Ce trebuie sa stii despre reconstructia mamara, dupa mastectomie

Daca ai decis sa apelezi la reconstructia mamara (fie a unui san, fie a ambilor sani), ca urmare a unei mastectomii, ai multe aspecte la care trebuie sa te gandesti.

De pilda, ii poti cere medicului sa inceapa reconstructia sanului imediat dupa mastectomie sau este posibil sa amani aceasta procedura pentru o anumita perioada de timp. De exemplu, daca ai cancer mamar inflamator, s-ar putea sa fie nevoie sa ti se indeparteze mai multa piele, lucru care complica o reconstructie mamara imediata. Iar uneori, reconstructia sanului trebuie sa fie amanata pana cand ti-ai terminat toate sedintele de radioterapie.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Ce alte lucruri trebuie sa iei in considerare:

  • varsta ta si starea generala de sanatate, inclusiv faptul ca fumezi sau nu
  • operatiile din trecut si factorii de risc asociati cu o interventie chirurgicala
  • amploarea bolii
  • daca este disponibil sau nu tesut autolog (produs propriu, adica cel care provine de la acelasi organism)
  • preferintele tale personale.


Dupa ce unul sau ambii sani au fost excizati din cauza cancerului mamar, poti apela la operatia de reconstructie mamara. Exista multe abordari diferite in ceea ce priveste reconstructia sanului. Medicul tau chirurg iti va explica in detaliu care sunt optiunile tale si tot el te va ajuta sa alegi interventia chirurgicala potrivita pentru tine.

Implanturile mamare

Implanturile sunt introduse sub piele sau sub muschii pectorali. Pentru ca un implant sa functioneze, trebuie sa existe suficienta piele ramasa si suficienti muschi pectorali ramasi dupa mastectomie, ca sa acopere implanturile mamare.

Implanturile pot fi realizate intr-o singura interventie chirurgicala, dar de obicei este nevoie de doua proceduri separate. Dupa mastectomia pe care ai avut-o, medicul chirurg va aseza un expander tisular sub piele sau sub muschiul pectoral. La interventiile ulterioare, medicul tau va umple treptat expanderul tisular cu solutie salina sterila, umplandu-l la intervale regulate, pana la capacitatea sa maxima sau pana la marimea la care pacienta si chirurgul sunt multumiti.

O data ce tesutul pectoral s-a vindecat putin, expanderul tisular va fi indepartat si inlocuit cu un implant mamar permanent. Acest lucru, in general, se intampla la doua pana la sase luni de la mastectomie. In unele cazuri, o mesa speciala este folosita pentru a sustine expanderul tisular si protezele mamare.

Reconstructia mamara cu tesut propriu (autolog)

Reconstructia sanului sau sanilor cu tesut autolog este efectuata folosindu-se tesutul propriu, din corpul pacientei, de obicei prelevat de pe abdomen, spate sau fese. Deoarece este propriul tesut sanatos al pacientei, metoda este forma preferata de reconstructie pentru pacientele care au avut sau cel mai probabil vor avea nevoie de radioterapie dupa procedura de mastectomie prin care au trecut.

Aceasta tehnica implica prelevarea de piele, grasime, vase de sange si, uneori, muschi din alta parte a corpului tau, pentru a reconstrui sanii (lambouri). Exista mai multe tipuri de lambouri (bucati de piele sau tesut, care pot fi grefate in alta parte a corpului); este vorba de tesut propriu, luat de la pacienta.

Lambourile (tesuturile proprii) pot fi luate de pe abdomen, de pe spate, de pe fese sau coapse. In unele cazuri, pielea, grasimea, muschii si vasele de sange sunt luate de pe partea inferioara a abdomenului.

In alte cazuri, chirurgul foloseste tesut luat de pe partea centrala si din partile laterale ale spatelui. In alte proceduri, te preleveaza o parte de tesut de pe abdomen, insa muschiul abdominal nu este taiat.

Alte interventii de reconstruire a sanului folosesc piele, vase de sange si grasime extrase din fesele pacientei, iar in alt tip de procedura, tesutul este indepartat de pe partea superioara a coapsei interioare.

Dureaza putin mai mult sa te recuperezi dupa reconstructia mamara cu tesut propriu, in comparatie cu procedura ce presupune doar implanturi mamare.

Reconstructia mamelonului si a areolei

In unele cazuri, mamelonul si areola pot fi crutate in timpul unei mastectomii. Factorii care determina daca iti poti pastra mamelonul si areolele includ dimensiunea si numarul tumorilor, dimensiunea si forma sanului, tipul si stadiul cancerului. In caz contrar, mamelonul si areola pot fi reconstruite dupa ce te recuperezi de pe urma operatiei de reconstructie a sanului. Mici bucati de piele de pe sanul reconstruit sunt taiate, mutate si modelate intr-un nou mamelon. Areola poate fi creata folosindu-se grefe de piele din zona inghinala sau de pe abdomen.

Discuta cu medicul tau optiunile pe care le ai

Vorbeste cu medicul tau despre ce optiune de reconstructie a sanului este cea mai buna pentru tine. Exista mai multi factori pe care sa ii iei in considerare, inclusiv eligibilitatea ta, timpul de recuperare si costul.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

De asemenea, ar trebui sa te gandesti la cum ai vrea sa arate sanii tai si daca vrei sau nu sa iti fie indepartati muschi de pe spate, pentru procedura de reconstructie. Nu uita ca reconstructia nu e doar o decizie medicala - este si una emotionala.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0