Totul despre progesteron: rol, valori, complicatii

1. Progesteron – informatii generale

● Ce este progesteronul

● Tipuri de progesteron

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

● Progesteron analiza

● Progesteron valori normale

● Produse farmaceutice pe baza de progesteron

● Rolul si functiile progesteronului in organism

● Factori care influenteaza productia de progesteron

● Progesteron marit

● Progesteron scazut

2. Efectele produselor farmaceutice pe baza de progesteron

● Beneficiile terapiei pe baza de progesteron

● Progesteron reactii adverse

● Cum se administreaza tratamentele pe baza de progesteron

3. Remedii si produse cu actiune similara progesteronului

Progesteron – informatii generale

Progesteronul este un hormon secretat de sistemul reproducator feminin, care functioneaza in principal pentru a regla starea mucoasei care captuseste in interior uterul (numita endometru).

Ce este progesteronul

Progesteronul este un hormon care este produs in mod natural de organism, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Specialistii spun ca barbatii si femeile au aproape aceleasi niveluri de progesteron care se mentin pe parcursul vietii. Singurul moment in care nivelul progesteronului difera este in faza luteala a ciclului menstrual al femeii si in timpul sarcinii. Progesteronul este un hormon produs de catre ovare, placenta si glandele suprarenale.

Este important sa retinem ca termenul "progestin" este folosit pentru a descrie progesteronul si hormonii steroidieni sintetici cu proprietati asemanatoare celor ale progesteronului. In ovare, locul unde are loc productia de progesteron se numeste corpul luteal (acesta este o structura care se dezvolta in ovare si care produce hormonul progesteron).

Placenta produce si ea progesteron, in perioada sarcinii. In organismul femeii, exista mai multi hormoni care indeplinesc roluri importante. Pe langa estrogen, progesteronul are si el un rol esential. Asa cum stii, ovarele, glandele suprarenale si placenta produc progesteron. Nivelul progesteronului creste in timpul ovulatiei si atinge un varf (valori mari) in timpul sarcinii.

De ce sunt necesare injectii cu progesteron in sarcina, la unele femei

Injectiile cu progesteron sunt adeseori prescrise in cazul acelor femei insarcinate care au avut un avor spontan sau care au avut multiple pierderi de sarcina. Chiar daca progesteronul indeplineste numeroase functii importante in timpul sarcinii (ajuta la intarirea peretilor uterului, creste tesutul mamar, asigura ca productia de lapte a organismului femeii nu incepe pana cand nu se naste bebelusul), nu toti expertii sunt de acord ca injectiile cu acest hormon sunt eficiente.

In cazul unor femei insarcinate, medicul poate decide prescrierea unor injectii cu progesteron. In unele cazuri, hormonul poate sa ajute femeia sa nu piarda sarcina. Totodata, tratamentele cu progesteron injectabil sunt folosite si in cazul femeilor care au risc mare de a naste inainte de termen.

Progesteronul la barbati

Progesteronul este cunoscut mai ales pentru ca este unul dintre hormonii importanti feminini, insa si barbatii au nevoie de el pentru a produce testosteron. Glandele suprarenale si testiculele, in cazul barbatilor, sunt cele care produc progesteron. La barbati, nivelul progesteronului este similar cu cel al femeilor in faza foliculara a ciclului menstrual, cand foliculul de pe un ovar se pregateste sa elibereze un ovul.

Cand in organismul unui barbat nivelul progesteronului scade extrem de mult, pot sa apara simptome ce indica aceasta carenta, cum ar fi:

• libidou scazut

• caderea parului

• cresterea in greutate

• oboseala

• depresie

• ginecomastie (ceea ce inseamna ca se dezvolta mai mult glandele mamare la barbati)

• disfunctii erectile

• impotenta

• scaderea densitatii mineral osoase

• scaderea masei musculare.

Pe masura ce barbatul inainteaza in varsta, productia de testosteron intra in declin, nivelul de estrogen creste, iar concentratia de progesteron scade dramatic. Asadar, progesteronul este un hormon important nu doar in cazul femeilor si gravidelor, ci si pentru barbati.

