Testele genetice predictive în cancerul de sân

Cancerul nu este o boală transmisă genetic decât arareori, iar unele cancere, printre care și cancerele mamare, ovariene, colorectale, prostatice sau pancreatice pot fi influențate genetic și se întâlnesc mai frecvent în cadrul anumitor familii.

Cu toții suntem purtătorii anumitor gene cu rol protectiv împotriva cancerului, prin acțiunea de corectare a oricăror alterări ale ADN-ului care survin frecvent în cadrul diviziunii celulare. Moștenirea unor versiuni genice defective predispune către creșterea riscului de a dezvolta un cancer, din cauza incapacității genelor alterate de a repara celulele afectate. Două exemple de asemenea gene modificate sunt reprezentate de BRCA1 și BRCA2 asociate riscului crescut de cancer mamar și/ sau ovarian, precum și cancer mamar la bărbați și cancer prostatic. 

Genele BRCA nu sunt singurele gene asociate riscului de cancer. În acest moment, au fost identificate peste 100 de variante genice asociate riscului crescut de cancer mamar, ovarian sau prostatic. Fiecare în parte dintre aceste variante crește modest riscul de cancer, în timp ce combinațiile genice pot crește semnificativ acest risc. 
 
Testele predictive, cunoscute și drept teste presimptomatice, identifică mutații genetice asociate diverselor situații patologice, inclusiv cancer, care se pot dezvolta de-a lungul vieții. Rolul acestor teste constă în identificarea precoce a indivizilor aparent sănătoși, dar cu risc crescut de a dezvolta o stare patologică și de a lua măsuri de ordin curativ. Aceste teste conduc negreșit la o reducere consecutivă a morbidității și a mortalității prin aplicarea coerentă de programe de screening, supraveghere activă sau prevenție. 

Newsletter DOC dedicat

 
Testarea genetică predictivă se justifică ori de câte ori este identificată o mutație genetică defectivă la una dintre rudele directe sau atunci când există un istoric semnificativ de cancer în cadrul unei familii.  
    
Este foarte clar că nu orice persoană eligibilă pentru testarea genetică predictivă va și dori să efectueze acest test. Decizia de testare genetică este întotdeauna personală și trebuie luată numai după efectuarea unuia sau a mai multor consulturi genetice repetitive. 
 
Un rezultat pozitiv înseamnă o schimbare de atitudine, fie în sensul unor schimbări majore în ceea ce privește stilul de viață în vederea diminuării riscului, fie participarea activă în cadrul unui program regulat de screening, fie administrarea unui tratament cu rol preventiv. Un rezultat pozitiv poate reduce stresul și anxietatea dată de necunoscut sau, dimpotrivă, poate determina o anxietate permanentă indusă, evident, de potențialul ridicat de a dezvolta un cancer. De foarte multe ori, rezultatele testării genetice sunt neconcludente în sensul în care se identifică anumite variații genice, dar fără a se putea cuantifica impactul acestora. 
 
În general, se parcurg două etape în demersul testării genetice predictive. Pentru început, dacă o rudă de gradul 1 este diagnosticată cu un  cancer mamar, aceasta este testată pentru  identificarea genelor cu risc. 
 
În pasul 2, dacă testul este pozitiv, atunci se poate recurge la o testare similară la persoana înrudită cu cea bolnavă, pentru a vedea dacă se identifică aceeași genă sau familie de gene. Desigur, se poate recurge, la cerere, la testarea genetică predictivă și în absența afectării rudelor de grad 1. 
 
Un test genetic pozitiv înseamnă prezența unei gene defective care este asociată unui risc crescut de a dezvolta un cancer. Fără îndoială, aceasta nu înseamnă că riscul este de 100%, pentru că, pe lângă elementul genetic, mai intră în discuție istoricul medical, stilul de viață, factorii externi, etc. Dacă o persoană se dovedește, de exemplu, purtătoarea unei gene BRCA, există un risc de 50 % de a transmite gena către descendenți și, de asemenea, există risc de peste 50% ca unul dintre frați să prezinte mutația. 
  

Managementul riscului în cancerul de sân 

În condițiile unui test pozitiv, există mai multe opțiuni de management al riscului, care variază de la examinarea clinică periodică a sânilor, la screeningul mamografic sau RMN, modificarea stilului de viață, chemoprevenție sau intervenție chirurgicală radicală în scop profilactic. 
 
În ceea ce privește autoexaminarea sânilor, acest lucru este valabil atât în cazul femeilor cu mutații BRCA 1 și BRCA 2, cât și în cazul bărbaților cu mutație BRCA2. În privința screeningului, mamografia sau RMN-ul anual se justifică în cadrul persoanelor cu risc. Din păcate, nu există teste de screening eficiente pentru identificarea precoce a cancerului ovarian sau prostatic. Totuși, bărbații cu mutații BRCA 2 trebuie să efectueze anual testarea PSA (Antigenul Prostatic Specific). 
 
Modificările stilului de viață trebuie să combată sedentarismul și să recurgă la o dietă mediteraneană, care înseamnă preponderent legume și fructe, îndepărtarea dulciurilor, înlocuirea zahărului cu miere, îndepărtarea cărnii roșii procesate, etc. 

 În cazul unei mutații BRCA, trebuie grijă suplimentară legată de: 

  •  folosirea de contraceptive orale, mai ales pentru vârste de sub 35 de ani, 
  •  folosirea hormonoterapiei substitutive la vârste de peste 50 de ani, 
  •  consumul de alcool peste cantitatea zilnică recomandată, 
  •  evitarea obezității. 

   
Chemoprevenție înseamnă recurgerea la terapii hormonale de genul Tamoxifen-ului, Raloxifen-ului sau a inhibitorilor de aromatază, pentru cazuri punctuale în care femeile prezintă un risc semnificativ crescut de cancer mamar. 
 
Nu în ultimul rând, mastectomia profilactică reprezintă o opțiune de reducere marcată a riscului (peste 90%). De asemenea, ovarectomia reduce riscul cancerului ovarian și, în plus, la femeile în premenopauză, scade riscul cancerului mamar cu peste 50%. 
 
Genele BRCA1 și BRCA2 se însoțesc de un risc crescut de cancer mamar și ovarian. Femeile purtătoare a mutației BRCA1 prezintă un risc de a dezvolta un cancer mamar de-a lungul vieții cuprins între 60 și 90% și un risc de cancer ovarian de 40-60%. Gena BRCA1 defectivă afectează 1 din 400 de persoane, cu un plus semnificativ pentru evreii Askhenazi (1 din 40). 

 

Citește și:

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
NHS - Predictive genetic tests for cancer risk genes
https://www.nhs.uk/conditions/predictive-genetic-tests-cancer/
Breast Cancer - BRCA1 and BRCA2 Testing
https://www.breastcancer.org/symptoms/diagnosis/brca

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0