Cancerul mamar: ce reprezinta ER pozitiv sau ER negativ

Exista mai multe tipuri de cancer mamar, spun expertii, in functie de anumiti factori. Pe langa cancerul mamar HER2 pozitiv si cancerul mamar triplu negativ, mai exista anumite cancere de san care au anumiti receptori pentru hormonul estrogen. Aceste forme se numesc cancere cu receptori de estrogen pozitivi (ER pozitiv).

Aproximativ 80% dintre toate cancerele mamare sunt "ER pozitive". Asta inseamna ca celulele canceroase se inmultesc ca raspuns la hormonul estrogen din organismul femeilor. Aproximativ dintre acestea sunt, de asemenea "PR pozitive". Ele se inmultesc drept raspuns la un alt hormon, progesteronul. In cazul in care cancerul mamar are un numar semnificativ de receptori pentru oricare dintre cei doi hormoni, fie pentru estrogen, fie pentru progesteron, boala este considerata pozitiva la receptorii hormonilor respectivi.

Importanta testarii sau biopsiei

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Celulele din cancerul mamar obtinute in timpul unei biopsii mamare sau in timpul interventiei chirurgicale vor fi apoi testate pentru ca medicul sa vada daca acestea au anumite proteine care sunt receptori fie ai estrogenului, fie ai progesteronului. Cand cei doi hormoni (estrogenul si progesteronul) se ataseaza de acesti receptori, ei alimenteaza dezvoltarea cancerului.

Cancerele sunt numite ER pozitive sau ER negative daca au sau nu acesti receptori ai hormonului estrogen. Identificarea statusului acesta al receptorilor hormonilor estrogen si progesteron este importanta in deciderea optiunilor de tratament.

Ce sunt receptorii estrogenici si receptorii progesteronici?

Receptorii sunt proteine din celule sau de pe celule care se pot atasa de anumite substante din sange. Celulele normale din sani si unele celule canceroase din cancerul mamar au receptori care se ataseaza/se lipesc de hormonii estrogen si progesteron si depind de acesti hormoni pentru a se dezvolta.

In cancerul mamar, celulele canceroase pot avea un receptor, ambii receptori sau niciunul dintre acesti receptori.

  • Ce inseamna ER pozitiv: Cancerele mamare care au receptorii estrogenici sunt numite cancere ER pozitive (ER+).
  • Ce inseamna ER negativ: Cancerele mamare care NU au receptorii estrogenici sunt numite cancere ER negative (ER-).
  • Ce inseamna PR pozitiv: Cancerele mamare cu receptori progesteronici sunt numite cancere PR pozitive (PR+).
  • Ce inseamna PR negativ: Cancerele mamare care NU au receptori progesteronici sunt numite cancere PR negative (PR-).

Statusul receptorilor hormonali este important in alegerea tratamentului

Pacientei i se va face un test (imunohistochimie) in privinta receptorilor hormonali, iar in urma acestui test va afla daca celulele canceroase de la san au sau nu receptorii estrogenici si receptorii progesteronici.

Receptorii hormonali sunt, de fapt, proteine care se gasesc in interiorul si pe celulele sanului si care "prind" semnalele hormonilor care le spun celulelor sa se inmulteasca.

Astfel, un cancer este numit cancer mamar ER pozitiv (ER+) daca are receptori de estrogen. Acest lucru sugereaza ca celulele canceroase, la fel ca si celulele normale din san, pot primi semnalele de la hormonul estrogen, care le-ar putea incuraja inmultirea.

Testarea pentru aflarea receptorilor hormonali este importanta, deoarece rezultatele acesteia ajuta pacienta si medicul ei sa decida daca boala are sanse mari sa raspunda la terapiile hormonale sau la alte tipuri de tratamente.

Terapia hormonala include medicamente care:

  • fie reduc cantitatea de estrogen din corpul pacientei
  • fie blocheaza estrogenul si il impiedica sa incurajeze inmultirea si functionarea celulelor mamare.


In cazul in care testul arata ca celulele din san au receptori hormonali, atunci aceste medicamente ar putea sa ajute la incetinirea sau chiar la stoparea inmultirii lor.

Retine: daca se dovedeste ca acel cancer este negativ in ceea ce priveste prezenta receptorilor hormonali (nu sunt prezenti niciun fel de receptori), atunci terapia hormonala are slabe sanse sa functioneze. In concluzie, pacienta si medicul ei oncolog vor decide apoi in privinta altor tipuri de tratament.

Pacienta poate sa efectueze terapia hormonala dupa ce a facut interventia chirurgicala si dupa ce a terminat chimioterapia si radioterapia. Aceste tratamente pot ajuta la prevenirea recurentei (revenirii) bolii, blocand efectele estrogenului.

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • American Cancer Society - https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/understanding-a-breast-cancer-diagnosis/breast-cancer-hormone-receptor-status.html
  • WebMD - https://www.webmd.com/breast-cancer/guide/breast-cancer-types-er-positive-her2-positive#1
  • Breastcancer.org - https://www.breastcancer.org/symptoms/diagnosis/hormone_status

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0