Progesteronul la menopauza

Este important sa retinem ca atat barbatii, copiii cat si femeile postmenopauzale au niveluri mai scazute de progesteron decat cele ale femeilor aflate la o varsta fertila. Desigur, ceea ce este considerat un nivel "normal" al acestui hormon depinde de mai multi factori, cum ar fi varsta si sexul persoanei. Ovarele care nu functioneaza la parametri normali pot cauza o productie mult prea scazuta de progesteron, iar in timpul menopauzei, asa cum bine stim, este absolut natural ca nivelul de estrogen si de progesteron sa scada.

Este important ca femeile aflate la menopauza sa stie ca simptomele pot fi ameliorate cu terapia potrivita. De exemplu, pentru simptomele severe ale menopauzei, medicul poate prescrie o terapie hormonala, care implica, de regula, o combinatie de hormoni (estrogen si progesteron). De ce este important ca acesti hormoni sa fie luati impreuna? Pentru ca femeile care administreaza estrogen fara progesteron au un risc crescut de a dezvolta cancer endometrial.

Progesteronul si ciclul menstrual

Expertii explica faptul ca progesteronul ajuta la stabilizarea ciclurilor menstruale si pregateste corpul femeii pentru o sarcina. Cand o femeie are un nivel scazut de progesteron, acest hormon poate duce la menstruatii neregulate, la dificultatea de a concepe un bebelus si la un risc mai mare de complicatii in timpul sarcinii. La jumatatea ciclului menstrual al femeii, se observa o crestere a nivelului unui alt hormon (numit hormonul luteinizant sau LH), care duce la ovulatie - eliberarea unul ovul din unul dintre cele doua ovare.

Odata ce ovulul este eliberat, corpul luteal formeaza si incepe sa produca hormonul progesteron. Daca insa ovulul nu este fecundat (deci femeia nu ramane insarcinata), corpul luteal se distruge, ducand la o scadere a valorii progesteronului. Aceasta scadere determina distrugerea endometrului ingrosat, cauzand inceputul unei menstruatii.

Tipuri de progesteron

In esenta, progesteronul poate fi natural ori sintetic.

Progesteron natural

Progesteronul natural este un hormon endogen, care este produs de organismul uman, hormon implicat in ciclul menstrual, sarcina si embriogeneza.

Progesteron sintetic

Progesteronul se gaseste in mod natural in organismul femeii, al barbatului si al copiilor, cat si al femeilor la menopauza, insa el poate fi produs si in laborator de oamenii de stiinta. Hormonii steroidieni sintetici cu proprietati asemanatoare celor pe care le are progesteronul se numesc progestin. Acest progestin sau progesteron sintetic este disponibil sub forma de capsule, se gaseste in geluri cu administrare vaginala, in dispozitive intrauterine si sub forma injectabila etc.

Progesteronul sintetic este folosit ca tratament pentru: impiedicarea unei sarcini nedorite, ca terapie de substitutie hormonala, pentru dereglarile ciclului menstrual, sangerarile uterine anormale, pentru amenoree (absenta menstruatiei), endometrioza, hiperplazia endometriala, etc.

Progesteron analiza

Testul de sange pentru determinarea progesteronului il poate ajuta pe medic sa determine daca valorile acestui hormon sunt prea scazute. Este vorba de un simplu test de sange, de o analiza simpla, care nu necesita vreo pregatire speciala in prealabil. Analiza de sange care determina ce valoare are progesteronul poate fi indicata in mai multe situatii, pentru ca rezultatele acestui test pot sa arate de ce o pacienta nu reuseste sa ramana insarcinata, de exemplu.

Exista, asadar, numeroase motive pentru care medicul poate recomanda efectuarea unui test de sange pentru a determina nivelul de progesteron, cum ar fi:

• pentru a se determina daca pacienta a ovulat

• pentru a se evalua cauzele nedescoperite ale infertilitatii

• pentru a se determina daca pacienta a avut avort spontan (a pierdut sarcina) sau a avut o sarcina ectopica (extrauterina)

• pentru a evalua pacientele cu o sarcina cu risc crescut sau pe cele care iau progesteron in timpul sarcinii

• pentru a afla cauzele sangerarilor uterine anormale

• pentru a diagnostica o afectiune sau tulburare a glandelor suprarenale.

