Tratament hormonal (hormonoterapie) in cancerul mamar: cum ajuta?

Hormonoterapia pentru cancerul de sân este un tratament folosit pentru acele cancere mamare care sunt sensibile la anumiți hormoni. Cele mai frecvente forme de tratament hormonal pentru cancerul mamar funcționează prin împiedicarea hormonilor de a se „lipi” sau a se lega de celulele canceroase ori prin scăderea producției de hormoni din organism.

Cancerul mamar este o afecțiune în care celulele maligne se dezvoltă în țesutul mamar. Este una dintre cele mai frecvente forme de cancer la femei, dar poate afecta și bărbații, deși în proporții mult mai mici. Există mai multe tipuri de cancer mamar, în funcție de celulele din sân în care începe să se dezvolte, cele mai comune tipuri incluzând:

  • Carcinomul ductal invaziv - Acesta este cel mai des întâlnit tip de cancer mamar și începe în conductele lactifere ale sânului, după care invadează țesutul mamar din apropiere. 
  • Carcinomul lobular invaziv - Începe în lobulii care produc lapte ai sânilor. Acest tip de cancer mamar poate fi mai dificil de detectat prin mamografie și poate avea un model de creștere mai difuz.
  • Cancerul mamar inflamator - Acest tip rar de cancer mamar se caracterizează prin roșeață, umflături și căldură la nivelul sânului. Este denumit inflamator deoarece poate crea impresia că sânul este inflamat, dar nu este, de fapt, o infecție.
  • Cancerul mamar cu receptori hormonali pozitivi (ER+ și PR+) - Aceste cancere au celule cu receptori pentru hormonii estrogen și progesteron. Tratamentul pentru aceste tipuri de cancere mamar poate implica terapia hormonală pentru a bloca acțiunea hormonilor. Cancerul mamar cu receptorii HER2 pozitivi implică o supraexpresie a receptorului HER2, ceea ce poate face cancerul să se dezvolte mai rapid. 
  • Cancerul mamar triplu negativ - Acest tip de cancer nu are receptori pentru hormonii estrogen și progesteron și nici supraexpresie a receptorului HER2. Este adesea mai dificil de tratat decât alte tipuri de cancer de sân și necesită abordări terapeutice diferite.

RECOMANDĂRILE EXPERȚILOR DOC

De ce sunt importanți receptorii?

Cum spuneam, unele tipuri de cancer mamar sunt influențate de hormonii din sângele pacientei. Celulele canceroase din cancerul mamar ER pozitiv și PR pozitiv au receptori (adică niște proteine) care se alipesc sau se atașează de estrogen, care le ajută să se dezvolte. Din fericire, există mai multe modalități diferite prin care estrogenul poate fi împiedicat să se alipească de acești receptori.

Ce înseamnă hormonoterapie?

Tratamentul cu hormoni sau hormonoterapia este o formă de terapie sistemică, ceea ce înseamnă că tratamentul ajunge la celulele canceroase de aproape oriunde din corp, nu doar la cele din sân. 

Cui se adresează hormonoterapia?

Terapia hormonală este recomandată în cazul femeilor cu cancere mamare care, în urma testelor, au fost clasificate ca fiind ER pozitive și/sau PR pozitive (adică au receptori care se alipesc de anumiți hormoni). Totodată, tratamentul cu hormoni nu le ajută pe femeile ale căror tumori au rezultate negative în privința receptorilor hormonali (cancere care sunt atât ER negative, cât și PR negative). Când se recomandă hormonoterapie, pacientele vor fi monitorizate pe termen lung - deoarece și terapia durează mulți ani - pentru a evalua eficacitatea tratamentului și pentru a verifica efectele secundare. Durata hormonoterapiei trebuie să fie stabilită în funcție de beneficiile și de riscurile asociate cu tratamentul.

Când se indică hormonoterapie?

Un tratament hormonal este adeseori folosit după intervenția chirurgicală (ca terapie adjuvantă) pentru a ajuta la reducerea riscului de reapariție a cancerului. Uneori, se recomandă hormonoterapie și înainte de intervenția chirurgicală (ca terapie neoadjuvantă). De regulă, tratamentul cu hormoni este luat pe o perioadă de cel puțin 5 ani. În plus, tot la hormonoterapie se poate apela și pentru a trata cancerul care a revenit după tratamentul inițial sau pentru a trata cancerul care s-a extins la alte părți ale corpului.

Cum funcționează, de fapt, un tratament hormonal?

Aproape 2 din 3 cancere mamare sunt pozitive pentru receptorii hormonali. Celulele acestor boli au receptori care se atașează de hormonii estrogen (cancere mamare ER pozitive) și/sau de progesteron (cancere mamare PR pozitive). În cazul acestor cancere, nivelurile foarte mari ale estrogenului pot contribui la creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase. Există mai multe tipuri de hormonoterapie, care folosesc metode diferite prin care împiedică estrogenul să ajute la dezvoltarea cancerului.

Cât durează tratamentul?

Durata hormonoterapiei în cazul cancerului de sân cu receptori hormonali pozitivi (ER+ și PR+) poate varia în funcție de recomandările medicului și de caracteristicile individuale ale fiecărei paciente. În general, se poate întinde de la câțiva ani până la un deceniu sau chiar mai mult, de la caz la caz.

Durata standard a hormonoterapiei pentru majoritatea femeilor este de 5 până la 10 ani. La femeile în premenopauză, adesea se recomandă tamoxifen timp de 5 ani, urmat de un inhibitor de aromatază timp de 5 ani după menopauză. La femeile în postmenopauză, tratamentul cu inhibitori de aromatază poate fi luat în calcul de obicei pentru o perioadă mai lungă. 

