Tipuri de cancer mamar

Exista mai multe tipuri de cancer de san, care sunt impartite in doua mari categorii: "invaziv" si "noninvaziv" (sau in situ).

Desi cancerul mamar invaziv este cel care s-a extins de la ductele mamare ori glande la alte parti ale sanului, cancerul non-invaziv este acea forma in care celulele canceroase nu s-au raspandit din tesutul de origine.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Exista doua categorii care reflecta natura cancerului de san:

 1. cancerul non-invaziv (in situ) este cancerul care nu s-a raspandit de la tesutul de origine; acesta este denumit ca fiind stadiul 0.
 2. cancerul invaziv este acel cancer care s-a infiltrat sau s-a extins la tesuturile inconjuratoare. Acestea sunt impartite pe categorii, ca fiind stadiile 1, 2, 3 si 4.

Aceste doua categorii sunt folosite pentru a descrie cele mai intalnite tipuri de cancer mamar, care includ:

 1. Carcinomul ductal in situ (CDIS) este o afectiune non-invaziva. In cazul acestei forme, celulele care captusesc ductele mamare din sanii pacientei se modifica si arata de parca ar fi canceroase. Cu toate acestea, celulele in carcinomul ductal in situ nu au invadat tesutul mamar inconjurator.
 2. Carcinomul lobular in situ (CLIS) - este cancerul care creste in glandele din sani, care produc laptele. La fel ca si carcinomul ductal in situ, celulele canceroase nu au invadat inca tesuturile din apropiere.
 3. Carcinomul ductal invaziv (CDI) - este cel mai frecvent intalnit tip de cancer mamar; acest tip de cancer de san incepe in ductele mamare (unde are loc productia de lapte) si apoi invadeaza tesuturile din apropiere, din structura sanului. O data ce cancerul s-a extins la tesuturile din afara canalelor galactofore ale sanului (cele care secreta laptele), el va incepe sa se raspandeasca si la alte organe si tesuturi din apropiere.
 4. Carcinomul lobular invaziv - aceasta forma, mai intai, se dezvolta in lobulii mamari. Daca acest tio de cancer de san este diagnosticat ca un carcinom lobular invaziv, inseamna ca boala deja s-a extins la tesuturile si organele din apropiere.

Alte tipuri de cancer mamar, mai putin intalnite, includ:

 • Boala Paget a sanului (a mamelonului) - acest tip de cancer mamar incepe in ductele mamare (canalele din interiorul sanului prin care laptele se secreta), dar pe masura ce tumora creste, ea incepe sa afecteze pielea si areola (suprafata pigmentata din jurul mamelonului).
 • Tumora Phyllodes a sanului - acest tip foarte rar de cancer mamar creste in tesutul conjunctiv al sanului.
 • Angiosarcomul - acesta este cancerul care creste/se dezvolta pe vasele de sange sau pe vasele limfatice din san.

Tesutul afectat determina tipul de cancer:

 • Carcinomul ductal este un cancer care se formeaza in "captuseala" peretilor ductelor sau canalelor mamare.
 • Carcinomul lobular este un tip de cancer care se formeaza in glandele (lobulii) care sunt locul unde laptele este produs.
 • Sarcomul este cancerul ce apare in tesutul conjunctiv al sanului. Acesta este un tip rar de cancer mamar.


Tipul de cancer mamar pe care il are o pacienta determina si optiunile ei de tratament, precum si prognosticul (cel mai probabil, rezultatele pe termen lung).

Mai exista si un tip de cancer numit cancer mamar multifocal. Acest cancer de san multifocal apare cand exista doua sau mai multe tumori in acelasi san. Toate tumorile incep de la o tumora de origine. Totodata, toate tumorile se afla in acelasi cadran (sau aceeasi sectiune) a sanului.

Cancerul mamar multicentric este un tip similar de cancer. Mai mult de o tumora se dezvolta, dar in cadrane (sectiuni) diferite ale sanului.

Intre 6 si 60% dintre tumorile de la san sunt multifocale sau multicentrice, in functie de modul in care sunt definite si diagnosticate.

TE-AR MAI PUTEA INTERESA

Cancerul de san mai poate sa intre si in urmatoarea categorie: cancer mamar inflamator. Este o forma rara de cancer care se raspandeste in mod agresiv. Intre 1 si 5% dintre toate cancerele mamare sunt de acest tip.

 

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru a comenta este nevoie de
Comentarii 0