Pe scurt, iata de ce se face analiza pentru aflarea valorilor progesteronului: pentru a ajuta medicul sa determine cauza infertilitatii, pentru a urmari si monitoriza ovulatia, pentru a-l ajuta pe medic sa diagnosticheze o sarcina extrauterina sau o sarcina cu defecte, pentru a monitoriza starea unei sarcini, pentru a monitoriza terapia de substitutie a progesteronului ori pentru a-l ajuta pe medic sa puna diagnosticul in cazul in care pacienta are sangerari uterine anormale.

Cand (in ce momente) este indicat sa se faca analiza pentru progesteron

Acest test de sange, care nu necesita o pregatire speciala a pacientei, se face:

• in anumite momente din timpul ciclului menstrual al unei femei, pentru a determina daca sau cand femeia ovuleaza (cand se elibereaza un ovul din ovar);

• la inceputul sarcinii, cand simptomele sugereaza ca ar fi o sarcina extrauterina sau o sarcina care are probleme;

• pe parcursul unei sarcini cu risc mare, pentru a ajuta medicul sa determine starea placentei si starea de sanatate a fatului;

• periodic, atunci cand o persoana urmeaza o terapie de substitutie hormonala cu progesteron;

• cand o femeie are sangerari uterine anormale.

Progesteron valori normale si anormale

Asa cum stii deja, valoarea progesteronului se masoara prin intermediul unui test de sange, efectuat pe o mostra de sange din vena pacientei. Este important ca pacienta sa isi aminteasca, asadar, ca nivelul progesteronului poate sa fluctueze pe parcursul ciclului menstrual, asa ca valorile acestui hormon pot sa difere pe parcursul lunii. Valorile progesteronului sunt masurate in nanograme pe mililitru de sange.

Mai jos sunt enumerate valorile normale ale progesteronului pentru o femeie adulta, in diferite momente ale ciclului menstrual si ale sarcinii: • Inainte de ovulatie: valoarea progesteronului este mai mica de 0,89 ng/ml

• La ovulatie, valoarea progesteronului este mai mare sau egala cu 12 ng/ml

• Dupa ovulatie, valoarea progesteronului este cuprinsa intre 1,8 si 24 ng/ml

• In primul trimestru de sarcina: valoarea progesteronului este cuprinsa intre 11 si 44 ng/ml

• In al doilea trimestru de sarcina: valoarea progesteronului este cuprinsa intre 25 si 83 ng/ml

• In al treilea trimestru de sarcina: valoarea progesteronului este cuprinsa intre 58 si 214 ng/ml.

La barbati, progesteronul se gaseste in cantitati mult mai mici si nu se testeaza, de regula, nivelul acestui hormon, decat in situatia in care medicul suspecteaza ca pacientul ar avea o disfunctie la glandele suprarenale. Valorile normale ale progesteronului sunt mai mici de 0,20 ng/ml.

Este bine sa retii ca rezultatele analizei de sange pentru determinarea progesteronului pot varia in functie de laboratorul unde s-a efectuat testul, iar medicul tau este cel mai in masura sa iti interpreteze rezultatele analizei.

Care sunt valorile considerate "normale" pentru analiza progesteronului

In general, rezultatele ce arata valoarea normala a progesteronului seric intra in urmatoarele categorii:

• barbati, femeile postmenopauzale si femeile aflate la inceputul ciclului menstrual: 1 ng/ml sau sub aceasta valoare;

• femeile care se afla la jumatatea ciclului menstrual: intre 5 si 20 ng/ml;

• femeile insarcinate in primul trimestru: intre 11,2 si 90 ng/ml;

• femeile insarcinate in al doilea trimestru: intre 25,6 si 89,4 ng/ml;

• femeile insarcinate in al treilea trimestru: 48,4 si 42,5 ng/ml.

Ce pot sa indice rezultatele anormale ale analizei progesteronului

Rezultatele acestui test de sange sunt considerate anormale daca se afla in afara valorilor de referinta, adica daca sunt valori mai mari sau mai mici decat cele normale. In unele cazuri, un singur rezultat anormal al testului de sange reflecta de fapt fluctuatiile normale ale valorilor progesteronului. Desigur, nivelul progesteronului poate varia mult, chiar si in decursul unei zile. Medicul va sti cel mai bine sa interpreteze rezultatele, el va sti ca un nivel anormal de mare sau anormal de mic al progesteronului poate fi un semn al unei probleme de sanatate ce nu a fost inca descoperita.

