5 tratamente pentru cancerul mamar, care nu sunt sedinte de chimioterapie

Atunci cand o pacienta este diagnosticata cu cancer mamar, de cazul ei se va ocupa o echipa multidisciplinara, din care fac parte diferiti medici specialisti care colaboreaza pentru a oferi cele mai bune tratamente si cele mai bune ingrijiri.

Pentru cancerul mamar, exista mai multe tipuri de tratamente, pe langa chimioterapie: interventia chirurgicala, radioterapia, hormonoterapia, terapia biologica (sau terapia tintita).

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista si situatii in care femeile cu cancer mamar nu trebuie sa faca sedinte de chimioterapie, asa ca este important ca aceste paciente sa stie ce alte optiuni de tratament exista:

Interventia chirurgicala

Este principalul aliat in tratamentul cancerului la san, iar de-a lungul anilor, s-a modificat si tipul de interventie chirurgicala. Multe femei au, in prezent, o operatie care le ajuta sa isi pastreze mare parte din tesutul mamar, numita lumpectomie. Medicul chirurg indeparteaza tumora si o parte din tesutul din jurul ei, reusind sa pastreze intact cat mai mult tesut mamar cu putinta.

Mastectomia sau extirparea intreguli san este mai putin frecventa si exista chiar variatiuni ale acestei interventii, cum ar fi mastectomia partiala (extirparea unui segment mai mare din san, mai mare decat in cazul lumpectomiei). Cand ambii sani sunt extirpati, vorbim despre o dubla mastectomie.

Radioterapia

Aceasta metoda utilizeaza doze controlate de radiatii, pentru a distruge celulele canceroase. De regula, radioterapia se administreaza dupa interventia chirurgicala si dupa chimioterapie, pentru a se distruge celulele canceroase ramase in urma.

Daca o pacienta are nevoie de sedinte de radioterapie, tratamentul ei va incepe la aproximativ o luna dupa interventia chirurgicala la san sau dupa terminarea sedintelor de chimioterapie, pentru ca organismul sa se recupereze.

Exista mai multe tipuri de radioterapie, iar tipul pe care medicul il va recomanda va depinde de forma de cancer a pacientei si de tipul operatiei pe care a avut-o aceasta.

Radioterapia se poate aplica la tesutul mamar ramas in urma operatiei, la peretele toracic (dupa o mastectomie), la ganglionii limfatici (radioterapia este indreptata catre zona axilei).

Tratamentul hormonal

Potrivit Asociatiei Americane a Cancerului, aproape 2 din 3 cancere mamare sunt forme pozitive la receptorii hormonali. Asta inseamna ca celulele au receptori (proteine) care se lipesc de hormonii estrogen si/sau progesteron. Pacientelor cu aceste tipuri de tumori hormonosensibile li se administreaza medicamente (terapie hormonala), pentru a incetini sau pentru a stopa dezvoltarea tumorii.

Asadar, tumorile hormonosensibile au receptori care se prind fie de estrogen, fie de progesteron, fie de ambii hormoni. Pentru a determina daca un cancer este ER pozitiv (are receptorii de estrogen) si/sau PR pozitiv (are receptorii de progesteron), se va lua o mostra de tesut de la pacienta, iar apoi aceasta va fi testata.

Terapia tintita (numita si target sau terapie biologica)

Unele cancere mamare sunt stimulate sa se dezvolte de o proteina numita HER2 (receptorul pentru factorul de crestere epidermal uman 2). Aceste cancere sunt numite HER2 pozitive. Terapia biologica functioneaza astfel: prin stoparea efectelor proteinei HER2 si prin faptul ca ajuta sistemul imunitar sa lupte contra celulelor canceroase.

Daca o pacienta are niveluri mari ale proteinei HER2, i se poate administra o terapie biologica. Medicamentele din aceasta categorie includ substantele care tintesc trasaturi specifice celulelor canceroase. Pe langa proteina HER2 care se gaseste la suprafata celulelor din cancerul mamar, oamenii de stiinta au descoperit si alte proteine care permit celulelor canceroase sa se divida si sa se multiplice: proteinele CDK4, proteinele CDK6, o enzima numita PARP.

Imunoterapia

Ideea care sta la baza imunoterapiei (si ea cunoscuta sub numele de terapie biologica) este ca exista un mod prin care sistemul imunitar al pacientei poate fi convins sa lanseze un atac impotriva celulelor canceroase din corp. In prezent, nu exista o imunoterapie aprobata de autoritatile americane (FDA) pentru tratamentul cancerului mamar, insa exista anumite rezultate, observate in diferite studii clinice in care au fost folosite aceste tratamente.

Cum poti sti daca vei avea nevoie sau nu de chimioterapie

La ora actuala, exista unele teste genetice care pot fi folosite in cazul femeilor cu diagnostic de cancer mamar. Aceste teste pot sa scoata la iveala un scor de risc, iar in functie de acesta, pacienta va sti daca nu va avea nevoie de chimioterapie pentru a tine boala sub control.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Testele se efectueaza pe o mostra de tesut obtinuta din tumora, in timpul biopsiei sau interventiei chirurgicale si analizeaza anumite trasaturi ale genelor care au legatura cu receptorii hormonali din celulele canceroase. Astfel, in functie de scor si de interpretarea testului, se poate decide ne-administrarea chimioterapiei la unele paciente cu cancer mamar.

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie: The National Health Service (NHS) - https://www.nhs.uk/conditions/breast-cancer/treatment/

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0