostenita pentru cancerul gastric.

Riscul cumulativ de-a lungul vietii de a dezvolta cancer gastric in randul persoanelor care sunt purtatoare ale genei CGH1 este de pana la 80%, iar femeile din aceste familii au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer mamar lobular.

Pe langa aceasta boala, studiile arata ca riscul de cancer gastric este mai mare in cazul persoanelor cu sindromul Lynch asociat cu mutatii genetice in ADN-ul acestora, in cancerul mamar ereditar si in cancerul ovarian ereditar aparute din cauza mutatiilor genelor BRCA1 si BRCA2, in cazul persoanelor cu polipoza adenomatoasa familiala cauzata de mutatiile genei APC, la persoanele cu sindromul Li-Fraumeni datorat mutatiilor genei p53, in cazul celor cu sindromul Peutz-Jeghers asociat cu mutatiile genei STK11 si in cazul celor cu polipoza juvenila asociata cu mutatii in genele SMAD4 si BMPR1A.

Terapiile tintite pot sa ajute in unele cazuri pacientii cu cancer la stomac

Exista mai multe abordari in ceea ce priveste tratamentul cancerului gastric, iar uneori se poate apela la terapia tintita. Medicamentele folosite pentru a tinti boala pot sa functioneze in unele cazuri, cand chimioterapia nu a functionat. Aceste medicamente au efecte adverse diferite de cele ale chimioterapicelor.

Iata ce medicamente pot fi folosite in cancerul gastric:

Trastuzumab - este un anticorp, o versiune sintetica a unei proteine specifice din sistemul imunitar, care tinteste proteina HER2. Acest medicament functioneaza doar daca celulele canceroase au prea multe proteine HER2, asa ca mostrele din tumora pacientului trebuie testate, pentru a se vedea nivelul proteinei HER2, inainte ca acesta sa inceapa ttratamentul.

Ramucirumab - este un anticorp care se ataseaza/se lipeste de un receptor pentru VEGF (una dintre proteinele care ii transmite organismului sa produca noi vase de sange se numeste VEGF). Acest medicament impiedica proteina VEGF sa transmita corpului semnalul de a produce mai multe vase de sange, iar acest lucru incetineste sau stopeaza dezvoltarea si raspandirea cancerului.

Exista si alte medicamente folosite in terapia tintita impotriva cancerului la stomac. unele dintre ele se adreseaza proteinei HER2, pe cand altele au tinte diferite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Bibliografie:

  • * Studiul "Genetic testing by cancer site: stomach.", publicat in 2012, in Cancer Journal, autori: Chun N, Ford JM.
  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/treating/targeted-therapies.html

 

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0