Pe langa sarcina, valorile mari ale progesteronului pot fi cauzate de: cancerul ovarian, cancerul glandei suprarenale, hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale (este un grup de afectiuni ale glandelor suprarenale). Pe de alta parte, valorile prea mici ale progesteronului pot fi cauzate de: lipsa menstruatiilor, de faptul ca organismul nu are ovulatie, de sarcina extrauterina, avortul spontan, decesul fatului.

Produse farmaceutice pe baza de progesteron

Optiunile de tratament pentru a suplimenta cu progesteron o carenta ce exista in organismul femeii sunt multiple, incepand de la: creme, geluri si pana la ovule / supozitoare intravaginale, pilule, injectii etc. Asadar, in functie de caz si de diagnostic, medicul poate prescrie:

• creme si geluri cu progesteron, care pot avea administrare topica (se aplica local) sau administrare intravaginala;

• supozitoare (ovule) intravaginale, care sunt folosite pentru a trata nivelul scazut al progesteronului, care duce la aparitia unor probleme de fertilitate;

• medicamente cu administrare orala, care au o anumita concentratie de progesteron; printre acestea se afla si unele contraceptive orale, care contin progesteron sintetic, in combinatie cu estrogenul sintetic.

Terapia hormonala (fie doar estrogen, fie o combinatie de estrogen si progesteron) poate sa ajute la ameliorarea unor simptome, ca de exemplu: bufeurile, transpiratiile din timpul noptii si uscaciunea vaginala. In cazul anumitor femei, progesteronul prescris de medic poate sa amelioreze starea de spirit (dispozitia). Progesteronul administrat oral poate avea un efect calmant, iar pacientele observa ca adorm mai usor.

Rolul si functiile progesteronului in organism

Progesteronul indeplineste numeroase functii si roluri in organismul femelor:

• Acest hormon pregateste endometrul pentru o potentiala sarcina, dupa ovulatie. El face ca endometrul sa se ingroase pentru a accepta ovulul fecundat.

• In acelasi timp, progesteronul impiedica / sta in calea contractiilor musculare in interiorul uterului, astfel incat acestea sa nu determine corpul sa respinga un ovul. Cat timp organismul produce concentratii mari de progesteron, femeia nu va ovula.

• Daca femeia, insa, nu ramane insarcinata, corpul luteal se distruge, iar astfel scade nivelul de progesteron din organism. Aceasta schimbare declanseaza menstruatia.

• Daca, insa, are loc conceptia, progesteronul continua sa stimuleze organismul, pentru a asigura crearea vaselor de sange din endometru, care vor hrani bebelusul care se dezvolta in uter. Hormonul acesta, totodata, pregateste si mai mult aceste tesuturi ale uterului, astfel incat sa poata accepta ovulul fecundat.

• Odata ce placenta se dezvolta, si ea incepe sa secrete progesteron, sustinand corpul luteal. Acest lucru face ca valorile progesteronului sa ramana ridicate pe durata sarcinii, astfel incat organismul sa nu produca mai multe ovule.

• Totodata, progesteronul ajuta la pregatirea glandelor mamare, astfel incat acestea sa produca la momentul potrivit laptele pentru bebelus.

Progesteronul circula in sange pana la tesuturi, acolo unde se afla receptorii acestuia. El se ataseaza de receptori, pentru a produce astfel anumite actiuni in organismul femeii. Estrogenul si progesteronul sunt hormonii responsabili pentru eliberarea unui ovul din ovare, in timpul ovulatiei. Urmeaza apoi anumiti pasi indepliniti de progesteron:

• Progesteronul pregateste tesutul care captuseste uterul, pentru a permite implantarea ovulului fecundat.

• Acest hormon mentine starea endometrului pe toata durata sarcinii.

• Impiedica eliberarea ulterioara a altui ovul, pana cand sarcina s-a incheiat.

• Impiedica fecundarea a mai mult de un ovul, desi ocazional, este posibil ca ovarele sa elibereze mai mult de un ovul.

• Stopeaza contractiile musculare in trompele uterine, odata ce ovulul a fost transportat.