Pacientele care fac hormonoterapie sunt monitorizate periodic pentru a evalua răspunsul la tratament și pentru a verifica efectele secundare. Acest lucru poate influența decizia de a continua sau de a întrerupe tratamentul.

Ce medicamente pot bloca receptorii estrogenului?

O abordare în hormonoterapie este de a împiedica hormonii să se alipească de celulele canceroase. Când hormonii nu pot accesa celulele canceroase, dezvoltarea tumorii este încetinită și celulele pot să moară. Medicamentele care au această acțiune sunt:

Tamoxifenul

Acesta acționează ca un antagonist al estrogenului, ceea ce înseamnă că blochează acțiunea hormonilor estrogen asupra celulelor canceroase în sân. Tamoxifenul este de regulă luat zilnic, sub formă de tabletă și este folosit pentru a reduce riscul de recurență a cancerului, la femeile care au fost tratate pentru un cancer în stadiu incipient. Medicamentul poate fi folosit ca tratament hormonal și la femeile cu un cancer avansat. 

De asemenea, tamoxifenul poate fi prescris femeilor cu risc crescut de dezvoltare a cancerului mamar, dar care nu au fost încă diagnosticate cu această boală, pentru a le reduce riscul de apariție a cancerului mamar.

Toremifenul

Toremifenul este un modulator selectiv al receptorului de estrogen, ceea ce înseamnă că acționează ca un antagonist al receptorului de estrogen în unele țesuturi, cum ar fi țesutul mamar. Acesta se ia zilnic, sub formă de tabletă și este folosit pentru a trata cancerul mamar care s-a extins către alte zone ale corpului. Este prescris adesea după chirurgie sau radioterapie pentru a preveni recurența cancerului mamar și poate fi folosit și în tratamentul recurenței bolii. 

Fulvestrantul

Este un modulator selectiv al receptorului de estrogen, dar, spre deosebire de tamoxifen sau toremifen, fulvestrantul acționează ca un antagonist al receptorului de estrogen în mod direct și nu are și efect agonist asupra receptorului de estrogen. Medicamentul este administrat injectabil, în fiecare lună, după ce inițial s-a făcut o doză la fiecare două săptămâni în prima lună de tratament. Este indicat la femeile în postmenopauză, pentru a trata cancerul mamar avansat sau metastatic, în special atunci când alte terapii hormonale sau terapii țintite au eșuat. Poate fi prescris ca tratament de primă linie sau în tratamentul recurenței cancerului mamar.

Medicamente care stopează producția de estrogen după menopauză

Inhibitorii de aromatază sunt o clasă de medicamente care reduc cantitatea de estrogen din organismul pacientei, iar celulele canceroase nu mai sunt alimentate cu hormonii de care au nevoie pentru a se dezvolta. Aceste medicamente sunt folosite ca tratament hormonal doar la femeile care au intrat la menopauză.

Inhibitori de aromatază folosiți pentru a trata cancerul de sân:

  • Anastrozolul - este utilizat pentru a reduce riscul de recurență a cancerului la femeile care au fost tratate pentru un cancer mamar în stadiu incipient. Este folosit și pentru a trata cancerul mamar în stadiu avansat și în stadii incipiente.
  • Exemestanul - este prescris pentru a reduce riscul de recurență a cancerului la femeile care au fost tratate pentru cancerul mamar descoperit în stadiu incipient. Uneori e folosit după ce pacienta a luat timp de 2 sau 3 ani tamoxifen.
  • Letrozolul - este indicat pentru a reduce riscul de recurență a cancerului la pacientele care au fost tratate pentru boala descoperită în stadiu incipient. Medicamentul poate fi folosit atât singur, cât și după terminarea tratamentului cu tamoxifen.

Ce efecte adverse poate avea un tratament hormonal?

Efectele secundare în hormonoterapie vor depinde de tipul de terapie prescris de medic, de doza unui medicament sau de combinația de medicamente, cât și de starea generală de sănătate a pacientei. Unele dintre cele mai frecvente efecte adverse ale hormonoterapiei sunt: bufeurile, transpirațiile și alte simptome ale menopauzei induse de tratament, probleme de natură sexuală, constipație, oboseală, probleme la nivelul fertilității, creștere în greutate, greață, diaree, subțierea părului, osteoporoză, colesterol mărit, secreții vaginale anormale. E necesar ca pacienta să discute cu medicul curant dacă are aceste efecte adverse sau altele care ar putea să apară din cauza tratamentului pe care îl face.

Newsletter DOC dedicat

Nu uitați că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a investigațiilor adecvate. Puteți face chiar acum o programare, prin platforma DOC-Time, aici. Iar dacă nu sunteți siguri la ce specialist ar fi indicat să mergeți, vă recomandăm să începeți cu un consult de medicină internă, pentru care puteți face, de asemenea, programări prin DOC-Time.

Sursă foto: Shutterstock
Bibliografie:
The Canadian Cancer Society - Hormone therapy for breast cancer
http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/breast/treatment/hormonal-therapy/?region=on
American Cancer Society - Hormone Therapy for Breast Cancer
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment/hormone-therapy-for-breast-cancer.html
Nature - Tamoxifen evolution
https://www.nature.com/articles/s41416-023-02158-5
Studiul „Tamoxifen evolution”, apărut în Br J Cancer 128, 421–425 (2023). https://doi.org/10.1038/s41416-023-02158-5, autori: Howell, A., Howell, S.J.

 


Te-ar mai putea interesa și...


DE SEZON
Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0