Semnatura genetica a cancerului de prostata

Cancerul de prostata reprezinta cel mai frecvent cancer intalnit la barbati. Practic, de-a lungul vietii, se estimeaza ca 1 din 6 barbati va dezvolta un cancer de prostata. Din punct de vedere al mortalitatii, cancerul de prostata se situeaza pe locul al treilea dupa cancerul pulmonar si cel colorectal. Rata de supravietuire la 5 ani pentru cancerele localizate este de aproape 100% in timp ce pentru cancerele metastatice este in jur de 25%.

Deoarece cancerul de prostata este considerat o problema majora de sanatate publica prin prisma incidentei dar si a supravieturii, mai ales in stadiile avansate se impun eforturi concertate atat in vederea screeningului pentru identiificarea bolii in situatii infraclinice, la pacientii asimptomatici cat si administrarea tratamentului adecvat, pacientului selectat la momentul optim.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Pentru administrarea tratamentului optim este nevoie insa de o caracterizare cat mai precisa a tumorii. Caracterizarea tumorii inseamna informatii anatomopatologice obtinute prin biopsia multipla a prostatei alaturi de investigatii imagistice de inalta performanta (CT, RMN, PETCT, ColinePETCT, scintigrafie osoasa).

Rolul biopsiei lichide in diagnosticarea cancerului de prostata

Daca pana recent se obtineau informatii legate de tumora prostatica exclusiv prin biopsia acesteia, din ce in ce mai frecvent se recurge la caracterizarea ADN-ului tumoral printr-o simpla analiza de sange, numita de altfel si biopsie lichida. Avantajele acestei biopsii sunt date de simplitatea acesteia si usurinta recoltarii, lipsa efectelor secundare, lipsa de invazivitate si nu in ultimul rand, de costurile scazute ale acesteia comparativ cu biopsia solida. In plus, un alt avantaj consta si in posibilitatea de a repeta aceasta biopsie ori de cate ori este nevoie.

Biopsia lichida este o procedura extrem de utila la pacientii cu cancer de prostata avansat pentru a identifica daca acestia ar putea beneficia de pe urma unor medicamente noi, asa cum ar fi inhibitorii de PARP (PoliADPribozepolimeraza), medicamente care blocheaza capacitatea de reparare a celulelor conducand inevitabil la moarte celulara.

Pe de alta parte, analiza ADN din sange, la persoanele deja aflate in terapie specifica ar putea verifica daca tratamentul aplicat este functional sau nu, iar in cazul in care terapia nu functioneaza sa se recurga la o alta terapie, criteriu cu mult mai rapid decat analiza imagistica sau dinamica PSA-ului.

Nu in ultimul rand, biopsia lichida poate aduce informatii precoce legate de o eventuala susceptibilitate pentru aparitia rezistentei la tratamentul aplicat.

In aceste conditii, se poate recurge la o analiza usor de efectuat, repetitiva in orice moment si extrem de importanta atat in initierea cat si mentinerea unui tratament sau schimbarea acestuia in functie de criterii bine stabilite. In acest fel, se deschide calea terapiei personalizate si in cancerul de prostata.

Studiile de ultima ora au aratat o sensibilitate deosebita a anumitor cancere de prostata la tratamentul cu inhibitori PARP, tratament deja familiar in cancerele ovariene sensibile la sarea de platina precum si in cancerele mamare triplu negative cu exprimare a genei BRCA. Anumiti pacienti prezinta rate de raspuns sustinut de ani de zile, dupa cum alti pacienti prezinta un raspuns modest iar altii dezvolta in scurt timp rezistenta ceea ce inseamna ca celulele neoplazice isi recapata capacitatea de reparare a leziunilor induse de inhibitorii PARP si reinitiaza ciclul celular. Raspunsul la tratamentul cu aceste molecule este dramatic si ajunge la aproximativ 50% in maximum 8 saptamani la pacientii responsivi.

Este din ce in ce mai clar ca ideea de a trata in acelasi mod toti pacientii cu cancer de prostata corespunzator stadiului clinic si statusului de performanta este total contraproductiva. Semnatura genetica a fiecarui pacient trebuie sa reprezinte punctul de plecare al terapiei cu adevarat personalizate. Aceasta va insemna o adevarata revolutie si trecerea de la protocoale terapeutice la tratamente tintite in functie de caracteristicile reale ale fiecarei afectiuni oncologice in parte.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Contacteaza Expertul DOC! Trimite aici o intrebare pentru Dr. Catalin Costovici.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0