• Indeplineste un rol important in dezvoltarea fatului in timpul sarcinii.

• Stimuleaza tesutul mamar sa incurajeze lactatia si determina glandele sa fie pregatite la momentul optim pentru a produce lapte.

• Intareste muschii planseului pelvian, pentru a fi pregatiti pentru travaliu.

Factori care influenteaza productia de progesteron

Valorile progesteronului sunt relativ scazute inainte de ovulatie si, de regula, nivelul acestui hormon creste atunci cand un ovul este eliberat din ovar. Valorile progesteronului cresc pe o perioada de cateva zile si fie continua sa creasca daca s-a obtinut o sarcina, fie vor scadea, pentru a initia menstruatia.

Daca nivelul progesteronului nu creste si nu scade lunar, acest lucru ar putea indica faptul ca exista o problema in ce priveste ovulatia, menstruatia sau ambele ori poate fi o cauza a infertilitatii.

Factori care duc la cresterea nivelului de progesteron

Printre factorii sau motivele care pot duce la o crestere a nivelului de progesteron se afla si:

• chisturile ovariene

• sarcinile care nu sunt viabile

• o forma rara de cancer ovarian

• supraproductia de progesteron din glandele suprarenale

• cancerul glandelor suprarenale

• hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale.

Factori care reduc productia de progesteron

Productia sau cantitatea de progesteron poate sa scada din cauza mai multor factori, cum ar fi:

• toxemia de sarcina sau preeclampsia (in stadii avansate ale sarcinii)

• functia ovariana este redusa

• amenoreea

• sarcina ectopica

• pierderea sarcinii (avortul spontan).

Progesteron marit: ce efecte are in organism

In cazul in care va intrebati ce efecte are o productie prea mare de progesteron, este important sa stiti ca nivelurile mari ale acestui hormon, de regula, nu determina niciun fel de efecte negative pentru starea de sanatate. Asadar, faptul ca ai o valoare mare a progesteronului nu va cauza vreun efect negativ asupra sanatatii tale.

Retine ca progesteronul atinge valori foarte mari in mod natural, in timpul sarcinii. De fapt, progesteronul este prezent in contraceptivele orale deoarece el poate "pacali" organismul femeii si il poate convinge sa nu ovuleze.

Chiar si asa, progesteronul marit in cazul unei persoane care nu este insarcinata ar putea fi un semn ca exista o problema de sanatate ori o tulburare ce nu a fost inca diagnosticata, cum ar fi:

• chisturile ovariene

• hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale

• cancerul ovarian

• cancerul glandei suprarenale.

Progesteron scazut: cum se manifesta lipsa de progesteron

Cand valoarea progesteronului este prea scazuta, este posibil ca organismul femeii sa nu poata fi capabil sa sustina procesele complexe care au loc in timpul menstruatiei si sarcinii.

Semnele ce indica lipsa de progesteron, adica o cantitate prea mica de hormoni pot fi:

• menstruatiile anormale

• menstruatiile absente ori menstruatiile ce intarzie

• pierderea sarcinii

• infertilitate

spotting (sangerari usoare) sau crampe in timpul sarcinii.

Procesul natural de imbatranire face ca nivelul hormonilor, inclusiv valorile progesteronului, sa intre in declin, adica sa scada. Aceasta scadere a productiei de progesteron poate duce la ovulatie neregulata si la menstruatii neregulate.

Efectele produselor farmaceutice pe baza de progesteron

Progesteronul este un hormon ovarian esential pentru multe functii din corpul femeii. Insa in anumite situatii, organismul nu produce o cantitate suficienta de progesteron, asa ca medicul specialist poate decide sa prescrie o forma sintetica a acestuia (denumita progestin).

Asadar, progesteronul sintetic este prescris in mod frecvent pentru contraceptie ori in cazul terapiei de substitutie hormonala in perioada postmenopauzala, iar in aceste situatii, progestinul este combinat cu estrogenul, fiind un mijloc de a bloca ingrosarea endometrului.

Produsele farmaceutice pe baza de progesteron pot avea, insa, efecte neplacute la unele paciente, asa ca este important sa ai in vedere si reactiile care pot sa apara in urma administrarii acestui hormon.

