Cancerul oral si orofaringian

Cancerul oral este intr-o crestere de incidenta in ultimii ani cu un numar estimat de aproximativ 50000 de cazuri noi in Statele Unite si de aproximativ 2500 in Romania. Incidenta este dubla la barbati comparativ cu femeile.

Rata globala de supravietuire la 5 ani pentru cancerele cavitatii orale este estimata la peste 60 % cu limite cuprinse intre 80% pentru cancerele incipiente si 38% pentru cancerul oral metastatic. In ceea ce priveste cancerul orofaringian, rata globala de supravietuire este de aproximativ 43%.

Factori de risc

  • Fumatul reprezinta principalul factor de risc pentru aparitia acestor cancere sub forma utilizarii tigarilor, tigaretelor sau pipei. Peste 85 % dintre cancerele cavitatii orale se datoreaza fumatului. De asemenea mestecatul tutunului, obicei mai rar intalnit in tara noastra, reprezinta un alt factor de risc major pentru aparitia cancerelor orale. Daca utilizarea pipei este legata in special de cancerele buzei, mestecatul tutunului creste riscul cancerelor gingivale, ale mucoasei obrajilor sau al buzelor.
  • Consumul de alcool, mai ales in asociere cu cel de tutun, creste exponential riscul cancerelor orale
  • Expunerea prelungita la soare creste riscul aparitiei cancerului buzelor
  • Infectia cu virusul papiloma(HPV) este un factor de risc major pentru aparitia cancerelor orofaringiene. Zonele de electie afectate sunt reprezentate de amigdale si baza limbii
  • Sex: Cancerul orofaringian este mai frecvent la barbati decat la femei
  • Igiena orala deficitara precum si iritatia cronica linguala sau a mucoasei obrazului determinata de resturi radiculare, in special asociat consumului de alcool si fumatului cresc exponential riscul aparitiei cancerului oral si orofaringian. Din acest motiv, controale regulate stomatologice pot contribui la o depistare precoce a unor leziuni premergatoare cancerelor orale si orofaringiene
  • Un status nutritional deficitar si o dieta saraca in vitamine prin aport redus de legume si fructe. proaspete pot creste riscul acestor cancere
  • Un status imunologic deficitar creste riscul cancerelor orale
TE-AR MAI PUTEA INTERESA

 

Simptome si semne clinice

Pacientii cu acest tip de cancere pot sa nu aiba nici un fel de simptomatologie o lunga perioada de timp. In alte situatii pacientii prezinta leziuni ulcerative cronice care nu au tendinta de vindecare, excrescente de multe ori indolore cu localizare la nivelul structurilor cavitatii bucale, adenopatii la nivel laterocervical sau submandibular, raguseala persistenta, senzatie de corp strain la nivelul zonei orale, , dureri la nivelul articulatiilor temporomandindibulare, dureri la nivelul urechilor, dificultati de vorbire sau deficiente respiratorii precum si dificultati in ceea ce priveste masticatia, caderea inexplicabila a dintilor, pierdere in greutate, oboseala cronica sau inapetenta.

DIAGNOSTICUL de certitudine se obtine prin biopsia leziunii suspecte sau reprezentative clinic

Diagnosticul de extensie al bolii este rezultatul examinarilor imagistice de inalta performanta de tipul examenului Computer Tomograf, Rezonanta Magnetica Nucleara sau examen PET-CT, in urma carora se stabileste stadiul clinic al bolii

 

 

Stadializare

Stadiul clinic ramane principalul factor de prognostic alaturi de gradul de diferentiere al tumorii. Un stadiu avansat inseamna automat si o scadere progresiva a supravietuirii. De asemenea, o tumora nediferentiata sau slab diferentiata prezinta un prognostic semnificativ inferior tumorilor bine diferentiate

Tratament

Optiunile terapeutice se adreseaza fiecarui caz in parte in functie de stadiul bolii, tipul de tumora, afectiunile asociate ale pacientului si nu in ultimul rand preferintele acestuia.

Principalele tipuri de tratament sunt chirurgia, radioterapia, chimioterapia si terapia biologica.

Interventia chirugicala indeparteaza focarul tumoral impreuna cu o portiune semnificativa de tesut normal de vecinatate. Desideratul consta in obtinerea unor margini de rezectie curate, necontaminate tumoral. In anumite situatii interventia chirurgicala este completata de tratamentul combinat de tip chimio-radioterapie. In functie de localizare, stadiu si tipul histologic, anumite persoane pot necesita mai multe interventii chirurgicale cu scop curativ.

Radioterapia reprezinta o optiune terapeutica extrem de importanta in cancerele avansate in care interventia chirurgicala este imposibila. De asemenea, reprezinta o optiune de tratament dupa interventia chirurgicala ch intentia de radicalitate. Cea mai frecventa varianta de radioterapie este reprezentata de iradierea externa care foloseste radiatii X de inalta energie. In situatii punctuale se recurge la proton terapie o varianta de radioterapie externa care foloseste protoni in locul radiatiilor X.

Iradierea interna sau brahiterapia reprezinta o alta formula de radioterapie care foloseste implante radioactive la nivelul tesuturilor tinta afectate de boala oncologica. Acest tip de implant necesita cateva zile de spitalizare in care pacientul este supravegheat.

Indiferent de maniera de radioterapie adoptata, pacientul trebuie pus in tema asupra neajunsurilor radioterapiei legate de afectarea tesuturilor de vecinatate cu dificultati de vorbire, masticatie, deglutitie, hipoacuzie, afectare stomatologica cu edem, hipotiroidism, etc.

 

 

Chimioterapia se foloseste in general impreuna cu radioterapia in cancerele avansate, procedura cunoscuta drept radiochimioterapie. In general, eficienta terapiilor combinate este superioara fiecarei terapii in parte dar toxicitatea este mai mare. In anumite situatii, se recurge la chimioterapie inainte de interventia chirurgicala sau de radioterapie, procedura cunoscuta drept chimioterapie neoadjuvanta. In alte situatii administrarea chimioterapiei urmeaza interventiei sau radioterapiei si in aceste conditii se vorbeste de chimioterapie adjuvanta

Terapia target intrata relativ recent in arsenalul terapeutic al acestor tumori, actioneaza asupra anumitor gene sau proteine implicate in cresterea tumorala. Spre deosebire de chimioterapie, toxicitatea acestora este limitata iar eficienta antitumorala este superioara. Singurul tratament target care are drept tinta receptorul factorului de crestere epidermal, aprobat la ora actuala pentru aceasta localizare. este Cetuximab. Indicatia standard a acestuia ramane asocierea cu radioterapia in boala local avansata sau terapia bolii recidivate sau metastatice, dupa esecul chimioterapiei.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

In ceea ce priveste imunoterapia, rezultatele studiilor preliminare sunt incurajatoare dar necesita validari suplimentare prin extinderea studiilor clinice pentru a se putea lua in calcul o eventuala aprobare de catre Agentiile de reglementare.

 

Sursa foto: Shutterstock

Pentru a comenta este nevoie de sau înregistrare.
Comentarii 0