Medicina personalizata pentru cancerul gastric

Cancerul gastric apare în țesutul stomacal sau la joncțiunea dintre stomac și esofag, fiind favorizat de o serie de factori, printre care sunt incriminați fumatul, infecțiile cu Helicobacter pylori și stresul.

Cancerul de stomac începe de obicei în celulele producătoare de mucus care căptușesc stomacul. Acest tip de cancer se numește adenocarcinom. În ultimele câteva decenii, ratele de cancer în partea principală a stomacului (corpul stomacului) au scăzut la nivel mondial. În aceeași perioadă, cancerul din zona în care partea superioară a stomacului întâlnește capătul inferior al esofagului a devenit mult mai frecvent.

Simtomele cancerului gastric sunt oboseala, senzația de balonare după masă, senzația de sațietate chiar și după ce persoana afectată a mâncat cantități mici de alimente, arsuri la stomac severe și persistente, indigestie severă care este întotdeauna prezentă, greață persistentă inexplicabilă, dureri de stomac, vărsături frecvente, pierdere în greutate neintenționată.

Principalii factori de risc pentru cancerul de joncțiune eso-gastrică sunt antecedente de boală de reflux gastroesofagian (BRGE) și obezitate. Factorii care resc riscul de cancer de stomac localizat în corpul stomacului includ o dietă bogată în alimente sărate și afumate, o dietă săracă în fructe și legume, un istoric familial de cancer de stomac, o infecție cu Helicobacter pylori, inflamația stomacului pe termen lung, anemia pernicioasă, fumatul și polipii stomacali.

Diagnosticul și tratamentul modern pentru cancerul gastric

Cancerul gastric nu apare dacă nu există o predispoziție genetică, iar specialiștii urmăresc, pe lângă alte investigații paraclinice, diagnosticul modern prin care este detectată eventuala prezență a supraexprimării receptorilor HER2.

Receptorii HER2 pot fi prezenți la aproximativ 1 din 6 pacienți cu cancer gastric, ceea ce îi califică la un tratament modern cu o rată extrem de mare de succes, realizată prin administrarea de chimioterapie prin intermediul anticorpilor monoclonali cu tropism pe receptorii HER2 supraexprimați.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Este important ca medicul oncolog să recomande efectuarea acestei determinări, dacă pacientul primește un astfel de diagnostic în urmă gastroendoscopiei sau a altor investigații imagistice, pentru a beneficia de tratamentul modern țintit, în cazul în care persoana prezintă supraexprimarea receptorilor HER2 la nivelul tumorii.  

Ce este medicina personalizată?

Pe scurt, medicina personalizată înseamnă tratamentul corespunzător, pentru pacientul corespunzător, la momentul oportun. Termenul de „medicină personalizată” se referă la o abordare medicală, care folosește abordări moleculare în ceea ce privește anumite afecțiuni, pentru a ghida deciziile medicului cu privire la estimarea, prevenția, diagnosticarea și tratamentul unor boli.

Factorii genetici joacă un rol în dezvoltarea majorității afecțiunilor de care suferim, iar genele în diferite variante contribuie la incidența sau cursul acestor boli, ca de exemplu cancerul.

Medicina personalizată este un termen complex, care nu are o definiție simplă, el se referă la o nouă abordare a medicinei, care folosește noi metode științifice și le aplică la nivel genetic și molecular când vorbim de o anumită boală, iar aceste informații sunt scoase la iveală de secvențierea genomului uman.

De exemplu, există anumite teste genetice care pot fi folosite în cazul pacienților diagnosticați cu cancer, pentru că informațiile obținute în urma acestor teste ajută medicul să ia decizii cu privire la diagnosticul, tratamentul ori prevenția bolii.

Testarea genetică și cancerul la stomac

Cancerul gastric este a patra cauză principală de mortalitate prin cancer, cu o rată de supraviețuire la 5 ani de doar 20%, arată studiile. Aproximativ 10% dintre cancerele gastrice par să aibă o predispoziție familială, iar aproape jumătate dintre aceste cazuri pot fi atribuite unor mutații genetice ereditare.

Un studiu¹ din 2012 a arătat că mutațiile care apar în gena E-cadherin / CDH1 au fost identificate în rândul familiilor cu o predispoziție moștenită pentru cancerul gastric. Riscul cumulativ de-a lungul vieții de a dezvolta cancer gastric în rândul persoanelor care sunt purtătoare ale genei CGH1 este de până la 80%, iar femeile din aceste familii au, de asemenea, un risc crescut de a dezvolta cancer mamar lobular.

Pe lângă această boală, studiile arată că riscul de cancer gastric este mai mare în cazul persoanelor cu sindromul Lynch asociat cu mutații genetice în ADN-ul acestora, în cancerul mamar ereditar și în cancerul ovarian ereditar apărute din cauza mutațiilor genelor BRCA1 și BRCA2, în cazul persoanelor cu polipoză adenomatoasă familială cauzată de mutațiile genei APC, la persoanele cu sindromul Li-Fraumeni cauzat de mutațiile genei p53, în cazul celor cu sindromul Peutz-Jeghers asociat cu mutațiile genei STK11 și în cazul celor cu polipoză juvenilă asociată cu mutații în genele SMAD4 și BMPR1A.

Terapiile țintite pot să ajute în unele cazuri pacienții cu cancer la stomac

Există mai multe abordări în ceea ce privește tratamentul cancerului gastric, iar uneori se poate apela la terapia țintită. Medicamentele folosite pentru a ținti boala pot să funcționeze în unele cazuri în care chimioterapia nu a funcționat. Aceste medicamente au efecte adverse diferite de cele ale chimioterapicelor.

Iată ce medicamente pot fi folosite în tratarea cancerului gastric:

Trastuzumab - este un anticorp, o versiune sintetică a unei proteine specifice din sistemul imunitar, care țintește proteina HER2. Acest medicament funcționează doar dacă celulele canceroase au prea multe proteine HER2, așa că mostrele din tumora pacientului trebuie testate, pentru a se vedea nivelul proteinei HER2, înainte că acesta să înceapă tratamentul.

Ramucirumab - este un anticorp care se atașează/se lipește de un receptor pentru VEGF (una dintre proteinele care îi transmite organismului să producă noi vase de sânge se numește VEGF). Acest medicament împiedică proteina VEGF să transmită corpului semnalul de a produce mai multe vase de sânge, iar acest lucru încetinește sau stopează dezvoltarea și răspândirea cancerului.
Există și alte medicamente folosite în terapia țintită împotriva cancerului la stomac, unele dintre ele se adresează proteinei HER2, pe când altele au ținte diferite.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cum se previne cancerul gastric

Printre metodele de prevenire a cancerului gastric se numără exercițiile fizice regulate (efectuate în majoritatea zilelor săptămânii), un consum adecvat de fructe și legume, reducerea din dietă a alimentelor prea sărate și afumate, precum și renunțarea la fumat.

 

Citește și:
 

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
PubMed - Genetic testing by cancer site: stomach
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22846738/
Studiul „Genetic testing by cancer site: stomach”, apărut în Cancer Journal, Jul-Aug 2012;18(4):355-63. doi: 10.1097/PPO.0b013e31826246dc, autori: Nicki Chun, James M Ford
American Cancer Society - Targeted Therapies for Stomach Cancer
https://www.cancer.org/cancer/stomach-cancer/treating/targeted-therapies.html

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0