Beneficiile terapiei hormonale pe baza de progesteron

La anumite paciente, terapia hormonala este prescrisa de medic si tot acesta va decide daca este nevoie de progesteron ori de varianta lui sintetica, in combinatie cu estrogenul. Cand ovarele pacientei nu mai produc cantitati suficiente din acesti hormoni, estrogen si progesteron, asa cum se intampla la menopauza, terapia hormonala poate fi administrata, pentru a oferi organismului concentratiile adecvate de estrogen si progesteron.

Progesteronul este folosit in combinatie cu estrogenul, de exemplu, la femeile carora nu le-a fost indepartat chirurgical uterul. La aceste paciente, estrogenul (daca este luat fara progesteron) creste riscul acelei paciente de a dezvolta cancer endometrial. Estrogenul este cel care poate cauza o dezvoltare in exces a celulelor din uter, iar din aceasta cauza, el poate duce la cancer.

Progesteronul reduce riscul de cancer uterin (numit si endometrial), facand acest tesut - endometrul - cat mai subtire. Femeile carora li se administreaza progesteron pot avea sangerari lunare sau pot sa nu aiba deloc sangerari menstruale, in functie de modul in care este administrata terapia hormonala. Specialistii americani spun ca femeile care au suferit o histerectomie (indepartarea chirurgicala a uterului), de regula, nu au nevoie de terapie cu progesteron.

Progesteron reactii adverse

Asa cum stii, progesteronul poate fi produs si in laborator, obtinandu-se o forma sintetica numita de experti progestin. Hormonii acestia sintetici sunt disponibili sub forma de capsule, geluri cu administrare intravaginala, implanturi, se gasesc in unele dispozitive intrauterine (sterilete) si sub forma de injectii.

Pe langa faptul ca progesteronul sintetic poate fi folosit in anumite metode contraceptive (cum ar fi anticonceptionalele), acest hormon se foloseste si pentru a trata:

• cancerul uterin, cancerul mamar sau cancerul renal

• modificarile aparute in ce priveste cresterea parului

• modificarile aparute in ce priveste dorinta sexuala (libidoul)

• ca terapie hormonala anticancer

• durerea de sani

• pentru a preveni nasterea prematura

• acneea

• ca tratament pentru infertilitate

• productia laptelui matern.

Insa progesteronul sintetic are si unele reactii adverse ori efecte mai putin placute, iar printre acestea se afla:

• durerile de cap

• sensibilitatea sanilor sau durerea de sani

• stomacul deranjat, varsaturi, diaree si constipatie

• schimbari legate de pofta de mancare

• cresterea in greutate

• retentia de lichide

• oboseala

• dureri musculare, articulare sau ale oaselor

• schimbari de dispozitie si irascibilitate

• ingrijorare excesiva

• rinoree, stranut si tuse

• scurgeri ori secretii vaginale

• probleme in timpul urinarii.

Cui ii este contraindicat progesteronul sintetic

Forma sintetica de progesteron nu este indicata in cazul pacientelor care au un istoric medical ce include urmatoarele afectiuni (cu exceptia situatiei in care medicul recomanda ca pacienta sa utilizeze forma sintetica de progesteron pentru a trata boala respectiva):

• tumorile hepatice

• cancerul genital

• cancerul mamar

• o boala arteriala grava

• sangerari vaginale nediagnosticate

• porfiria acuta

• icterul idiopatic

• pruritul sever ce apare in timpul sarcinii.

Cum se administreaza tratamentele pe baza de progesteron

Progesteronul produs in laborator este un hormon folosit in numeroase tipuri de medicamente, iar modul de administrare poate sa difere de la o pacienta la alta, in functie de nevoile acesteia. In cazul in care medicul depisteaza un dezechilibru hormonal, o versiune artificiala (sintetica) a progesteronului poate ajuta pacienta sa duca o viata normala. Tratamentele pe baza de progesteron se impart in mai multe clase:

Anticonceptionalele

Sunt medicamente cunoscute si sub numele de "contraceptive orale" sau "contraceptive hormonale"; in compozitia lor se gaseste si progesteronul acesta sintetic.

• Exista pilule anticonceptionale care contin estrogen si progesteron - numite contraceptive orale combinate. Acestea se administreaza pe cale orala, zilnic, dupa o schema specifica de tratament, 21 de zile cu o pauza de 7 zile.

• Pe langa acestea, exista si metode contraceptive hormonale care se bazeaza doar pe progesteron (contraceptive orale doar cu progestin); ele pot fi: minipilule contraceptive (care se administreaza oral), implanturi si injectii cu progesteron.

Terapia hormonala

Cunoscuta si sub denumirea de "terapie de substitutie hormonala", aceasta ajuta la restabilirea echilibrului hormonilor feminini. In cadrul terapiei hormonale, organismului i se poate oferi progesteron, estrogen sau o combinatie ce contine ambii hormoni. Este vorba de medicamente disponibile sub forma de pilula, spray nazal, plasture, gel ce se aplica pe piele, injectie, crema vaginala sau inel vaginal.

Este bine de stiut ca terapia hormonala poate sa calmeze simptomele perimenopauzei (numita uneori si premenopauza), cum ar fi: bufeurile, uscaciunea vaginala, durerea pe care femeia o simte in timpul sexului, schimbarile de dispozitie, tulburarile de somn, anxietatea, libidoul scazut.

Remedii si produse cu actiune similara progesteronului

Progesteronul este un hormon secretat de ovare, iar nivelurile modificate ale acestuia pot contribui la menstruatii anormale si aparitia simptomelor menopauzei. Totodata, progesteronul este necesar pentru implantarea ovulului fecundat in uter si pentru mentinerea sarcinii.

Pe langa progesteronul care exista in mod natural in corpul femeii, medicul poate prescrie in anumite situatii o forma de progesteron produsa in laborator (sintetica). Acest hormon sintetic este folosit pentru a imita functiile progesteronului secretat de ovare.

Exista mai multe remedii care au o actiune similara cu cea a progesteronului, produse in laborator. Printre acestea se afla contraceptivele orale si terapia de substitutie hormonala.

• Exista produse topice (care se aplica local, extern) pe baza de progesteron; aceste produse farmaceutice sunt niste preparate speciale, pe care pacienta le aplica pe piele.

• Progesteronul este folosit si in combinatie cu hormonul estrogen, ca parte din terapia de substitutie hormonala, in cazul anumitor categorii de femei.

• Cremele ce contin progesteron sunt folosite uneori in cadrul terapiei de substitutie hormonala si pentru a trata simptomele menopauzei, cum ar fi bufeurile.

• Gelul cu progesteron este folosit uneori in interiorul vaginului, pentru a trata durerea de sani in cazul femeilor cu o afectiune benigna a glandelor mamare (necanceroasa), pentru a preveni si trata ingrosarea anormala a mucoasei care captuseste uterul (hiperplazia endometriala) si pentru a preveni nasterea prematura.

• Totodata, progesteronul sintetic este folosit intravaginal sau sub forma de injectie, pentru a trata infertilitatea si simptomele sindromului premenstrual.

Este necesar sau nu progesteronul la menopauza?

In general, progesteronul din organism nu este suplimentat cu hormoni din exterior, in cazul femeilor care se confrunta cu simptome ale menopauzei date de un dezechilibru hormonal. De ce? Pentru ca, in cea mai mare parte, simptomele menopauzale sunt cauzate de nivelurile scazute ale estrogenului. La unele femei, insa, exista si alte metode prin care poate fi crescuta concentratia prea mica de progesteron:

• Se recomanda cresterea aportului de vitamine B si de vitamina C, care sunt necesare pentru mentinerea nivelului optim al progesteronului;

• Se recomanda ca femeia sa manance mai multe alimente bogate in zinc, precum crustaceele;

• Este indicat sa se tina sub control nivelul de stres, pentru ca organismul elibereaza cortizol in loc de progesteron atunci cand femeia este stresata.

 

 

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Sursa foto: Shutterstock

Bibliografie:

  • Cleveland Clinic - https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/15245-hormone-therapy
  • Encyclopædia Britannica - https://www.britannica.com/science/progesterone
  • WebMD - https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-760/progesterone
  • American Association for Clinical Chemistry - https://labtestsonline.org/tests/progesterone
  • Endocrine Society - https://www.hormone.org/your-health-and-hormones/glands-and-hormones-a-to-z/hormones/progesterone

 

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0